1914.VI.19. Svédország – Magyarország 1:5

A válogatott csapat Stokholmban.

— Győztünk 5:1 (2:0) arányban. —

A magyar—svéd mérkőzés birája. A birák bizottsága a stockholmi magyar—svéd mérkőzés vezetésére Willing hollandus bírót ajánlotta a svéd szövetségnek. Willing vezette Stockholmban a vigaszdijért lefolyt svéd—magyar matchet is.

(Sporthírlap, 1914. június 1.)

A magyar válogatott csapat. Junius 19-én és 21-én két mérkőzést játszik Stokholmban a magyar válogatott csapat, a miért a svéd csapat a jövő évben ad revánsot Budapesten. A MLSz válogató-bizottsága — miként azt a keddi számunkban megírtuk — a következő tizenöt játékost jelölte ki a svédországi útra: Kapus: Zsák („33“ FC), Knapp (MTK). Hátvédő: Rumbold, Payer (FTC). Csüdör (MTK). Half: Biró, Hlavay (MTK). Károly (BAK), Blum (FTC). Csatázó: Rácz, Bodnár (MAC). Pataki, Schlosser, Borbás (FTC). Rácz (MTK), A csapatöszszeállitás békülékeny szellemre vall. Az uralmon levő békepárt úgy látszik belátta, hogy elfogult terrorisztikus működéssel nem lehet, de nem is szabad kormányozni s igyekszik egyféle mértékkel mérni. A válogatott csapat ellen nem lehet más kifogást tenni, csak azt, hogy Rácz (MAC), jobbszélső helyett jobb lett volna a nagyobb klasszisu Tauszigot (MTK) beválogalni. A kijelölt játékosokat fölhívta a szövetség, hogy nyilatkozzanak, kapnak-e megfelelő szabadságot a túrára. Tudomásunk szerint egyedül Rácz (MTK) centernek a szereplése kétséges, mert a munkásbetegpénztár tisztviselője s mint ilyen, kivette már a szabadságát.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 10.)

Herzog Ede szövetségi kapitány hivatali elfoglaltsága következtében nem kisérheti el a válogatott csapatot Stockholmba. Herzog a csapat kísérői közül fog valakit felkérni a helyettesítésre, a csapatot pedig itthon fogja összeállitani a két mérkőzésre.

(Sporthírlap, 1914. június 15.)

A magyar válogatott csapat Stokholmban. A magyar csapat ma délben 12 óra 20 perckor utazott el a nyugati pályaudvarból Stokholmba, a hol két mérkőzést játszik (pénteken és vasárnap) a svéd válogatott csapattal. — A nagy útra indult legénység a következő játékosokból áll: Zsák, Knapp, Rumbold, Payer, Csüdör, Blum, Hlavay, Károly, Biró, Rác (MAC), Bodnár, Rác (MTK), Schlosser, Bőti, Borisz. A csapatot Oprée Rezső alelnök, Minder Frigyes pénztáros és Malaky Mihály kisérik Stokholmba, a hol a kis magyar társaság a Strand-Hotel-ban fog lakni.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 17.)

A magyar-svéd válogatott mérkőzés. Holnap, pénteken este 7 órakor Stokholmban a Rosunda-pályán zajlik le az első magyar—svéd mérkőzés. A második meccs vasárnap a stadionban lesz. A két nemzet válogatottjainak ez lesz a harmadik és negyedik találkozása. Elsőizben Göteborgban 2:2 arányban döntetlenül végződött a mérkőzés, a budapesten lefolyt reváns-meccsben a magyar csapat győzött 2:0 (0:0) arányban.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 19.)

1914. június 19., 19:00, Stockholm, Rasunda-pálya, Svédország — Magyarország 1:5 (0:2)
vezette: Therwogt (holland)
nézőszám: ?
Svédország: ? — ?, ? — ?, ?, ? — ?, ?, ?, ?, ?
Magyarország: Knapp (MTK) — Csüdör (MTK), Payer (FTC) — Bíró (MTK), Károly (BAK), Blum (FTC) — Borisz (Törekvés), Tóth (FTC), Rácz (MTK), Schlosser (FTC), Bőti (Törekvés)
Gól: Larsson (90.) ill. Payer (11. – 11-esből), Tóth (43.), Borisz (63.), Rácz (74.), Schlosser (75.)
A válogató bizottság összetétele: Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede távollétében *Oprée Rezső

A válogatott csapat Stokholmban.
— Győztünk 5:1 (2:0) arányban. —

A Magyar Labdarugók Szövetségében dúló háborúság közepette indult el a magyar válogatott csapat Stokholmba, a hol az olimpiász alkalmából súlyos vereséget szenvedett labdarugó sportunk az angoloktól. A svédek az olimpiász óta erősen fejlődtek a futballban, félő volt tehát, hogy válogatottjaink nem fogják sikerrel megjárni a svédek gyönyörű fővárosát, annál is inkább, mert a mi labdarugó sportunkban az utóbbi időben sajnálatos visszaesés állott be. Annál örvendetesebb a hir, hogy a csapat a ma este lezajlott mérkőzésben a legvérmesebb reménységet is túlszárnyaló győzelmet aratott a svéd csapaton. A nagy magyar győzelemről a következő táviratunk számol be:

Stokholm, jun. 19.

(Saját tudósitónktól.) Este 7 órakor, a Rasunda-pályán — a melyen a magyar csapat 1912-ben megnyerte Ausztria ellenében a vigaszdijat — zajlott le az első mérkőzés, a melyben a magyar csapat a következő összeállításban vett részt: Knapp—Csüdör, Payer—Biró, Károly, Blum —Borisz, Tóth, Rácz, Schlosser, Bőti.

Mérsékelt iramban kezdődött a játék, de csakhamar a magyarok jutottak felsőbbségbe. A 11-dik percben az egyik svéd hátvédő kézzel érintette a labdát s a megitélt 11-esből Payer védhetetlen gólt lőtt (1:0). Most rövid ideig a svédek ostromolták a magyarok hálóját, de a brilliáns védelem mindig a helyén volt. A 43-dik perc újabb gólt hozott a mieinknek. Tóth lőtte irtózatos erővel.

A negyed óráig tartó szünetben Gusztáv Adolf trónörökös a pályán meglátogatta a magyár játékosokat, mindegyikkel kezet fogott s barátságosan elbeszélgetett a magyar vezetőkkel.

A második félidőben a magyarok döntő felsőbbségbe jutottak s a 18-dik percben Borisz, a 29-dikben Rácz és a 30-dik percben Schlosser lőtt gólt. A svédek egyetlen gólját Larsson csinálta a második félidő 45-dik percében.

Biró: Thervoogt (Hollandia) volt.

A második mérkőzés vasárnap este lesz ugyancsak a Rasunda pályán.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 20.)

*Az Est, 1914. június 20.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST