1909.X.17. FTC – Wiener SC 2:2

Vasárnap délután kettős mérkőzés lesz a millenáris versenypályán. Előbb a Nemzeti Sport Klub és a Terézvárosi Torna Klub tartja bajnoki küzdelmét, majd fél 4 órakor a Ferencvárosi Torna Klub és a Wiener Sport Klub mérkőzése kerül sorra. A magyar bajnokcsapat, bár nehéz föladat előtt áll, a várakozást ki fogja elégí­teni és lelkes játékával valószí­nűen győzelmet is fog aratni.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. október 15.)

1909. október 17., 15:30, Millenáris, FTC – Wiener SC 2:2 (1:0)
vezette: Schubert M. Ferencz (MUE)
nézőszám: 2 – 3 000
FTC: Fritz — Rumbold, ? — ?, Bródy, Gorszky — ?, Rónai, ?, Schlosser, Weisz
Wiener SC: Dornhardt — Gross, Schwartz — Schröder, Kolarik, Kroyer — Neubauer, Schmieger, Müller, Mayringer, Beck
Gól: Rónai (7.), Schlosser (69.) illetve ? (70., 76.)

FTC.—Wiener SC. 2:2. (Millenáris.) Talán Bleriot felszállásán, valami aviatikai problémán gondolkozhattak a Ferencvárosiak, mikor a második félidőben a WSC.-t kiegyenlitéshez segitették. Valami érthetetlen hangulat vonult végig a vasárnapi mérkőzésen. Amit megmagyarázni hiába próbálunk. Pusztán áll a tény az eredményben: a magyar bajnokcsapat eldöntetlen eredményt ért el idehaza a Wiener Sport Club ellen. Hiszen tudjuk, hogy a WSC. nem másodrangú csapat Bécsben, azonban az is kétségtelen, hogy a császárváros reprezentálóját még sem a Sport Club legénysége alkotja, a FTC. viszont elismerten Magyarország legjobb csapata. A FTC. játéka ez alkalommal nem sokat beszéltet magáról. Hiába vártunk. Nem jött a csapat lendületbe. Elevenség nélkül játszott, csak néhol-néhol ismertünk rá a bajnokcsapatra.

A bécsiek viszont nagy odaadással mentek a küzdelembe s a tempót végig birták. Kitűnő volt a védelmük. Donhard a kapuban egyik legjobb védését produkálta. Méltó partnere volt Gross, a szimpatikus hátvéd. A halfsorból hiányzott a reprezentativ Wackenreuter középfedezet, akinek játékát eleinte erősen nélkülözte a csapat. Odaadó játékkal később pótolták őt. Különösen Kroyer vette ki a részét a munkából. Jó futóképessége révén sokat használt a csapatnak. Mellette Schröder és a centerhalf Kolarik jól töltötték be nehéz föladatukat. A csatársor kétségtelenül a csapat legjobb része. Schmieger és Neubauer intézik a támadásokat leginkább. Ezeknek játéka mellé szépen illeszkedik a három csatár ugyanilyen stilü munkája. Akciójuk változatos és jól átgondolt, épen úgy, mint kombinációjuk.

A FTC.-re alig-alig lehetett ráismerni. A védelem bizonytalan. Különösen Rumbold helyezkedik rosszul, amellett labdát is rosszul ad. Fritz pedig határozottan ügyetlenkedett. A csapatban csak Brody és Gorszky, ez a két egybehangzó név volt jó. Ők néha vesztenek formájukból, de mindig a régiek maradnak. Dolgoznak és újra dolgoznak. A csatársor a FTC. csatársora? Ez sehol sem volt. Weiszről, meg a balösszekötő második mesteri góljáról ismertünk csupán rájok.

A mérkőzés meglehetős monoton lefolyású volt. A FTC. az első félidő 7-ik percében Weisz—Rónay révén vezetéshez jut. Az első 45 perc nagyobbára a bécsiek térfelén telik el, amit a vendégcsapat veszélyes támadásai tarkí­tanak. Félidő 1:0.

A bécsiek bal bekje kiáll: „erre a WSC. fölénybe kerül.” Ennek dacára újabb eredményt mégis a FTC. éri el. Schlosser egyéni játéka révén (24 p.). A bécsiek erre azonnal góllal válaszolnak, kornerból (25 p.). A 31-ik percben a bécsiek a megzavart FTC. védelem gyenge védekezése folytán kiegyenlí­tenek. FTC. támadásával ér véget a félidő.

A WSC. a következő volt: Dornhardt — Gross, Schwartz — Schröder, Kolarik, Kroyer — Neubauer, Schmieger, Müller, Mayringer, Beck.

Biró: Schubert M. Ferenc (MUE.).

(Nemzeti Sport, 1909. október 23.)

Blériot felszállása némileg megosztotta a sportközönség érdeklődését. A mérkőzések javarészt kisebb közönség előtt folyt le, de érdekesen mutatja, hogy a labdarugó-sport milyen mélyen hatolt a magyar közönség szeretetébe az a körülmény, hogy a millenáris pályára a FTC—Wiener Sport Club küzdelme mégis mintegy háromezer embert vonzott. A mérkőzés honorálta is ezt az érdeklődést, mert a bécsiek igen szép játékot mutattak a második félidőben, mig a FTC lélek nélkül játszott.

Ferenczvárosi Torna Club—Wiener Sport Club 2:2. (1:0). Őszi mérkőzései között leggyöngébb játékát produkálta a FTC. A szí­vósság, a lelkes játék, mely a ferenczvárosiakat oly sok szép győzelemhez vezette, mely már-már elvesztett mérkőzések megnyerését eredményezte, vasárnap mintha kihalt volna a csapatból. Úgy látszik, hogy a katonáskodás ártott meg a csapatnak, Weinber is ezért nem játszhatott. A csapatban a leggyöngébbek voltak a hátvédők, hogy a bécsiek ki tudtak egyenlí­teni az ő hibájuk. Viszont a csatársor lelkét terheli, hogy megelégedett két góllal. A csapat mintha nagyon bizonyosra vette volna a győzelmet. Kedvetlenül játszottak, kivéve a fedezeteket, kik a régiek. A csatársor jobboldala is a régi — rossz. A bécsiek tetszetős lelkes játékot mutattak, kedvüket nem vette el FTC az első félidőben lőtt gólja. Szí­vósan támadtak és daczára annak, hogy a második félidőben csupán 10 emberrel játszottak, alig 10 percz alatt két gólt lőttek. Ezután kizárólag védelemre szorí­tkoznak ami sikerült is nekik, bármily erősen támad a FTC, gólt többet nem ér el. Biró: Schubert M. Ferencz (MUE).

(Sport-Világ, 1909. október 23.)

Ferenczvárosi Torna Club—Wiener Sport Club 2:2 (1:0). A millenáris-pályán mintegy 2000 főnyi közönség várta a magyar csapat fölényes győzelmét a bécsi csapat ellen. De ime, a kitűnő magyar csapat rosszab, a nem legelsőrangu osztrák csapat jobb volt a hí­rénél, úgy hogy egyenlő erejűnek mutatkozott az egyébként mindenképpen jobb magyar csapat az osztrákkal.

Az első félidőben a magyarok, a másodikban a tiz emberrel játszó bécsiek voltak jobbak. A FTC. egyénileg, a WSC. összjátékában volt jobb. Az első goalt a pompásan játszó Weisz beadásából Rónai rúgja a 11-ik percben, mig a második goalt csak a második félidő 27. perczében csinálja Schlosser szép kiszökés és lerohanás után. Ezután a bécsiek jutnak fölénybe. Egy percz múlva benn a labda a magyar kapuban és 4 percz múlva meg van már a második osztrák goal is. Ezután felváltva támad a két csapat, de további eredmény nincs.

Biró: Schubert Ferencz (MUE)

(Herkules, 1909. október 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ