1914.VI.29. Pécsi AC – FTC 2:8 (edzőmérkőzés)

A Ferencvárosi Torna Club I. Pécsett. Mint tegnapi számunkban jeleztük, vasárnap és hétfőn, Péter és Pál napján a Ferencvárosi Torna Club hírneves első csapata mérkőzik a Pécsi Atlétikai Club első csapatával. Ez év legszebb mérkőzésének ígérkezik a kettős ünnepnapi sportesemény. Az eredmény kétely tárgyát nem képezheti, egyrészt a FTC jelenlegi kitűnő formában van, másrészt a Pécsi A. C. ezen a mérkőzésen igyekszik a jövő vasárnapi vidéki bajnoki mérkőzésre traininget szerezni. A mieink egész uj csapatösszeállításban szerepelnek és e kétnapos mérkőzés legjobb játékosai kerülnek a Tatabányai F. C. ellen játszó csapatba. A Ferencvárosi Torna Club a következő csapatát szerepelteti: Ungár — Rumbold, Marossy — Blum, Bródi, Rosmann — Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Klein. Tartalék: Rumbold II., Barna, Bergmann.

A F. T. C. teljes fenti csapata szerepel, csupán Schlosser szereplése kétséges.

A Pécsi A. C. a kétnapos mérkőzésre a következő két csapatát szerepelteti: Hainesz — Bercsényi, Kemény — Perler, Dietz, Puskás — Lengyel, Grécsy, Horn, Markovich, Szabó. Tartalék: Baranics, Takács, Somogyi, Lázár.

Hétfőn, Péter és Pál napján: Hainesz — Bercsényi, Somogyi — Takács, Baranics, Lázár — Lengyel, Horváth, Horn, Markovics, Szabó. Tartalék: Grécsy, Dietz, Kemény, Perler.

A délután fél 5 órakor kezdődő mérkőzéseket Friedmann Mór (T. T. C.) szövetségi biró, régi ismerősünk fogja vezetni.

(Pécsi Napló, 1914. június 28.)

1914. június 29., 16:30, Pécs, Pécsi AC – FTC 2:8 (2:4)
vezette: Friedmann Mór (TTC)
nézőszám: ?
Pécsi AC: Hainesz II. — ?, ? — ?, ?, ? — Szabó, Horváth, Horn, Lengyel, Szalai
FTC: Ungár — Rumbold, Marositz — Blum, Bródy, Rossmann — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Klein, Hegyi
Edző: Barney Gannon
Gól: Horváth (2) illetve Tóth-Potya (4), Pataky (?), ? (?)

A Ferencvárosi Torna Club I. vasárnap 5:2, hétfőn 8:2 arányban győz a Pécsi А. С. I. ellen.

A F. T. C. vasárnapi számunkban közölt összeállításban, Schlosser hiányában, szerepeltette kitűnő első csapatát. Ezzel szemben a PAC-nál hétfőn hiányzott Markovich, ami nagyon hátrányosan hefolyásofta a mieink játékát. Újból beigazolódott az angol közmondás, hogy legjobb védelem a támadás, mert amíg vasárnap a F. T. C. fedezetsorát támadásunk lekötötte, addig hétfőn a halfsornak kevés munkát adott csatársorunk és igy offenzivebben játszhatott és állandóan támogathatta a F. T. C. csatársorát.

A vasárnapi mérkőzés a legszebbek egyike volt, amelyet nálunk lejátszottak. Az első 20 percben а РАС csapatét látjuk frontban és Markovits lövése az 5 percben hajszálnyira kerüli el a kaput. A 10. percben Lengyel kornert rúg, melyet Horvát Blum elől a goalba fejel. A 20. percben Pataki helyezett lövése kiegyenlíti az eredményt, sőt 12 perccel később Weisz beadásából Pataki csodaszép goalt fejel. Ezután rendkívüli idegizgató, gyönyörű játék következik. Markovich és Horn kijátsza Rumboldot és Horn védhetlen lövéssel kiegyenlíti az eredményt. A félidő vége előtt Pataki újabb goalhoz juttatja csapatát. A második félidőben erős tempóban folyik a játék és Pataki s Tóth 5-re emeli a FTC. goaljainak számát.

Hétfőn Lengyel játszott Markovich helyett összekötőt, nem tudván helyettesíteni elődjét, viszont az ifjúsági Szalai kitünően debütált a halszélen. A kifáradt РАС elég jól állta meg helyét, ámbár látszott, hogy lábaiban érzi az előző napi erős mérkőzést, ellenben a FTC. megváltoztatta csapatát, amennyiben az előző napon balszélsőt játszó Potyát a jobbösszekötőbe tette, aki ezután „csak“ négy szép goalt rúgott, viszont Pataki és társai a FTC. goaljait 8-ra emelték, ezzel szemben a II-ik csapatból az elsőbe került Horváth vonta magára a közönség figyelmét, aki vehemens játékával hétfőn 2 goalhoz juttatta a PAC-ot. A két csapat játékosaira nézve a FTC. játékosairól nem mondhatunk más kritikát, mini azt, hogy a legtökéletesebbet nyújtották a mit footballjáték mestereitől elvárhatunk. Csatársorukban a magyar válogatott középcsatár Pataki finoman kidolgozott labdáit, a két szélső Weisz és Potya szédületes lerohanásait, a fedezetsorban Blum gyönyörű fejeseit és Brodi kitűnő labdaosztásait, mig a védelemnél Rumbold absolut biztos kapcsolásait és remek felszabadító rúgásait volt alkalmunk megcsodálni. Néhány bravúros védést láttunk a FTC kapusától. Ezzel kapcsolatosan a legmelegebb elismerés hangján kell megemlékeznünk a mieink szerepeléséről. Különösen első nap mutattak oly játékot, hogy a közönség önkéntelenül is kételkedett azon, hogy ez-e az a csapat, amely a Máv. Gépgyártól és a MAC-től néhány hét előtt oly súlyos vereséget szenvedett. A csapat legjobb része a csatársor, különösen Horváth és Markovich összekötők. Horntól többet vártunk, viszont Lengyel első nap brillírozott, mig második nap mint összekötő nem elégített ki. Puskás a jobbszélen még nem szokta meg teljesen uj posztját, de sejteti velünk, hogy rövidesen méltóan betölti e fontos posztot. A fedezetsor legjobb embere az ifjúsági Lázár volt, mig Takács, Baranics és Perlertől többet várunk. A legkelemesebb meglepetést az uj hátvéd, Kálmán szerezte, aki különösen felszabadító rúgásaival sokszor tapsra ragadta a közönséget, viszont Somogyi felesleges kezeléseivel 2 goal okozója lett. Az ifjúsági kapus, Hainesz II. néhány szép védést produkált, de 1 —2 goal az ő lelkén szárad. Hiába nehéz Győrit pótolni. A mérkőzést mindkét napon Friedmann Mór (TTC.) szövetségi biró kiválóan vezette.

(Pécsi Napló, 1914. július 1.)

Hétfőn: Vidéki mérkőzés. Pécs: FTC—Pécsi AC 8:2 (4:2).

Nagyhegyi Mátyás, a III. ker. Torna- és Vivó Egylet volt csatára junius 15. óta az FTC igazolt játékosa. Az FTC múlt héten próbálta ki Nagyhegyit a Pécsett lefolyt mérkőzéseiben. Az első nap jobbösszekötőt játszott, ezen a poszton azonban nem vált be, annál jobb volt Péter Pál napján a balszélső helyén. Borbás helyére most tehát már két komoly reflektáns is van: Antony és Nagyhegyi.

(Budapesti Hírlap, 1914. június 30. & Sporthírlap, 1914. július 6.)

Footballisták Csekonics gróf kastélyában. Az FTC II. csapata Péter és Pál napján Zsombolyán mérkőzött, mely alkalommal a gyönyörű Csekonics-kastélyban uzsonnára vendégül látták az FTC csapatát.

(Sporthírlap, 1914. június 29 – július 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST