1913.VI.29. Szegedi AK – FTC 0:5 (edzőmérkőzés)

1913. június 29-én is nagy nap virradt a SZAK futballistáira. Az akkor már Európa-hírű, sokszoros magyar bajnok Ferencváros érkezett Szegedre, hogy barátságos mérkőzésen megvívjon a Tisza-parti város legjobbjaival. A Fradi szegedi szereplését óriási érdeklődés előzte meg. Igaz, a helyi újságok is lelkes hangú beharangozókat közöltek. A Szegedi Sport 1913. június 29-i számában így írt az FTC-ről:

„Végre hozzánk is eljöttetek! De hosszú volt az út, amíg ide jutottatok! Előbb bejártátok Európát, kíméletlenül elvertétek a németeket, megtépáztátok az angolok nimbuszát, és nagy részetek közreműködött a franciák, olaszok és oroszok otthonukban való megszégyenítésében, majd pedig a Stockholmi Olimpián a vigaszdíj megszerzésében. A legnagyobb, és ránk nézve a legdicsőbb munkátok az osztrákok ellen állandóan folytatott eredményes küzdelem volt. Minden lépéseteket ismerjük, tengersok harcotokat figyelemmel kísértük. Tudjuk, hogy a magyar futball-sport felvirágzását nektek köszönheti. Úgy fogadunk most itt Szegeden benneteket, mint győztes fiainkat: hiszen ti már nem egy városrész, hanem az egész nemzet képviselői vagytok!”

Nemcsak papíron volt ilyen lelkes a fogadtatás, hanem a szegediek tényleg kitettek magukért. A város három díszhintójában kocsiztatták végig a fővárosi csapatot, és úgy mutatták be a szegedi látnivalókat.

Vasárnap délután aztán a Fradi szolgált látnivalókkal. Az emlékezetes mérkőzés rövid jegyzőkönyve:

1913. június 29., Szeged: FTC-Szegedi AK 5:0.

Góllövők: Schlosser (3), Pataki, Tóth.

A két csapat összeállítása a következő volt.

FTC: Fritz – Rumbold, Payer, Weinber, Bródy, Blum, Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás.

SZAK: Griffaton – Gömöri, Szűcs – Szvoboda, Maláth, Majkó – Stein (Hapa), Fürts, Blum, Horváth, Lantos.

Másnap a helyi lapban így áradoztak a zöld-fehérekről:

„Nem halmozzuk rakásra az üres, hangzatos szavakat, hanem egyszerűen igaz, hálatelt szívvel megköszönjük az FTC csapatának, hogy az ideális futballjáték fogalmával megismertetett bennünket, és a SZAK áldozatkész intézőinek, hogy lehetővé tették a Franzstadt reprezentánsaival való találkozást. Megadatott hát nekünk is, hogy Szegeden szemtől-szembe láthassuk a bajnokcsapatot. S hogy ez a rövid másfél óra lezajlott, mégis úgy érezzük, hogy nem röppent el fölöttünk nyom nélkül, hanem megmaradt nekünk valami belőle: egy feledhetetlen emlék és egy kis büszke, ragyogó zöld-fehér zászló. Ígérjük, hogy mind a kettőt hűséggel és szeretettel meg fogjuk őrizni. És most Isten veled Franzstadt, a mielőbbi boldog és büszke viszontlátásra!”

(Vitos György – Szegedi Futballkrónika)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 09.23. 18:00 FTC-DVTK (Stream:m4sport.hu)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ