1913.VI.1. MK-döntő, FTC – BAK 2:1

PH-19130601Visszaugorni az időben száz évet igazán felemelő érzés. Hiszen akinek ilyen idős múltja van, az már joggal érezheti magát a történelem részének. Az embernek ritkán adatik meg egy ilyen emlékezés lehetősége, de ha összefognak és létrehoznak egy nagyszerű dolgot mely évtizedeken át ugyanazon tartalommal és hittel követi végig a történelem vérzivataros évtizedeit, akkor a dicsőséges múlt már közel engedi az emlékezőt azokhoz az évekhez, melyeket csupán a megsárgult újságokon és a könyveken keresztül ismer. A Ferencváros szurkolóinak megadatik ez az ajándék. Történetünk 113 éve során a „dicsőségzsák” egyre gyarapodott, egyre több bajnoki cím, kupagyőzelem és nemzetközi elismerés növelte a zöld-fehérek nimbuszát. Nekünk meg az a dolgunk, hogy ne felejtsünk, hogy a dicsőséges múltunkból erőt merítve értsük meg a jelenünket és higgyük azt, hogy a jelen generációja is képes lesz arra, hogy tovább gyarapítsa a Ferencváros „dicsőségzsákját”.

Visszanyúlni a kezdetekhez, a hőskorhoz igazán hálás feladat. A ferencvárosi labdarúgás történetét ismerők jól tudják, hogy a hőskor első világháborúig tartó időszaka nem csak a megalakulásról szólt, de nyolc bajnoki címet is hozott és megalapozta a jövőnket. Egy jelentős „trófea” még hiányzott ezekből az évekből, a magyar kupa elhódítása, amit 1909-ben indítottak útjára. Nem lennénk hiteles forrás, ha nem említenénk meg, hogy a magyar kupának volt „előzménye”, hiszen 1903-tól a bajnoki mérkőzések mellett elindították az Ezüstlabda sorozatot, amit első ízben éppen a Ferencváros nyert meg (a sorozatos lemondások miatt, egyből döntőt is játszottunk a 33 FC ellen).

SV-19130331-08-19130323A Fradi már az első évben döntőt játszott, de akkor vereséget szenvedtünk az MTK-tól. Az 1911/12-es kupaévben az amúgy is rossz viszony az MTK-val tovább mélyült, amikor is az MLSZ a Millenárisra írta ki a kupadöntőt, de ezt a kék-fehérek nem akarták elfogadni, mert a Hungária úton kívántak játszani. Az MLSZ ekkor az FTC-nek ítélte az elsőbbséget. Az MTK a belügyminiszterhez fellebbezett, s végül megsemmisítették a szövetség határozatát. Az FTC tiltakozásul visszalépett és 1913 decemberében hirdették ki az MTK csapatát az 1911/12 évi kupa győztesének. Emiatt az 1913/14-es kupára nem is nevezetünk. Az „átmeneti” évben részt vettük a küzdelmekben, sőt a bajnoki címet is megszereztük. Ez volt az első világháború előtti időszak utolsó bajnoki címe, a következőre elég sokat kellett várni, igaz az 1926-tól a második világháborúig újabb 8 bajnoki cím következett.

1913. június 1-én, egy forró nyári napon rendezték a kupadöntőt a Ferencváros és a Budapesti AK csapatai között. Az ellenfél 1901-ben alakult, legjobb eredménye az 1911/12-es bajnokság bronzérme, és az 1913-as döntőbejutás a magyar kupában. 1911-ben megnyerték a Bécsben alapított Prater-díjat. Számos ismert játékos játszott a BAK színeiben. Közülük is kiemelkedik Schaffer Alfréd, akit idehaza “Spécinek”, míg a németek “Fussballkönig-nek”, vagyis Futballkirálynak hívtak és aki 1943-44 között 47 alkalommal ült a Fradi kispadján.

SH-19111105-02-2A döntőre az akkori híradások szerint nagyon kevesen voltak kíváncsiak, bár az akkori 6 ezer fő, manapság már a Fradi mérkőzésein is egy jó átlagnak számít. Sokak szerint az előző évi botrány, a nagy meleg és a szezonvégi fásultság okozta a vártnál kisebb érkelődését, de maga a döntő sem hozott látványos játékot.

“No de valljuk meg, a játék maga nem is érdemelt dúsabb keretet. Nagyobbára színtelen, egyhangú játék, a bíró egymásra halmozott tévedés és a szerencsésebb csapat fölülkerekedése jellemezte a mérkőzést” – írta a Sporthírlap.

A döntő mérkőzés elején a BAK támadott többet, de ettől függetlenül a Fradi lőtte a gólokat. Góljainkat olyanok szerezték akik még ennyi év távlatából is ismertek. Ha megemlítjük Schlosser és Tóth-Potya nevét, talán még a nem Fradi hívők is tudják, kikről van szó.

Ezen a kupadöntőn Schlosser nemcsak a góljával hívta fel a figyelmet, hanem a pályán és azon túli „viselkedésével” is. A pályán egy BAK védőtől kapott „boxot” torolt meg, egy jól irányzott rúgással, a másik botrány két hölgy körül játszódott le. Schlosser felesége megsértette az egyik BAK-játékos barátnőjét, melyért a tettre kész barát próbált elégtételt venni a férjen a mérkőzés után az öltözőben, ahol azonban győzött a túlerő és a csapattársak „kitoloncolták” a felhevült párbajhőst. Azért is tartottam érdemesnek leírni az előbbiek incidenseket, mert jól mutatják, hogy a kezdeti hőskorban is egymásnak feszültek az indulatok, néha sokkal erőteljesebben, mint a jelenben.

SH-19130609-04-19130601A két gólos előnyünk birtokában a második félidőben már inkább napfürdőztek a Fradisták, melynek egy BAK gól lett az eredménye, de az egyenlítés már nem sikerült. Így 1913. június 1-én, első alkalommal került a Ferencvároshoz a Magyar Kupa. Utána még 19 magyar kupagyőzelem következett, mellyel a bajnoki címekhez hasonlóan, a Fradi nyerte a legtöbbet a magyar labdarúgás történetében.

Az első győzelem óta 100 év telt el. Sajnos a 2012/13-as MK-sorozatban már nem vagyunk érdekeltek, így nem tudunk egy újabb győzelemmel jubilálni, de mégis van esély arra, hogy egy másik kupa megnyerésével kapcsoljuk össze az eltelt 100 évet. 2013. április 24-én Székesfehérvárott kerül megrendezésre a Ligakupa döntője a Ferencváros és a Videoton között. Bár ennek messze nincs olyan értéke, mint a magyar kupának, de mivel 2004 óta nem sikerült semmilyen hazai trófeát megnyernünk, így nagyon jó lenne a Ligakupa megnyerésével adózni a 100 évvel ezelőtti első magyar kupagyőzelmünknek.

Így kapcsolódna össze a Ferencváros múltja és a Ferencváros jelene, mely újabb erőt és biztatást adhatna a jövőnek.

– lalolib –

* * *

1913. június 1., *17:50, Üllői út, FTC – BAK 2:1 (2:0)
vezette: Izsó László
nézőszám: 6 – 8 000
FTC: Fritz — Rumbold, Payer — Weinber, Medgyessy, Blum — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
BAK: György — Ludwig, Neubrunn — Szury, Károly, Rudas — Cseh, Salamon, Schaffer, Késmárky, Gállos
Gól: Tóth-Potya (18.), Schlosser (23.) illetve Schaffer (58.)

SH-19130602-04-19130601

SV-19130602-05-19130601

Mester és tanítvány kerültek a tegnapi FTC—BAK mérkőzésen egymással szembe. Ugyanis Malaky távollétében jelenleg Neuwelt Emil a FTC football-intézője. Róla pedig köztudomású, hogy egykor a BAK intézője volt. Az ő oldala mellől kerüli ki a BAK-nak jelenlegi kétségtelenül talentumos football-intézője, a népszerű Grünwald Maxi. A sors tegnap egymással szembe hozta őket.

(Sportvilág, 1913. június 2.)

*Budapesti Hírlap, 1913. június 3. “Öt órára tűzték ki a döntőmérkőzést (…) hat óra előtt tiz perccel a döntő mérkőzés szereplői megjelentek a pályán.”

Egy hozzászólás a(z) 11101111001ejegyzéshez

  • Mégha képernyőn keresztül is nézve, élmény egy közel száz éves újságot olvasgatni. Az csak hab a tortán, hogy mindez a Fradiról is szól.
    Érdekesség még az atlétikai eredmények is. 100 yardon 10,2 nem is olyan rossz eredmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.24. 20:00 BL selejtező FTC–Valletta FC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST