1911.V.25. FTC – Oldham Athletic 2:2

TV-19110604-00-19110525

Szorgalmas tréninget folytatott az FTC csapata az egész héten át, hogy az angol mérkőzésekre a legfittebb formába jusson. Az első csapat tagjai naponta futó tréninget vettek és csak a hét két napján dolgoztak labdával, a mikor is főképpen a kapu-lövést gyakorolták.

Az Oldham mind a két mérkőzését (szerk: 26-án az MTK ellen) az üllői-utí­ versenypályán tartja délután 5 órakor.

(Sporthí­rlap, 1911. május 22. & Budapesti Hí­rlap, 1911. május 25.)

1911. május 25., 17:00, Üllői út, FTC – Oldham Athletic 2:2 (0:0)
vezette: Herczog Ede
*nézőszám: 8 – 10 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Szeitler, Weisz, Koródy, Schlosser, Borbás
Oldham Athletic: Mc Donald — Cope, Maffatt — Fay, Walder, Wilson — Brod, Montgomery, Jones, Woodger, Donnackie
Gól: Schlosser (55., 69.) illetve Montgomery (66.), Payer (75. – öngól)

SH-19110529-05-19110525Oldham Athletic—FTC 2:2 (0:0). Az angol professzionista szövetség I. osztályú ligájának 7-dik helyezettje két tartalék-backkel állva ki, csütörtökön eldöntetlenül mérkőzött a FTC-vel. A szimpatikus lilainges angol profik igen jó benyomást keltettek a nagyszámú közönség körében, különösen kitűnt Mc Donald goalkeeper és Montgomery, a kopasz Woodger és Donnackie forwardok játéka A komplett FTC minden egyes embere jól bevált s főleg Borbás, Schlosser, Bródy, Rumbold és Fritz excelláltak.

Az első félidő, dacára az angolok tartós fölényének eredménytelen volt. Mindkét csapat csatárai több í­zben kapufára rúgtak. Cornerarány 3:1 Oldham javára.

Szünet után a 10. percben Schlosser szerzi meg a FTC-nek vezetést, egy gyönyörű gólt lőve, melyet a 21. percben Montgomery a right-inside kiegyenlí­t. Már 3 perccel rá egy cornerből kifolyólag Schlosser az angolok hálójába fejeli a labdát (2:1!). Azonban pechük van a zöld fehéreknek. A 30. percben egy kapu előtti kavarodásnál Fritz egy angol lövést kivéd, de a labda Payer fejéről a FTC kapujába jut. Mind a két csapat erősen belefekszik a játékba ezután, de az eredmény nem változik. Cornerarány 2:1 FTC javára.

Biró: Herczogh volt, aki nagyon sokat engedett meg az FTC-nek és í­télkezései — különösen a 2-ik félidőben — igen bizonytalanok voltak. Mindkét határbiró, úgy az angol, mint a magyar pompásan hazadolgozott.

Oldham Athletic csapatösszeállí­tása: Mc Donald — Cope, Maffatt — Fay, Walder, Wilson — Brod, Montgomery, Jones, Woodger, Donnackie.
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Szeitler, Weisz, Koródy, Schlosser, Borbás.

(Sport-Világ, 1911. május 27.)

Ferencvárosi Torna Klub—Oldham Athletik 2:2. Félidő 0:0. A FTK.-nak elkeseredett küzdelem után sikerült továbbra is megőrizni a veretlenségét. És e küzdelemben valóban pompás játékot produkált. Mindenegyes embere a legnagyobb odaadással s a legteljesebb tudásával játszott s ha csak egy kis szerencséje van a csapatnak győztesen hagyja el a pályát.

Ellenfele, az Oldham Athletik elsőrangú csapat, bár fedezetsora és védelme messze mögötte marad a Celticének. Olyan Joung—Dawie-féle védőjátékosok például nincsenek a csapatban, viszont vannak oly kitűnő támadójátékosok, aminőkkel a Celtic, az egy jobbszélsőt kivéve, nem rendelkezett.

Ily előzmények után méltán kérdezhetné valaki, hogy miért tudott akkor csak két goalt rúgni e csatársor a FTK. védelemnek? E kérdésre a feleletet egyrészt a FTK. védelem kitűnő, de rendkí­vül erős játékában, másrészt az Oldham csatárok első félideji rendkí­vül lezsér játékában adhatjuk meg. Hány szép goalhelyzet volt az első félidőben, amelyet az angol csatárok kissé nagyobb gondossággal használhattak volna ki! Voltak esetek, hogy a szemkápráztató összjátékkal felnyomuló angol csatárok a goal előtt szinte bosszantó nemtörődömséggel hagyták oda a labdát, mert azt egyik vagy másik társuk, vagy esetleg fedezetük nem pontosan a lábra adta. Ha e mögött a csatársor mögött egy Celtic-védelem van, úgy most alighanem más eredményről kellene beszámolnunk. A két csapat a következőképp állott fel:

F. T. K.: Fritz — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródi, Payer — Szeitler, Weisz, Korody, Schlosser, Borbás.
Oldham A.: Donald  — Cope, Moffat — Wilson, Walders, Fay — Donnachie, Wodger, Jones, Montgomery, Brod.

A játékot a FTK kezdi s Koródy szép kiszökése már az első percben veszélybe hozza az angol kaput. Lassan kibontakozik az angol csatársor is. Három középjátékosa nagy teknikáju és jő lövő játékos. Közölök a balösszekötő kopasz fejével csakhamar a közönség kedvence lett. A két szélső rendkí­vül gyors, ami szokatlan egy professzionista csapatban. A mezőnyjátékuk pompás a goal előtt, azonban — a fent emlí­tett körülménynél fogva — mintha nem igen iparkodnának kiaknázni a helyzeteket.

Egészen máskép dolgoznak a mieink Koródy, Szeitler és Borbás egymásután iparkodnak áttörni az angol védelmet. Különösen Koródy dolgozik óriási vehemenciával. Schlosser inkább hosszú lövésekkel foglalkoztatja a kapust, akinek minden mozdulatáról meglátszik, hogy elsőrangú. Egy alkalommal Borbás szédületes iramban rohan le a félpályán s a mi szokatlan nála élesen a goalra lő. Lövése a kapulécről pattan vissza a mezőnybe. Félidő vége felé az angolok vannak frontban, de eredménytelenül.

Helycsere után folyik le a mérkőzés szebbik fele. A 8. percben Schlosser szökteti Borbást, aki szinte végigrepül a pályán s közvetlen közelről a kapusnak lövi a labdát, akinek lábáról az a mezőnybe pattan vissza, ahonnan a Borbás lerohanását nyomon követő Schlosser azt védhetetlenül a kapuba vágja. 1:0 a FTK javára, őrült tombolás a tribünön. Az emberek kalapjaikat dobálva, ünneplik a FTK.-ot. A nagy lelkesedés átragad a játékosokra is, akik régen látott tűzzel küzdenek. De lassan az angolok jönnek frontba. A 20. percben a centerhalfjuk egy éles lövéssel kiegyenlí­t. Rá két percre Szeitler centerezéséből Schlosser egy szép fejessel ismét megszerzi a vezető goalt, amely után védekezni próbál a FTK. A 28. percben Donnachie áttöri a Rumbold— Weinber oldalt, élesen centerez s a labda a közvetlenül a kapu mellett álló Payer fejéről a goalba pattan. Félidő végéig változatos, de eredménytelen játék.

Biró: Herzog.

(Pesti Napló, 1911. május x.)

Csütörtöki eredmények. FTC—Oldhant Athletic 2:2. Félidő 0:0. Biró: Herzog Ede.

(Nemzeti Sport, 1911. május 28.)

*Pesti Hí­rlap & Budapesti Hí­rlap, 1911. május 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ