1911.V.25. FTC – Oldham Athletic 2:2

TV-19110604-00-19110525

Szorgalmas tréninget folytatott az FTC csapata az egész héten át, hogy az angol mérkőzésekre a legfittebb formába jusson. Az első csapat tagjai naponta futó tréninget vettek és csak a hét két napján dolgoztak labdával, a mikor is főképpen a kapu-lövést gyakorolták.

Az Oldham mind a két mérkőzését (szerk: 26-án az MTK ellen) az üllői-utí versenypályán tartja délután 5 órakor.

(Sporthírlap, 1911. május 22. & Budapesti Hírlap, 1911. május 25.)

1911. május 25., 17:00, Üllői út, FTC – Oldham Athletic 2:2 (0:0)
vezette: Herczog Ede
*nézőszám: 8 – 10 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Szeitler, Weisz, Koródy, Schlosser, Borbás
Oldham Athletic: Mc Donald — Cope, Maffatt — Fay, Walder, Wilson — Brod, Montgomery, Jones, Woodger, Donnackie
Gól: Schlosser (55., 69.) illetve Montgomery (66.), Payer (75. – öngól)

SH-19110529-05-19110525Oldham Athletic—FTC 2:2 (0:0). Az angol professzionista szövetség I. osztályú ligájának 7-dik helyezettje két tartalék-backkel állva ki, csütörtökön eldöntetlenül mérkőzött a FTC-vel. A szimpatikus lilainges angol profik igen jó benyomást keltettek a nagyszámú közönség körében, különösen kitűnt Mc Donald goalkeeper és Montgomery, a kopasz Woodger és Donnackie forwardok játéka A komplett FTC minden egyes embere jól bevált s főleg Borbás, Schlosser, Bródy, Rumbold és Fritz excelláltak.

Az első félidő, dacára az angolok tartós fölényének eredménytelen volt. Mindkét csapat csatárai több ízben kapufára rúgtak. Cornerarány 3:1 Oldham javára.

Szünet után a 10. percben Schlosser szerzi meg a FTC-nek vezetést, egy gyönyörű gólt lőve, melyet a 21. percben Montgomery a right-inside kiegyenlít. Már 3 perccel rá egy cornerből kifolyólag Schlosser az angolok hálójába fejeli a labdát (2:1!). Azonban pechük van a zöld fehéreknek. A 30. percben egy kapu előtti kavarodásnál Fritz egy angol lövést kivéd, de a labda Payer fejéről a FTC kapujába jut. Mind a két csapat erősen belefekszik a játékba ezután, de az eredmény nem változik. Cornerarány 2:1 FTC javára.

Biró: Herczogh volt, aki nagyon sokat engedett meg az FTC-nek és ítélkezései — különösen a 2-ik félidőben — igen bizonytalanok voltak. Mindkét határbiró, úgy az angol, mint a magyar pompásan hazadolgozott.

Oldham Athletic csapatösszeállítása: Mc Donald — Cope, Maffatt — Fay, Walder, Wilson — Brod, Montgomery, Jones, Woodger, Donnackie.
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Szeitler, Weisz, Koródy, Schlosser, Borbás.

(Sport-Világ, 1911. május 27.)

Ferencvárosi Torna Klub—Oldham Athletik 2:2. Félidő 0:0. A FTK.-nak elkeseredett küzdelem után sikerült továbbra is megőrizni a veretlenségét. És e küzdelemben valóban pompás játékot produkált. Mindenegyes embere a legnagyobb odaadással s a legteljesebb tudásával játszott s ha csak egy kis szerencséje van a csapatnak győztesen hagyja el a pályát.

Ellenfele, az Oldham Athletik elsőrangú csapat, bár fedezetsora és védelme messze mögötte marad a Celticének. Olyan Joung—Dawie-féle védőjátékosok például nincsenek a csapatban, viszont vannak oly kitűnő támadójátékosok, aminőkkel a Celtic, az egy jobbszélsőt kivéve, nem rendelkezett.

Ily előzmények után méltán kérdezhetné valaki, hogy miért tudott akkor csak két goalt rúgni e csatársor a FTK. védelemnek? E kérdésre a feleletet egyrészt a FTK. védelem kitűnő, de rendkívül erős játékában, másrészt az Oldham csatárok első félideji rendkívül lezsér játékában adhatjuk meg. Hány szép goalhelyzet volt az első félidőben, amelyet az angol csatárok kissé nagyobb gondossággal használhattak volna ki! Voltak esetek, hogy a szemkápráztató összjátékkal felnyomuló angol csatárok a goal előtt szinte bosszantó nemtörődömséggel hagyták oda a labdát, mert azt egyik vagy másik társuk, vagy esetleg fedezetük nem pontosan a lábra adta. Ha e mögött a csatársor mögött egy Celtic-védelem van, úgy most alighanem más eredményről kellene beszámolnunk. A két csapat a következőképp állott fel:

F. T. K.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródi, Payer — Szeitler, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás.
Oldham A.: Donald  — Cope, Moffat — Wilson, Walders, Fay — Donnachie, Wodger, Jones, Montgomery, Brod.

A játékot a FTK kezdi s Koródy szép kiszökése már az első percben veszélybe hozza az angol kaput. Lassan kibontakozik az angol csatársor is. Három középjátékosa nagy teknikáju és jő lövő játékos. Közölök a balösszekötő kopasz fejével csakhamar a közönség kedvence lett. A két szélső rendkívül gyors, ami szokatlan egy professzionista csapatban. A mezőnyjátékuk pompás a goal előtt, azonban — a fent említett körülménynél fogva — mintha nem igen iparkodnának kiaknázni a helyzeteket.

Egészen máskép dolgoznak a mieink Koródy, Szeitler és Borbás egymásután iparkodnak áttörni az angol védelmet. Különösen Koródy dolgozik óriási vehemenciával. Schlosser inkább hosszú lövésekkel foglalkoztatja a kapust, akinek minden mozdulatáról meglátszik, hogy elsőrangú. Egy alkalommal Borbás szédületes iramban rohan le a félpályán s a mi szokatlan nála élesen a goalra lő. Lövése a kapulécről pattan vissza a mezőnybe. Félidő vége felé az angolok vannak frontban, de eredménytelenül.

Helycsere után folyik le a mérkőzés szebbik fele. A 8. percben Schlosser szökteti Borbást, aki szinte végigrepül a pályán s közvetlen közelről a kapusnak lövi a labdát, akinek lábáról az a mezőnybe pattan vissza, ahonnan a Borbás lerohanását nyomon követő Schlosser azt védhetetlenül a kapuba vágja. 1:0 a FTK javára, őrült tombolás a tribünön. Az emberek kalapjaikat dobálva, ünneplik a FTK.-ot. A nagy lelkesedés átragad a játékosokra is, akik régen látott tűzzel küzdenek. De lassan az angolok jönnek frontba. A 20. percben a centerhalfjuk egy éles lövéssel kiegyenlít. Rá két percre Szeitler centerezéséből Schlosser egy szép fejessel ismét megszerzi a vezető goalt, amely után védekezni próbál a FTK. A 28. percben Donnachie áttöri a Rumbold— Weinber oldalt, élesen centerez s a labda a közvetlenül a kapu mellett álló Payer fejéről a goalba pattan. Félidő végéig változatos, de eredménytelen játék.

Biró: Herzog.

(Pesti Napló, 1911. május x.)

Csütörtöki eredmények. FTC—Oldhant Athletic 2:2. Félidő 0:0. Biró: Herzog Ede.

(Nemzeti Sport, 1911. május 28.)

*Pesti Hírlap & Budapesti Hírlap, 1911. május 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST