1910.IX.25. Wiener SC – FTC 4:2

A Ferencvárosi Torna Klub Bécsben. A F. T. K. futball-csapatja vasárnap Bécsben mérkőzik a Wiener Sport Klub-bal.

(Budapesti Hírlap, 1910. szeptember 22.)

1910. szeptember 25., –:–, Bécs, Dornbach, Wiener SC – FTC 4:2 (3:1)
vezette: Hollick
Wiener SC: Schmieger, Mayringer, ?
FTC: Fritz – ?, ? – Weinber, ?, ? – Borbás dr., Schlosser, Koródy, Pataky, Szeitler
Gól: Schmieger (4.), Mayringer (25., 4x., ?.) illetve Schlosser (32., 61.)
Kiállítva: Weinber (65.)

SH-19100926-04-19100925

Ftc veresége Bécsben.

Wiener Sport Club 4:2 (3:1) győzött a Ftc felett. Évek óta nem volt Bécsben magyar csapat úgy meghendikepelve a bíróval, mint tegnap a Ftc. A WSpC a ferencvárosiak által kért Meisl helyett Hollickot erőszakolta, ki meg is felelt a bécsiek reményének, mert kriminális ítélkezéseivel teljesen kihozta a magyar csapatot sodrából. Így nem csak képességük kifejtésében gátolta őket, de ami eredményt ennek dacára elértek, azt is megsemmisítette. Látszott a cél, hogy a Ftc-ot mindenáron meg akarták verni. Sikerült is a szó legszororosabb értelmében is, mert a játék után után a bécsi csőcselék a kivonuló magyar játékosokat, különösen Fritzet, tettleg inzultálta. A magyarok önuralma a legerősebb próbára volt téve, több ízben már-már levonulni akartak a pályáról. — S mindez a biró miatt ki Meisl véleménye szerint csak azért kapott bírói képesítést, mert angol.

SH-19101003-02-19100925A pálya rendkivül kicsi volt és a nagy fű lehetetlenné tette Ftc lapos játékát, mégis, dacára ennek, állandóan támadott s pártatlan biró mellett szép győzelemmel tért volna haza. Már a 4 p-ben kornert ér el, mit Bécs viszonoz és Schmieger gólt fejel. A 6 p-ben Kóródy kiszökik, de a kapu előtt biró lefújja, a 8 pben ugyanez történik, a 10-ikben pedig off-side cimén szerelik le Ftc támadását. Ezek az itélkezések elkeseritik a Ftc-ot, csatársorát pedig teljesen megzavarják. 13 p Pataky, 17 p Schlosser kapu mellé lő. 20 p-ben Ftc kornere eredménytelen. 25 p Bécs off side gólját megadja a biró. Újabb kornernél Ftc kapu mellé lő, Szeidler, majd Pataky, Borbás lőnek a kapu fölé. A 32 p-ben Schlosser éles gólt lő. 39 p a bécsiek 11-est vétenek, de a biró nem törődik vele. A 40 és 43-ik p-ben Ftc ellen szabadrúgás, mindegyik gól lesz. Félidő 3:1.

A II. félidő Ftc támadásával indul, de a bécs off side elszökik s persse gólja érvényes lesz. Ftc tiltakozik és kiállani akar. Végre is beletörődik és nemsokára Schlosser lő gólt, de a biró nem adja meg. 16 p-ben Schlosser lő gólt. E közben a publikum egyre zajosabb lesz s a teljes zűrzavarban a biró Weinbert a 20 p-ben kisebbszerü foul miatt kiállitja. — Schlosser centerhalf lesz. Ekkor a bécsiek összeroppannak, Ftc nagy fölénybe kerül. 34 p-ben a biró befejezi a játékot, mert szerinte lejárt az idő. Ftc hiába protestál, kénytelen levonulni, miközben a közönség botrányt provokál. Később a biró is belátja a tévedést, de ekkor már Ftc nem hajlandó visszamenni pályára.

(Sport-Világ, 1910. szeptember 26.)

SH-19101003-03-19100925

A bécsi lapok a vasárnapi FTC—Wr. Sp. Cl. mérkőzésről a következőben számoltak be:

Sonn- und Montags-Zeitung. A nap szenzáczióját a WrSp. Clubnak FTC ellen aratott biztos győzelme képezte. A bécsiek fényes összjátéka következtében a magyarok pillanatnyilag (?) sem bírtak érvényesülni.

Fremden Blatt. Sajnos, a magyarok a bécsiek nagyobb tudását éles játékkal próbálták kiegyenlíteni, úgy, hogy a játék eldurvult és a biró annak következtében jónak látta, a mérkőzést a reális idő lefolyása előtt félbeszakítani.

Neues Wiener Tagblatt, kifogástalan, gyönyörű stílusban győzte le a Wr. Sp Cl. 4:2 arányban a magyar bajnokcsapatot A bécsiek eredménye mindenekelőtt a brilliáns összjátékban és kiváló lövőképességben leli magyarázatát. Ellenfeleik ezen játékmodornak nem bírtak ellentállani, azaz nem is bírtak érvényesülni. Mindannak daczára a vendégek elég gyakran bizonyultak veszélyeseknek a jobboldali (?) Schlosser-Borbás pár támadásai folytán; eltekintve attól, talán akaratlanul testi fölényüket is kihasználták, ami a rendkívül fair és érzékeny WSp. Cl. játékosokat kellemetlenül megzavarta.

Deutsches Volksblatt. A bécsiek mint rendesen kiválóan játszottak, mig a magyarok előbbi formájukból sokat vesztettek. Erélyes támadásaikból, amelyek előbb szenzácziót keltettek, ezúttal mitsem láttunk. Schlosser sem a régi már.

Die Zeit. Teljesen sima, reális győzelmet aratott a bécsi csapat, amely, mig a játék a megengedett határon belül folyt, kiválót produkált. A magyarok erősen emberre játszottak és több mint egyszer kellett a játékot félbe is szakítani, mig a megsebesült WSp. Cl. játékosok kissé magukhoz tértek.

(Sport-Világ, 1910. október 3.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST