1914.VI.21. Svédország – Magyarország 1:1

A IV. magyar—svéd mérkőzés

Magyarország – Svédország 1:1 (1:0)

1914. június 21., 17:00, Stockholm, Rasunda-pálya, Svédország — Magyarország 1:1 (0:1)
vezette: Therwogt (holland)
nézőszám: 6 000
Svédország: ? — ?, ? — ?, ?, ? — ?, ?, Börnjesson, ?, ?
Magyarország: Zsák (33 FC) — Rumbold (FTC), Payer (FTC) — Bíró (MTK), Hlavay (MTK), Blum (FTC) — Rácz (MAC), Bodnár (MAC), Rácz (MTK), Schlosser (FTC), Tóth (FTC)
Gól: Börnjesson (50.) illetve Schlosser (32.)
A válogató bizottság összetétele: Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede távollétében *Oprée Rezső

SH-19140622-06-19140621Magyarország — Svédország 1:1 Félidő: 1:0.

A magyar válogatott csapat második stockholmi szereplését nem kísérte az a siker, amelyre a pénteki eredmény után számítani lehetett. A mérkőzésről szóló tudósítások minden sorából az világlik ki, hogy az egyszer a svédek kalkuláltak jobban. A pénteki mérkőzésnél — mint ismeretes — tiszta tartalékcsapatukat állították ki, amelynek nem volt más feladata, mint hogy jól „megdolgozzák” a magyarokat. A mieink, ezúttal csak négy emberüket pihentethettek, úgy hogy a csapat fölényes győzelme dacára is erősen megérezte a mérkőzést. A második mérkőzést megelőzőleg egy igen furcsa „trükköt” akartak alkalmazni. Délután fél két órára tűzték ki a kezdés időpontját, amikor tudvalevőleg pokoli hőség uralkodik Stockholmban. A magyar csapat kísérőinek erélyes közbelépésére volt szükség, hogy a terminust délután 5 órában állapítsák meg. Meg kell jegyeznünk, hogy a svéd csapat szinte trenírozva volt a nagy hőség melletti, munkabírásra, mert több próba-mérkőzésük folyt le ilyen időtájban. A magyar fiuk tehát erősen meghandicapolva indultak a küzdelembe.

Mintegy hatezer főnyi közönség előtt kezdődött a Rasunda-pályán lefolyt mérkőzés. A magyar csapat az alábbi összeállításban szerepelt: Zsák — Rumbold, Payer — Bíró, Hlavay, Blum — Rácz (MAK.), Bodnár, Rácz (MTK.) Schlosser, Tóth.

A svédek igen erős iramban kezdik a játékot, fel sem véve a perzselő napsugár okozta meleget. Nem úgy a magyar csapat, a mely lankadtan szinte lustán dolgozott. Szinte menekültek a labdától, illetve örültek, ha egy jól-rosszul sikerült passzal továbbíthattak. Ilyformán elmaradtak a mieinkre jellemző rössölések s helyébe a nyugodt összjáték lepett. A 31. percben a magyaroknak sikerül az őket ostromló svéd gyűrűből kiszabadulni. Feldolgozzák magukat a svédek kapuja elé, amelyet azután Bodnár hatalmas lövése veszélyeztet. A svéd kapus kornerra ment. Rácz (MAK) szép sarokrúgása Schlosserhez kerül, aki váratlan fejesével megszerzi a magyar csapatnak a vezetést.

Szünet után az ötödik percben érik el a svédek a sokat jelentő kiegyenlítő goalt. Ugyanis Zsák a svédek egy lövését hibásan fogja,majd a ráfutó csatár elől a mezőnybe borzolja vissza. Itt Björneson elé kerül, aki tiszta helyzetből védhetetlen goalt lő. A siker felbuzditja a svédeket, akik közönségük lelkes biztatásaitól sarkalva, kemény munkába fognak. Úgyszólván mindent kiadtak magukból, de a magyar védelem helyén volt. A félidő második felén fordul a kocka. A magyarok mindinkább lábra kapnak, anynyira, hogy a svédek már-már az eldöntetlen eredményt is féltik. S méltán, mert ha a biró kevesebb pártoskodással vezeti a mérkőzést, könnyen megszerezhette volna a magyar csapat, a győzelmét jelentő goalt. Meg is szerezte, de a bíró a reálisan kidolgozott labdát, off-side cimen érvényteleníti. A hollandus Therwogt bíráskodása különben „méltóan” illeszkedett bele a svéd taktikába. Hogy mindenáron győzni akartak, azt nem veszszük rossz néven tőlük, de eszközeikben válogatósabbak lehettek volna!

Végeredmény 1:1, Félidő 1:0 a magyarok javára.

(Pesti Napló, 1914. június 23.)

A válogatott csapat Stokholmban 1:1 (1:0) eldöntetlen.

A Rasunda pályán délután öt órakor, pokoli hőségben zajlott le a második mérkőzés, a melyben a magyar csapatnak ez volt az összeállítása: Zsák—Rumbold, Payer—Biró, Hlavay, Blum—Rácz (MAC), Bodnár, Rácz (MTK), Schlosser, Tóth.

A legerősebb volt tehát a fölállítás, de legjobb legénységét állította ki a svéd szövetség is, csak a svéd csapat megjelenésekor tűnt ki, hogy mindössze két játékos szerepel a pénteki csapatból. A magyarok, az első félidőben erősen szorongatták a svédek kapuját s a harminckettedik percben Schlosser kornerből folyóan a gólba fejeselte a labdát. Ezután a svédek nyomultak előtérbe s gyors és energikus játékukká! alaposan kimentették a tikkasztó hőségtől amúgy is bágyadt magyar fiukat.

A második félidőben folytatódott a svéd ostrom s már a tizedik percben megvolt a kiegyenlítés Börnjesson lövéséből. A félidő közepén rövid időre frontba jutott a magyar csapat, Schlosser gólt is szerzett, de Tervoogt biró nem ítélte meg.

A meccs befejezése után a 6000 főre tehető közönség meleg ünneplésben részesítette a két válogatott csapatot.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 23.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST