1914.XI.29. Auguszta serleg, FTC – MAC 5:0

A világháborúba keveredett ország labdarúgásában belháború dúlt. Az FTC, Illetve az MTK köré csoportosultak a csapatok és vívták elvi és anyagi harcukat. A bajnokság szünetelt. az MLSZ nem tudott békét teremteni. Az FTC és a hozzá csatlakozott egyesületek jótékonysági célú háborús körmérkőzés sorozatot hirdettek. A győztes részére Auguszta főhercegnő serlegét ajánlották fel. A serleg a MÁV gépgyárban készült, 1 darab 80 kg-os kovácsolt acélból esztergáltak. A gyár legügyesebb esztergályosa egy hétig dolgozott rajta. Az acéltrófeát a fegyvergyár kemencéjében barnásfekete lakkal zománcozták. Ez a szín a puskacső színe, és a háborús időt jelképezte... Az Auguszta Serleg mérkőzések 1914 szeptember végén kezdődtek. A csapatok nagyon tartalékosak voltak, mivel a katonai behívások miatt sokan hiányoztak. Az FTC ennek ellenére ragyogóan helytállt és a torna során a következő eredményeket érte el: BAK 6-0, 33 FC 2-0, III. ker. 1-0, BEAC 4-0, BTC 2-0, TTC 5-1, MÁVAG 7-0, MAC 5-0, KAC 7-0, UTE 6-0, ETC 18-0. Az Auguszta Serleget óriási fölénnyel mindössze 1 (!) kapott góllal — a TTC-böl Recht rúgta — nyerte el csapatunk. Szépséghibája ennek a nagyszerű eredménynek, hogy az MTK és a Törekvés távolmaradásával az FTC nem a legjobb csapatok ellen érte el. Mindenestre ekkor született az FTC legnagyobb gólarányú hazai díjmérkőzés győzelme — hiszen az Erzsébeti TC elleni 18-0 ebben a kategóriában mai napig is gólcsúcs! Az Auguszta Serleg győztes csapat tagjai emlékül vasplakettet kaptak.

Auguszta serleg mérkőzés: FTC – MAC 5:0 (3:0). Üllői-út 600 néző. Biró: Langfelder Ferenc.

Az FTC a várt eredménynél nagyobb goalaránnyal győzte le a MAC-ot. Az 5:0-as győzelem azonban korántsem bizonyítja azt, hogy az FTC ebben a mérkőzésben valami nagy formát mutatott volna.

Annak ellenére, hogy az FTC ezúttal a Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Borbás összeállítású csatárláncával a komplett támadóerejét vitte a küzdelembe, a mérkőzés elején olyan volt a match képe, hogy az FTC kapuját hevesen ostromló MAC-isták nyitják meg a goalok sorozatát. Ez azonban csak látszatnak bizonyult, mert a sárga-kék csatárok a lövőképesség teljes hiányáról tettek tanúságot.

Ez a körülmény, valamint az, hogy az eredménytelenség miatt a MAC játékosainak kontaktusa teljesen megszakadt, főként az a malőr, hogy a MAC-nak más jobb híján régi, szimpatikus, de a footballtól már régóta elszokott Oláh-t kellett a kapuba állítani – okai a MAC nagyfokú vereségének.

Az FTC egyre-másra lőtte a goalokat, a melyek közül egy valamivel jobb kapus nem egytől megmenekítette volna a kaput.

A MAC megzavarodott csapatának hiú erőlködése és az FTC-nek az a törekvése, hogy ezt a helyzetet lehetőleg kihasználja, a ferencvárosiak munkáját is rendszertelenné tette s így a mérkőzés kusza, zavaros képet mutatott, amelyet mindkét részről elkövetett erőszakoskodások tarkítottak.

Az első goalt a 30. percben Pataki centerezéséből kifolyólag Schlosser lőtte, a másodikat pedig kevéssel utána Tóth révén érte el az FTC. A harmadik goal a félidő utolsó percében 11-esből esett a MAC terhére. A MAC egyik backje Szaffka, ugyanis a kapu szemöldökfájáról lepattanó labdát a kezével elütötte. Schlosser lőtte be.

A második félidő 5. és 40. percében Tóth egy-egy újabb goallal növelte az FTC eredményét.
Sajnálatos körülmény, hogy ezúttal is kellemetlen incidensek merültek fel, a miknek folytán a második félidőben a bíró nem kevesebb, mint négy játékost utasított ki a pályáról. A paritás kedvéért mind a két csapatból kettőt-kettőt. Krempelszet és Bodnárt a bíróval történt szóváltás miatt, Kisst és Farkast durva játék okából.

Az FTC csapatából Farkas, a MAC-ból Lenz és Szaffka balback említendők, mint jó tartalékjátékosok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 11.18. 15:30 Paks-FTC (Stream:m4sport.hu)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ