1909.IX.8. Törekvés – FTC 2:1

Törekvés — F . T. K. Szeptember 8-ikán játszik a Törekvés a Ferencvárosi Torna Klubbal a Hölgy-utcai futballpályán az első osztályú bajnokságért. Minthogy a Törekvés az augusztus hónapot tréningre használta föl, és a Ferencvárosi Torna Klub is régi jó formájában van, a mérkőzés érdekesnek í­gérkezik. Bí­ró Fehéry Ákos (Csepel) lesz.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. szeptember 5.)

(…) Bár jóslásokba bocsátkozni most még nagyon korai dolog, de az ez évi bajnokságban résztvevő csapatok esélyeit mérlegelni mégis lehetséges. Az 1909—10. évi bajnokság legkomolyabb jelöltje ismét a Ferenczvárosi TC lesz. A zöld fehérek lelkes, kitűnő képességű csapata — egy kis szerencse által is segí­tve — ha talán erős munka árán is, de megszerezheti a jövő évben is a büszke bajnoki czimet. A második helyért ismét erős küzdelemre van kilátás s az első négy csapat közt végeredményében aligha lesz 1—2 pontnál nagyobb különbség.(…)

(Sport-Világ, 1909. szeptember 4.)

1909. szeptember 8., –:–, Hölgy u., Törekvés – FTC 2:1 (1:1)
vezette: Minder (BTC.)
Törekvés: Kiss, Nyilas, Hauswald, ?
FTC: Dobronyi — ?, ? — ?, ?, ? — ?, ?, Korody, Schlosser, ?
Gól: Kiss (36.), ? (49.) illetve Schlosser (40. –  11-esből)

Tör. SE.—FTC. 2:1. (Hölgy-u. p.) Ez a mérkőzés volt a nap legnagyobb szenzációja. A Törekvés SE. a tavalyi bajnokcsapat elleni győzelmével épen úgy meglepte a sportközönséget, mint bécsi szenzációs szereplésével. Sikerült ráduplázni előbbeni diadalára, a legjobb magyar csapat leverése által. A FTC., Fritz és Rumbold helyén tartalékokkal állott ki, mig a Törekvés teljes legénységgel jelent meg. A Törekvés jó beosztással és mindenekfölött üdvös taktikával játszott. Amellett nem kí­mélték ellenfelüket, hanem a zöld-fehérekhez méltó erős játékot produkáltak, úgy a védelem, mint a támadás kitűnő volt. A FTC.-nél csodálnunk kellett ez alkalommal, hogy két tartalék hiányát mennyire megsinlették. Dobronyi kapus kritikán alul játszott, gyenge játékával az egész védő munkát bizonytalanná tette, amit Rumbold hiánya csak elősegitett. A csatársor nem tudta játékába a belső erélyt beleadni, hiányzott a végcélt elérő határozott, gyors és erélyes fellépés. Schlosser betegen játszott, Korodyt pedig elnyomták. A jobbszárny egyelőre nem sok vizet zavart. A Törekvés egyöntetű játéka lepte meg a szemlélőt. A kicsiny pályán a Törekvés nagyszerű beosztással dolgozott. Épen ezért elmondható a helyzetadta körülmények között a Törekvés jobb volt ellenfelénél, s ennek alapján győzelmét teljes mértékben kiérdemelte. A csapat legjobb emberei Kiss és Nyilas csatárok és Hauswald hátvéd voltak. Törekvés FTC. védelem hibájából jut első góljához, amit a zöld-fehérek büntető rúgásból egalizálnak ugyan, de nem tudják meggátolni, hogy a Törekvés a második félidő első negyedórájában a vezető és győztes gólt be ne lőjje. A FTC. kiegyenlí­tésre irányuló további minden törekvése az ellenfél erőteljes védelmén törik meg.

Biró: Minder (BTC.)

Szövetségi dí­jmérkőzések. FTC. II.—TSE. II. 3:0. (Hölgy-u. p.) Félidő 1:0. Biró: Vámos (TTC.).

(Nemzeti Sport, 1909. szeptember 18.)

A hölgy-utcai versenypályán zajlott le az első-osztályú bajnokságért a szenzációt hozott Ferencvárosi Torna Klub— Törekvés Sport Egyesület mérkőzés. A F. T. K. Rumbold és Fritz helyén tartalékkal játszott, Schlosser is betegen vett részt a küzdelemben. A Törekvés igen jól, de kissé erőszakosan játszott. Az első gólt a Törekvés érte el a 36-dik percben, úgy, hogy a Dobronyi kapuvédő kezéből kiesett labdát az előre rohanó Kiss a hálóba juttatta. Négy perc múlva Hauszvald hands-e miatt megí­télt 11-esből Schlosser kiegyenlí­tett. A második félidő negyedik percében jutott a Törekvés a győztes gólhoz, a mit a ferencvárosiak elkeseredett küzdelem árán, végig felsőbbségben sem tudtak kiegyenliteni többé. — A F. T. K. II. 3:0 arányban legyőzte a Törekvés II.-őt (szövetségi-dij).

(Budapesti Hí­rlap, 1909. szeptember 9.)

Törekvés—FTC 2:1. Alapos meglepetés. A Törekvés állandó fölényben volt. Biró: Minder (BTC).

(Sport-Világ, 1909. szeptember 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ