1909.IX.8. Törekvés – FTC 2:1

Törekvés — F . T. K. Szeptember 8-ikán játszik a Törekvés a Ferencvárosi Torna Klubbal a Hölgy-utcai futballpályán az első osztályú bajnokságért. Minthogy a Törekvés az augusztus hónapot tréningre használta föl, és a Ferencvárosi Torna Klub is régi jó formájában van, a mérkőzés érdekesnek ígérkezik. Bíró Fehéry Ákos (Csepel) lesz.

(Budapesti Hírlap, 1909. szeptember 5.)

(…) Bár jóslásokba bocsátkozni most még nagyon korai dolog, de az ez évi bajnokságban résztvevő csapatok esélyeit mérlegelni mégis lehetséges. Az 1909—10. évi bajnokság legkomolyabb jelöltje ismét a Ferenczvárosi TC lesz. A zöld fehérek lelkes, kitűnő képességű csapata — egy kis szerencse által is segítve — ha talán erős munka árán is, de megszerezheti a jövő évben is a büszke bajnoki czimet. A második helyért ismét erős küzdelemre van kilátás s az első négy csapat közt végeredményében aligha lesz 1—2 pontnál nagyobb különbség.(…)

(Sport-Világ, 1909. szeptember 4.)

1909. szeptember 8., –:–, Hölgy u., Törekvés – FTC 2:1 (1:1)
vezette: Minder (BTC.)
Törekvés: Kiss, Nyilas, Hauswald, ?
FTC: Dobronyi — ?, ? — ?, ?, ? — ?, ?, Korody, Schlosser, ?
Gól: Kiss (36.), ? (49.) illetve Schlosser (40. –  11-esből)

Tör. SE.—FTC. 2:1. (Hölgy-u. p.) Ez a mérkőzés volt a nap legnagyobb szenzációja. A Törekvés SE. a tavalyi bajnokcsapat elleni győzelmével épen úgy meglepte a sportközönséget, mint bécsi szenzációs szereplésével. Sikerült ráduplázni előbbeni diadalára, a legjobb magyar csapat leverése által. A FTC., Fritz és Rumbold helyén tartalékokkal állott ki, mig a Törekvés teljes legénységgel jelent meg. A Törekvés jó beosztással és mindenekfölött üdvös taktikával játszott. Amellett nem kímélték ellenfelüket, hanem a zöld-fehérekhez méltó erős játékot produkáltak, úgy a védelem, mint a támadás kitűnő volt. A FTC.-nél csodálnunk kellett ez alkalommal, hogy két tartalék hiányát mennyire megsinlették. Dobronyi kapus kritikán alul játszott, gyenge játékával az egész védő munkát bizonytalanná tette, amit Rumbold hiánya csak elősegitett. A csatársor nem tudta játékába a belső erélyt beleadni, hiányzott a végcélt elérő határozott, gyors és erélyes fellépés. Schlosser betegen játszott, Korodyt pedig elnyomták. A jobbszárny egyelőre nem sok vizet zavart. A Törekvés egyöntetű játéka lepte meg a szemlélőt. A kicsiny pályán a Törekvés nagyszerű beosztással dolgozott. Épen ezért elmondható a helyzetadta körülmények között a Törekvés jobb volt ellenfelénél, s ennek alapján győzelmét teljes mértékben kiérdemelte. A csapat legjobb emberei Kiss és Nyilas csatárok és Hauswald hátvéd voltak. Törekvés FTC. védelem hibájából jut első góljához, amit a zöld-fehérek büntető rúgásból egalizálnak ugyan, de nem tudják meggátolni, hogy a Törekvés a második félidő első negyedórájában a vezető és győztes gólt be ne lőjje. A FTC. kiegyenlítésre irányuló további minden törekvése az ellenfél erőteljes védelmén törik meg.

Biró: Minder (BTC.)

Szövetségi díjmérkőzések. FTC. II.—TSE. II. 3:0. (Hölgy-u. p.) Félidő 1:0. Biró: Vámos (TTC.).

(Nemzeti Sport, 1909. szeptember 18.)

A hölgy-utcai versenypályán zajlott le az első-osztályú bajnokságért a szenzációt hozott Ferencvárosi Torna Klub— Törekvés Sport Egyesület mérkőzés. A F. T. K. Rumbold és Fritz helyén tartalékkal játszott, Schlosser is betegen vett részt a küzdelemben. A Törekvés igen jól, de kissé erőszakosan játszott. Az első gólt a Törekvés érte el a 36-dik percben, úgy, hogy a Dobronyi kapuvédő kezéből kiesett labdát az előre rohanó Kiss a hálóba juttatta. Négy perc múlva Hauszvald hands-e miatt megítélt 11-esből Schlosser kiegyenlített. A második félidő negyedik percében jutott a Törekvés a győztes gólhoz, a mit a ferencvárosiak elkeseredett küzdelem árán, végig felsőbbségben sem tudtak kiegyenliteni többé. — A F. T. K. II. 3:0 arányban legyőzte a Törekvés II.-őt (szövetségi-dij).

(Budapesti Hírlap, 1909. szeptember 9.)

Törekvés—FTC 2:1. Alapos meglepetés. A Törekvés állandó fölényben volt. Biró: Minder (BTC).

(Sport-Világ, 1909. szeptember 11.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST