1914.XII.5. Auguszta serleg, FTC – Kispesti AC 7:0

A világháborúba keveredett ország labdarúgásában belháború dúlt. Az FTC, Illetve az MTK köré csoportosultak a csapatok és vívták elvi és anyagi harcukat. A bajnokság szünetelt. az MLSZ nem tudott békét teremteni. Az FTC és a hozzá csatlakozott egyesületek jótékonysági célú háborús körmérkőzés sorozatot hirdettek. A győztes részére Auguszta főhercegnő serlegét ajánlották fel. A serleg a MÁV gépgyárban készült, 1 darab 80 kg-os kovácsolt acélból esztergáltak. A gyár legügyesebb esztergályosa egy hétig dolgozott rajta. Az acéltrófeát a fegyvergyár kemencéjében barnásfekete lakkal zománcozták. Ez a szín a puskacső színe, és a háborús időt jelképezte... Az Auguszta Serleg mérkőzések 1914 szeptember végén kezdődtek. A csapatok nagyon tartalékosak voltak, mivel a katonai behívások miatt sokan hiányoztak. Az FTC ennek ellenére ragyogóan helytállt és a torna során a következő eredményeket érte el: BAK 6-0, 33 FC 2-0, III. ker. 1-0, BEAC 4-0, BTC 2-0, TTC 5-1, MÁVAG 7-0, MAC 5-0, KAC 7-0, UTE 6-0, ETC 18-0. Az Auguszta Serleget óriási fölénnyel mindössze 1 (!) kapott góllal — a TTC-böl Recht rúgta — nyerte el csapatunk. Szépséghibája ennek a nagyszerű eredménynek, hogy az MTK és a Törekvés távolmaradásával az FTC nem a legjobb csapatok ellen érte el. Mindenestre ekkor született az FTC legnagyobb gólarányú hazai díjmérkőzés győzelme — hiszen az Erzsébeti TC elleni 18-0 ebben a kategóriában mai napig is gólcsúcs! Az Auguszta Serleg győztes csapat tagjai emlékül vasplakettet kaptak.

Auguszta serleg mérkőzés: FTC – Kispest AC 7:0 (3:0). Üllői-út 1000 néző. Bíró: Langfelder Ferenc.

Az eddig igen jól szerepelt Kispesti AC sikereit lerontja a nagyarányú vereség, de csak azoknak a szemében, akik csak az eredményt veszik tudomásul, a mérkőzésnek azonban nem voltak tanúi. A valóság, az, hogy a KAC méltónak bizonyult előző eredményeihez, igen szépen és jól játszott ma is és csak az FTC óriási rutinjával tudta leigázni.

A rutin a nehéz pályaviszonyok mellett nemcsak a puszta győzelemben szokott megnyilvánulni, hanem gyakran nagy goalarányt hoz ki. Így volt a KAC-al, amely most különösen érezhette annak a kárát, hogy hozzászokott a kis méretű pályához.

Az FTC jelenlegi első csapatából hiányzott Weisz és Kiss. Az előbbit a fiatal Telkes helyettesítette – igen ügyesen – Kiss helyén Steinitz játszott, Krizsán volt a jobbhalf. A KAC nélkülözte Kohn centert s bizony a legjobb játékosának távolmaradása sokat jelentett.

Kispestnek így nem volt ma egyetlen kiemelkedő képességű játékosa sem, közepes erő volt valamennyi, de mint együttes, kiállja a csapat a legszigorúbb kritikát. Kár, hogy a védelemben könnyű testsúlyú játékosok állanak, akik erős csatársornak bajosan tudnak ellentállani. Az FTC-ben ma messze kimagaslott Pataki precíz, okos játéka. Wiener és Szandovits kíméletlen játéka hétről hétre kirívóbb lesz.

Az első félidőben eléggé változatos volt, jól lehet már a küzdelem elején Pataki két goalt lőtt, amelyet Schlosser háromra szaporított. A második félidőt az FTC uralta s Pataki 2, Tóth és Schlosser szerzett újabb goalokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
Hírfolyam
OLDALAK
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
Következik: 11.18. 15:30 Paks-FTC (Stream:m4sport.hu)
FACEBOOK:
HOST:
FOTELSZURKOLÓ