1909.VI.16. Corinthian díj-döntő, FTC – Törekvés 3:0

A Corinthian serleg döntője. A legkiválóbb angol amatőrök budapesti tartózkodásuk emlékére alapított Corinthian örökös vándordíj döntő mérkőzése szerdán délután 6 órakor lesz a Thököly-uti pályán a Ferencvárosi Torna Club és a Törekvés Sport Egyesület csapatai között. Ezen mérkőzés egyúttal zárómérkőzése lesz az idei tavaszi saisonnak, mely mindenképen a legtartalmasabb programmot nyújtotta a footballsport híveinek.

Az utolsó mérkőzés is még sok izgalmat igér. A Törekvés csapata, mely pihenten áll küzdelembe, jó esélyekkel bir épen a legutóbbi MTK mérkőzésen mutatott formájuk alapján, a diadal utján feltartózhatatlanul haladó FTC ellen. A FTC, a dij tavalyi győztese, teljes csapatával, a legnagyobb lelkesedéssel készül a jótékony cél érdekében alapított serleg megvédésére. A mérkőzés teljes jövedelme a föv. szegény alapot illeti s épen ezért nagy érdeklődésre tarthat számot. A mérkőzés bírója: Fehéry Ákos (BTC) lesz.

(Pesti Hírlap, 1909. június 16.)

1909. június 16., 18:00, Millenáris, FTC – Törekvés 3:0 (1:0)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
nézőszám: 600
FTC: ? – ?, ? – ?, ?, ? – ?, Kucsera, ?, Schlosser, Weisz
Törekvés: Takács, Horváth, ?
Gól: Weisz, *Schlosser (76. – 11-esből), Kucsera (78.)

A Corinthian dij döntője. Ferencvárosi Torna Club — Törekvés Sport Egylet 3:0.

Végre megtörtént a szezon utolsó mérkőzése is. A korán kezdődő és rendkívüli tartalmas szezontól kimerült játékosok arra a bizonyos „jól megérdemelt“ pihenőre térhetnek.

Az utolsó mérkőzés keretében egészítette ki a Ferencvárosi Torna Club diadalainak ama sorozatát, amelyhez hasonlót magyar csapat még nem ért el és több mint valószínű, hogy a közeljövőben nem is fog elérni.

Magyar bajnokság, ezüst labda, húsvéti serleg, Challenge Cup és Corinthan dij — a dijaknak olyan csoportja, hogy ezt egy év folyamán birni, szinte hihetetlennek látszik. A ferencvárosiak kiváló csapata örökké emlékezetes sikert szerzett a klubnak e dijhalmaz összenyerésével, ami által nemcsak az egyesület, hanem a nagyközönségnek páratlan szimpátiáját is bírja.

Őszintén kívánjuk, hogy a csapatot ne tegye elbizakodottá e páratlan siker és eddig mutatott kitartó munkájával továbbra is jelentős sikerekkel gazdagítsa a magyar labdarugó sportot.

A Corinthian dij döntőmérkőzése hétköznapon — szerdán — volt, talán 600 érdeklődő előtt a millennáris pályán.

A FTC-nél hiányzott Gorszky és a beteg Szeitler, akinek a helyét a jobbszélső Weisz töltötte be, még pedig nagyszerűen.

A mérkőzés a legjobb akarat mellett sem volt szépnek mondható. Régen láttunk annyi szabadrúgást egy mérkőzésen, mint a szerdain. És ami sajnálatos: a szabadrúgások nagyobb részét a jobb zöld-fehérek idézték elő. Csupán a második félidőben körülbelül 10 percig volt élvezhető a játék, mikor a FTC hatalmas ostrom alá fogta a Törekvés kapuját. A játék többi része úgyszólván élvezhetetlen volt.

Az első félidő elején egy kornerból kifolyólag esik a FTC első goalja Weisz pompás drop-kickje révén. Ez volt a három goal közül az egyedüli reális goal. A félidő 1:0 arányban végződik.

Helycsere után a 31-ik percben nagyon enyhe hands miatt tizenegyes büntető rúgáshoz jut a FTC, amiből goal lesz. Két perccel később Kucsera feltűnő off side helyzetbőil a harmadik goalt lövi. A Törekvés ezután kedv nélkül játszik, bár többször támad. Egy alkalommal a közép csatár éles lövése egy félméterrel a goalvonalon túl ér földet, honnét nyomban kipattan, a biró azonban — messze lévén — nem láthatta goalnak.

A szezon utolsó birói füttye Fehéry Ákos (BTC) sipjából hangzott el.

(Pesti Hírlap, 1909. június 17.)

Az 1908—9. évi football-szezon is befejeződött. Eseményekben igen gazdag volt s sok momentum adódott ki, amely a labdarúgás térhódítását és fejlődését bizonyítja. A múlt héten mint utolsó mérkőzéseket vivta meg a FTC. Bécsben az osztrák Challenge Cup és itthon a Corinthian Cup döntőjét. Mind a kettőt megnyervén az előzőkkel együtt, rekordot állított fel a labdarúgás történetében.

FTC—Tör. SE. 3:0: (Millenáris.) Szerdán folyt le a fenti mérkőzés, melylyel a Corinthián vándordíját ismét a FTC. csapata nyerte nyerte meg. A mérkőző felek az első félidőben egyenrangúak voltak. FTC. cornerből kifolyólag gólhoz jut, mig a Tör.-nek is igen kedvező alkalma nyílik, a védelemből kiugrani készülő Takácsot azonban elgáncsolják s a megítélt szabadrúgás — Horváth által gyönyörűen rúgva — a kapulécről pattan vissza. Félidő 1:0.

Újra kezdés után FTC. állandó fölényben van. 11-esből érik el a második gólt, majd Kutschera tiszta off side helyzetből kiindulva, a harmadig gólt rúgja. (Az off side annyira nyilvánvaló volt, hogy Tör. hátvédjei nem is mentek a játékos után.) Közben a Törekvés is gólt rúg, melyet azonban a biró nem vesz észre. A mérkőzés egyébként szabálytalanul tartatott meg, mert a döntőnek a Margitszigeti pályán kell lefolynia. Biró: Fehéry (BTC.).

(Nemzeti Sport, 1909. június 19.)

*Budapesti Hírlap, 1909. június 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
Következik: 09.01.18:00 FTC-DVTK (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST