1910.X.2. 33 FC – FTC 1:0

A Magyar Kupa óriás érdeklődéssel várt döntője (d.u. fél négy órakor) előtt bajnoki mérkőzés lesz a Ferencvárosi Torna Klub és a 33-as Futball Klub között (Millenáris, d.u. 1/2 3).

(Budapesti Hírlap, 1910. október 1. & Sporthírlap, 1910. szeptember 26.)

A Kupa döntőt megelőző bajnoki mérkőzésen a FTC hosszú idő után először áll ki complett csapattal, mert úgy Kórody, mint Weisz Ferenc ismét civilek lesznek és elfoglalják helyeiket.

(Pesti Hírlap, 1910. szeptember 30.)

1910. október 2., 14:30, Millenáris, 33 FC – FTC 1:0 (1:0)
vezette: Bakó Gyula
33 FC: Zsák – ?, ? – Biró, Steiner, Székány – Kehrling, ?, Weisz Fr., ?, ?
FTC: ? – ?, ? – Weinber, Bródy, Gorszky – ?, Schlosser, Koródy, ?, Weisz
Gól: Kehrling

SH-19101003-04-19101002

Óriási szenzációnak és még nagyobb botrányoknak volt tegnap színhelye az öreg millenáris pálya.

33 FC.—FTC.  1:0 (1:0). Az egyetlen első osztályu bajnoki mérkőzés az idény előreláthatólag legnagyobb meglepetését szülte: a 33 Fc. legyőzte 1:0-ra a Ftc.-ot. Ami már a Ftc.-al többször megesett, az történt most is, t. i. a játék elején lazsáltak, a játék végén pedig már nem tudták behozni az elmulasztottakat. Hozzájárult ehhez a 33 fc. váratlanul jó játéka, akiket különben a közönségnek mesterségesen szított hangulata is erősen ösztökélt. A mérkőzés kezdete sokáig késett, mert, Izsó biró, aki katonákhoz vonult be hiába váratott magára és helyette Bakó ugrott be. Soká késett Weinber is, aki helyett Schlosser játszott. Weinber megérkezése után a közönség legnagyobb meglepetésére Schlosser jobbösszekötőnek, Weisz pedig balösszekötőnek megy. Az első félidőben két ízben nagy szerencsével menekült Ftc. kapuja biztosnak látszó góltól, mig Székány balszélről beadott labdáját Kehrling védhetetlenül lövi a gólba.

A második félidőben Ftc. állandóan ostromolja a 33-asok- kapuját, de semmi sem sikerül. Viszont a 33-asok kitűnő védekezéssel zárt sorfalat alkotnak, kapujuk előtt csupán balszélsőjük képviseli a csatársort. Bár a 33-sok ellentálló- ereje egyre fogy s védelmük teljesen erőtlenül továbbítja a sűrűn lőtt labdákat, a kiegyenlítő gól elmarad, pedig a kiegyenlitésre gyakran volt alkalom. Így például Kóródy hibáz el közvetlen közelből egy biztosnak látszó gólt. A mérkőzés végre is a 33-asok megérdemelt győzelmével ért véget.

Szövetségi dij. Ftc II—33 Fc II 3:1 (1:1). Biró: Schár Mtk.

(Sport-Világ, 1910. október 3.)

Az egyetlen első osztályú bajnoki mérkőzés vaskos meglepetéssel végződött. A „33“-ok megérdemelt, szép győzelmet arattak a FTC felett. Beigazolódott, hogy a Ferencváros is gyenge, ha Schlosser gyenge. Utóbbinak nem volt jó napja és a FTC ezáltal rendszer nélkül kapkodva játszott. Feltétlen dicséret illeti a „33“FC szimpatikus csapatát, melynek nem imponálva az ellenfél neve, csak úgy ment bele a mérkőzésbe, mint más gyengébb ellenféllel szemben. A csapatnak minden tagja megtette kötelességét, ki kell mégis emelnünk a reaktivált Stanát (Steiner) és a center Weisz Frigyest, ki előbb mint középcsatár, majd mint fedezet reprezentatív klasszist árult eí

I. oszt. bajn.: 33 FC—FTC 1:0 (1:0). Millenáris. Biró: Bakó.
I. oszt. szöv. díj: FTC II—33 FC 3:1 (1:1). Vörösvári ut. Biró: Schaár (MTK.).

(Nemzeti Sport, 1910. október 9.)

Malaky és Szeitler nick-karteri kutatás után kisütötték, hogy a „33“FC eddigi mérkőzésein Zsák, a tehetséges kapuvéd jogosulatlanul szerepelt. A vizsgálat a MLSz előtt a napokban megkezdődik.

(Nemzeti Sport, 1910. október 23.)

Zsákban a 33-asok Zsák miatt. Az idei bajnokság legnagyobb szenzációit a 33-asok szolgáltatják egyre-másra. Megverték a FTC-ot. Szenzáció! Megverték a BTC-ot. Szenzáció! Az I. osztályban a 4-ik helyen tartják magukat. Szenzáció! És egyszerre az utolsó helyre kerülnek. Szenzáció! Kevesebb pontjuk lesz, mint a TTC-nak, sőt, a semminél is kevesebb. Mert összes el nem vesztett eddigi matcheiket megsemmisíti és újra játszatja a szövetség, sőt mindegyik után 2 pontot, összesen tehát 8 pontot levon végső eredményükből, ezidő szerint tehát, a megsemmisített eredmények nem számítván, minus 8 ponton áll a 33 FC. S mindez azért, mert kitűnő kapusok Zsák Károly, aki Fritznek kiváló vérmezői nevelése, — máig sincs igazolva a 33-asok részére. Megismétlődik tehát a 33-asok régi Depold igazolási ügye. Akkor még kihúzta őket a nagymester, de honnan vesznek most igazoló-jegyet.

(Sport-Világ, 1910. október 24.)

MLSZ. Kivonat az intéző-bizottság 1910 okt. 26-án tartott üléséből: Miután kétségtelenül beigazoltatott azon körülmény, hogy a „33“FC I. csapatában Zsák Károly nevű játékos (…) okt. 2-án a FTC elleni (…) bajnoki mérkőzéseken igazolatlanul szerepelt, ennélfogva a bajnoki rendszabályok 16. §-ának vonatkozó rendelkezései értelmében a bizottság a „33“FC-nak fönt elősorolt 4 bajnoki mérkőzését megsemmisíti. Köteles a „33“FC a FTC-al (…) szemben (melyeket legyőzött) uj bajnoki mérkőzésre kiállani.

(Nemzeti Sport, 1910. október 30.)

SV19101031-01Zsák Károly, a 33 FC fiatal kapusának arcképét mutatjuk be az olvasóinknak. Neve most sűrűn hangzik el sportkörökben. Ő az a játékos, akit a 33 FC elfelejtett igazoltatni, mielőtt játszott a csapatában. Amint látni, még egészen ifjú, most van 16. évében. Alig 2—3 éve footballozik; a Vérmező gyepjén tanult Fritz-től, a ferencvárosiak kapusától. Tavaly novemberben belépett a FTC-ba, addig a „Hungária“ ifjúsági csapat tagja volt FTC-nek aláirt akkor egy szövetségi igazoló nyilatkozatot, de FTC részére való igazolása egyre húzódott, mert előbb az Ifjúsági Szövetségtől kellett volna kiadatni, ott meg ha lehet, szintén szeretik megnehezíteni FTC ügyeit. Így aztán megunva a várást, belépett a 33 FC-ba, ahol mostani őszi matchekben hamar feltűnt védő tehetségével Ekkor terelődött rá a figyelem és a FTC játékosai csodálkozva beszélgettek róla, hogy miként játszhatik a 33-asoknál, hiszen — ahogy ők gondolták — FTC részére van igazolva. Szeidler Károly szövetségi jegyző utána nézett a dolognak s kitűnt, hogy FTC részére való igazolása nem történt meg, de legnagyobb meglepetéssel azt is konstatálnia kellett, hogy a 33-asok részére sincs igazolva. Így derült ki a 33-asok végzetes mulasztása.

(Sport-Világ, 1910. október 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST