1912.V.16. Ladányi díj, FTC – BAK 3:2

PH-19120516

1912. május 16., 17:00, Üllői út, FTC – BAK 3:2 (0:2)
vezette: Herczog Ede ()
nézőszám: 4 – 5 000
FTC: Fritz — Rumbold, Manglitz — Payer, Bródy, Blum — Weinber, Pataky, Koródy, Schlosser, Szeitler
BAK: Grósz — ?, ? — Fürst, Szury, ? — ?, Késmárky, ?, Salamon, ?
Gól: Schlosser (?., ?.), Koródy (80.) illetve Késmárky (?.), Késmárky vagy Salamon (?.)

Ladányi-dij mérkőzések. Ferencvárosi TC — Budapesti Atlétikai Klub 3:2 (0:2).

Négyezer néző előtt az Üllői-uti pályán volt e match, amelyet a hatalmas szél két teljesen ellentétes részre osztott. Az első félidőben ugyanis a széllel támogatott BAK. imponáló fölényben volt és gyönyörű játékával valóban rászolgált elért két goaljára, amelyek mintegy biztossá tették számára már a győzelmet. Helycsere után azonban a szerepek kicserélődtek és most már a FTC. lett az állandóan támadó fél, még pedig sokkal eredményesebben, mint ellenfele volt az első félidőben.

Egyik csapat se szerepelt teljes összeállításban. FTC. Borbást és Weiszt nélkülözte, ezek helyét Szeitler, illetve Weinber foglalta el. Weinber helyett Payer játszott fedezetet, mig ennek helyére Manglitz ugrott be. Ezzel szemben a BAK. még jobban meg volt hadicapelve, amenynyiben két olyan kiváló játékosa, mint Károly és Kucsera hiányzott. Ennek dacára azonban olyan szép játékot produkált az első félidőben, amiért a legteljesebb elismerést érdemli a csapat. Az erős iram azonban, úgy látszik, kifulasztotta őket, majd néhány védelmi hiba teljesen kedvét szegte az eddig szépen dolgozó csatársornak.

A FTC. a második félidőben különösen nagyszerű csatárjátékával tűnt fel. Legjobban tetszett nekünk Schlosser és Pataki játéka. Előbbi remek egyéni munkája, utóbbinak pedig nagyszerű labdaadogatása és összjáték-érzéke valóban minden dicséretet megérdemel. A fedezetsor legjobb embere Blum volt, mig a többiekkel és a hátvédekkel könnyen elbánt a BAK. csatársora.

Az első goal látszólagos off-side helyzetből Késmárky pompás lövése révén esett. Majd ugyanő egy remek goallal toldja meg azt.

Helycsere után egy igazi Schlosser-lövés a FTC. első goalját eredményezi. Pataki hosszú lövését Grosz rosszul védi, a visszaütött labdából Schlosser kapásból kiegyenlít. Korodynak egy áttörését off-sidenak nézi a BAK. védelem és megáll, ami azonban csöppet sem téríti el Korodyt attól, hogy a vezető goalt ne rúgja. A BAK. csatárai néha-néha szép összjátékkal fölnyomulnak ugyan, de Fritznek mindössze csak egyszer volt egy nehéz labdája. Az utolsó pillanatban Payer beadásából Schlosser még egy goalt fejel, a biró azonban szabálytalanság miatt nem ítéli meg és a mérkőzés végét jelzi.

Herczog Ede volt a biró.

(Pesti Hírlap, 1912. május 17.)

A Ladányi vándordíjért ma három mérkőzés is folyt. A múlt évre szóló elődöntő és kettő a dij ezidei mérkőzéseiből. Az elődöntőt az üllői-uti versenypályán közel 5000 főnyi közönség előtt a Ferencvárosi Torna Klub vívta meg a Budapesti-csepeli Atlétikai Klubbal. A játék az első félidőben már 2:0-ra állott a B. A. K. javára, a F. T. K. veresége tehát csaknem elkerülhetetlennek látszott. A második félidőben azonban a bajnokcsapatban fölülkerekedett a mindent legyőző energia és lelkesedés, s mint már anynyiszor, most is győzelemhez segítette. Végeredményben 3:2 arányban a F. T. K. nyerte meg a mérkőzést s ezzel bejutott a Ladányi vándordíj 1910—11. évi döntőjébe.

Ladányi-vándordij mérkőzés.
(1910—1911. évi elődöntő.)

Ferencvárosi Torna Klub—Budapesti-csepeli Atlétikai Klub 3:2 (0:2). Üllői-uti versenypálya. Egyik fél sem tudta komplett csapatát kiállítani. A B. A. K.-ból Károly hiányzott, a kinek helyén Szuri játszott, jobb half pedig Fürst volt. A F. T. K.-ot kellemetlen meglepetés érte. Borbás, a kire vagy tiz percig vártak, nem jött ki, mire Manglitzot állították be a csapatba. E miatt aztán teljesen föl kellett forgatni az összeállitást. Manglilz bal hátvédőt, Payer jobb födözetet, Veinber jobb szélsőt, Szeitler pedig bal szélsőt játszott. Ez természetesen alaposan megbosszulta magát, a játékosok a szokatlan helyen az első félidőben nem voltak képesek eredményesen működni, úgy hogy a B. A. K., az erős széltől is támogatva, állandó offenzivában volt, viszont a kapuja, a ferencvárosi csatázók egy-két gyönge lövésétől eltekintve, nem is forgott komoly veszedelemben. A B. A. K. az első félidőben igen szépen játszott. Az élénk összejátszással keresztülvitt támadásaikat élés lövéssel fejezte be, úgy hogy Fritznek minden tudását össze kellett szednie, hogy a kapuját fenyegető veszedelmet elhárítsa. Az élénk támadásoknak két szép gól lett az eredménye. Az elsőt Kézsmárky, a másodikat Salamon lőtte. — A második félidőben megváltozott a játék képe. A B. A. K. födözetsora megérezte Károly távolmaradását, de még jobban az első félidő erős tempóját. Lassankint szemmelláthatóan összeroppant és a F. T. K. lendületbe jött csatázósora támadásainak nem tudott többé ellentállani. A F. T. K. sietett kihasználni az ellenfél védelmének megroppanását. A csatázók, élükön Schlosserrel, óriás iramot diktáltak s a siker nem sokáig váratta a zöld-fehérek táborát. Schlosser pompás lövése hozta meg az első gólt, majd ugyanő a kiegyenlitést is megszerezte. A győzelmet jelentő gólt alig tiz perccel a befejezés előtt Kóródy lőtte. A F. T. K. nagy felsőbbségét bizonyitja, hogy az utolsó pillanatban Schlosser még egy gólt lőtt, de ezt a biró nem érvényesítette.

Biró Herczog Ede volt.

(Budapesti Hírlap, 1912. május 17.)

Ladányi dij. FTC—BAK 3:2

(Nemzeti Sport, 1912. május 19.)

Egy hozzászólás a(z) 11101111000ejegyzéshez

  • A BAK Szombathelyen az alábbi összeállításban szerepelt: György -- Knerczer, Grünwald -- Waldner, Szury, Jancsarek -- Cseh, Késmárky, Károly, Salamon, Gállos (SH19120513, SH19120527)

    Ugyanebben a lapszámban egy másik összeállítás: György -- Prétyi, Kucsera -- Szury, Károly, Waldner -- Cseh, Késmárky, Klement, Salamon, Gállos (SH19120513)

    BAK: György -- Jancsarek, Prétyi -- Szury, Károly, Waldner -- Cseh, Kézsmárky, Klement, Salamon, Gállos (SH19120527)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST