1909.IV.10. Húsvéti serleg, FTC – Leipzig BC 4:1

NS-19090417-18-19090410

BTC.—MAC. 3:1. A húsvéti serlegmérkőzések selejtező mérkőzése folyt le szerdán a BTC. és MAC. csapatai között. A győztes BTC. ennek alapján bejutott a 4-es körmérkőzésbe, igy a szombaton, vasárnap és hétfőn végbemenő húsvéti kupáért a FTC., MTK., Lipcse és BTC. fognak küzdeni; a MAC. pedig végleg kiesett a további küzdelemből. (…) Az egyes mérkőzések győztesei 2—2 pontot kapnak. Eldöntetlen mérkőzés esetén mindkét csapat 1—1 pontot nyer. A kupát a legtöbb pontot nyert csapat kapja. Egyenlő pontszám esetén a jobb gólarány dönt.

(Nemzeti Sport, 1909. április 10.)

Húsvéti serlegmérkőzések. A húsvéti ünnepek alatt ismét érdekes sportesemények szí­nhelye lesz a millenáris pálya .

Szombat, 10-én: BTC—MTK kezdete délután 3 órakor.
Szombat, 10-én: FTC—Leipzig kezdete délután 4 1/2 órakor.
Vasárnap, 11-én: BTC-FTC kezdete délután 3 órakor.
Vasárnap, 11-én: MTK—Leipzig kezdete délután 4 1/2 órakor.
Hétfő, 12-én: BTC—Leipzig kezdete délután 3 órakor.
Hétfő, 12-én: MTK—FTC kezdete délután 4 1/2 órakor.

(Sport-Világ, 1909. április 10.)

A Leipziger Ballspiel-Klub Budapesten. A húsvéti serlegért Németország egyik jónevü csapata, a Leipziger Ballspiel-Klub is bejelentette részvételét. A lipcseiek ma érkeztek Budapestre és első mérkőzésük holnap délután félöt órakor lesz a millenáris versenypályán. Ellenfele a magyar bajnok Ferencvárosi Torna-Klub csapata lesz. A Leipziger B. K . már hónapok óta készült erre a budapesti szereplésére és egész sereg német csapattal mérkőzött, hogy husvétra legjobb formához jusson. A német csapatban a következő játékosok állanak: Ditrich—Schmidt, Schlag—Steyer, Dittel, Börner—Böttger, Martin, Blüher, Lassig, Mauborg/Manberg. (…)

(Budapesti Hí­rlap & Pesti Napló, 1909. április 10.)

1909. április 10., 16:30, Millenáris, FTC – Leipzig BC 4:1 (1:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC.)
nézőszám: *2 000
**FTC: Fritz – Rumbold, Manglitz – Kucsera, Bródy, Gorszky – Weinber, Weisz, Koródy, Schlosser, Szeitler
Leipzig BC:
Gól: Schlosser (25., 62.), Weisz (68., 85.) illetve ? (14.)

A múlt hét karakterisztikonja a húsvéti serleg-mérkőzés volt. Valamikor a húsvéti hetet football sportunk nagyhetének neveztük. Ez az angol csapatokkal való játékunk fénykora volt. Anglia legnevesebb angol amatőr csapatai mutatták be nálunk, hogyan kell az igazi footballt játszani és igyekeztek megértetni velünk a football-sport igazi szellemét. Az idő kereke fordult egyet. A nemzetközi football szövetség áldatlan tevékenysége szétszakí­totta az összekötő kapcsokat. Barátaink nem jöhettek többé. Tavaly úgy pótolták ezt, hogy a négy legjobb magyar egylet összeállt, megalapí­tották a húsvéti serleget s nagy siker mellett pótolták ki az űrt, ami az angol csapat elmaradásával beállott. Az idén újra megcsinálták ugyan ezt, de már egy idegen csapat bevonásával. Ennek volt azután a következménye, hogy a mérkőzések száma tekintetében tultengés állott be. S miután ugyanazon csapatok játszottak három, sőt a BTC. négy mérkőzést egymásután, ez viszont a játék ní­vójának ment a rovására. A mostani tapasztalatok azt bizonyí­tják, hogy az ilyen mérkőzések teljesen feleslegesek. Teljesen elegendő a négy magyar csapatnak kiesési mérkőzése, kettő-kettő játékkal. Egyébként a mostani húsvéti mérkőzések hatása az egyes résztvett csapatok formája és ereje szempontjából csak egy-két hét múlva fog mutatkozni.

A mérkőzések iránt óriási volt az érdeklődés és kb. 20 ezerre tehető a nézők száma, kik a négy napon át tartó húsvéti mérkőzéseket felkeresték. Sport szempontból azonban nem lehet valami tulmagasra taksálni a mérkőzéseket. Az első napokon a csapatok spóroltak, az utolsó napokon pedig már ki voltak merülve. A lipcsei csapat tulajdonképen csak statisztált ezekben a mérkőzésekben. Egyetlen győzelmét a BTC. felett csak szerencséjének köszönhette. Egyáltalában nem érdemelte ki. Játékosai igen jó teknikával rendelkeznek, de messze vannak attól, hogy elsőosztályu játékosoknak volnának nevezhetők. Nem értik még a football-sport igazi szellemét.

FTC.—Lipcse 4:1. A közönség feszült érdeklődéssel nézett a mérkőzés elé, kárpótlást vélt találni az előbb lefolyt MTK—BTC. mérkőzésért. Azonban ez a mérkőzés sem nyújtott érdekeset és élvezhetőt, mert hamarosan kiderült, hogy a Lipcsei csapat nem képez valami nagy klasszist, ennek folytán a FTC. játéka is nélkülözi azokat a kvalitásokat, amelyek komoly, erős küzdelemnél a FTC. játékának értékét adja meg. Kiábrándulás ismét a húsvéti mérkőzéseket illetőleg. A szeles, borús idő ezen a mérkőzésen is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a két csapat küzdelme nem nyújtott élvezetes sportot. A lipcsei csapat képességei nagyon a mi első klasszisunk alatt állanak. Noha az egyes játékosok némelyike jobb labdatechnikával is rendelkezik, az összben azonban néha teljesen primitiv munkát végeznek. Testileg mind elég jól megtermett férfiak, s hogy játékuk még sem volt elég erőteljes, az a miéink túl kemény fellépésük miatt vált erőtlenné. Ha játékukat fairnak mondjuk, megjelenésüket pedig szimpatikusnak, akkor elmondottunk mindent, ami róluk felemlí­thető. A FTC. nem játszott jól, ami nyilván abban nyerte magyarázatát, hogy a csapat tartogatta erejét a két következő napra. Győzelme, könynyelmü játéka dacára is tetszésszerinti volt.

FTC. szél és nap ellen kerül, de azonnal a FTC. támad és már 2 perc után kornert rúg. Válaszként Lipcse vezet támadást és Fritz védeni kényszerül. Ismét a LBC. balszélsője támad és pontos centerét a magas termetű centercsatár magas lövéssel a gólba lövi (14. p.). Erre a FTC. csatársora lép akcióba, a 19-ik percben kornert rúg, majd a 25-ik percben Schlosser kiszökve jobbról a bal sarokba helyezett kiegyenlí­tőt lő (25. p.). FTC. fölényben a 35., 39. és 41-ik percben eredménytelen kornert mg. Félidő: 1:1.

Széltől segí­tve FTC. kerül jobb helyzetbe, kornerük után (3. p.) viszont Lipcse szabadrúgással veszélyezteti őket, amelyet Fritz merészen lábbal véd (10. p.). A kapus hibájából kifolyólag Schlosser a vezető gólt befejeli (17. p.). A 23-ik percben Weisz újabb gólt lő. Korody néhány ügyes támadása eredménytelen marad, mig Weisz remek hosszú rúgással negyedszer juttatja a labdát Lipcse hálójába (40. p.).

Biró: Fehéry Ákos (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1909. április 17.)

Húsvéti serlegmérkőzések.

Footballsportunk megalapí­tása óta a labdarugósport legmozgalmasabb napjai — húsvét hetére esnek. Eleinte a legérdekesebb nemzetközi mérkőzések, az ujabbi időben pedig a húsvéti serlegmérkőzések foglalkoztatják a nagyhéten labdarugó csapatainkat.

Legjobb négy egyesületünk, a FTC, MTK, BTC és MAC már tavaly megrendezték óriási érdeklődés mellett a „húsvéti serleg” mérkőzéseket, az idén pedig belevontak még egy német csapatot, a Leipziger Ballspiel Clubot is.

Az öt csapat résztvétele, már egy előmérkőzést tett szükségessé (a BTC és MAC között), de a fenmaradó négy csapat körmérkőzése í­gy is lefoglalt három délutánt. A háromnapos mérkőzések kimerí­tették a résztvevő csapatokat, de kifárasztották a mindhárom napon óriási számban megjelent nézőközönséget is. A jövőben rendezendő serlegmérkőzéseket semmi esetre sem szabadna a húsvéti két ünnepre s az azt megelőző napra összeszorí­tani, mert a csapatok nem birván ki a háromnapos mérkőzések fáradalmait, csaknem mindenik napon más-más tartalékokkal kiegészí­tett csapatokkal állanak fel, ez pedig semmiképen sem növeli a matchek érdekességét.

A húsvéti serlegmérkőzések győztese — miként tavaly — ezidén is a Ferenczvárosi TC csapata lett. A lipcsei csapattal játszott mérkőzésétől eltekintve, — kemény küzdelmek árán biztosí­totta magának, a mindenképen jól megérdemelt győzelmet. A csapatról csak azt emlí­tjük fel, hogy szépen — bár néha kissé tulerélyesen, de mindvégig lelkesen dolgozott. Csatázósora a serlegmérkőzéseken szereplő összes csapatokat gólképesség tekintetében is messze felülmulta.

A második helyre a MTK csapata jutott A lipcsei csapat elleni szép szereplése után elsőrangú esélyei voltak a serleg megnyerésére, azonban a FTC ellen nem tudott boldogulni s kénytelen volt a győzelmet tényleg jobb ellenfelének átengedni.

A vendég lipcsei csapat foglalta el a harmadik helyet. A Leipeiger Ballspiel Club egyike a legrokonszenvesebb német csapatoknak. Játéktudása azonban jóval alatta áll valamennyi magyar ellenfelének. A kapus a legjobb erő a csapatban, ki valóban bámulatos hidegvérrel s jó helyezkedéssel védi kapuját. A többi játékos valami különös felemlitésre való dolgot nem igen cselekedett. A lipcseiek a FTC és MTK-tól vereséget szenvedtek, azonban a BTC ellen — daczára, hogy a második félidőben a BTC volt állandó fölényben — már sikerrel szerepeltek.

A negyedik helyet a BTC foglalta el. A MAC-bal való előmérkőzést szép stí­lusban nyerte meg, a FTC-bal szemben is eldöntetlen eredményt ért el, a MTK-tól azonban, valamint, — általános meglepetésre, — a nagyobb szerencsével játszó lipcseiektől vereséget szenvedett.

A MAC, miként már emlitettük, még az előmérkőzésben kiesett s igy a körmérkőzésekben már részt sem vehetett, miért is az ötödik helyre szorult le.

FTC—Leipz. BSC 4:1. A mérkőzés első félideje még változatos támadásokkal telik el, bár a zöld-fehérek fölénye szemmel látható. Az első gólt a lipcseiek érik el magas termetű centercsatáruk révén (15. p.). FTC ujult erővel támad ezután s a 25. p. ben sikerül is kiegyenlí­tenie. Tovább is a FTC támadásai a gyakoriabbak. de a lipcsei csapat nagy szerencsével védekezik.

A második halftimeben teljesen kibontakozik a zöld-fehérek fölénye s a csapat a 19., 24. és 40-ik perczekben további három góllal biztosí­tja a győzelmet. Igen szép játékot produkált a magyar csapatban ezúttal is Schlosser, mig a lipcseieknél a kapus munkája tünt ki.

Biró: Fehéry Akos (BTC) volt.

(Sport-Világ, 1909. április 17.)

*Pesti Hí­rlap, 1909. április 11.
**”a FTC. három napon változatlanul szerepelt csapata” – Nemzeti Sport, 1909. április 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ