1912.X.13. MTK – FTC 2:2

PH-19121013

Rumbold egészséges. Rumbold, a FTK reprezentatí­v hátvédje, aki két és tél hónappal ezelőtt karját törte, teljesen meggyógyult. Már két hete trenirozik is és orvosi engedelemmel jövő vasárnap már játszik is a MTK ellen. Ugyancsak rendbe jött Domonkos karja is, úgy hogy mindkét csapat legjobb legénységgel fog egymás ellen kiállani. A mérkőzés a Hungária-uti pályán lesz.

(Pesti Napló, 1912. október 9.)

1912. október 13., 15:00, Hungária körút, MTK – FTC 2:2 (0:0)
vezette: Fehéry Ákos
nézőszám: 16 – 21 000 (17 944 fizető néző)
MTK: Domonkos — Révész, Csüdör — Biró, Ellinger, Vágó — Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I., Szántó
Edző: John Tait Robertson
FTC: Ungár — Rumbold, Payer — Weinber, Bródy, Blum — Weisz F., Koródy, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
Gól: Szántó (48.), Kertész II. (59.) illetve Schlosser (76.), Weinber (78.)

SH-19121014-07-19121013Meg volt a nagy összecsapás a Franzstadt és Testgyakorlók között, amely azonban goalokban kifejezett döntést nem hozott. Két tény azonban beigazolást nyert. Egy az, hogy a FTK még mindig a nagyobb klasszisu csapat, másik, hogy a közönség rengeteg tömege érzelmeinek és rokonszenvének egységességével a zöld-fehér bajnok csapat mögött áll. Mikor a FTK a kiegyenlí­tő goalt lőtte, olyan egetrázó tombolás tört az ég felé, amilyenre példa még nem volt. Az emberek örömujongóan ölelkeztek össze. A játékot illetőleg is a bajnokcsapat volt a lényegesen jobbik. Az első félidőben határozottan uralta a helyzetet s csak balszerencséjén — amely a MTK elleni mérkőzésén egy év óta állandóan kisért — akadályozta meg pozití­v eredmény elérésében. A második félidő elején, amikor a MTK szinte az utolsó csepp erejét vitte a játékba, kissé visszaesett. Az MTK ez erőfeszí­tésének volt következménye a két goal. Akkor azután nagyjában készen is volt s a FTK szinte ellenállhatatlan fölénybe jutott. Egy elhibázott tizenegyes után két gyors egymásutánjában beadott goallal tette eldöntetlenné az eredményt.

A mérkőzést óriási, mintegy tizenhatezer ember nézte yégig, amelynek hetven százaléka azonban az Ullői-uti pálya törzsközönsége volt.

I. osztályú bajnokság. FTK.—MTK. 2:2 (0:0). A MTK. Hungária-uti pályáján került a fenti bajnoki küzdelem eldöntésre. A két csapat a következő összeállitásban szerepelt: MTK.: Domonkos — Révész, Csüdör — Biró, Elinger II., Vágó — Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész L, Szántó. FTK.: Ungár — Rumbold, Payer — Weinber, Bródy, Blum — Weisz, Koródy, Pataky, Schlosser, Borbás.

A játékot a MTK. kezdi, de a zöld-fehér csatárok csakhamar birtokukba keritik a labdát, s erősen támadnak. Támadásuk Koródy hibás fejesével végződik. Egy MTK. lefutás után ismét a FTK. van frontban, s a kék-fehér védelem csak korner árán tud menteni (4 p.). Az eredménytelen korner után a MTK. Sebestyén révén vezet támadást, de beadását Kertész elhibázza. A goal-kick ismét a FTK.-t veti ellenfele térfelébe s ekkor érik el második kornerukat, amely azonban szintén eredménytelen maradt. Ezután a MTK. támadása Rumboldon akad fenn, s ennek hosszú felszabaduló rúgása Weisz lerohanását eredményezi, aki azonban kapu fölé lő. Majd a MTK. is leülepszik, s higgadtabban, átgondolt támadásokat vezet Ungár kapuja ellen. A kitünően működő FTK. védelem azonban biztosan ment. A 20-ik percben Borbás lerohan, beadását Schlosser élesen kapu mellé lövi. A további FTK. támadások alkalmával Schlossernak még két kitűnő lövése kerüli el a Domonkos által jól védett kaput. A félidő utolsó perceiben a MTK. támad s ekkor két eredménytelen kornert érnek el. Félidő: 0:0.

Újrakezdés után a MTK. Sebestyén révén vezet támadást, kinek szép centerét Szántó nagy szerencsével a goalba fejeli (3 p.). A goal nagyon feltüzeli a kék-fehér csapatot, s ekkor veszélyesen támad. Lane ismételten kapu fölé lő, végre a 14-ik percben Kertész II. Sebestyén passzából a második goalt lövi. A kapott goal felrázza a zöld-fehér csapatot s ettől kezdve ők uralták a helyzetet.. Domonkos egymásután kénytelen nehéz helyzetből menteni, amiben egy jó adag szerencse is segí­ti. így a 30-ik percben Révész a Borbás által beadott labdát kézzel üti el, de a megí­télt tizenegyest Pataky hajszálnyira a goal mellé lövi. Egy perccel utóbb éri el a FTK. első goalját. Ugyanis Weisz magas centerezését Domonkos kifutással akarja ártalmatlanná tenni, de az ugyancsak a labdára startoló Schlosser gyorsabb s a labdát a goalba fejeli. A közönség lelkes buzdí­tásai s a kiegyenlí­tés reménye uj erőt kölcsönöznek a zöld-fehér csapatnak, amely vehem nsen támad. A 33-ik perc azután meghozza a kiegyenlí­tést. Ugyanis Domonkos a Koródy által lőtt labdát kézzel kiüti, de oly szerencsétlenül, hogy az éppen Weinber elé kerül, aki erre éles lövéssel kiegyenlí­t. Óriási öröm rivalgás tört ki a goal nyomán s ez fokozottabb munkára sarkalja a FTK.-t. Dacára annak, hogy a MTK. a kiegyenlí­tés után állandóan négy hátvéddel játszik, Domonkosnak rendkivül sok dolga akadt. A MTK. nem igen válogatta meg védelmi eszközeit, hanem végső erőfeszí­téssel dolgozott. A 44-ik percben rúgja a FTK. utolsó kornerét, amelynek eredménytelensége után véget ér a mérkőzés. Bí­ró: Fehéry Ákos.

(Pesti Napló, 1912. október 15.)

Több mint húszezer néző előtt folyt le vasárnap a Hungária-uti pályán a football sportbeli hegemóniáért a küzdelem a FTC és MTK között. A mérkőzés nem hozott gólokban kifejezhető döntést egyelőre csak az dőlt el, hogy még mindig a FTC a nagyobb technikával rendelkező, jobb formában levő és legnépszerűbb csapat.

Az FTC-t az MTK-val szemben már évek óta üldöző balszerencse akadályozta meg, hogy nem sikerült neki legméltóbb ellenfelén az elmúlt szezonban szenvedett keserű vereségéért revansot vennie.

SV-19121014-05-19121013Az első félidőben az állandó jellegű FTC fölényből az MTK csak szórványosan, de mindig veszélyesen tud kiszabadulni és e félidő eredménytelensége a védelmek óvatos, a csatárok elfogult és a szerencse változatos játékán múlott. A második félidőben a „vak“ szerencse a MTK mellé szegődik akkor, amikor a kapu oszlopba kapaszkodó csatár offsidjét a biró nem látja és tiltakozás dacára megadja a gólt, melyet Kertész II. gyönyörű hosszú driver-jéből származó gól követett, melyet Ungár nem védhetett. Az egy félre lőtt 11-től is deprimált FTC játékosok az eredményt megelégelő és a tempót csökkentő MTK hanyatló energiáját látva a mérkőzés utolsó 15 percében uj erőre kapva, vehemens ostrom alá veszik az MTK kaput és 3 perc alatt két gólt lőve, eldöntetlenné teszik a FTC szí­nekért aggódó nézők előtt a már vigasztalanul elveszettnek hitt mérkőzést. Ami ezután következett, az egyszerűen leí­rhatatlan, a lenyűgözött szenvedélyek és elfojtott izgalmak alól felszabadult nézők ezrei nem ismerve határt az öröm nyilvání­tásban és mérkőzés után a pályára tódulva ünnepelték a legnépszerűbb szí­nek viselőit.

I. osztály: MTK—FTC 2:2.

A MTK—FTC mérkőzés közönsége a következőkép oszlott meg: páholyülés 475, számozott ülés 434, korzó ülés 500, tribün ülés 11.966, állóhely 4569. összesen 17.944 fizető látogatója volt a vasárnapi mérkőzésnek, ami 16.300 kor. bruttó jövedelemnek felel meg.

A vasárnapi MTK II.—FTC II. szövetségi dijmérkőzésre az MTK nem küldött a választott bí­rónak, Sugárnak jegyet, kit — noha kellőkép igazolta magát — nem bocsájtottak jegy nélkül pályára. Sugár sarkon fordult és cserben hagyta az intézőket, kik nem tudván megegyezni a jelen levő szükség bí­rók közt, a mérkőzést Szüsz Hugó bí­ráskodása mellett barátságos jelleggel játszották le

(Nemzeti Sport, 1912. október 20-27.)

Szövetségi dij. MTK–FTC 2:0. Biró meg nem jelenése miatt barátságos.

(Sportvilág, 1912. október 14.)

Szövetségi dij. I. oszt. MTK–FTC 2:0. Biró: Szüsz H. (Barátságos)

(Sporthí­rlap, 1912. október 14-21.)

A MTK—FTC szövetségi-dij mérkőzésének ügye — mint előre látható volt — nagy kavarodást idézett elő. Mind a két fél követeli a pontokat, a testgyakorlók pedig ujabban a pontok iránti kérelmük meghagyása mellett bejelentették a szövetségnek, hogy tisztán az erőviszonyok tisztázása végett hajlandók második csapatukat a FTC II. ellen egy jótékonycélu barátságos mérkőzésre kiállí­tani.

(Sportvilág & Sporthí­rlap, 1912. október 28.)

Szövetségi dí­j. (I. osztály) *Hungária sporttelep. MTK II.—FTC II. 1:0 (1:0). Biró: Kiss Gy. A szövetségi dij sorsára nézve döntő jelentőségű mérkőzést másodszor is MTK nyerte. A mezőnyben mind a két csapat szép játékot produkált.

(Sportvilág & Sporthí­rlap, 1912. november 18.)

SV-19121021-02-19121013

*napilapok

Egy hozzászólás a(z) 11101111000ejegyzéshez

  • Az MTK I. csapata jelenleg ebben az összeállí­tásban játszik: Domonkos -- Révész, Csüdör -- Biró, Ellinger, Vágó -- Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I., Szántó
    MTK II: Pollák -- Sebestyén II., Zengő -- Binét, Konrád, Kovács -- Taussig, Nagy, Rácz, Székely, Klement (SH19121014)
    MTK: Knapp — Révész, Csüdör —Biró, Ellinger, Vágó — Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I. Szántó. (SV19121118)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15. M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ