1909.XI.28. FTC – I. Vienna FC 4:0

Millenáris versenypálya. Délután fél 3 órakor lesz a Ferencvárosi Torna Klub és a First Vienna klubközi mérkőzése.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. november 28.)

1909. november 28., 14:30, Millenáris, FTC – I. Vienna FC 4:0 (3:0)
vezette: Fehéry Ákos (Csepeli AC)
nézőszám: ~ 2 000
FTC: Fritz — ?, ? — ?, ?, ? — Weinber, ?, ?, Schlosser, ?
I. Vienna FC: Turner — Eipl, Drexler — Wagner, Proschek, Kolisch — Dummal, Scheiding, Ambros, Höllerl, Ebrock
Gól: Schlosser (3., ?, ?., 77.)

A Vienna veresége teljesen bizonyos volt, de azt mégis kevesen remélték, hogy a Ferencvárosi Torna Klub olyan megsemmisí­tő felsőbbségben fogja legyőzni a hanyatlásnak indult bécsi csapatot. A Viennának ez idő szerint csak egyetlen nagystí­lű játékosa van: Lincsefszky. A derék centerfödözet el is kí­sérte csapatát — de csak az öltözőig. Beült egy páholyba és onnan nézte honfitársai vergődését. Azt beszélték, hogy Lincsefszky Budapesten fog megtelepedni és itt a mi labdarugó- sportunkat fogja boldogí­tani. Alig hihető, hogy az osztrák játékosok legkiválóbbja önzetlenségből, tisztán sportszeretetböl, vagy a magyarok iránt való szimpátiából akarja képességét nálunk érvényesí­teni. Akár magyar, akár osztrák játékosról van szó, kedvezőtlen szí­nben tünteti föl annak a sportérzését, a ki régi csapatát — mert erőkben meggyöngült, képességben hanyatlott — cserben hagyja és ha máshol nem lehet, idegenben keresi a népszerűséget és esetleg játéktudása kamatát. Sportközönségünk bizonyára nem fogadja olyan örömmel labdarugó-sportunk idegen erősí­tését, mint az az egyesület, a melynek tagjai sorába Lincsefszky belépni készül.

A Ferencvárosi Torna Klub 4:0 arányban (félidő 3:0) legyőzte a First Vienná-t. A millenáris versenypályán kétezer főnyi közönség nézte végig a mérkőzést, a melyben a Ferencvárosiak elejétől végig óriás felsőbbségben voltak. A Vienná-ban egyedül a kapuvédőtől láttunk elfogadható játékot. A magyar csapatban a nagy erőkülönbség tudatában inkább egyéni játék fejlődött ki. a melyben Schlosser nagyszerűt produkált. Ő rúgta mind a négy gólt. Pompás játékára jó hatással volt Veinber, a ki uj szerepében (jobboldali csatázó) igen hasznosan játszott. A mérkőzés kétszer negyven percig tartott és jellemző a küzdelem egyoldalúságára, hogy Fritz kapuvédőnek összesen kétszer volt a kezében a labda. A páratlanul fair játékot Fehéry Ákos vezette.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. november 29.)

A nap kluját lett volna hivatva az az egyetlen nemzetközi mérkőzés hivatva alkotni, amely a millenáris pályán bajnokcsapatunk a FTC. és Bécs egyik legrégibb csapata I. Vienna között lefolyt. A bécsiek — Isten tudja, hogy miért — olyan botrányos, tartalékokkal telitett csapattal jöttek le, hogy a zöld-fehéreknek nem sok megerőltetésükbe került négy gólt rugniok. A FTC. lusta és rest volt arra, hogy úgy magyarán elpüfölje osztrák szomszédainkat. Pedig hivatottan szolgálatot tett volna az egész magyar footballsportnak, ha legalább vagy hat gólt lőtt volna a bécsiek hálójába. A Vienna tartalékokkal állt ki: igen keveset produkált. A FTC. berúgott hamarosan 3 gólt és ezzel megunta a gól lövést és amolyan akadémikus játékot mutatott be a szép számban megjelent közönségnek. Ez egy darabig örömmel szemlélte a magyar fiuk fölényét, amelylyel a bécsiekkel elbánnak, a végén azonban ismét megszomjazott s gólt követelt. Schlosser azonban nem erőltette meg magát, de egy gólt mégis rúgott, négyre szaporí­tva a gólok számát. A FTC. 4:0-as eredménye azonban, amelylyel az I. Viennát legyőzte, semmi esetre sem hozható össze Ausztria és Magyarország között fennálló erőviszonynyal.

FTC—Wienna 4:0. (Millenáris.) FTC. óriási fölénynyel játszik. A Vienna csak egyszer ad könnyű munkát Fritznek. Schlosser a 3-ik percben lőtt gólját az első félidőben még egykettő követi. Félidő 3:0.

A FTC. könnyelműen dolgozik. A közönség biztatása végre Schlosser a 32-ik percben még egy gólt lő.

I. Wienna: Turner — Eipl, Drexler — Wagner, Proschek, Kolisch — Dummal, Scheiding, Ambros, Höllerl, Ebrock.

Biró: Fehéry (Csepeli AC.).

(Nemzeti Sport, 1909. december 4.)

FTC—I. Vienna FC 4:0. A tartalékokkal erősen lehandicapelt Vienna súlyos vereséget szenved a magyar bajnokcsapattól. Vereségét, bár nagyban hozzájárult tartalékjainak gyenge szereplése, mégis főleg annak a léleknélküli játéknak köszönheti, amelyet épen a múlt vasárnap produkált. Védelme és támadása egyaránt gyenge volt. De különösen a támadása. A csatársor nem volt képes egyetlen életrevaló kombinácziót sem létrehozni. Elveszett labda volt az, ami hozzá került. Ezzel szemben a FTC különösen az első félidőben szép és lelkes játékot produkált. Feltétlenül több gólt ér el, ha balszélsője nem játszik azzal a csapni való önzéssel.

Az első félidőt a zöld-fehérek hatalmas támadása nyitja meg, amely csakhamar Schlosser góljával végződik. Nemsokára követi azt az ugyancsak Schlosser által lőtt 2-ik és 3-ik gól. Félidő 3:0. A második félidőben megint csak a FTC támad, de balszélsője önzése miatt csak egy gólt tud elérni. Jó volt a Ferenczvárosnál a fedezetsor, mig a Viennánál a kapus mutatott néha szép védéseket.

Biró: Fehéry (Csepel) volt.

(Sport-Világ, 1909. december 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ