1914.IV.19. FTC – MAC 2:3

M-19140419

Elsőosztályu bajnokság. Ferencvárosi Torna Club—Magyar Atlétikai Club. (Üllői-ut. Délután 5 óra.)

(Budapesti Hí­rlap, 1914. április 19.)

1914. április 19., 17:00, Üllői út, FTC – MAC 2:3 (2:1)
vezette: Fehéry Ákos
nézőszám: 12 000
FTC: Ungár — Geiser, Payer — Weinber, Kiss B., Blum — Rumbold II., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Antony
Edző: Barney Gannon
MAC: Dömötör — Kehrling, Ocskay — Kocsis, Fodor, Medgyessy — Rácz, Bodnár, Auer-Almási, Onódy, Kunst
Gól: Pataky (31.), Medgyessy (45. – öngól) illetve Bodnár (44., 69.), Onódy (50.)

SH-1914020-06-19140419A vasárnap kiemelkedő eseménye a MAC győzelme volt a FTC csapata fölött. Egy góllal, 3:2 arányban győzött az atléta csapat, miután négy éven át minden találkozásnál meg kellett hajolnia a magyar bajnokcsapat nagyobb tudása, magasabb klasszisa előtt. Ez a tudás tegnap sem mondott teljesen csődöt a FTC csapatában, nagyszerűen játszott a csatázósor, csak a kidült három játékosát nem tudta megfelelő erőkkel pótolni s ezen a ponton veszí­tette el a mérkőzést. Sarkalatos hibája volt eddig a FTC-nek, hogy kizáróan a régi kipróbált játékosaira támaszkodott és csak nagy ritkán, akkor is kénytelenségből kí­sérletezett ifjú erőkkel, í­gy történt végül, hogy a mikor ür támadt a csapatában, nem tudott segí­teni, mert nem nevelt megfelelő tartalékot. A MAC. győzelme után nincsen több keresni valója a FTC-nak a bajnokságban és ez a neki fájdalmas dolog lehet a megváltója. Miután a bajnokságot már elvesztette, majdnem közömbös, hogy a második vagy a harmadik helyre kerül-e. Semmit sem kockáztat tehát, ha a hátralevő mérkőzésein ifju, tehetséges játékosokkal egésziti ki a csapatát, most kí­sérletezik velük, a mikor nem származhat belőle baj s igy már kész csapattal veheti majd föl a küzdelmet az uj bajnoki kampányban. Nagy hasznára válhat a FTC-nak, hogy a mig ő nyugodtan dolgozhat a csapata fölépí­tésén, addig a többi klub még erős küzdelmet ví­v a bajnoki pontokért s ezért a régi embereit kénytelen szerepeltetni, őszre hagyva a reformmunkát.

Maga. a FTC-ra. balul végződött mérkőzés a legszebbek sorába tartozott, mert heves küzdelem folyt a győzelemért és mert egyenlően jók voltak a csapatok. A MAC csapata valamivel egységesebb volt, néhány játékosa (Bodnár Sándor, Kehrling, Ocskay) bravúrosan játszott, de mindez nem lett volna elégséges a győzelem kiví­vásához, ha a szerencse nem pártol, melléje.

Magyar Atlétikai Club—Ferencvárosi Torna Club 3:2 (1:2). A mindvégig izgalmas és változatos mérkőzés az üllői-uti pályán folyt le 12.000 főnyi közönség előtt. Úgy a FTC, mint a MAC tartalék-játékosokkal vette föl a küzdelmét. A csapatok í­gy álltak föl:

FTC: Ungár — Geizer, Payer — Weinber, Kiss, Blum — Rumbold II., Tóth, Pataki, Schlosser, Antony. MAC: Dömötör — Kehrling, Ocskay — Kocsis, Fodor, Medgyessy — Rácz, Bodnár, Almási, Onódy, Kunst.

A mig azonban a Krempelsz-t helyettesí­tő Almási center kitünően megállotta a helyét, addig a FTC csapatában csak a Borbás helyén játszó Antony-ról lehet ugyanezt elmondani, mert Rumbold II messze van még Weisz jobbszélső klasszisától s Geizer hátvédő sem tudta pótolni Rumbold Gyulát, a legjobb magyar védőjátékost.

A bajnokcsapat tehát két kitűnő játékosától megfosztva, erősen meggyöngült összeállí­tásban játszott s még igy is csak a szerencsén múlott, hogy elvesztette a mérkőzést, mert a csatázósora brilliánsan játszott. Kitűnt, hogy Patakival a centerben fölülmulhalatlan a FTC csatázósora s nincs az a védelem, a mely föl tudja tartóztatni. Ez történt tulajdonképp a mérkőzésen is. A támadásokból a FTC-é volt az oroszlánrész, sokszor törte át a MAC védelmét, s teremtett kedvező lövő-helyzetet, de a véletlen úgy akarta, hogy a labda ilyenkor a legtöbbször Tóth jobbösszekötöhöz került, a ki — noha a legjobb lövők egyike — rendre elhibázta a góllövést. Megesett vele, hogy öt lépéssel a kapu előtt is magasan a kapu fölé vágta a labdát, pedig senki sem zavarta s nyugodtan plaszirozhatta volna a labdát. A szerencse azonban szembetűnően a MAC mellé szegődött s ezen a FTC csapatának a kiegyenlí­tésért folyó kétségbeesett küzdelme sem tudott változtatni. Gyöngén szerepelt az FTC-nak máskor sziklaerős védelme. Geizer lassú volt s Payer labdateknikája fogyatékosnak bizonyult Bodnár Sándor ördöngős trükkjei ellenében. Az atlétacsapat jeles jobbösszekötője volt a meccs hőse. Nem játszott ugyan olyan finom megértéssel, mint Pataki, de szinte boszorkányos mozgékonyságával, erejével, bátorságával s remek kiszökéseivel állandó rettegésben tartotta, sőt le is törte a FTC baloldali védelmét. A mellett még két gólt is csinált, bátran mondhatni tehát, hogy az ő csudálatos lendületű játéka nyerte meg a MAC-nak a mérkőzést. Mellette még Almási, a MAC ifjú centere (ezelőtt az UTE csapatában szerepelt) és Rácz jobbszélső tűnt ki a csatázósorból, mig a védelemben Kehrling és Ocskay hátvédő remekelt. Nagyon jó volt Dömötör is a MAC kapujában.

A mérkőzést a heves iram, az erős, de nem szabálytalan játék jellemezte. A meccs első félidejében a FTC csatázósora volt a helyzet ura, minden í­zében elsőrangú játéka révén. A vezetést is a FTC szerezte meg. Több veszedelmes támadás után Pataki gyönyörű lövése utat talált a MAC kapujába a 31-ik percben. A FTC tovább is energikusan támadott, de eredmény nélkül. A 44-ik percben Bodnár lerohant, éles lövését Ungár kapus hibásan védte, a mire Bodnár a lába elé pattant labdát védhetetlenül a gólba rúgta (1:1). Nem múlt el fél perc sem és már újra a FTC-é volt a vezetés. Antony balszélső pompásan centerezett labdáját Kehrling Medgyessy balhalfhoz továbbí­totta. Medgyessy gyorsan megfordult s derekával a saját kapujába ütötte a labdát (2:1).

A második félidő első részében a MAC ragadta magához a küzdelem irányí­tását. A Bodnár—Rácz jobbszárny leküzdötte a FTC védelmének az ellentállását és egymásután teremtette a komoly helyzeteket a FTC kapuja előtt. Az 5-ik percben Rácz beadásából Onódy balösszekötő a kapura lőtt. Ungár megint hibásan védett, a mire Onódy most már jobb helyzetből a kapuba helyezte a labdát (2:2). A kiegyenlí­tés újabb erőfeszí­tésre tüzelte a csapatokat. A 24-ik percben a Rácz—Bodnár párnak sikerült a FTC kapu közelébe kerülni. Rácz centerezett s a következő pillanatban a FTC kapujában volt a labda. Bodnár éles lövését nem tudta védeni a meglepett Ungár. Ezután a FTC lett a helyzet ura. Visszaszorí­totta a MAC-ot, de a góllövésben nem volt szerencséje.

Biró Fehéry Ákos volt.

(Budapesti Hí­rlap, 1914. április 21.)

Szövetsgi dí­j. I. osztály. FTC—MAC 0:0. Barátságos.

(Sporthí­rlap, 1914. április 20.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ