1908.X.25. FTC – BTC 3:1 (edzőmérkőzés)

Reváns-mérkőzés. Igen érdekes versenynek lesz szí­nhelye vasárnap, folyó hó 25-én, délután (3 órakor) a millennáris pálya. A Ferencvárosi Torna Club nagyszabású athletikai versenye után labdarugó mérkőzés lesz a FTC és a BTC csapatai között. A két csapat tudvalevőleg az ősz folyamán már találkozott egymással a bajnoki mérkőzések során, amikor is meglepetésre a BTC győzött 4:2 arányban. A FTC nem tudott belenyugodni a vereségébe és revánsra hí­vta fel legyőzőjét, aki ezen felhí­vásnak készségesen tett eleget. E reváns-mérkőzés vasárnap délután lesz barátságos keretben.

(Pesti Hí­rlap, 1908. október 21. & Sport-Világ, 1908. október 25.)

1908. október 25., 15:00, Millenáris, FTC – BTC 3:1 (1:1)
vezette: Müllender Sándor (NSC.)
FTC: Ferenci — Rumbold, Kuruc — Szilvási, Bródy, Borda — Guba, Fehér, Koródy, Imre, Szerényi
BTC: Bihary — Szendrő, Kőszeghy — Ficzere, Simon, Schaschek — Oláh, Korda, Petz, Késmárky, Molnár III.
Gól: Bródy (25., 73.), Gerstl (59.) illetve Korda (4. – 11-esből)

FTC—BTC. 3:1. (1:1). A millenáris pályán tartotta a két csapat revánsmérkőzését. A mérkőzést a formáját visszanyert FTC. csapata nyerte meg szép játék után biztosan. Az eredmény teljesen reális, mert mindkét félidőben a FTC. támadott többet. A BTC. játéka ma nem elégí­tette ki hí­veit. Összjátékuk hanyatlott és ismét visszatérnek a hosszú labdaadogatás és kiszökési kombinációkra.

A mérkőzés FTC. támadásával kezdődik. 4. percben BTC. támadásánál a centerből kiadott labda Weinber felsőkarjára esik, mire a biró 11-est í­tél, miből Korda biztos gólt rúg. E tulszigoru í­télet után mindkét csapat nyugtalanul játszik. FTC. folytonos támadásai sikertelenek. Szendrő, Bihary, Simon lelkes védő játéka sokat ment. A csatársorbon Molnár III. a legjobb. Szép lefutásait és leadásait a belső csatárok nem tudják értékesí­teni. Dobó hiányát feltűnően észre lehetett venni. A FTC. minden játékosa megtette kötelességét. A csatársor ismét kompletten állt ki. A balszárny már egészséges kombinációkat mutatott. A jobb szárny nem érvényesül, mert a szélső és összekötő között nincs elég szoros kapocs. A támadás igy a belső területre szorí­tkozik, ahol a legnehezebb az előrehaladás. A védelem ma jobban ügyelt a megszökésekre és igy ellenfele nehezen boldogult. A játék mindkét csapat részéről gyorsiramu volt. A FTC. támadásait siker csak a 25. percben Bródy által elért gól eredményezte. 38. p. Schlosser 11-es rúgását Bihary fogja. Félidő 1:1.

A 2-ik félidőben állandó fölény az FTC. részéről. Szeidler—Schlosser és Koródy a teljesen védelemre szorult BTC. játékosai között gyönyörű összjátékot produkáltak. 14. percben Gerstl szép csavart lövését Bihary nem védheti. FTC. tovább is a helyzet ura, mig a BTC. teljesen visszaesik. 28. percben FTC. a harmadik gólt éri el Bródy révén, mely gól az off side szabályokkal nem volt egészen összeegyeztethető. Az utolsó 15 percben a játék a beállott sötétség miatt nem volt folytatható. Csapatok:

BTC.: Bihary — Szendrő, Kőszeghy — Ficzere, Simon, Schaschek — Oláh, Korda, Petz, Késmárky, Molnár III.
FTC.: Ferenci — Rumbold, Kuruc — Szilvási, Bródy, Borda — Szerényi, Imre, Koródy, Fehér, Guba.

Biró: Müllender Sándor (NSpC.).

(Nemzeti Sport, 1908. október 26.)

FTC.—BTC. 3:1. A ferencvárosiak klasszis fölénynyel nyertek a BTC. felett, revánsot véve a bajnokságban való legyőzetésükért! A FTC. csapata most ismét visszanyerte tavalyi formáját s különösen a csatársor baloldala igazán precí­z passzjátékot produkál, Szeitler, Schlosser, Kórody triász összjátéka, a mi fogalmaink szerint, teljesen kiforrott. Kár, hogy a csatársor baloldala nincs kellő kontaktusban a jobboldallal, amely most különösen igen gyenge formában van s csak a statiszta szerepét tölti be. A fedezetsorban Bródy a csatársor baloldala remek kombinációjainak előkészitője, illetve előfeltétele. Gorszky nagy önfeláldozással és jobb napjaira emlékeztető tudással volt centerfedeztének segí­tője úgy a támadásban, mint a védelemben. Rumbold játékán a katonáskodás erősen észrevehető, különösen azért, mert miután minden labdát kapásból fog a legkritikusabb helyzetekben is, ha hibáz, mindig nagy zavarokat idéz élő. Játéka épen ezért nem elég óvatos. Partnere, Kucsera, javulóképes erő. Fritz jó volt.

A piros-fehérek képességeikben mintha visszamentek volna, játékuk különösen elevenség szempontjából mutat hanyatlást. A csapat különben az alacsony passz játék helyett ismét a kikamröss játékmodort kultiválja s hozzá tehetjük, hogy nem sok eredménynyel. A csapatban különben a védelem most is igen jó képességekkel rendelkezik. Szendrő méltó és megérdemelt jutalmat kapott kiváló játékáért a szövetségi csapatba való beosztatás által. A jobboldalon Sári helyén Kőszegi játszott elsőrendű képességekkel. A halfsor a csapat leggyengébb része. Ficzere csak a védelemben ér valamit, támadó játéka csapata javára teljesen értékelhetlen, mert labdái toronymagasságban adatnak előre, teljesen kezelhetlenek, s mindig az ellenfél védelemzsákmányaiul esnek. Simonról körülbelül ugyanezt mondhatjuk, igazán nagy szerencse, hogy a válogatott csapatból kihagyták. Schassek teljesen gyenge. A csatársor játéka darabos, erő, és lendületnélküli. Molnár III. mutat valamelyest, de partnere nem támogatja eléggé, úgy hogy az ő játéka nem lehet eredményes. Petz, Késmárky, Korda nem igen értik egymást, Oláh pedig a jobb szélen teljesen hasznavehetetlen.

A FTC. nagy fölényben volt ezen a mérkőzésen, stí­lus és egyéb tekintetben ellenfelén. A játék kis pikantériával kezdődött, mert a BTC. rögtön kezdet után 11-esből gólt lő, amit a zöld-fehérek csak 25 percnyi játék után tudtak kiegyenlí­teni. A második félidő 14. és 28-ik percében újabb két gólt szerez a FTC. A mérkőzést a beállott sötétség miatt 17 perccel előbb fejezték be.

(Nemzeti Sport, 1908. október 31.)

FTC—BTC 3:1. A FTC atlétikai versenye után reváns mérkőzést tartott e két csapat, mely a Ferenczvárosiak jól megérdemelt győzelmével végződött.

A match ugyan nem volt magas ní­vójú, mindazáltal épen nem szűkölködött érdekfeszitő momentumokban. A BTC-nak ezúttal rossz napja volt. Tartalékokkal játszó csapata kedvetlenül, összjáték nélkül dolgozott. Szép lefutásai azonban nagyon gyakran hozták veszélybe a FTC kapuját. A győztes csapat lassankint eléri teljesen tavaszi formáját, bár a vasárnap mutatott játék épen nem elégí­tette ki még hí­veit sem. Ötletszerűen s különösen a csatársor jobboldala kapkodva játszott, csupán néhány alkalommal csillámlott fel a régi összjátéka és tudása. A mérkőzés nagyobb részében ugyan a zöld-fehérek támadtak, mig a BTC jobbára védelmi játékra szorí­tkozott.

A mérkőzés lefolyása a következő volt: FTC választ helyet, ennélfogva a piros-fehérek kezdenek. FTC csakhamar átveszi a támadást, a harmadik perczben azonban már ismét a BTC veszélyezteti a Ferenczvárosiak kapuját. Weinbeer handset vét, mire a biró tizenegyest í­tél, melyből a BTC megszerzi első és egyetlen gólját. Újrakezdés után jóidéig a BTC van fölényben, a 25-ik percztől fogva azonban a zöld-fehérek jutnak offenzivaba s a 26-ik perczben kornert, majd egy perczczel utóbb gólt érnek el. Izgatott hangulatban folyik a játék s a FTC játékosok gyakran adnak alkalmat a bí­rónak a match megszakí­tására. A 36. perczben FTC jut tizenegyeshez, mit azonban a mesésen játszó Bihary könnyedén kivéd. A FTC néhány újabb támadását BTC leszereli, majd pedig a játékidő vége felé ellenfelét egészen annak saját térfelébe szorí­tja. Félidő 1:1.

A 30. perczig tartó második félidőben csaknem állandóan a FTC támad. BTC igen jól helyezkedik eleinte, később azonban kissé lanyhán játszva, csupán néhány lefutással igyekszik a játékot kapuja elől elterelni. A FTC e félidőben két gólt ér el és pedig a 4. perczben Gerstl, a 29. perczben pedig Bródy — védhetőnek látszó lövése — által.

A bí­rói tisztet Müllender Sándor (NSC) töltötte be.

(Sport-Világ, 1908. október 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső