1915.V.2. Magyarország – Ausztria 2:5

Egy hozzászólás a(z) 11101111011ejegyzéshez

  • A háborús magyar-osztrák mérkőzés – Ausztria győz 5:2 (2:1)

    Hungária sporttelep. 10.000 néző. Bí­ró: Schubert M. Ferenc.

    Jó szerencse, hogy a “háborus” jelzőt használhatjuk a mai mérkőzésről szóló tudósí­tás cí­mében, mert az eredmény ugyancsak elcsufitaná a rendes magyar-osztrák mérkőzések eredménylistáját, a melyben ez volna az első Budapesten szenvedett vereség.

    Vigasztaló tehát, hogy ez a vereség a két ország vetélkedéséről szóló történelmi följegyzésekben csak melléklapra kerül a vigasztaló főképpen az, hogy belőle semmi esetre sem lehet footballsportunk dekadenciájára következtetni.

    Nem jelenti az eredmény a magyar labdarugó sport vereségét, pusztán csak annyit jelent, hogy a harctéren küzdő, vagy más okból nem szerepelt jeleseinket a válogató-bizottság nem tudta szerencsés kézzel pótolni, illetőleg helyettesí­teni.

    Standard reprezentatí­vjaink sorából nélkülöznünk kellett Rumboldot, Payert, Bodnárt, Blumtot, valamint Hlavayt és Weiszt, a kiknek méltó helyettesí­téséről részben nem lehetett, részben nem igyekeztek kellő módon gondoskodni.

    A két csapat í­gy állott fel:
    Ausztria: Dosnohlidek – Popovich, Jetzinger – Scdlacek, Prohaska, Kürner – Ehrlich, Kuthan, Studnicka, Swatos h. Hoel.
    Magyarország: Zsák – Kőszegi, Csüdör – Biró, Rozsos, Kocsis – Klement. Konrád II. Pataki, Schlosser, Borbás dr.

    A kezdés jogát a magyar csapat jól kihasználva azonnal támadóan lépett fel. A magyarok már az első percen belül az osztrák kapu előtt teremtek, de Klement elhibázta a centerezést és í­gy elszalasztotta a goal-helyzetet.

    A 16. percben Borbás szép centerét Konrád II. értékesí­teni nem tudta. Az osztrákok, a kik ekkor már átvették tőlünk a támadást, több í­zben goallal fenyegették kapunkat.
    így például Hoel, az osztrákok balszélsője a 17. percben olyan lövést intézett a kapunk felé hogy csak a kapufélfa felső léce tudta kivédeni.

    A 24. percben korner esett a javunkra, amely goallal fenyegette az osztrák kaput. Rögtön utána ujabb kornerünk volt. De ismét eredmény nélkül, mí­g az osztrákok – bár a támadásból kevesebb jutott nekik, mint a mienknek – a 26. percben megszerezték az első goaljukat, a miért Zsák hálára kötelezte az osztrákokat.

    Kőszegi is részt kérhet ebből a hálából. Zsák ugyanis folytatva az előzőleg tanusí­tott könnyelmű játékot, észrevétlenül kifutott a kapuból és í­gy a labdának utat nyitott a hálóba (1:0). A következő percben Pataki megkisérli a kiegyenlí­tést és szép lövését az osztrák kapus csak elszánt révetéssel tudta eltüntetni.

    A 28. percben az osztrák támadások során korner esett a terhükre. A 33. percben malleur érte Schlossert: egy erősen rugott labda gyomrán találta és néhány percre harcképtelenné tette. A 36. percben Kuthan a Szvatosch által hozzá továbbí­tott labdával goalt rugott (2:0).

    Ettől az eredménytől felbuzdulva, az osztrákok heves támadásba mentek át, a melyet időnként átvettünk tőlük, de a csatársor jobb oldalának lassu, indolens játéka reánk nézve sikerrel nem járt. A félidőben elért egyetlen goalunk nem játékosaink érdeme, hanem az osztrákoknak köszönhető. Tudniillik öngoalt vétettek ellenfeleik. A 44. percben Prohacka a kapujuk elé került labdát Szedlacsekbe rugta, a kinek kezétől a hálóba pattant a labda.

    (Második félidő.) A második félidő rossz ómennel kezdődött és eloszlatta a kiegyenlí­tés, illetve győzelem reményét. Az első percben ugyanis ujabb goalt kaptunk, azuttal is a védelem nem menthető hibájából. Studnicka használta ki a Kőszegi és Zsák által goallövésre alkalmat nyujtó helyzetet a 6. percben a bí­ró rontotta el, a ki hibásan elbí­rált off-side miatt lefujta a támadást.

    A szorongatottságából ki-kiszabaduló osztrák csatároknak mindannyiszor alkalmuk nyilott a goal-lövésre, mert Kőszegi és Zsák nem szolgáltak kellő védelemére a kapunknak. Zsák érthetetlenül könnyelmű védelmi módszerének tudható be a negyedik goal is, a melyet a 10. percben Hoel révén értek el az osztrákok. Zsák ősi módszer szerint lábbal akarta kivédeni a lövést (4:1).

    A 17. percben csaknem goal esett javunkra, de a kapufélfába ütközött a labda- A 19. percben Pataki gyönyörű lövése is sikerrel biztatott, de a kapus elhárí­totta. A 21. percben Schlosser elgáncsolása miatt a 16-os vonalon adott büntető-rugás alkalmával Schlosser félre lőtte a labdát.

    Az osztrákok eredményük megóvása végett a védekezésre koncentrálták az erejüket és aut-rugásokkal igyekeztek az időt pazarolni. Intenzí­v támadásaik során a 26. percben Pataki a mérkőzés legnagyobb sportértékű goalját lőtte (4:2).

    Az osztrákok eredményüket veszélyeztetve látták azért ujra a támadást forszí­rozták és a mí­g a mi csatárjaink támadása az osztrák backek és kapus sikeres ellenállása, meg a kétségtelenül melléjük pártolt szerencse folytán eredménytelen maradt, addig az osztrákok a 42. percben ötre szaporí­tják goaljaik számát (5:2), ez az ötödik goal Ehrlich és Zsák nevéhez fűződik.

    Ehrlich dicsősége azonban jelentékenyen csekélyebb, mint a Zsák hibája, mert a kapusnak könnyelműségének méltó befejezéséül az elfogott labdát kezéből kiejtette és Ehrlich prédájául dobta.

    http://www.huszadikszazad.hu/1915-majus/sport/a-haborus-magyar-osztrak-merkozes-ausztria-gyoz-52-21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ