1910.X.2. 33 FC – FTC 1:0

A Magyar Kupa óriás érdeklődéssel várt döntője (d.u. fél négy órakor) előtt bajnoki mérkőzés lesz a Ferencvárosi Torna Klub és a 33-as Futball Klub között (Millenáris, d.u. 1/2 3).

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 1. & Sporthí­rlap, 1910. szeptember 26.)

A Kupa döntőt megelőző bajnoki mérkőzésen a FTC hosszú idő után először áll ki complett csapattal, mert úgy Kórody, mint Weisz Ferenc ismét civilek lesznek és elfoglalják helyeiket.

(Pesti Hí­rlap, 1910. szeptember 30.)

1910. október 2., 14:30, Millenáris, 33 FC – FTC 1:0 (1:0)
vezette: Bakó Gyula
33 FC: Zsák – ?, ? – Biró, Steiner, Székány – Kehrling, ?, Weisz Fr., ?, ?
FTC: ? – ?, ? – Weinber, Bródy, Gorszky – ?, Schlosser, Koródy, ?, Weisz
Gól: Kehrling

SH-19101003-04-19101002

Óriási szenzációnak és még nagyobb botrányoknak volt tegnap szí­nhelye az öreg millenáris pálya.

33 FC.—FTC.  1:0 (1:0). Az egyetlen első osztályu bajnoki mérkőzés az idény előreláthatólag legnagyobb meglepetését szülte: a 33 Fc. legyőzte 1:0-ra a Ftc.-ot. Ami már a Ftc.-al többször megesett, az történt most is, t. i. a játék elején lazsáltak, a játék végén pedig már nem tudták behozni az elmulasztottakat. Hozzájárult ehhez a 33 fc. váratlanul jó játéka, akiket különben a közönségnek mesterségesen szí­tott hangulata is erősen ösztökélt. A mérkőzés kezdete sokáig késett, mert, Izsó biró, aki katonákhoz vonult be hiába váratott magára és helyette Bakó ugrott be. Soká késett Weinber is, aki helyett Schlosser játszott. Weinber megérkezése után a közönség legnagyobb meglepetésére Schlosser jobbösszekötőnek, Weisz pedig balösszekötőnek megy. Az első félidőben két í­zben nagy szerencsével menekült Ftc. kapuja biztosnak látszó góltól, mig Székány balszélről beadott labdáját Kehrling védhetetlenül lövi a gólba.

A második félidőben Ftc. állandóan ostromolja a 33-asok- kapuját, de semmi sem sikerül. Viszont a 33-asok kitűnő védekezéssel zárt sorfalat alkotnak, kapujuk előtt csupán balszélsőjük képviseli a csatársort. Bár a 33-sok ellentálló- ereje egyre fogy s védelmük teljesen erőtlenül továbbí­tja a sűrűn lőtt labdákat, a kiegyenlí­tő gól elmarad, pedig a kiegyenlitésre gyakran volt alkalom. így például Kóródy hibáz el közvetlen közelből egy biztosnak látszó gólt. A mérkőzés végre is a 33-asok megérdemelt győzelmével ért véget.

Szövetségi dij. Ftc II—33 Fc II 3:1 (1:1). Biró: Schár Mtk.

(Sport-Világ, 1910. október 3.)

Az egyetlen első osztályú bajnoki mérkőzés vaskos meglepetéssel végződött. A „33“-ok megérdemelt, szép győzelmet arattak a FTC felett. Beigazolódott, hogy a Ferencváros is gyenge, ha Schlosser gyenge. Utóbbinak nem volt jó napja és a FTC ezáltal rendszer nélkül kapkodva játszott. Feltétlen dicséret illeti a „33“FC szimpatikus csapatát, melynek nem imponálva az ellenfél neve, csak úgy ment bele a mérkőzésbe, mint más gyengébb ellenféllel szemben. A csapatnak minden tagja megtette kötelességét, ki kell mégis emelnünk a reaktivált Stanát (Steiner) és a center Weisz Frigyest, ki előbb mint középcsatár, majd mint fedezet reprezentatí­v klasszist árult eí­

I. oszt. bajn.: 33 FC—FTC 1:0 (1:0). Millenáris. Biró: Bakó.
I. oszt. szöv. dí­j: FTC II—33 FC 3:1 (1:1). Vörösvári ut. Biró: Schaár (MTK.).

(Nemzeti Sport, 1910. október 9.)

Malaky és Szeitler nick-karteri kutatás után kisütötték, hogy a „33“FC eddigi mérkőzésein Zsák, a tehetséges kapuvéd jogosulatlanul szerepelt. A vizsgálat a MLSz előtt a napokban megkezdődik.

(Nemzeti Sport, 1910. október 23.)

Zsákban a 33-asok Zsák miatt. Az idei bajnokság legnagyobb szenzációit a 33-asok szolgáltatják egyre-másra. Megverték a FTC-ot. Szenzáció! Megverték a BTC-ot. Szenzáció! Az I. osztályban a 4-ik helyen tartják magukat. Szenzáció! És egyszerre az utolsó helyre kerülnek. Szenzáció! Kevesebb pontjuk lesz, mint a TTC-nak, sőt, a semminél is kevesebb. Mert összes el nem vesztett eddigi matcheiket megsemmisí­ti és újra játszatja a szövetség, sőt mindegyik után 2 pontot, összesen tehát 8 pontot levon végső eredményükből, ezidő szerint tehát, a megsemmisí­tett eredmények nem számí­tván, minus 8 ponton áll a 33 FC. S mindez azért, mert kitűnő kapusok Zsák Károly, aki Fritznek kiváló vérmezői nevelése, — máig sincs igazolva a 33-asok részére. Megismétlődik tehát a 33-asok régi Depold igazolási ügye. Akkor még kihúzta őket a nagymester, de honnan vesznek most igazoló-jegyet.

(Sport-Világ, 1910. október 24.)

MLSZ. Kivonat az intéző-bizottság 1910 okt. 26-án tartott üléséből: Miután kétségtelenül beigazoltatott azon körülmény, hogy a „33“FC I. csapatában Zsák Károly nevű játékos (…) okt. 2-án a FTC elleni (…) bajnoki mérkőzéseken igazolatlanul szerepelt, ennélfogva a bajnoki rendszabályok 16. §-ának vonatkozó rendelkezései értelmében a bizottság a „33“FC-nak fönt elősorolt 4 bajnoki mérkőzését megsemmisí­ti. Köteles a „33“FC a FTC-al (…) szemben (melyeket legyőzött) uj bajnoki mérkőzésre kiállani.

(Nemzeti Sport, 1910. október 30.)

SV19101031-01Zsák Károly, a 33 FC fiatal kapusának arcképét mutatjuk be az olvasóinknak. Neve most sűrűn hangzik el sportkörökben. Ő az a játékos, akit a 33 FC elfelejtett igazoltatni, mielőtt játszott a csapatában. Amint látni, még egészen ifjú, most van 16. évében. Alig 2—3 éve footballozik; a Vérmező gyepjén tanult Fritz-től, a ferencvárosiak kapusától. Tavaly novemberben belépett a FTC-ba, addig a „Hungária“ ifjúsági csapat tagja volt FTC-nek aláirt akkor egy szövetségi igazoló nyilatkozatot, de FTC részére való igazolása egyre húzódott, mert előbb az Ifjúsági Szövetségtől kellett volna kiadatni, ott meg ha lehet, szintén szeretik megnehezí­teni FTC ügyeit. így aztán megunva a várást, belépett a 33 FC-ba, ahol mostani őszi matchekben hamar feltűnt védő tehetségével Ekkor terelődött rá a figyelem és a FTC játékosai csodálkozva beszélgettek róla, hogy miként játszhatik a 33-asoknál, hiszen — ahogy ők gondolták — FTC részére van igazolva. Szeidler Károly szövetségi jegyző utána nézett a dolognak s kitűnt, hogy FTC részére való igazolása nem történt meg, de legnagyobb meglepetéssel azt is konstatálnia kellett, hogy a 33-asok részére sincs igazolva. így derült ki a 33-asok végzetes mulasztása.

(Sport-Világ, 1910. október 31.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ