1914.XII.8. Auguszta serleg, FTC – UTE 6:0

A keddi mérkőzések. Három Auguszta-serleg mérkőzés kerül a keddi ünnepnapon eldöntésre. (…) Az FTK népszerű pályáján (…) fél 3 órakor az Auguszta-serleg első helyezettje az FTK találkozik az Újpesti Torna Egyesület csapatával. (…) a FTC II. a MAC II.-vel játszik d. e. 10 órakor az üllői-uti pályán.

(Pesti Napló & Pesti Hírlap, 1914. december 8.)

1914. december 8., 14:30, Üllői út, FTC – UTE 6:0 (3:0)
vezette: dr. Veress Imre
nézőszám: 1 500
FTC: Fritz (Schlosser, 60.) — Marositz, ? — Krizsán, Hegyi, Farkas — ?, Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
Edző: Barney Gannon
UTE: Szimon, Priboj, ?
Gól: Borbás dr. (15.), Tóth-Potya (?., ?.), Pataky (?., ?., ?.)
Kiállítva: Fritz (60.) illetve Priboj (?.)

FTC—UTE 6:0 (3:0). Ullői-uti pálya. 500 néző. Utolsó mérkőzését játszotta az FTC az Auguszta serlegért, amely egyike volt a legszebb játékainak, bár Kis és Weisz helyén. Nagyhegyi és Krizsán tartalékokkal játszottak a zöld-fehérek, az egész csapat lelkes és egyöntetű játékot produkált. Különösen a csatársor volt nagy formában. Schlosser és Borbás támadásait az UTE védelme nem tudta fékezni. Az újpestiek az egész meccs ideje alatt védekezésre szorultak és a csatasor egyáltalán, nem játszott semmi szerepet. A csúszós talajon eleinte nehezen mozogtak a játékosok, majd a 15-ik percben Borbás rúgja az FTC, vezető gólját. Utána Pataki és Tóth lövései jutnak védhetetlenül az UTE hálójába. Szünet után véletlenül Fritz egy kirúgás alkalmival az UTE egy csatárját megüti és a bíró ezért kiállítja. Ezután, az FTC kapuját Schlosser védi. A második félidő góljait Pataki (2) és Tóth (1) rúgták. Az UTE csapatából Príbojt állították ki durva játék miatt. Bíró Veres Imre volt.

(Pesti Napló, 1914. december 9.)

A keddi ünnepnapi mérkőzések. A footballsport nagy vonzóerejét bizonyítja, hogy még ünnepnapon is 1500 főnyi közönséget tudott vonzani az Üllői-uti pálya két mérkőzése. A kitűnő időjárás is hozzájárult a szép látogatottsághoz s a csapatok játéka is kielégítő volt, mert a csúszós talajon is nívós játékot produkáltak.

A FTC—UTE mérkőzést a FTC meglehetős könnyen nyerte meg s az UTE csatársor pillanatra sem volt veszélyes a zöld-fehérek kapujára. Védelme azonban, az ügyes kapussal és a most először szereplő Szimonnal, (volt URAK) az élén, jól állta meg a helyét és nekik köszönhető, hogy Schlosszer hiánya dacára is, több goalt nem kaptak. A FTC ismét uj erőket állított csapatába, Marasikot és Nagyhegyit, akik kitűnően beváltak — ami azt mutatja, hogy a FTC-nak olyan tartalékanyaga van, melyből nagyobb veszteségeket is tud pótolni, anélkül, hogy játékerejéből veszítene. E két játékos megérdemelné, hogy ezentúl gyakrabban foglalkoztassák, A serleggyőztes csapat legjobb embere különben dr Borbás volt, akinek gyors labdavitelét, pontos centereit példának lehetne állítani. Jó volt Potya és Pataky is. A matchnek egy incidense is volt, Fritzet a biró kiállította, mert labdakiütés közben egy UTE csatárt is megütött. A helyzetet inkább a véletlen, mint szándékosság idézte elő.

Auguszta serleg. FTC—UTE: 6:0 (3:0). Üllői-ut. 1500 néző. Schlosser egyéni játékából születik meg az első gól a játék elején, amit Borbás kiszökése és helyezése, majd Pataky kiszökése háromra növel. A második félidő elején UTE erősen tartja magát, a 15-ik percben Fritzet kiállítják és Schlosser megy a kapuba, de lövés nem ment a kapujára, ellenben Potya kiszökéséből, majd Borbás két gyönyörű centerezéséből Farkas és Potya révén ujabb két gól esik. Biró: dr Veress Imre.

Hadi vaspajzs mérkőzések. MAC II.—FTC II. tréningmérkőzést játszottak 2:2 arányban.

(Pesti Hírlap, 1914. december 9.)

Schlosser — az ezermester. A cimet nem kell szószerint venni, mert Schlosser csak — három mester volt: tudniillik csatár is, half is, kapus is volt egy mérkőzésen. Ha mi azonban azt írjuk e sorok elé, hogy Schlosser — a három mester, valami kártyahistóriát fognának rá az ellenségei, — ha ugyan vannak. De hát Schlosser nem is kártyahistóriának volt a hőse.

Az FTC—UTE kedden lefolyt mérkőzésén történt, hogy Krizsán half egy összeütközés következtében harcképtelenné lett. Schlosser rögtön föladta a csatár szerepét, elfoglalta Krizsán helyét és dolgozott, amig Krizsán újból be nem állott.

Közben újabb incidens történt Fritz, aki ezen a mérkőzésen az ellenfeleivel szemben igen offenzív magatartást tanúsított már másodízben öklözte mellbe az UTE egyik játékosát. Ezt dr. Veress biró nem tűrte el és Fritz kénytelen volt pozícióját feladni, — civil nyelven szólva, a játékból kiállani.

Fritzet végtére is nem hibáztathatjuk. Bizonyára ő is olvassa a háborús híreket, a melyekből ő is megtanulta, hogy a legjobb védelem a támadás. Veress biró úgy látszik, még nem jutott ennyire a haditudományban, de a közönség felismerte Fritz intencióit s zajosan tüntetett a biró ellen, a miért Fritzet a tüzvonalon kivül helyezte.

Fritz helyét Schlosser foglalta el és olyan ügyesen védett, hogy no. Impozáns nyugalommal látta el tisztét, mint kapus és bátran állítjuk, hogy Fritzet hamar kiszoritáná a helyéről, ha bírókra mennének. Stílusa hasonlított Fritzéhez, mert ha ideje engedte, mindig a kapun kívül kalandozott.

Schlosser tehát mint reprezentatív kapusjelölt hagyta el a csatateret, gondot adván a válogatóbizottságnak, hogy hát ki legyen majd a reprezentatív csapat balösszekötője.

Hogy milyen nagy a közönség bizalma Schlosser iránt, élénken jellemzi ez a kis apróság is:

Az UTE már künn trenírozott a pályán, a mikor egyedül megjelent Schlosser. Jó ideig nem is mutatkozott más FTC-játékos és a közönség mint befejezett tényt adta tovább, hogy Schlosser egyedül fog játszani az UTE ellen.

A játék igazolta a közönségnek ezt a vélekedését, mert az UTE csaknem mindenik poszton Schlossert találta magával szemben.

*

A vándorjátékos. Nagyhegyi Mátyás múlt kedden szerepelt először uj egyesületének, az FTC-nek színeiben, ahol eléggé jól megállotta a helyét. Nagyhegyi rekordot teremtett a klubszinek cserélgetésében, mert az FTC a nyolcadik olyan egyesület, amelybe Nagyhegyit eddig igazolták.

(Sporthírlap, 1914. december 16.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST