1908.VI.7. Corinthian dí­j-döntő, FTC – NSC 5:0

A Corinthí­án vándordí­j döntő mérkőzését, mely junius 7-én lesz a Margitszigeten a Ferencvárosi Torna Club és a Nemzeti Sport Club között, élénk érdeklődéssel várják sportköreink. A két csapat találkozásának különös érdekességet kölcsönöz az a körülmény, hogy a FTC. első osztályú, a NSC. pedig másodosztályú csapat. A zöld-fehérek győzelméhez ugyan kétség nem fér, a mérkőzés mindazonáltal érdekes sportot igér, mert a Nemzetiek első osztályú csapataink ellen kiváló eredményeket értek el. Az idei football-évben ötször játszott a Nemzeti SC első osztályú csapattal és az öt eset közül háromszor győzött, (Törekvés 2:0, BTC. 3:1, UTE 1:0) egyszer eldöntetlenül végzett (MTK. 0:0) és csak egy izben szenvedett vereséget (FTC. 5:2). A Ferencvárosi Torna Club kiváló formában indul a küzdelembe, a Nemzeti SC is a hét folyamán erős traininget tartott, hogy jól megállja a helyét hatalmas ellenfelével szemben. A mérkőzés a margitszigeti sporttelepen délután 1/2 6 órakor kezdődik.

(Pesti Hí­rlap, 1908. június 4.)

1908. június 7., 17:30, Margitsziget, FTC – NSC 5:0 (2:0)
vezette: Harsády József (Postás)
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler
NSC: Tanyay — Lassy, Feldmann — Rejtő, Skrabák I., Palócz — Rometh, Pilly, Stobbe II., Faragó, Tóth
Gól: Schlosser (15., 90.), Weisz (43., 84.), Lassy (70. – öngól)

Corinthián serleg. FTC.—NSC. 5:0. (Margitsziget.) A Corinthián-vándordijat, — amely az idén iratott ki először — a Ferencvárosi Torna-Club kitűnő csapata nyerte meg. A döntő mérkőzésben a másodosztályú bajnokság 2-ik helyezettjével, a Nemzeti Sport-Clubbal került össze s imponáló gólarányban győzte le mindvégig szépen játszó ellenfelét.

A FTC., dacára az idény előrehaladottságának, kiváló formában játszott; a csatársor mitsem vesztett képességeiből, sőt Schlosser, Korody és Szeitler összmunkája a huzamosabb egymás mellett való játszás következtében mindjobban biztosabbá válik, a jobboldalon Rónay lefutásai pedig mindég nagy veszélyt jelentettek. Weisz azonban kissé lusta volt. A halfsor és Rumbold a régi, Manglitz azonban lábrándulás miatt bizonytalanul működött.

A NSC.-nál a védelem volt jó, Feldmann elsőrangú hátvédünk, társa Lassy kissé kemény modorban játszik, mig Tanyait láttuk jobban is védeni. A halfsorban Skrabák I. játéka emelkedett ki. A csatársor támadásából hiányzott a kellő lendület és erő; épen ezért a szélsők lefutásai sem lehettek eredményesek. A mérkőzés nagy szélben folyt le, ami a kombináció rovására ment. Csapatok:

FTC.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorszky — Rónay, Weisz, Korody, Schlosser, Szeitler.
NSC.: Tanyay — Lassy, Feldmann — Rejtő, Skrabák I., Palócz — Rometh, Pilly, Stobbe II., Faragó, Tóth.

A mérkőzést Harsády (Postás) vezette.

FTC. kezd s Korody majdnem gólt lő már az első pillanatokban. A Nemzetiek támadását Rumbold akasztja meg. Korody kiszökik, de közelről gól mellé lő (4. p.). A FTC.-nek a 16-oson belüli szabadrúgása eredménytelen! Rónay lefutása után Stobbe II. támadása offsiede miatt meddő. A FTC. rövid heves ostromát végül Tanyán menti (11. p.). FTC. 3-ik kornerét Tanyay kiejti, ebből Schlosser gólt lő (15. p.). Tóth lefut, de gól mellé lő. A jobbszélső beadását Fritz kornerre védi, ismét korner Nemzeti javára. Schlosser—Korody szép támadását Tanyay menti, FTC. csúnya kornert vét. A FTC. kornere után Gorszky váratlan lövését Tanyay védi. a NSC. támadását pedig Bródy tartja fel. FTC. ujabb kornere után a kapu előtti kavarodásból a szabadon álló Weisz védhetetlen gólt lő (43. p.). Félidő: 2:0.

Tóth lövése embert talál. FTC. 3 kornere után a Nemzeti támad, majd a FTC. intéz gyönyörű rohamot, amit közepüt végül elrontanak. Tóth lövését Fritz rávetéssel, gyönyörűen menti (25. p.). Schlosser Korodyt kiszökteti, de ez gól mellé lő. FTC. állandó támadása után a 25. percben lőtt korner Lassyról gólba pattan. Nemzeti balszélsőnek középre szánt labdája kapu fölé kerül, Tóth következő lefutását pedig Bródy szereli le (37. p.). 2 percre rá Schlosser centerét az előretörő Weisz a gólba sodorja. FTC. még 2 kornert rug. Schlosser pedig az utolsó percben az 5-ik gólt.

FTC. III.—NSC. II.—III. 1:1. Félidő 0:0. FTC—Nemzeti előtt. Biró: Gerő (BAK.).

(Nemzeti Sport, 1908. június 13.)

FTC—NSC 5:0. (Corinthí­án-dí­j.) A Corinthián-dijat e mérkőzéssel a FTC nyerte meg. A margitszigeti pályán lefolyt mindvégig változatos, bár kissé „tul erélyesen” lejátszott match, a FTC fölényes gyözelmével végződött; bár a Nemzeti SC is gyakorta és szépen támadott, de csatárai a kapu előtt igen határozatlanul játszottak. A FTC győzelmét teljes erejének megfeszí­tésével érte el, a Nemzeti SC igen erős munkát adott ellenfelének.

Az első félidőt a FTC támadása nyitja meg, de ellenfele is mihamar lendületbe jön s lefutást intéz a zöld-fehérek kapuja ellen. Ferenczváros visszaszorí­tja a NSC-ot, s egy sarokrúgásból Rónai és Schlosser révén első gólját éri el (15 p). Változatosan folyik ezután a játék, mindkét fél támad, de a FTC támadásai veszélyesebbek. Majd a félidő végén a FTC teljes fölénybe jut s a 43. perczben Weisz remek lövéssel gólt ér el.

Szünet után a NSC fölénybe jut s Tóth lövését Fritz csak rávetéssel tudja védeni. Tóth másik lövését a kapufa menti. A Nemzetiek támadását végre a FTC-nak sikerül leszerelni s a küzdelmet a NSC térfelébe átvinni. Igy a 28. perczben kornerhez, majd ebből gólhoz jut. A NSC ujabbi lefutásai a jól működő védelem ellentállásán törnek meg. A FTC támadásai sikeresebbek, mert előbb Weisz, (37. p.) majd Schlosser (42. p.) révén még kettővel szaporí­tja góljainak számát.

Bí­ró: Harsády József (Postás) volt.

(Sport-Világ, 1908. június 14.)

MLSZ. Kivonat az igazgató-tanács 1910. évi junius hó 17-én tartott ülésének jegyzőkönyvéből.

Az 1907/08. évi Corinthián dij mérkőzések dí­jnyertes csapatai a következőképen állapittatik meg:

I. A Ferencvárosi Torna Club csapata: Bródy Sándor, Fritz Lajos, Gorszky Tivadar, Korody Károly, Manglitz Ferenc, Rumbold Gyula, Rónay Zoltán, Schlosser Imre, Szeidler Károly, Weinber János, Weisz Ferenc.
II. A Nemzeti Sport Club csapata: Faragó Béla, Feldmann Gyula, Hlavay György, Lassingleitner József, Palóc Mátyás, Reich Ede, Rometh József, Skrabák István, Stobbe Ernő, Stobbe Kálmán, Tanyay Zoltán, Tóth István.

(Nemzeti Sport, 1910. június 25.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ