1912.II.4. MAC – FTC 2:9

I. osztályú bajnokság: Üllői-uti pálya. Délután 3 órakor: Ferencvárosi Torna Klub—Magyar Atlétikai Klub.

(Budapesti Hí­rlap, 1912. február 4.)

1912. február 4., 15:00, Üllői út, MAC – FTC 2:9 (0:6)
vezette: Ujvári Ödön (BTC)
nézőszám: 4 000
MAC: Vangel (Boronkay) — ?, ? — Tóth F., ?, Medgyessy — Feketeházy, Bodnár, Krempels, Ónody, Vangel
FTC: Ungár — Rumbold, Manglitz — Weinber, Bródy, Payer — Weisz F., Pataky, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Bodnár vagy Feketeházy (?.), Krempels vagy Ónody (?.) illetve Medgyessy (?., ?. – mindkettő  öngól), Borbás dr. (?.), Pataky (?.), Koródy (?.), Pataky vagy Koródy (?.), Schlosser (?.), ? (?.), ? (?.)

SH-19120205-07-19120204A meglepetés még nagyobb erejével hatott a MAK óriási arányú veresége. Aki azonban a játék menetét látta, az konstatálhatta, hogy ily arányú vereséget az atléták csapata távolról sem érdemelt ki. Kétségkí­vül a FTK csapata hagy koncepciójú, magas ní­vójú, tartalmas, minden részében kiforrott s megállapodott játékot mutatott. Csatársorának szédületes röseit a MAK lassu hátvédei nehezen tudták megállí­tani. A nagyarányú vereség közvetlen oka azonban egy szerencsétlen véletlen következménye volt. Sipos, a MAK kipróbált kapuvédje a pénteki barátságos mérkőzésén súlyos fejrúgást kapott, úgy, hogy harcképtelen lett. A második csapat kapusa, Ujságh nem kapta kézhez az értesí­tést s igy nem jött ki a mérkőzésre. A harmadik csapat kapusa viszont már pénteken a FTK II ellen játszott szövetségi mérkőzést, úgy, hogy a MAK az utolsó pillanatban kénytelen volt Boronkayt a kapuba állí­tani, aki két esztendő óta nem védett már. Ezzel a mérkőzés sorsa természetesen meg volt pecsételve. Egyre-másra kapott olyan goalokat, amelyeket akármilyen kapus kifogott – volna. Különösen az első három goal volt tí­pusa annak, amit sportnyelven „potya“ goalnak neveznek, ámbár a legelső nem irható Boronkay számlájára, mert akkor még Vangel állott a kapuban.

Ez a szerencsétlen körülmény természetesen idegessé és lehangolttá tette a csapatot. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a MAK alaposan kivette részét a küzdelemben és helylyel-közzel igazán magas ní­vójú játékot produkált. A sorozatosan beszedett goalok dacára törhetetlen energiával dolgozott, volt idő, amikor 8—10 percig egyfolytában támadott. Részben balszerencséje, részben pedig a FTK nagy formában működő védelme azonban sokáig megakadályozta a pozití­v eredmény elérését. A csapat küzdőképességére vall, hogy a kilenc goal dacára az utolsó tiz percben, amikor már csak tiz emberrel játszott, oly vehemenciával támadott, hogy vereségének nagyságát sikerült két goallal enyhí­teni. Fel kell még emlí­tenünk, hogy a mérkőzés magas ní­vójú, rendkí­vül mozgalmas volt, úgy, hogy élvezettel lehetett szemlélni.

FTK—MAK 9:2 (6:0). A MAK csapata kapus nélkül állott ki, úgy, hogy egyelőre Vangel állott be a kapuba. Kezdés után a MAK támad, de Rumbold hosszú rúgása végeredményben Borbáshoz juttatja a labdát, ki lefut s a kapu elé küldött centerét, amelyet a kapusnak kellett volna elfognia, Medgyessy rosszul állván, mellével a saját kapujába nyom. Ezután beáll Boronkay is, úgy, hogy a MAK most már 11 emberrel játszik. A játék középre terelődik, a MAK támadását ellentámadás követi, Schlosser lefut, de Tóth lefogja, úgy, hogy a labda szabadon gurul a kapus felé. Boronkay kifut és luftot rúg. A labda a kapu szája felé gurul, Medgyessy utána iramodik, de már csak, a goalvonalon tudja elérni, hol nagy rösben lévén, már nem tudja visszafelé kanalazni, sőt még jobban bebiztosí­tja. A mérkőzés képe nem változik. Támadás, majd ellentámadás. A MAK is a FTK kapuja előtt van. Bodnár azonban mindent maga akarván csinálni, megakasztja az igen jól dolgozó MAK csatársor munkájának helyes befejezését. A harmadik goal nemsokára ezután esett. Borbás lefut, a fedezet egy pillanatra lefogja, úgy, hogy a kapus kiszalad, de a labda mellé fog. Borbás kiszabadul és a kapu felé guruló labdát végérvényesen rendeltetési helyére juttatja. A félidő második három góalja egyforma szisztéma szerint esett. Legnagyobbrészt a Medgyessy által szabadjára hagyott Weisz vitte le a labdát s a középen a MAK lassú védelmét lefutották s üres kapu elé kerültek. A három közül egy védhető lett volna. A MAK néha erős támadást vezet a FTK ellen, de csatárai a döntő pillanatokban a lövéssel mindig elkéstek.

A második félidőt a MAK erős támadása vezeti be. Az első percekben Vangel kitör, de a kapu előtt elgáncsolják. A megitélt 11-est Bodnár a felső kapufának lövi. A játék egy ideig a MAK kapuja előtt folyik, de a FTK csatárok a MAK tömörí­tett védelmén nem tudnak áttörni. Feketeházy lerohanása után Ónodyhoz kerül a labda, akinek lövését a kapus védi. Ezután a FTK Borbás lefutása révén a hetedik goálját éri el, amelyet még kettővel megtold. A játék utolsó negyed órájában a MAK óriási erővel dolgozik. Szabad rúgáshoz jut, amelyet Vangel fejel. A kapus kiüti, de a labda Feketeházyhoz kerül, aki belövi. A MAK második goalját Ónody lövi 30 méteres lapos lövéssel. Biró: Ujváry Ödön (BTK).

(Pesti Napló, 1912. február 6.)

SV-19120205-0708-19120204(…) a Ferencvárosi Torna Klub 9:2 arányban legyőzte a Magyar Atlétikai Klub-ot. (…) A Magyar Atlétikai Klub csak két nappal ezelőtt, pénteken mindenek ámulására olyan játékot produkált éppen a F. T. K. ellen, hogy az általános vélekedés szerint jobb volt, mint a világhí­rre emelkedett magyar bajnokcsapat. Holtbizonyosnak vehette tehát mindenki a M. A. K. nagyarányú győzelmét s joggal gondolhatott a sportvilág egy olyan meglepetésre, a melynek a M. A. K. lesz a hőse és a F. T. K. a sebesültje. Az események alaposan rácáfoltak az általános várakozásra s két olyan eredménnyel gazdagí­tották a meglepetések statisztikáját, a minők csak ritkán kerülnek beí­rásra a fulball-mecccsek krónikájának a könyvébe.

Elsőosztályu bajnokság. Ferencvárosi Torna Klub—Magyar Atlétikai Klub 9:2 (6:0). — A F. T. K. külföldi útjáról való visszatérése után most állí­totta ki elsőizben teljes csapatát. Játszott tegnap Borbás és Veinber is, a kiknek a rövid pihenő igen jót tett. Rugalmasak, gyorsak és szeimmelláthaló rajtuk a nagy játékkedv. A mig a F. T. K. igy, erőtől duzzadó teljes legénységével jelent meg a hótól letakaritott pályán, addig a M. A. K. fejvesztetten kapkodó, ideges csapattal állott ki.

Nem volt hivatott kapuvédő, de mert a játékot meg kellett kezdeni és kapus nélkül végtére még sem lehet játszani, beállt a goalba Vangel. Néhány perc múlva megjelent a szí­nen Boronkay, mire Vangel is elfoglalhatta helyét a csatázósórban. A M. A. K sorsa már az első pillanatokban meg volt pecsételve. Néhány gyors lefutás s Medgyessy szorongatott helyzetében saját kapujába röpí­ti a labdát. Alig ül el az öngól nyomán kelt taps, az eset megismétlődik, s másodí­zben is megakad a labda a kék-sárgák hálójában. Rettenetes tempóban folyt ezután a játék, pompás kombinációk mind a két oldalon s bizony egy elkésetten érkező néző nem is hitte volna el, hogy a F .’T . K. már két góllal vezet. Igen temperamentumosán és veszedelmesen támadtak az atléták, de képtelenek voltak csak egyetlen akciójukat is szerencsésen befejezni. A F. T. K. ellenben, a hányszor eljutott a góludvarba, halált jelentett a gyönge védőkre bizott M. A. K. kapura. Borbás megkezdte a rendes gólok sorozatát s hatig meg sem állott a F. T. K. csapata.

A második félidőben mit sem változott a játék képe. Heves iram, hullámzó játék, s gólözön Boronkay várába. A befejezéshez közel már 9:0 volt az arány s ezt a F. T. K. megelégelte. Nem törődött vele. hogy a M. A. K. frontba került s Bodnár és Krempels révén két gólhoz jutott. A győztes csapatban pompás játékot mutatott Bródi, Pataki és Koródy, a M. A. K.-ban Bodnár magaslott ki. Schlosser Imre, a ki tegnap tartotta eljegyzését Fritz Elzával, nem ambicionálta a játékot, úgy mint máskor. A gólokból is szerény részt vett ki magának. Bí­ró: Újvári Ödön volt.

(Budapesti Hí­rlap, 1912. február 6.)

SV-19120212-04-19120204A MAC Boronkay nevü játékosa azért nem játszik az első csapatban, mert testsulya oly mértékben gyarapodott, hogy régi formáját meg sem tudja közeliteni. Máskülönben 19 éves joghallgató és a második csapat tartalékja.

(Sporthí­rlap, 1912. február 5.)

I. oszt. bajnokság. FTC—MAC 9:2 (6:0). Biró: Újvári.

(Nemzeti Sport, 1912. február 11.)

Egy hozzászólás a(z) 11101111000ejegyzéshez

  • Hogy állanak fel az I. oszt. csapatok. (SH19120129, SH19120205, SH19120212)
    MAC: Sipos -- Sárközy, Kehrling -- Tóth Ferenc, Fodor, Medgyessy -- Feketeházy II., Bodnár, Krempels, Onódy, Ujhelyi. Tartalékok: Lipovecz (half), Riedl (back).
    MAC: Ujság -- Kehrling, Krempels -- Tóth, Fodor, Medgyessy -- Feketeházy I., Bodnár, Jost, Onódy, Ujhelyi (SH19120325)
    MAC: Ujságh -- Kehrling, Ocskai -- Tóth, Fodor, Medgyesi -- Ujhelyi, Bodnár, Krempelsz, Ónody, Szalay (SH19120513)
    MAC: Ujságh -- Kehrling, Ocskay -- Tóth, Fodor, Medgyesy -- Feketeházy, Bodnár, Krempels, Ónody, Szalay (SH19120520)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.20. 21:00, m4sport
10.24.19:30, m4sport
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ