1910.XI.1. FTC – Wiener SC 2:2

A F. T. K.—W. S. K. mérkőzése reváns jelleggél bír és a ferencvárosiaknak minden tudásukat latba kell vetniök, hogy ezt meg is szerezhessék. A bécsi csapat az őszi szezonban itt a fővárosban legyőzte a F. T. K.-ot, Bécsben pedig a Magyar Testgyakorlók Köre fölött diadalmaskodott. A mérkőzés a millenáris versenypályán kedden délután három órakor kezdődik. Biró: Fehéry Ákos lesz.

(Budapesti Hírlap, 1910. október 30.)

Wiener Sport Club—Ftc november 1-én kedden találkozik a két csapat a Thököly-uti pályán. Jelenlegi formájukban mindkét csapat hazájában a legjobb. A Ftc ezen idényben másodszor találkozik kemény ellenfelével. Legutóbb Bécsben a WSpC győzött 4:2-re. Igaz ugyan, hogy a győzelem realitásához sok szó fért, a WSpC mégis igazolta jó képességét, az Mtk felett aratott értékes győzelmével. Csapatuk teljesen complett, már hétfőn este érkezik Budapestre és igy alkalma lesz a footballt szerető közönségnek a bécsiek kitűnő csatársorának játékát élvezni. A csatársorban Beck, Mayringer és Neubauer, a nov. 6-iki magyar-osztrák mérkőzésnek válogatott csatárai, kikhez kiegészítésül még Schmieger és a Btc volt kitűnő csatára Korda szerepel. Kapuvédjük a bécsi válogató-bizottság jelöltje volt. A hátvéd és fedezetsorban is régi reprezentatív játékosok vannak. Kroier, Wackenreuther, Kolarik, Schröder és Fekete igen ismert nevek. A Ftc is teljes csapatával áll ki, igy tehát a közönségnek nem mindennapi, magas nívójú játék szemlélésében lesz része.

(Sport-Világ, 1910.október 31.)

1910. november 1., 15:00, Millenáris, FTC – Wiener SC 2:2 (0:2)
vezette: Fehéry Ákos (BAK)
nézőszám: ~5 000
FTC: Fritz – ?, Manglitz – Weinber, Bródy, Halász (Medgyessy?) – Weisz, Varga, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Wiener SC: Müller – Kroier, Fekete – Wakenreuter, ?, Korda – Beck (Spiegel II.?), Neubauer, Schmieger, ?, Mayringer
Gól: Schlosser (46.), Weinber (60.) illetve Neubauer (10.), Schmieger (33.)

Wiener Sport Klub—Ferencvárosi Torna Klub 2:2 (félidő 2:0). A Wiener Sport Klub budapesti szereplése Mindszentek-napját a futball-események egyik nagy napjává avatta. Bécs város legjobb csapatának küzdelme a Ferencvárosi Torna Klub bajnok-csapatával manapság olyan jelentőség és mozzanat, a melynek megtekintésétől valami kényszerítő ok nélkül alig marad távol vérbeli sportsman. Így hát éppen nem csodálni való, hogy a millenáris versenypályán ma délután ötezret is meghaladó nézőközönség gyűlt össze, a mely nagy gyönyörűséggel szemlélte a klaszszikus küzdelmet.

A Wiener Sport Klub mai játékával nemcsak azt bizonyította be, hogy jelenleg valóban a legelső osztrák klasszist reprezentálja, de érthetővé tette a F. T. K. 4:2 és a M. T. K. 2:1 arányban Bécsben szenvedett vereséget. Csodaszép sima összejátszás, nyugodtság és kitűnő labdateknika a Wiener Sport Klubot egy jóklasszisu angol csapat nívójára emeli. — A Ferencvárosi Torna Klub teljes csapatával szerepelt, megtett minden tőle telhetőt, küzdött teljes erejét megfeszítve, hogy visszaadja a legutóbbi vereséget, de hiába — meg kellett elégednie a 2:2 arányú eldöntetlen eredménnyel.

A vendégcsapat különösen az első félidőben produkált játékával teljesen meghódította a közönséget. A csatázósor irigylésre méltó egységes munkája, Beck és Mayringer szélsők gyorsasága, de kiváltképpen Neubauer jobbösszekötő gyönyörű teknikája, igazán élvezetes látnivalót nyújtott. A nagyszerű csatázósor mögött kitűnő védelem áll, a melyben kiemelkedik Wackenreuter jobbhalf és Kroier hátvédő, nemkevésbbé Korda, a B. T. K. egykori játékosa, a ki most teljesitvén Bécsben katonai kötelezettségét, a W. S. K. csapatában játszik balhalfot. Korda pompásan beleilleszkedik a bécsi ensembleba. A kaput Müller védi, a ki ugyan meglehetősen ügyes játékos, de munkáját mindenesetre jó részben a szerencse is kiséri.

Az első félidőt jobbára a W. S. K. játéka töltötte ki s remek támadásaikat a 10-ik és 33-ik percben siker koronázta. A bécsiek heves támadásait a F. T. K. védelmének csak erejének a latbavetésével sikerült leszerelni, a miközben Neubauer és Mayringer annyira megsérült, hogy a második félidőben a csapatjukra nézve elvesztek.

A Ferencvárosi Torna Klub csapata csak a második félidőben rótta le azt, a mivel az elsőben adós maradt. Sok erő veszett kárba Borbás szinte kétségbeejtő önzetlensége és Veisz elkésett lövései miatt. Koródy, Varga és Schlosser néhány roppant veszedelmes helyzetet teremtettek, de ezeket meg az elszántan dolgozó Kroiek és a szerencsés kezű Müller tette ártalmatlanná. A sánszok egy részét Borbás és Veisz hagyta kiaknázatlanul. A védelemben tetszett Halász agitálása, Veinber megbízható, erős játéka, Bródiban a régi, fáradhatatlan centerhalfból nem maradt meg más. mint a lelkesedés, gyorsasága és a nehéz pozicióra szükséges ereje azonban már fogytán van. A hátvédők rendkívül bizonytalanok voltak.

A második félidő első percében Schlosser pompás gólt lőtt. Az ennek nyomán fölhangzó lelkes taps és buzdítás óriás erőt öntött a magyar csapatba s ettől kezdve ostrom alá került az osztrák kapu. A támadás eredménye előbb egy 11-es büntető-rúgás lett, a melyet a kapuvédő nagy szerencsével elhárított, de a 15-ik percben Borbás beadásából Veinber fejesét nem tudta föltartóztatni. Hiába szorongatta a F. T. K. ezután a bécsieket a győztes gólért, ezek rettenetes erőfeszítéssel ellentállottak, majd később uj erőre kapva, támadásba fogtak, természetesen minden pozitiv siker nélkül. Az élvezetes küzdelem bírója Fehér Ákos volt

(Budapesti Hírlap, 1910. november 2.)

Wiener Sport Klub—Ferencvárosi Torna Klub 2:2 (2:0). Nagy közönség jelenlétében tartotta revans mérkőzését a magyar bajnokcsapat Bécs ezidőszerint legjobb csapatával, a Wiener Sport-Klubbal. A revans nem sikerült és a WSpK játéka után ítélve, csakugyan megérdemli a legjobb jelzőt. A zöld-fehér csapat nem mutatta ki rendes formáját, különösen a csatársor nagyon indiszponáltan játszott. Csak Borbás elégítette ki valahogyan a jobb játékhoz szokott publikumot. Schlosser, Koródy és Weisz pedig nem voltak a szokott jók. A fedezet-sorban a fáradhatatlan Bródy sokat játszott, Weinber egy kissé lustán de hasznosan, mig Medgyesi kezd beilleszkedni a csapatba. A két hátvéd közül Manglitz volt a jobbik, Fritz a kapuba jó volt, habár mindkét goal az ő hibájából esett.

A bécsi csapatban két magyar játékos is játszott. Fekete hátvédet és a BTK. Kordája balfedezetet és igen agilisan játszottak. A bécsi csapatról egyáltalában csak jót lehet mondani. Egymást kitünően értik, ezáltal jól paszolnak és kapura való lövésük is kifogástalan. A bécsiek legjobb emberük a reprezentativ Beck nélkül játszottak, de a tartalék Spiegel II. kitünően töltötte be a szerepet. A védelem inkább szerencsével, mint tudással játszott.

A mérkőzés lefolyása különben a következő: FTK. szél ellen kezd, de csakhamar a WSpK kerül fölénybe. A közönség buzdítása mit sem használ és a bécsiek támadását siker koronázza. A 10-ik percben Spiegel beadását Fritz ugyan elfogja, de elesik, a labdát a kezéből kiejti s a közelben lévő Neubauer erre a labdát a magyar kapuba rúgja. A goal után a magyarok is megemberelik magukat. Weinber éles lövését a bécsi kapus csak nehezen védi. Későbben Koródy lefutja a védelmet, de goal-rugását a kapus védi, a 32-ik percben Spiegel ismételt beadása után a védelem hibájából Schmieger a bécsiek második goalját rúgja. A zöld-fehérek a második goal után meglepetésből felocsúdva támadnak, mely csak kornert eredményez. Weisz biztos goalt hibáz s nemsokára a bíró a félidő végét jelzi.

A második félidőben a WSpK. kezd. de a széltől támogatott magvarok már a második percben Schlosser gyönyörű lövése révén megszerzik az első goalt. A FTK. továbbra is offenziában marad, mire a bécsiek védelme durvasággal felel, azért a 12-ik percben a magyar csapat 11-est ér el, melyet Schlosser a kapusnak rúg. A magyarok a kiegyenlítő goalért erős tusát vívnak, de bécsiek korner árán mindent mentenek. Borbás magas beadását Weinber a 16-ik percben szép tejessel a kapuba juttatja. A döntő goalért küzdelem tovább folytatódik s Borbás a fél pályán lefut, beadását Weisz könnyelműen a goal mellé rúgja. A mérkőzés vége előtt a FTK veszélyesen szorongatja Bécs kapuját, de az eredményen változtatni nem tud.

A bírói tisztet Fehéry Ákos (BAK.) töltötte be.

(Pesti Napló, 1910. november 2.)

Mindszent napján folytatódtak a mérkőzések. Kevés mérkőzés volt, de közöttük a Millenáris pályán eldöntésre került FTC—WSC revanche match. A wieni csapat, két tartalékja dacára, igazolta eddigi eredményeit s FTC, vasárnapi játéka után, az eldöntetlennel meg lehet elégedve.

WSC—FTC nemzetközi mérkőzése. Millenáris pálya. (2:0) 2:2. Biró: Fehéry (BAK).

(Nemzeti Sport, 1910. november 6.)

Weinber és Bródy a Wiener Sport Club elleni matchen, önfeláldozó agilis játékukkal nagyban lehetővé tették, hogy az FTC a mérkőzés második felében kiegyenlíthessen. Csodáljuk, hogy az MLSz. válogatóbizottsága egyiket sem vette be reprezentatív csapatunkba.

(Sport-Világ, 1910. november 7.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST