1909.VI.13. Challenge Cup, Wiener SC – FTC 1:2

A Ferencvárosi Torna Club a dij ezidei győztese!


(…) A fővárosi mérkőzésen kí­vül igen nagy érdeklődés irányul ama mérkőzés felé, amely a császárvárosban lesz a Ferencvárosi Torna Club és a Wiener Sport Club között a Challenge Cupért. A FTC. teljes csapattal rándul föl, hogy tavaszi szenzációs diadalaira elérendő győzelmével rátegye a koronát. Minden magyar sportbarátnak aggodó reménye kiséri a csapatot Becsbe, mert még sohasem kí­nálkozott kedvezőbb alkalom a Challenge Cupenek Magyarországba hozatalára mint ezúttal.

(Pesti Hí­rlap, 1909. június 13.)

1909. június 13., 18:00, Bécs, Hohe Warte, Wiener SC – FTC 1:2 (0:1)
vezette: Hugo Meisl (határbirák: Hollei, Trinks; gólbirák: Komar, Retschury)
nézőszám: 1 000
Wiener SC: Donhardt – Wackenreuther, Müller, Neubeuer, Schmieger, Gross, Buhardt, ?
FTC: Fritz — Kucsera, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorsky — Gerstl, Weisz, Kórody, Schlosser, Szeidler
Gól: Schmieger (53.) illetve Weisz (34.), Schlosser (54.)

Az 1908—9. évi football-szezon is befejeződött. Eseményekben igen gazdag volt s sok momentum adódott ki, amely a labdarúgás térhódí­tását és fejlődését bizonyí­tja. A múlt héten mint utolsó mérkőzéseket vivta meg a FTC. Bécsben az osztrák Challenge Cup és itthon a Corinthian Cup döntőjét. Mind a kettőt megnyervén az előzőkkel együtt, rekordot állí­tott fel a labdarúgás történetében.

Vasárnapi eredmények: A Challenge Cup döntője.

A Ferencvárosi Torna Club a dij ezidei győztese!

FTC.—Wr. SC. 2:1. Óriási küzdelem árán sikerült FTC. csapatának a Challenge Cup dijat ezúttal Magyarországba hozni. Valóban oly küzdelem volt, aminőt bécsi pályán már régóta nem láttunk. A Wiener Sport Club ugyanis hirtelen feltűnő formajavulást mutatott, ami az eddigi, különösen utóbbi időben elért eredményei alapján nem volt elvárható. A Wr. Sp. CL azonban rendszerint, ha „valamiért“ (a dicsőségen kí­vül) megy a mérkőzés, kiváló játékot produkál, amiről már ismételten bebizonyodtunk. így volt ma is. Az első félidő változatos támadásai után, a második félidőben okvetlen a bécsi csapat volt fölényben, és csupán a magyar védelem, elsősorban Fritz kiváló játékának tulajdoní­tható, hogy az eredmény nem változott a bécsiek javára.

FTC. csapata május 9-én WAC. ellen okvetlen jobban játszott, mint ma. Tekintetbe kell vennünk azonban, hogy bajnokcsapatunk e héten immár harmadszor áll ily erős ellenféllel szemben, továbbá, hogy Rumbold nélkül játszott és ami a támadósor legnagyobb hátrányára és elkedvtelení­tésére vált: Szeidler betegen állt ki. Hogy rosszulléte komoly volt, bizonyitja, hogy csak a legnagyobb megerőltetéssel bí­rta a labdát követni. A magyar bajnokcsapat méltón sorolhatja mai győzelmét az eddigi tavaszi, fényes győzelmekhez. A Challenge Cup méltó kezekbe jutott, reméljük nem egykönnyen jut ki ismét innen!

A magyar csapatban kimagaslott a védelem kiváló játéka, Fritz pedig egyszerűen mesésen védett. A fedezetsor rendkí­vül agilis munkát végzett, különösen a második félidőben, midőn a bécsiek hatalmas támadásaik leszerelése nem könnyű dolog volt. A csatársorban Schlosser tűnt fel, Korody és Weisz méltó partnerei voltak, Gerstl nem jól helyezkedik.

A WSC. legjobb része a csatársor volt, mind az öt kiválóan dolgozott, csupán a gól előtt tűnt fel a belső csatárok lassú mozgása és a feltűnő rossz lövőképesség. Rég láttunk annyi labdát a gól fölé és mellé rúgni, mint ma a WSC. tette. A fedezetsorban Wackenreuther fáradhatatlan munkája tűnt fel, a védelem hibátlanul dolgozott, Donhardt pedig mesterin védett.

A két csapatot megjelenésükkor nagy ovációban részesí­tik; Meisl sí­pja azonban már a következő percben a mérkőzés kezdetét jelzi. 6 óra. FTC. a széllel kedvező oldalt választja. A bécsiek rövid, eredménytelen támadása után FTC. jön frontba és három sarokrúgást ér el, amelyek eredmény nélkül járnak. (3 p.) A WSC. a hatodik percben Müller révén támad, centerét Neubauer a kapu fölé rúgja. Majd Szeidler intéz támadást, lövése azonban Dornhardt kezében akad meg. Szeidler beadott labdáját Schlosser a kapu melle rúgja. (9. p.) Ugyanezen sors éri Neubauer lövését. Manglitz-Bródy hibájából Müller intéz veszélyes támadást, Fritz bravúrosan ment. (12 p.) Weinber sarokrúgást hibáz. (15 p.) Gerstl centerét, úgyszintén Weinber közelről jött shoutját Donhardt mesésen védi. A 26-ik percben Schlosser támadása kornerrel jár. Schmieger veszélyesnek tűnt támadását Fritz kiváló helyezkedése folytán teszi ártalmatlanná. (30 p.) A 33-ik percben a WSC. kornert ér el, amelyet Fritz remekül véd. A következő percben Schlosser kiszökik, a labda Gross lábáról Weisz-hoz jut, aki éles lövéssel FTC. első gólját éri el. A magyarok továbbra is veszélyesen támadnak, Kórody támadásának lekapcsolása közben a hátvéd a labdát közel érinti, a biró azonban a handset nem í­téli meg. (38 p.) Schlosser egyéni támadása eredménytelen marad. Félidő 1:0.

6 óra 55 perc. A Sp. Cl. veszélyes támadása nyitja meg a második félidőt. Neubauer és Schmieger lövései a kapu mellé, illetve fölé jutnak. A 8-ik percben Neubauer centerét Schmieger védhetelenül a gólba fejeli. Alig csillapult le a közönség örömrivalgása, amint a labda máris a bécsiek hálójában található. Schlosser közvetlen közelről rúgta a gólt. A 11-ik percben FTC. terhére í­télt sarokrúgás eredménytelen marad, úgyszintén Weisz és Gerstl támadása. Manglitz a bécsiek néhány veszélyes támadását nagy bravúrral akasztja meg. A 21-ik percben Fritz egy éles lövést bár véd, a labdát azonban kiejti, de Gorsky már a kapuban terem és a lövést kivédi. A WSC. sok veszélyes támadása részint a védelem, részint Fritz remek játékán akad meg. A 29-ik percben Weinber kornert hibáz. A 31-ik percben FTC. gyors támadása Schlosser lövésével végződik, Dornhardt azonban véd. A 37-ik percben egy néző az outvonal felé haladó labdát feltartja, mire a Sp. Cl. egyik játékosa arculüti. (!) Minden megjegyzés nélkül tovább folyik a játék. A 40-ik percben FTC. kornert hibáz, amelyet Schmieger a gól mellé fejel. A 43-ik percben Fritz egy biztosnak vélt gólt nagy bravúrral véd, a magyarok nagyon veszélyes támadásával végződik a 1 1/2 perccel meghosszabbí­tott játék.

Meisl kifogástalanul bí­ráskodott. Határbirák: Hollei és Trinks gólbirák: Komar és Retschury.

FTC. csapata: Fritz — Kucsera, Manglitz — Weinber, Bródy, Gorsky — Gerstl, Weisz, Kórody, Schlosser, Szeidler.

A Challenge—Cup eddigi győztesei:

1897/1898 Cricketer—FC. 1898 7:0
1898/1899 Vienna—Cricketer 2:0
1899/1900 Vienna—Victoria 4:1
1900/1901 WAC.—Slavia 1:0
1901/1902 Cricketer—BTC. 2:1
1902/1903 WAC. walkower
1903/1904 WAC. walkower
1904/1905 Sportver (mostani Wr. Sp. Cl.)—MAC. 2:1
1908/1909 FTC—Wr. Sp. Cl. 2:1

(Nemzeti Sport, 1909. június 19.)

Az osztrák Challenge-Cup győztese a Ferenczvárosi TC. (jun. 13). A Challenge-Cup döntője FTC—Wr. SpCl. 2:1. Miután már számos magyar csapat hiába törekedett ezen értékes vándordí­j elnyeréséért, FTC ma végre magyar földre viszi a Gramlick által felajánlott kupát. A magyar csapat csak óriási küzdelem árán nyerte meg ezen mérkőzést, mivel Sp.Cl. váratlanul fényes formát mutatott. — A mérkőzést vagy 1000 főre tehető közönség nézte végig.

Az első félidőben többnyire FTC-t látjuk offenzivában, mig négy eredménytelen sarokrúgás után végre Weisz a 34-ik perczben az első gólt éri el. Félidő 1:0.

Szünet után többnyire a bécsi csapat van fölényben. Schmieger a 8-ik perczben a kiegyenlí­tő gólt éri el, Schlosser azonban már a következő perczben a győzelmet jelentő gólt rúgja. A hátramaradt időben a bécsiek veszélyesen támadnak, a magyar védelem azonban kiváló munkát végez. Az utolsó perczekben még FTC hozza veszélybe a bécsi kaput, mire a mérkőzés befejezést nyer.

A győztes csapatban kiemelendők: Fritz, Manglitz, Bródy, Schlosser, a SpCl csapatában Neubauer, Schmieger, Wackenreuter, Buhardt.

A mérkőzést Meisl Hugó vezette.

Este bankett volt a Franz-Josefs-Bahn szállodában, ahol szép beszéd kí­séretében nyújtotta át Müller, Vienna elnöke, FTC csapatának a gyönyörű dijat.

(Sport-Világ, 1909. június 19.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport