1910.II.27. FTC – Floridsdorfer AC 5:0

FTC 5:0 (félidő 2:0) arányban győz a Floridsdorfer AC (Wien) ellen.


A Florisdorf Budapesten. Bécs legjobb csapatán, a Wiener Sport Klubon a múlt vasárnap váratlan győzelmet aratott Florisdorf február 27-én bemutatkozik a budapesti sportközönségnek. Ellenfele a Ferencvárosi Torna Klub lesz, a melynek teljes képességét ki kell majd fejteni, hogy legyőzhesse a jobbára ifjú erőkből álló osztrák csapatot. A szezon első magyar és osztrák klubközi mérkőzése a millenáris versenypályán vasárnap délután félnégy órakor kezdődik. Ezt megelőzve a Budapesti Torna Egyesület bajnoki mérkőzése kerül döntésre. Mind a két mérkőzésre egy, a rendes áron váltott belépőjegy érvényes.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. február 26.)

1910. február 27., 15:30, Millenáris, FTC – Floridsdorfer AC 5:0 (2:0)
vezette: Fehéry Ákos (Csepel)
nézőszám: 5 000
FTC: Vass – Rumbold, Manglitz – Weinber II., Bródy, Gorszky – Weisz, Kucsera, Koródy, Schlosser, Szeitler
Floridsdorfer AC:
Gól: Schlosser (2., 5., 68.), Weisz (?.), ? (11-esből)

Ferencvárosi Torna Klub—Floridsdorfer Atletik Klub 5:0 (2:0). A meglepetéssel záródott bajnoki mérkőzés után egy kabaré-mérkőzés következett a két nemzet, illetve város legjobb csapatai között. A legjobb jelzés azonban csak a magyar csapatot illeti, mig a vendégcsapatot éppen az ellenkezője, oly gyönge játékot mutatott be, hogy bajnokcsapatunknak igazán kár volt velük tárgyalásokba bocsátkozni. Talán az a váratlan siker birta a FTK.-ot ezen csapat lehozatalra, hogy legyőzte a WSK.-ot? Hisz ilyen meglepetések nálunk is — sajnos — elég gyakran fordulnak elő, anélkül, hogy a váratlan győzelemhez jutott harmadrangú csapatot Bécsbe vagy Prágába hivatnának. Azon mentségük pedig, hogy a Kricketterek lemondása folytán történt, mert előző nap tartották mulatságukat, ugyanezen csapat tegnap Bécsben a Viktória felett 7:0 arányú győzelmet aratott, tehát oly kondí­cióban volt, hogy helyettesí­tésükről gondoskodni semmi szükség nem volt. Áldozatképes és játékértő közönségünket az ily mérkőzések rendezése el fogja szoktatni a pályák látogatásától. A mérkőzés egyebekben csak a kezdés után volt élvezhető, mikor még a vendégcsapat a FTK tempóját bí­rta. De mikor öt percen belül két goallal megterhelten folytatták a játékot, akkor az minden volt, csak játék nem. A vendégcsapat gyatra játéka, a bajnokcsapatunknak fölös módon való lazsálása sok derűs pillanatot szerzett a körülbelül 5000 főre tehető közönség körében, melynek hangos kacagása olykor meg is akasztotta az előadást.

A bécsi csapatban három játékos önfeláldozó munkája vonta magára a közfigyelmet, de munkájuk a magyar csapat nagyszerű helyezkedése folytán nem érvényesült kellőképpen. A többi játékosok inkább a statiszta szerepét vitték, mintha csak tartalékjátékosok volnának. A magyar csapatnak nagyon jő és könnyű napja volt. Kedélyesen adogatták egymásnak a labdát és közvetlen a kapu előtt tiszta helyzetekből csak egy-két méternyire lőttek a kapu mellé vagy fölé, de oly feltűnően, hogy maguk a bécsiek is elmosolyogtak azon. Szóval az osztrákok nevetséges szerepet játszottak.

Az első félidő második percében Weisz Schlosser beadásából goalt ér el, melyet három perc múlva Schlosser egy második goalja követ. A zöld-fehérek fölényük tudatában nem igyekszenek több goalt elérni, pedig vagy egy tucatra volt alkalmuk szert tenni.

Második félidő 23-ik percéig a FTK. eredményt nem szándékozik elérni. Schlosser azonban minden engedély nélkül goalt lő. A magyar csapatban ettől fogva a fegyelem teljesen megbomlik és Schlosser-nek csakhamar követője akad Weisz személyében, ki a sérült Korodyval helyet cserél. A negyedik goal után a bécsi védelem az erőszak fegyveréhez nyúl, de a szigorú biró tizenegyessel bünteti őket, mely a mérkőzés utolsó goalját hozza.

Biró Fehéry Ákos (Csepel) volt.

(Pesti Napló, 1910. március 1.)

SH-19100227-04-19100227Tegnap volt a szezon első magyar-osztrák klubközi mérkőzése. A Ferencvárosi Torna Klub a bécsi Florisdorfot látta vendégül a millenáris verseny- pályán. A Florisdorf csak a múlt vasárnap küzdötte föl magát a bécsi nagyságok közé azáltal, hogy a Wiener Sport Klub-ot legyőzte. Budapesti bemutatkozása nem sikerült valami fényesen, mert a F. T. K. játszi könnyűséggel 5:0 arányban legyőzte. A Florisdorf-nak még sok a múlt vasárnapihoz hasonló szerencsés kimenetelű mérkőzést kell játszania, hogy a F. T. K. számbavehető ellenfele legyen. A ferencvárosiak annyira urai voltak a játéktérségnek, hogy szinte nem is tudtuk komolyan venni a bécsiek hasztalan erőlködését és rendszertelen kapkodását.

A Ferencvárosi Torna Klub 5:0 arányban (félidő 2:0) legyőzte a Florisdorf A. K.-ot. — A millenáris versenypályán négyezerötszáz főnyi közönség előtt folyt le a tavaszi szezon első nemzetközi mérkőzése. A F. T. K. eredetileg a Krikettereket akarta vendégül látni, de idözben a Kritterek visszaléptek és igy kénytelen volt a F. T. K. a Florisdorffal is beérni. A bécsi csapat megjelenésre is, a játékban is igen szimpatikus, de hozzáértő közönségünk, látva a két csapat közötti erőkülönbségét, nem igen tudott iránta fölmelegedni, A csapat minden tagjának tűrhető a labdateknikája, de egyéb erényük nincs is. Az összejátszásra nem törekednek, gyorsaságuk vajmi kevés és ha a F. T. K. nem bánik olyan szeretettel a vendégcsapattal, bizony csúfos kudarccal végződik az első budapesti szereplése.

A F. T. K. legerősebb összeállí­tásban szerepelt, a mi azt jelenti, hogy Pápay helyett ismét Veisz Ferenc játszott. A mérkőzés képe az első pillanattól az utolsóig alig változott. A F. T. K. kirí­vó felsőbbsége mellett a bécsiek csak akkor jutottak szóhoz, ha a ferencvárosiak is úgy akarták. Az első félidőben néhány perc leforgása alatt a remekül működő magyar csatázók két gólt csináltak. Az eredménnyel egyelőre be is érték és átengedték a támadó szerepét a Florisdorfnak. Ha a bécsiek nagynehezen átjutottak a F. T. K. födözetsorán. hamarosan megakadtak a hátvédőkön vagy a legvégsőbb esetben a Fritz-et helyettesitő Vass kapuvédőn. A második félidő 30-dik percéig gólmentes maradt a játék, de ekkor a F. T. K. komoly akcióba lépett és pompás támadásaival teljesen beszorí­totta ellenfelét, és a befejezésig három gólt csinált. A közönség a győztes F. T. K.-ot lelkesen megtapsolta, de nem mulasztotta el a biztató ovációban részesí­teni a vendégcsapatot sem.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. március 1.)

FTC 5:0 (félidő 2:0) arányban győz a Floridsdorfer AC (Wien) ellen. Millenáris pálya. A szezón első nemzetközi mérkőzése nem sokat nyújtott. A FAC, mely még mindössze egy éve első osztályú, a jövő csapata, de jelenleg még nagyon fiatal ahhoz, hogy elsőrangú magyar csapattal szemben magyar pályán komolyan vegyük. Természetes tehát, hogy a vendégcsapat játéka vajmi keveset nyújtott, FTC pedig, mikor látta az ellenfél gyöngeségét, nem igen igyekezett fölényét gólokba önteni. Ezek után a mérkőzésről nincs is mondani valónk, legföljebb helytelení­tenünk kell azt az általános véleményt, mely a mérkőzés nyomán támadt; mert nem tételezhető fel a FTC-ról, hogy ilyen gyönge ellenfelet lehozat, ha más csapattal megállapodásra tudott volna jutni. Különben nem is olyan régen volt, mikor FTC a jónevü Viennát hasonló arányban verte. Biró: Fehéry Ákos volt.

(Nemzeti Sport, 1910. március 5.)

Volt még egy nemzetközi mérkőzés is, amely azonban jóval alul állt a mi I. osztályú bajnoki mérkőzéseink ní­vóján. A Floridsdorf még Bécsben sem jó, nemhogy nemzetközi viszonylatban az lenne. Ki is kapott könnyen küzdelem nélkül 5:0-ra.

Ferenczvárosi Torna Club—Floridsdorfer AC 5:0. Rendkí­vül gyenge tempójú és nivótlan küzdelem volt, amelyben a FAC inkább valamely másodosztályú, mint nemzetközi mérkőzésre megérett csapatnak mutatkozott. Van ugyan egy-két játékosa a csapatnak, akiknek igyekezetét azonban a legnagyobb szorgalommal rontják el a többiek. A FTC természetesen nem játszott teljes tudásával. Mikor az első két gólt elérte s győzelmét biztosí­tottnak látta, lazsálva játszott, de még igy is három gólt rúgott.

Alig kezdődik a mérkőzés, máris megvan a FTC vezető gólja, amit egy percz múlva Schlosser még egygyel megtold. Félidő végéig FTC fölénye nagy, de újabb eredmény nincs.

A második félidőben a FAC is támad, de több eredménytelen korneren kí­vül mást elérni nem tud. A zöld-fehérek mindinkább döntő fölénybe jutnak és rövid időközökben három gólt rúgnak, melyek közül az utolsó 11-es volt.

(Sport-Világ, 1910. március 5.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ