1910.X.16. Törekvés – FTC 1:4

Kettős bajnoki mérkőzés. A millenáris versenypályán két érdekes bajnoki mérkőzés lesz vasárnap délután. Fél kettőkor a Ferencvárosi Torna Klub a Törekvés Sport Egyesülettel, három órakor a Budapesti Torna Klub a 33-as Futball Klubbal méri össze erejét.

Millenáris versenypálya: Délután 1/2 2 órakor Ferencvárosi Torna Klub—Törekvés S. E. Biró: Kiss Gyula.

(Budapesti Hírlap, 1910. október 13-16.)

1910. október 16., 13:30, Millenáris, Törekvés – FTC 1:4 (1:2)
vezette: Kiss Gyula (33 FC)
Törekvés: Dürr – Hauswald, ? – ?, Csonka, Takács – ?, Ürögdi, ?, ?, ?
FTC: ? – Weszely, ? – Weinber, ?, Gorszky – Weisz, ?, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Ürögdi (30.) illetve Schlosser (4.), Weisz vagy Koródy (22.), Koródy vagy Schlosser (54.), Koródy (60.)
Kiállítva: Weinber (?.)

SH-19101017-03-19101016

Ferencvárosi Torna Klub—Törekvés Sport Egyesület 4:1 (félidő 2:1.). A millenáris versenypályán nagy számban összegyűlt nézőközönségnek érdekes és változatos, de kissé erőszakos küzdelemben volt része. A csöndesen, fairen indult játékban egyik-másik játékos mind a két oldalon, mintegy adott jelre hirtelen olyan játékmódot kezdett, a mely semmiképpen sem egyeztethető össze a futball-játék szellemével. Hozzájárult a vad indulatok kitörésének a fokozásához a közönség egy részének hangos beleavatkozása s bizony csak a folytonos bírói közbelépés tudta megakadályozni a játék teljes eldurvulását.

Az erős, sokszor kíméletlen játéknak a Törekvés adta meg az árát. Ez a kitűnő szellemben irányított csapat legszebb eredményeit finom, nyugodt, szinte előkelő játékával szerezte meg. Valahányszor erőszakosságot inszcenált, vagy átvette ellenfelének erős játékát, mindig vereség volt az eredmény. Ma is, ha az elsőrangú kvalitásokkal bíró Takács, de különösen Hauswald a szokott finomsággal játszik, nem jut a csapat osztályrészéül a nagyarányú vereség. A F. T. K. csapatában csak Veinber produkált kirívó faultokat, a melyekből az egyik a játékból való kiállítását is maga után vonta.

A csapat egyébként tavaszi formájára emlékeztető játékot mutatott. A csatázósor pompásan összejátszott és a mi fő, állandó kontaktusban volt a födözetsorral. A F. T. K. győzelmének értékét nagyban emeli, hogy a játékidő jórészében Weszely és Veinber nélkül, tehát kilenc emberrel játszott és még igy is csaknem állandóan offenzivában volt. Kitűnő napja volt, Schlossernek, Borbás is agilisabb volt, mint az eddigi mérkőzésekben. Gorszky úgy látszik még visszaszerzi régi reprezentatív formáját.

A Törekvés csapatában kimagaslott Takács bal és Csonka centerhalf játéka. A csatázósorban, a melynek fő hibája, hogy rendkívül nehézkesen és lassan akarja keresztülvinni kombinációit, talán Urögdi volt a legügyesebb.

Az első gólt a 4-ik percben Schlosser gyönyörű fejessel juttatta az ellenfél kapujába. A 22-ik percben Weisz lőtt újabb gólt. A 30-ik percben Ürögdi lefutása és szép lövése meghozta a Törekvés egyetlen gólját. A F. T. K. további két gólját Koródy szerezte meg a második félidő 9. és 15-ik percében.

Biró Kiss Gyula volt.

F. T. K. II.—Törekvés II. szövetségi dijmérkőzése 3:3 arányban eldöntetlen.

(Budapesti Hírlap, 1910. október 18.)

Ferencvárosi Torna Club—Törekvés Sport Egylet 4:1 (2:1) Biró Kiss Gyula. Millenáris pálya. A mérkőzést vezető bíró engedékenysége és határozatlansága folytán a Törekvés egynéhány játékosa rugdalódzással akarta a Ferencvárosiak fölényét ellensúlyozni. Az első félidő közepe táján Takács kíméletlenül belerúgott Véseibe, úgy hogy kénytelen volt társai segítségével a pályát elhagyni. Már az első percekben Weisz beadásából Schlosser gyönyörű goalt fejel, melyet rövidesen egy Koródy által lőtt goal követ. Törekvés of-side támadásából éri el egyetlen goalját. A 2 ik félidőben is Ftc a többet támadó és Schlosser, Koródy 4-re szaporítják a goalok számait. A folyton rugdalódzó Törekvés játékosait a biró egyre figyelmezteti, mig Weinbert ugyanolyan szabálytalanságért kiállítja. Dacára annak, hogy Ftc csak 9 emberrel játszik, mindvégig megtartja fölényét.

A II. csapatok 3:3.

(Sport-Világ, 1910. október 17.)

A FTC—Törekvés mérkőzés csak az első félidőben volt élvezhető. Hatalmas tempóban folyt ekkor a játék, melynek FTC egyik hátvédje, Weszely áldozatul esett, amennyiben egy erős összecsapásnál térde kiugrott és a játékot abbahagyni volt kénytelen. A mérkőzés második felében Takács folytonos faultjaira Weinber szándékos durvasággal felelt, mire a biró kiállította. A kilenc emberre lefogyott ferencvárosiak ennek dacára állandó fölényben maradnak a mérkőzés végéig. A játék élvezhetetlenné fajulását nagyban elősegítette a FTC közönségének viselkedése, mely valósággal indiánus zenével és éktelen ordítással kisérte a játék menetét, megzavarva ezáltal a bírót és a játékosokat egyaránt.

FTC—Törekvés 4:1. Millenáris. Biró: Kiss Gyula (33 FC).
FTC II.—Törekvés II. 3:3 (2:1). Soroksári-ut. Biró: Friedmann M. (TTC).

(Nemzeti Sport, 1910. október 23. & Sporthírlap, 1910. október 17.)

Az a szemüveg! A sport tudósitó urak szeme vérbe borult, mikor Schlosser összeütközött Feldmannal, vérbe borult akkor is, mikor Hegyivel tülekedett, de nem láttak semmit, mikor ezt megelőzőleg Hegyi fejbe rúgta Schlossert — hátulról. És ugyancsak nem láttak, csak véletlen összeütközést, mikor Takács Groszkyt vágta mellbe úgy, hogy ma is fekszik bele, vagy ugyancsak Takács úgy megrugta Weszelyt, hogy az szintén még ma is fekszik dagadt lábbal és egyik se játszik jó sokáig.

(Sport-Világ, 1910. október 24.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST