1908.V.10. FTC – UTE 2:0

W_ftc-ute

A Ferencvárosi Torna Club Újpesten. Vasárnap d. u. a FTK ez évi veretlen csapata, mely oly kiváló formában összes ellenfeleit legyőzte, az Újpesti Torna-Egyesület csapatával mérkőzik a bajnokságért. A két csapat találkozása azért bir nagy érdekességgel, mert mindegyik szép játékkal megnyerte a húsvéti serleget. A FTC-nak az UTE mindenkor figyelemreméltó ellenfele volt. Annál keményebb ellenfele lesz a bajnokcsapatnak most az UTE, mert vidéken tartózkodó jó játékosai beállí­tásával a csapatot lényegesen megerősí­ti. Az UTE-nek ez a csapata már tavaszszal tanúbizonyságot tett kiváló képességeiről, midőn a bajnokság élén álló MTK ellen 1:1 eldöntetlenül játszott.

Az érdekes mérkőzésre a FTC közönsége nagy számmal megy Újpestre a helyi hajókkal, melyek minden órában indulnak a Boráros-térről. A mérkőzésre 60 filléres trainingjegyek érvényesek. Biró; Bakó Gyula (MTK) lesz.

Előzőleg a 33. FC tartja döntő mérkőzését a II. oszt. bajnokságért az URAK csapat ellen. Délelőtt 10 órakor a II. csapatok mérkőznek. Bí­ró: Vadász Dezső (SpK) lesz.

(Pesti Hí­rlap, 1908. május 10.)

1908. május 10., –:–, Népsziget, FTC – UTE 2:0 (1:0)
vezette: Bakó Gyula (MTK.)
FTC: Fritz — Manglitz, Rumbold — Gorszky, Bródy, Medgyesi I. — Szeidler, Schlosser, Korody, Weisz, Rónai
UTE: Kazár — Ludvig, Rozman — Szinai, Fürst, Fandl — Imre, Vranák, Herskovits, Surmik, Szabó
Gól: Weisz (5.), Bródy (72.)

FTC.—UTE. 2:0. (Népsziget.) A FTC. nagyobb gólarányú győzelme volt várható. Azonban Weinber helyén játszó Medgyesi I. már az 5-ik percben súlyos sérülést szenved s igy a FTC. végig 10 emberrel játszik. Ennek dacára az UTE. állandóan védő játékot produkál, még pedig meglehetős durván. A FTC. csatárai csak ritkán jutnak jobb alkalmakhoz, mert az UTE. kapu előtt állandóan 7—8 ember tanyáz. Nagy hibája a zöld-fehér belső csatároknak, hogy még a rumlikból is, közvetlen közelből teljes erővel belevágnak a labdába, mikor csak gyönge helyezéssel biztos eredményt érnének el, a lövések pedig célt tévesztenek. Az UTE. uj öszszeállitásban játszott. Csatársor támadó erejéről nem volt alkalmunk tapasztalatot szerezni, mert az is inkább a védőknek segitett. A védelem túlságos erélyes, sőt inkább durva, amiért főleg az újpesti hihetetlen fanatikus közönség felelős, ki szinte belelovalja a játékosokat a durvaságba. Ha az UTE. más pályákon játszik, rendesen kifogástalanul fair szellemben dolgozik. Saját pályáján nem lehet ráismerni. A biró a páros lábbal való beugrást helytelenül értelmezi s ezért a FTC.-nak egy tizenegyest kellett elszenvedni. Ugyanis a FTC. kapu előtt Manglitz egy magas labdát fel ugrással kifejelt s ezért a biró penaltyval felelt. Magas labdát nem lehet ugy fejelni, hogy az egyik láb a földön maradjon. Hogy mi a páros lábbal való beugrás, azt a szabály egész, világosan körülí­rja. A két csapat:

FTC.: Fritz — Manglitz, Rumbold — Gorszky, Bródy, Medgyesi I. — Szeidler, Schlosser, Korody, Weisz, Rónai
UTE.: Kazár — Ludvig, Rozman — Szinai, Fürst, Fandl — Imre, Vranák, Herskovits, Surmik, Szabó.

Mindjárt kezdés után a FTC. uralja a helyzetet s erősen támad. Rónai lefut, majd a kornervonalról hátra tolja Weisznak a labdát, ki éles szög alatt nehéz helyzetből már az 5-ik percben gólt lő. Nem sokára rá Medgyesi kiáll s ezen a résen néha az UTE. is támadás hoz jut, sőt Szabó erős lövését Fritz nehezen védi. A FTC. tulsulya azonban nem jut kifejezésre gólokban, mert Korody is, Schlosser is hol a kapufának, hol a kapu mellé lövik a labdát s közbe-közbe Kazár pompásan ment. A 18-ik percben az UTE. 11-eshez jut, de Kazár mellé lövi s ugyanez a sorsa az 1 perccel későbben Ludwig miatt megí­télt 11-esnek, melyet Schlosser lőtt a kapu felé. A félidő végén lett volna még jó alkalma Herskovits-nak, de a kapu előtt 2 m.-ről hibáz. Félidő: 1:0.

A FTC. mindjobban támad s Schlosser pompás lövését Kazár bravúros rávetessél menti. A ferencvárosiak valósággal bombázzák az ellenfél erődjét, de csak a 27-ik percben tudnak eredményhez jutni. Bródy révén, ki a jobb összekötő helyéről egy szélről beadott labdát a gólba fejel. Az UTE. egyéni játékal próbál érvényesülni, de Rumboldon minden megakad.

Biró: Bakó Gyula (MTK.)

Szövetségi dij. UTE. II.—FTC. II. 2:1. (Népsziget) Félidő: 1:1. Az eredmény meglepetés számba megy. Biró: Vadász Dezső (SKK.)

(Nemzeti Sport, 1908. május 16.)

Az UTE jó képességű csapata felett a FTC aratott aránylag kis arányú győzelmet.

FTC—UTE 2:0. (I-ső oszt. bajnokság.) A népszigeti pályán folyt le e két csapat bajnoki mérkőzése. Az Újpestiek kitünően működő védelme nehéz munkát adott a FTC hiányos csatársorának, kik csak kemény küzdelemmel tudták a győzelmet a maguk részére biztosí­tani. Igen megérezte a FTC Weinbeer hiányát, ki helyett tartalék játszott, de ez is az első perczekben megsérülvén, kénytelen volt a pályát elhagyni; helyét Weisz töltötte be s igy a csatársor e gólképes tagja hí­ján volt kénytelen a mérkőzést végigjátszani. Az UTE csapatában különös felemlitést érdemel a kapus és a két hátvéd, kik nagy biztonsággal szerelték le a FTC gyakori és igen veszélyes támadásait.

A mérkőzés lefolyása a következő volt: UTE kezd, de mindjárt visszaszorul és a FTC már a 3. perczben Rónai és Weisz révén eléri első gólját. FTC támadásának UTE erősen ellentál, majd ő is lefut és Fritz Szabó lövését védeni kényszerül. Majd ismét a zöld-fehérek támadnak, de balszerencséjük meggátolja őket újabb eredmény elérésében ugyanis egy lövésük a kapuléczről pattan vissza, máskor egy tizenegyest, majd szabadrúgást hibáznak el. A félidő végén UTE támad, de gólt nem tud elérni. Félidő: 1:0.

Szünet után FTC erősen támad, Kazár, Schlosser és Korody lövéseit szépen védi. Majd UTE is offenzivába lép és Herschkovits lövése a FTC kapusát foglalkoztatja. FTC újabb támadása sikerrel jár és Bródy megszerzi csapatának a második gólt (27. p). Újra kezdés után UTE majd ismét FTC támad, de az eredményen már változtatni nem tudnak.

Bakó Gyula (MTK) a szokott jól bí­ráskodott.

UTE II.—FTC II. 2:1. Szövetségi dijmérkőzés. UTE győzelme meglepetés. Biró: Vadász Dezső (SpKK) volt.

(Sport-Világ, 1908. május 17.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ