1908.IX.8. FTC – Wiener SC 5:1

Nemzetközi football-mérkőzés. Az őszi labdarugó idény megnyitó mérkőzése szeptember 8-án Kisasszony napján lesz a Thököly-uti millennáris pályán. E megnyitó mérkőzés már is sok érdekességgel fog szolgálni a football mérkőzés türelmetlenül várakozó közönségre, amennyiben Wien egyik legjobb csapata, a tavaszi saisonban oly szenzációs eredménynyei szerepelt Wiener Sport Club, melynek egyedül sikerült csak a Wiener Athletikai Clubot legyőzni, mérkőzni fog az ez évben kontinentális csapatoktól veretlen Ferencvárosi Torna- Clubbal. A FTC. a mérkőzés komolyságára való tekintettel a legkomolyabb készültséggel fogja várni méltó ellenfelét. Mindkét csapat a tavaszi összeállításban áll ki és igy a legérdekesebb és izgalmakban gazdag mérkőzésre van kilátás.

Az első nemzetközi mérkőzés kedden délután fél 4 órakor lesz a Wiener Sport Club és a Ferencvárosi Torna Club között a millennáris versenypályán. Előzőleg a FTC II.—33-as FC II. játszanak.

(Pesti Hírlap, 1908. szeptember 2.-8.)

1908. szeptember 8., 15:30, Millenáris, FTC – Wiener SC 5:1 (2:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
FTC: Dobronyi — Rumbold, Kucsera — Weinber, Brody, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
Wiener SC: Donhard — Gross, Fekete — Sax, Dick, Wackenreuther — Mayringer, Müller, Neubauer, Schmieger, Nafé
Gól: Koródy (3., 48.), Weisz (37.), Schlosser (53.), Schlosser vagy Koródy (68.) illetve Dobronyi (43. – öngól)

FTC.—Wiener Sport Club 5:1. (Millenáris) Lezajlott immár az első őszi nemzetközi mérkőzés is, mindjárt a magyar footballsportra értékes győzelmet hozva, amennyiben a Ferencvárosi Torna- Club kiváló csapata könnyen, imponáló fölénynyel győzte le Bécs egyik elismert legjobb csapatát, a Wiener Sport-Clubot. A FTC. kezdettől fogva nagy fölényben volt, ami a Bécsieket annyira meglepte, hogy az egész mérkőzés alatt deprimálva játszottak. A második félidő elején ugyan a vendégcsapat próbálkozik helyzetén javítani, de mikor a 3-ik percben Schlosser a 3-ik gólt belövi: ismét kedvüket vesztve játszanak; innentől kezdve FTC. teljesen uralja a helyzetet, a bécsiek csak nagy ritkán jutnak veszélyesebb támadáshoz. A két csapat a következő volt:

FTC.: Dobronyi — Rumbold, Kucsera — Weinber, Brody, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler.
WSC.: Donhard — Gross, Fekete — Sax, Dick, Wackenreuther — Mayringer, Müller, Neubauer, Schmieger, Nafé.

A bécsi csapatban Fekete, Dick, Mayringer és Schmieger játszottak jól, a magyar csapatban Rumbold, Bródy, Gorszky, Schlosser és különösen Korody vannak máris jó formában.

A FTC. csapata egészében még nincs természetesen teljes kondícióban. A védelemben a halfsor igen erős, de Kucsera a hátvédsorban nem elég rutinirozott, az ő oldalán jutottak a bécsiek a kitűnő Mayringer révén leginkább támadáshoz, a csatársorban Korody és Schlosser talán veszélyesebbek, mint azelőtt; kiszökéseiket kölcsönösen igen leleményesen intézik és viszik keresztül. Weisz csak néha, szól bele a kombinációba, mig a két szélső igen gyengén statisztál. A bécsiek minden kombinációképességét megtörte a FTC. határozott, gyors fellépése, úgy hogy erről a részről kialakult támadást, ami legalább sikerült lövéssel végződött volna, alig láttunk.

A bécsi csapat, mint mindig, ezúttal is nagyon szimpatikus hatást tett a szép számú közönség soraiban, a FTC. szép játéka pedig lelkesedéssel töltötte el azt.

FTC. kezd, rögtön támad s már 3. percben Schlosser leadásából Korody gólt lő, de Schlosser következő suttja gól mellé jut. Bécs offside támadására, Korody érvénytelen offside gólt lő, következő lefutását pedig a kapus menti (15 p.). Bécsiek támadását Rumbold teszi ártalmatlanná. A 26. és 34-dik percben FTC. kornert rúg, majd a 37-ik percben a 3-ik kornert Weisz gólba fejeli. Mayringer gurított labdáját Dobronyi könnyen védi ki. Schlosser által kidolgozott támadást Weisz hibázza el, Mayringer lefutását pedig Schmieger hagyja kiaknázatlanul. 43 p.-ben Bécs kornert rúg, amit a magyar kapus a szembesütő naptól zavartatva a gólba üt, ezzel megszerzi Bécs egyetlen gólját. Félidő 2:1.

Bécs lassú iramban támad, de csak kornert ér el (2 p.). Korody—Schlosser áttörik az ellenfél védelmét s megszerzik a 3-ik gólt. (3 p.). FTC. támad továbbra is, majd Bécs center csatára szabadul ki, de Dobronyi kifutással bravúrral ment. A 8-dik percben már ismét Schlosser szökik el a labdával s 4-szer juttatja a labdát az ellenfél hálójába. Schmieger révén WSC. ellentámadásba megy át, de FTC. kapus biztosan véd. FTC. heves támadását Weisz fejezi be, rosszul irányított lövésével. Bécs jobbszélsőjének befutása kornert hoz (17 p.), a zöld-fehérek gyengén védekeznek, de gól nem esik. Weisz—Szeitler befutását Schlosser gólba vágja. (23 p.). Most rövid időre Bécs támad s kornert ér el (25 p.). A további küzdelem már eldöntött mérkőzési képét mutatja s céltalan rugdalódzásból áll.

Bíró Fehéry BTC.

FTC. II.—33 FC. II. 2:1. Nemzetközi mérkőzés előtt. Biró Weisz MTK.).

(Nemzeti Sport, 1908. szeptember 12.)

A keddi ü n n e p n a p legjelentősebb mérkőzése a szezon első külföldi csapattal való mérkőzése, a FTC—WSpC találkozása volt. A FerenczvárosiTC a szezon elején máris imponáló formát mutatott s fölényes győzelmet aratott a bécsiek felett. Bár csapata Fritz és Manglitz helyén tartalékokkal állott ki, ennek daczára oly szép összjátékot, ügyes kombinációkat mutatott be, minőt a múlt szezon végén láttunk és szoktunk meg tőle. A barátságos mérkőzések során a Törekvés, a szintén első osztáfyu Typographiát győzte le szép- gólaránnyal.

FTC —WSpC 5:1. Nagyszámban megjelent közönség előtt, kellemes őszi időben játszotta a FTC idei első. fővárosi mérkőzését a millenáris pályán. A csapat eme szereplése is bebizonyitotta, hogy jelenleg alig van jobb csapatunk nála. Oly lelkes játékmodort, ügyes egyéni és összjátékot más csapatnál ritkán láthatunk. A bécsi csapaton látszott, hogy tréning nélkül állott ki, a csapat tagjai is mind fizikumra, mind pedig játéktudásra, sokkal gyengébbek a FTC legénységénél. Mindazáltal néhány igen szép támadást láttunk tőlük, melynek leszerelése erős munkát adott a magyar-csapatnak.

A mérkőzés lefolyása a következő volt: FTC kezd s mindjárt a WSpC térfelébe tereli a játékot és Schlosser révén mar a 2-ik perczben gólt ér el. Bécs erélytelen támadását FTC hamar visszaveri. Korody veszélyes lefutását a bécsiek szépen védik, ugyancsak leszerelik Schlosser támadását is. A WSpC sikertelen támadását újból a magyarok veszélyes ostroma követi. A 31-ik perczben FTC kornerhez jut, de nem tudja góllá értékesiteni, a 33 ik perczben beadott kornerével ellenben sikerül második gólját elérni. Bécs erre erélyesebben kezd játszani, de a trenirozatlan csapaton a fáradság jelei mutatkoznak. A jobbszélső gyenge lövését Dobronyi kivédi. Csakhamar ismét saját térfelükbe szorulnak a bécsiek, de Schlosser remek beadását Weisz elhibázza. Bécs a 41-ik perczben kornert ér el, a szépen beadott labdát maga Dobronyi segíti kapujába. Az utolsó perczekben Kucsera (FTC) durva faultja veszélyesnek látszó büntetőrugást eredményez.

A második félidő elején FTC kissé lanyhábban játszik s így a WSpC-nak alkalma nyílik többször jutni aa magyar kapu elé. Mindjárt a 2-ik perczben kornert érnek el. Korody azonban hamarosan megszerzi a labdát s lefutja az ellenfél védelmét, védhetlen éles gólt lő. Néhány percz múlva Korody egy szép labdát hibáz, majd Bécs kerül frontba, de lövésüket Dobronyi ártalmatlanná teszi. A Schlosserhez került labdát ez a 8-ik perczben a bécsi kapuba rúgja. Változatosan folyik ezután a játék, bár a magyarok fölénye most is szembetűnő. A 21-ik perczben Szeitler szép beadását Korody kapásból a gólba juttatja. A bécsiek kornere, majd büntetőrugása sikerrel nem jár; Korody lefutását azonban leszerelik, Rónai pedig a kapu mellé lő. A 41-ik perczben még egy kornért ér el a FTC, de góllá már nem tudja értékesiteni.

Biró Fehéry Ákos (BTC) a tőle megszokott preczizitással bíráskodott.

(Sport-Világ, 1908. szeptember 13.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST