1912 – A stockholmi olimpia

Tóth Potya István

Tóth Potya István

1912. április 14., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 4:4 (1:4)
vezette: Meisl (osztrák)
Góllövő: Bodnár(3), Schlosser
Magyarország: Domonkos (MTK) – Payer (FTC), Csüdör (MTK) – Biró (MTK), Bródy (FTC), Takács (Törekvés) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Koródy (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

Bodnár nagy – talán legnagyobb – mérkőzése. 4:1-es német vezetés után mesterhármassal egyenlített! Rajta kívül még Schlosser játszott jól, de a többiek?! A korabeli kritika alaposan odamondogatott a gyengélkedő legénységnek.

Bővebben …

* * *

1912. május 5., Bécs, Hohe Warte, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 1:1 (1:0)
vezette: Howcroft (angol)
Góllövő: Bodnár
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Vágó (MTK), Károly (BAK), Kertész III. (MTK) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Kertész I. (MTK), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

Az érdekes, izgalmas mérkőzésről nem kevésbé érdekes nyelvezetű tudósítást találtunk. ízelítőül a tudósítás egy részlete:

Károly fején egy pillanatra megpihenve a labda Sebestyénhez tapad és vele együtt nagyon közel jut az osztrák kapuvonalhoz. Itt Sebestyén centerez, Bodnár szöktetni akarja Schlossert, de az a csábítóan guruló labdát nem éri el. Most erélyes magyar támadás következik. A szabadrúgást Károly visszaröppenti nagy veszedelmére az osztrák kapunak, mely most ugyancsak bajba jut. Noll két ízben ment, de a felszabadító rúgás megint Károlyon akad meg, aki Borbáshoz küldi a labdát. Borbás egész a kapuvonalig lefut, s bár Graubart a nyakán van, centerez. Bodnár eléri és öt méterről a kapuba lő, 1:0 — 22 perc.

Bővebben …

* * *

Pataki Mihály

Pataki Mihály

1912. június 20., Göteborg, MAGYARORSZAG-SVÉDORSZÁG 2:2 (1:1)
vezette: Meerum-Terwogt (holland)
Góllövő: Bodnár, Pataki
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Révész (MTK) – Szury (BAK), Károly (BAK), Vágó (MTK) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A magyar csapat újonca az ifjú Pataki Mihály volt. Góllal és egy kihagyott gólhelyzettel mutatkozott be. A gól története:

A II. félidő 23. percében Sebestyénhez kerül a labda, ki ismert trükkjével kicselezi a svéd védelmet és a hátvédek közül kiszökő Patakihoz tolja a labdát, ki azt közvetlen közelről a felső kapusarokba plasszirozza.

Bővebben …

* * *

1912. június 23., Krisztiánia (Oslo), MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 6:0 (2:0)
vezette: Gelbord (svéd)
Góllövő: Bodnár(3), Schlosser(2), Tóth
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Bródy (FTC), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Kertész II. (MTK), Schlosser (FTC), Tóth (NSC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

Az olimpiára készülő magyar csapat fölényes győzelmét nem tudta megnehezíteni a lelkes, de gyengécske norvég legénység. Blum Zoltán, az FTC ifjú kiválósága, először öltötte magára a válogatott mezt.

Bővebben …

* * *

Blum Zoltán

Blum Zoltán

1912. június 30., Stockholm, ANGLIA-MAGYARORSZÁG 7:0 (3:0) (Olimpiai torna, I. forduló)
vezette: Groothoft (holland)
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Károly (BAK), Vágó (MTK) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A magyar válogatott első olimpiai mérkőzése! Mindkét csapat kihagyott egy-egy tizenegyest, magyar részről Bodnár volt a „vétkes”. Az angolok fölényes győzelmét az is mutatta, hogy a második félidőben a tanítómesterek csak 10 emberrel játszottak. A nagy melegtől az egyik játékosuk rosszul lett és nem jött ki a második 45 percre. (Játékoscsere akkor még nem volt!)
A találkozó „protokoll krónikájához” az is hozzátartozik, hogy „a második félidő előtt Gusztáv Adolf svéd trónörökös lement a pályára és az összes játékossal kezet fogott. E közjáték miatt a szünet 30 percig tartott.

Bővebben …

* * *

1912. július 3., Stockholm, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 3:1 (2:0) (Olimpiai torna, vigaszdíj)
vezette: Groothoff (holland)
Góllövő: Schlosser(3)
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Vágó (MTK), Szury (BAK), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Fekete (TTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A kiesett csapatok részére olimpiai vigaszdíjat írtak ki. A magyar csapat nemcsak jó játékkal, hanem gólokkal is vigasztalódott. Schlosser mesterhármasát nem részletezték, csak annyit jegyeztek meg róla, hogy a 4., a 40. és a második félidő 37. percében születtek a gólok.

Bővebben …

* * *

 

1912. július 5., Stockholm, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 3:0 (1:0) (Olimpiai torna, vigaszdíj)
vezette: Willing (holland)
Góllövő: Schlosser, Pataki, Bodnár
Magyarország: Domonkos (MTK) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Vágó (MTK), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A vigaszdíj döntőben a két ősi rivális találkozott!

Idegen környezetben, semleges pályán sikerült döntő csapást mérnie a magyar footballsportnak az évek óta rivalizáló osztrák labdarúgó-sportra. A fölényes győzelem egy időre hirdetni fogja a magyar futball hegemóniáját az osztrák felett.

A fényes győzelemből két fradista is góllal vette ki részét.

A 32. percben Biró szökteti Sebestyént, kinek remek centerét Schlosser góllá értékesíti.

Pataki a II. félidőben egy kapáslövésből elért bombagóllal már bebiztosította a győzelmet. A mérkőzés végén óriási ünneplés volt. Előkerültek a zászlók és játszották a magyar Himnuszt. A magyar csapat első olimpiai szereplése így szép sikerrel fejeződött be. Az olimpiai aranyérmet egyébként az angolok nyerték.

Bővebben …

* * *

A stockholmi olimpián először vettek részt FTC sportolók. Az első ferencvárosi labdarúgó olimpikonok névsora:

Blum Zoltán, Borbás Gáspár dr., Bródy Sándor, Koródy KárolyPataki Mihály, Payer Imre, Rumbold Gyula, Schlosser Imre

a stockholmi olimpián (1912) szerepelt csapat

a stockholmi olimpián (1912) szerepelt csapat

* * *

1912. július 12., Moszkva, MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 9:0 (3:0)
vezette: Bayness (angol)
Góllövő: Pataki(4), Kertész II.(3), Schlosser(2)
Magyarország: Zsák (33 FC) – Rumbold (FTC), Révész (MTK) – Biró (MTK), Vágó (MTK), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Kertész II. (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

Az olimpia után a magyar csapat a cári Oroszországba látogatott. Az ellenfél csapata nem ragaszkodott a „bennszülött” oroszokhoz, hiszen olyan nevű játékosok is szerepeltek, mint Newman, Thomas, Parker. Az „idegenlégiósok” sem tudták megakadályozni a magyarok könnyű győzelmét. Ezen a mérkőzésen először volt válogatott Zsák Károly, a későbbi legendás hírű kapus.

Bővebben …

* * *

1912. július 14., Moszkva, MAGYARORSZÁG-OROSZORSZÁG 12:0 (3:0)
vezette: Sulc (orosz)
Góllövő: Schlosser(5), Kertész II.(3), Pataki(2), Tóth, Bródy
Magyarország: Zsák (33 FC) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Bródy (FTC), Blum (FTC) – Sebestyén (MTK), Kertész II, (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Tóth (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A második moszkvai mérkőzésen egy tucat gólt rúgtak csatáraink. Slózi különösen elemében volt, hiszen a góloknak majd a felét rúgta. Hogy hogyan, nem tudjuk, mert a találkozóról részletes tudósítást nem adtak … Egyébként ez volt a magyar válogatott első kétszámjegyű győzelme!
Itthon a szövetség is serénykedett. Az MLSZ ezekben az években több alkalommal is javasolta, hogy Európa válogatott csapatai kieséses alapon „világ-tornát” játsszanak. A döntő megrendezésére is vállalkozott volna az MLSZ! Sajnos, az első világháború kitörése még a kezdet kezdetén meghiúsította a nagyszerű javaslatot, amely az EB-k „őse” lehetett volna …

Bővebben …

* * *

1912. november 3., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 4:0 (2:0)
vezette: Howcroft (angol)
Góllövő: Schlosser(2), Bodnár, Pataki
Magyarország: Zsák (33 FC) – Rumbold (FTC), Payer (FTC) – Biró (MTK), Hlavay (NSC), Blum (FTC), Sebestyén (MTK), Bodnár (MAC), Pataki (FTC), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Szövetségi kapitány: Herczog Ede

A 21. percben esik az első gól, melyet Sebestyén gyönyörű centeréből élesen Schlosser fejel be.

A második gólt — még az I. félidőben — Bodnár szerezte.

A második félidőben változatos játék következik. Az egyre erősödő szelet és hóvihart a magyarok kapják szembe. A 20. percben Pataki hosszú, alacsony lövése az osztrák kapus lábáról a gólba pattan. A 35. percben Sebestyén szép centere a szabadon álló Schlosser révén eredményezi a negyedik gólt.”

Bővebben …

Az 1912-es esztendőben Pataki Mihály és Blum Zoltán először lépett pályára a válogatott csapatban. Tóth-Potya István személyében újabb játékos került be az FTC-ből, Potya viszont már nem volt újonc, hiszen korábban az NSC-ből már bekerült a legjobbak közé.

(Nagy Béla írásainak  felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 09.23. 18:00 FTC-DVTK (Stream:m4sport.hu)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ