1910.X.23. BAK – FTC 2:4

Lengyel labdarugók Budapesten. A lembergi Cracowia október 23-án, vasárnap délután bemutatkozik a fővárosi közönségnek. A lengyel csapat ellenfele a Törekvés Sport Egyesület lesz. A magyar csapatban ismét szerepelni fog Nyilas István, a Törekvés jóképességü csatázója. A mérkőzés a millenáris versenypályán délután fél 2 órakor kezdődik. A magyar-lengyel meccs után, délután fél négykor kerül döntésre a szezón egyik legizgalmasabb küzdelmének í­gérkező bajnoki mérkőzés a Ferencvárosi Torna Klub és a Budapesti Atlétikai Klub között. Biró: Lucius Károly lesz. A F. T. K. II.—B. A. K. II. szövetségi dijmérkőzése délelőtt 10 órakor kerül döntésre a millenáris versenypályán.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. október 22.)

1910. október 23., 15:30, Millenáris, BAK – FTC 2:4 (0:1)
vezette: Lucius Károly
nézőszám: 8 000
BAK: Grosz – Kucsera, Glatter – Szury, Károly, Halász – ?, ?, Salamon, Gálos, ?
FTC: Fritz – Payer, Manglitz – Weinber, Bródy, ? – Weisz, ?, Koródy, Schlosser, Szeitler
Gól: Gálos (71.), Salamon (84.) illetve Schlosser (2., 70.), Koródy (47.), Szeitler (84.)

SH-19101024-04-19101023

A bajnokság őszi fordulója a vasárnap lezajlott Ferencvárosi Torna Klub—Budapesti Atlétikai Klub mérkőzéssel a tetőpontjára jutott. A két csapat óriás érdeklődéssel kisért találkozása a ferencvárosiak győzelmével végződvén, félig-meddig elintézte az őszi forduló első helyének a kérdését.

Ferencvárosi Torna-Klub—Budapesti Atlétikai Klub 4:2 (félidő 1:0). A millenáris versenypálya nézőközönsége vagy 8000 főnyire fölszaporodott, a mikor a biró megadta a jelt a már hetek óta lázasan várt mérkőzés megkezdésére. Az izgatottság a tetőpontját érte el a két csapat összecsapásának a pillanatában. A F. T. K. bár egyik játékosa késése miatt csak 10 taggal kezdte a mérkőzést, oly vehemenciával feküdt neki a küzdelemnek, hogy már a második percben megszerezte a vezető gólt. A mérkőzés sorsa ezzel a hirtelen jött eredménnyel meg is lett pecsételve. A várt idegizgató tusakodás helyett egy hétköznapi, sokszor a lanyhaságig kényelmes mérkőzést kapott a közönség.

A Budapesti Atlétikai Klub csapata határozottan csalódást keltett. Különösen a csatázósora produkált olyan gyönge játékot, a melynek alapján az egyesület nem a legszebb reménységgel lehet eltelve a csapat további szereplését illetően. A B. A. K. csatázói egyénileg mindannyian elsőrangú erők, de mint együttes, bizony jóval alatta marad nem egy elsőosztályu csapatunk nivójának. Az összejátszás és a kapu előtt való bizonytalanság sokszor kinos hatást szült. Volt néhány olyan helyzet, a melyben szinte képtelenség volt gólt nem csinálni. A B. A. K. csatázói azonban kitalálták a módját, hogy miképpen lehet a hálót elkerülni. A födözet-sorban Károly csak olyan poziciót tölt be, mint annak idején az M. T. K.-ban. Még mindig igen szépen játszik, de mintha már nem volna olyan hasznos a játéka, mint régebben. Pompás játékot láttunk Szury-tól, a csapat legjobb embere Kucsera volt, ellenben Grosz kapuvédő nem az a fenomén, a minek hiresztelték. Legfőbb hibája, hogy gyakran megkí­sérli a lábbal való védekezést.

A Ferencvárosi Torna Klub győzelmét reálisan vivta ki és föltétlenül kiérdemelte. A csatázósorban Koródy, a védelemben Veinber, Manglitz és a Weszely helyén játszó Payer prokukált elsőrangú játékot. A F. T. K. a 2-dik percben Schlosser pompás lövéséből szerezte meg az első gólját. A második félidőt ismét F. T. K.-gól nyitotta meg. Ezt Weisz beadásából Koródy lőtte. A 26-ik percben Gálos révén érte el a B. A. K. az első gólt. majd néhány perc múlva Schlosser lövése háromra szaporí­totta a ferencvárosi gólok számát. A 37-ik percben Szeitler elérte a csapat negyedik gólját, mig a B. A. K.-nak Salamon szerzett újabb eredményt.

Biró: Lucius Károly volt.

F. T. K. II.— B. A. K. II. 3:2 (0:1). Szövetségi dijmérkőzés. Biró: Minder Frigyes.

(Budapesti Hí­rlap, 1910. augusztus x.)

Ferencvárosi TC.— Budapesti AK. 4:2 (1:0) Millenáris pálya. Biró Lucius. — Rengeteg ember nézte ezt a rendkí­vüli érdekessé vált mérkőzést; mely sok izgalmat váltott ki, de rendzavarás nélkül. A BAK győzelmi esélyeit nagyban növelte a Törekvés matchen megsérült Vései és Gorszky hiánya s főleg Borbás elkésése. És mégis e 3 játékos nélkül játszó FTC. győzelme a játék alatt egy pillanatra sem volt kétes. Hellyel-közzel biztos fölénnyel tartotta a Bak ot. Mind a két csapat nagy lelkesedéssel játszott s valóban sok sportélvezetben részesí­tették hálás publikumunkat. Alig indult meg a játék, még egy perc se múlt el, már a Bak kapuba repí­tette Schlosser a labdát. Az első félidőben több gól nem esett, bár mindkét csapatnak több alkalom kí­nálkozott.

A II. félidőben újra alig 2 percnyi játék után Weisz és Korody révén ismét a Bak kapuban a labda. A 27 percben FTC kapuja előtt tán 1 méternyire 5—6 kinos paccolás után végre is gólt rúg BAK is. Erre FTC. heves támadásokkal felel és végre Schlosser, több játékoson keresztül törve remekül helyezett gólt. Nemsokára Szeidlernek sikerül kiszabadulni és szép lövéssel a 4-ik gólt lövi. A játék végén a FTC. kapu előtt újra többszörös pöckölés után FTC kapuba jut a labda, melyet Fritz nem is védett abban a hitben, hogy a biró fütyült.

Feltűnést keltett a kitűnő formában levő Manglitz, Payer, Weinber és Bródy és különösen Weisz szép játéka; a Baknál Kucsera, Károly és Szury voltak elsőranguak.

FTC II.—BAK II. 3:2 (0:1). A Bak jóformán tavalyi első csapatával állt ki. Biró Minder Frigyes volt.

(Sport-Világ, 1910. október 24.)

A nemzetközi mérkőzés után nagy ovációval fogadták a FTC és BAK játékosait. A publikum mindenáron afajta FTC—MTK mérkőzést akart csinálni. De megközelitőleg sem volt az. A FTC (Borbás nélkül is) biztosan győzött a BAK-Csepel felett és csupán néhány meleg perc volt, mig a 2:1 arányban álló mérkőzést Schlosser harmadik gólja nem biztosí­totta a FTC részére. Az FTC-nek nagyon is jó napja volt, Korody, Schlosser, Weisz, de különösen Weinber brillí­roztak. Nem tartjuk érdektelennek megjegyezni, hogy Weinber ezúttal abszolút fairen játszott és ezáltal még inkább érvényre jutott kiváló játéktudása. A BAK-nak klasszissal legjobb embere Kutschera volt. Károly a rendes, mig Halász és Glatter ugyan a BAK szí­neiben, de a FTC-nek játszottak.

I. oszt. bajnoki: FTC—BAK 4:2 (1:0). Millenáris. Biró: Lucius.
I. oszt. szöv. dí­j: FTC II.—BAK II. 3:2 (1:2). Millenáris. Biró: Minder (BTC).

Uj óvás. A BAK a FTC elleni bajnoki mérkőzésének megsemmisí­tését kérte, mert Payer Imre, aki a FTC csapatában jobb hátvédet játszott, jogtalanul igazoltatott budapesti egyesület, illetve a FTC részére. Payer ugyanis legutóbb a Győri Egyetértésnek volt igazolt játékosa, honnan Esztergomba került mint katona; Budapesten állandó lakos sohasem volt s igy igazolása sem lett volna eszközölhető. Zsákba jutott tehát a FTC is.

*

Gorszky Tivadar, a FTC balfedezete súlyos beteg, annyira, hogy orvosi tanácsra délvidékre kell utaznia. A sok dicsőséget látott játékos aligha fog többet footballozni.

(Nemzeti Sport, 1910. október 30.)

MLSZ. Kivonat az intéző-bizottság 1910. évi nov. hó 2-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. A BAK által FTC ellen Payer Imre játékosnak jogosulatlanul való szerepeltetése miatt emelt panaszát a bizottság elutasí­tja egyrészt azért, mert az általános rendszabályok 8 §-ának d) pontja értelmében az igazolás ellen emelt kifogás az igazolásnak a hivatalos lapban történt megjelenésétől számí­tott 8 napon belül lett volna megejtendő, másrészt azonban azon okból is, mert az átigazolást az általános rendszabályok 11. §. c) pontja rendelkezései szerint teljesen szabályszerűnek találja. — Nevezett Payer Imre játékos ugyanis Győrből Esztergomba költözött át, miután pedig a vidéki bizottság által szabályszerűen megejtett beosztás szerint Esztergom a dunántúli kerülethez, vagyis más kerülethez soroztatott, mint amelybe Győr tartozik (nyugati kerület), ennélfogva az átigazolás az áit. rendszab. 11. §. c) pontja értelmében helyesen foganatosittatott.

(Nemzeti Sport, 1910. november 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ