1915.V.9. Hadikupa, FTC – BTC 2:1

Elsőosztályu ligamérkőzések. FTK—BTK, Üllői-uti-pálya, d. u. 5 órakor. Biró: Schubert M. Ferenc.

Sportszempontból a Ferencvárosi Torna Klub—Budapesti Torna Klub mérkőzés számithat a legnagyobb érdeklődésre. E két csapat között a küzdelem a múltban izgalmas volt s erre most is nagy kilátás van. Mindkét csapat veretlen a Hadi Kupa mérkőzések során (tizennégy csapat között) és holnap fog eldőlni, hogy melyik legénység fog összekerülni a tavalyi bajnokcsapattal, az MTK-val, mint veretlen csapat, mert alig hihető, hogy a két egyesületet más csapat addig legyőzze. A FTK csapata nem lesz teljes, mert Földes nem fog játszani, helyébe Szandovits kerül. A középfödözet helyén Medgyesi fog szerepelni, mig a csatársor teljes lesz. A BTK jelenlegi komplett csapatával küzd és ha a csatársor nem fogja meghazudtolni eddigi formáját, – győzelmi esélye van a piros-fehéreknek. A mérkőzést Schubert fogja vezetni.

A szövetségi dí­jért a FTC. II—BTC. II. az Üllői uton d. e. 10 órakor (…) játszanak.

(Pesti Napló & Pesti Hí­rlap, 1915. május 9.)

1915. május 9., 17:00, Üllői út, FTC – BTC 2:1 (1:0)
vezette: Schubert M. Ferenc
nézőszám: 6 000
FTC: Fritz — ?, Wiener — Szandovics, Medgyessy, Farkas — Weisz F., Tóth-Potya, Pataky, Schlosser, Borbás dr.
Edző: Barney Gannon
BTC: ? — ?, ? — ?, ?, ? — Hajdu, Kertész, Pócz, Horváth, ?
Gól: Schlosser (?.), Pataky (49.) illetve Pócz (54.)

A kora délután megeredt eső nem riasztotta el a közönséget a mai érdekesnek í­gérkező mérkőzésektől. Az üllői-uti sporttelepen hatezer főnyi érdeklődő nézte végig a Ferencvárosi Torna Klub és a Budapesti Torna Klub küzdelmét a hadi kupáért. A mérkőzés kielégí­tette a várakozást, a csapatok heves, izgató harcot ví­vtak és a győzelem 2:1 arányban a valamelyest egységesebb és céltudatosabb játékot produkált FTC-nek jutott. A ferencvárosiak ezzel túlestek egyik legkeményebb föladatukon és most már csak a MTK állithatja meg győzelmi szériesét. A veretlenség pálmáját ma elveszí­tette ugyan a BTC, de nem veszí­tette el a közönség szimpátiáját és bizalmát, a melyre most is méltónak bizonyult.

Hadikupa. Első osztály. Ferencvárosi Torna Klub—Budapesti Torna Klub. — Üllői-uti pálya. Biró: Schubert M. Ferenc. Egyenlő erejű ellenfelek heves küzdelmében volt része a 6000 főre tehető közönségnek. A győzelem kérdése nem is azon múlott, hogy melyik a jobb csapat, hanem az döntötte el, melyik a szerencsésebb. És Fortuna asszonyság a FTC felé mosolygott, neki juttatván a döntő jelentőségű két pontot. A BTC összmunkája tetszetősebb volt a szemnek, a FTC teljesí­tménye azonban valamelyest kiadósabbnak bizonyult, annak ellenére, hogy a födözetsor Medgyessivel az élen, igen gyönge játékot produkált. A FTC csatázósora ma is meggyőződött róla, hogy elvesztette régi ellenállhatlan erejét s már csak Pataki művészettel határos játéka avatja számottevőnek. A védelem kifogástalan volt mind a két oldalon, a kapuvédők egyenlően remekeltek. Az első gólt Borbás beadásából Schlosser helyezte be a kapuba. A BTC-nak a 42-dik percben alkalma nyí­lott volna a kiegyenlí­tésre, a bí­ró azonban í­télkezéssel megfosztotta a lehetőségétől. A második félidő 4-dik percében Pataki második gólt szerzett, a 9-dik percben Hajdú centerezése után Pócz megszerezte a BTC gólját.

(Budapesti Hí­rlap, 1915. május 10.)

Az FTK 2:1 (1:0) arányban győzte le egyik legerősebb ellenfelét, a BTK csapatát. A mérkőzés elejétől végig izgalmas lefolyású volt és dacára az FTK győzelmének a BTK volt a többet támadó fél. Lerohanásaik azonban nem voltak olyan veszélyesek, mint a zöld-fehéreké. A győztes csapatban Schlosser, Pataki és Fritz voltak a legjobbak, mig a BTK-ból Póc, Horvát és Kertész játéka tünt ki előnyösen. Az első goalt az FTK rúgja a félidő közepén Schlosser révén, az eredmény szünetig nem is változik. A második félidőben Pataki a második goalt szerzi meg a zöld-fehéreknek, amit a BTK egyetlen goalja követ Pócz védhetetlen lövésével. Az üllői-uti pályán lefolyt mérkőzésnek Schubert M. Ferenc volt a bí­rája.

(Pesti Napló, 1915. május 10.)

A két veretlen ligacsapat mérkőzéséből, mint azt vártuk, a FTC. került ki győztesen. Győzelme azonban nem volt hasonló fölényes, mint a húsvéti serlegmérkőzésén, sőt a BTC. különösen a második félidőben teljesen egyenrangú ellenfele volt a zöld-fehéreknek. A FTC. győzelmét csatársora balszárnyának és közvetlen védelme kitűnő játékának köszönheti, a csapatnak azonban nem volt egységes stylusa, mert a halfsor uj felállí­tásában sem váltotta be a reményeket. Túlságosan hátrahúzódott a védelembe, ugy, hogy a támadás teljesen magára volt hagyatva s leszerelt támadásai után a halfsortól nem kapta vissza a labdákat, ami a BTC. csatárait juttatta kedvező támadó helyzetekhez. A BTC. csapat klasszisa általában jóval a FTC.-é alatt állott, azonban teljesen egyforma stylusban játszó emberei révén sokkal egységesebben és tetszetősebben tudott fellépni, mint győztes ellenfele. A BTC. legjobb helyzeteit azonban a FTC. meglepő szépen védő kapusa, Fritz, váratlan, helyzetekben is biztos kézzel tette ártalmatlanná s agilisan dolgozott a két beck is, különösen a jó formában levő Wiener. A BTC.-ben is jól dolgozott a védelem, de többször csak a FTC. jobboldal ügyetlensége mentette meg üres helyzetekben a goalt. A FTC. mindkét goalját a még mindig ellenállhatatlan stí­lusban játszó Borbás készí­tette elő és Schlosser, valamint Pataky lőtték be, mig a BTC. goalja Hajdú szép lefutásából és centerezése után Pócz védhetetlen lövésével következett be. A mérkőzést Schuberth M. Ferenc vezette. A FTC. mai győzelme után csak akkor vesztheti el a ligát, ha a MTK. nagy goalarányban verné le, vagy rajta kivül még egy ellenfelétől kapna ki, ami aligha fog bekövetkezni.

(Pesti Hí­rlap, 1915. május 11.)

A szövetségi dí­jért folytatott mérkőzések eredményei a következők: FTC II — BTC II 8:2.

(Pesti Hí­rlap, 1915. május 10.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ