1915.XI.7. Magyarország – Ausztria 6:2

Magyarország – Ausztria 6:2 (2:1)

1915. november 7. MAGYARORSZÁG—AUSZTRIA 6:2 (2:1)
Budapest, Üllői út, 12 000 néző, vezette: Oláh Aladár (magyar)
Góllövő: Kertész II. (7.), Schaffer (21., 75. 90.), Tóth (58., 76.) ill. Heinzel (25.), Studnicka (80.)
Magyarország: Zsák (33 FC) — Payer (FTC), Csüdör (MTK) — Bíró Gy. (MTK), Kertész III (MTK), Kovács E. (MTK) — Tóth (FTC), Kertész II (MTK), Schaffer (MTK), Schlosser (FTC), Borbás (FTC)
Ausztria: Krauper — Poppovich, Schlosser — Prohaska, J. Brandstatter, Nietsch — Neubauer, Heinzel, Studnicka, Kuthan, Hoel

Üllői-uti pálya. – 12 000 néző. – Bíró: Oláh Aladár.

Szombaton este metsző hideg szélvihar száguldotta be a főváros utcáit. Éjjelre fokozódott a vihar ereje; mintha az égiek haragja zudulna le reánk, a miért a háboru véres napjaiban sportra, emberi szórakozásra készülünk.

Vasárnapra virradóra azonban lecsöndesedett a természet, fölengedett fagyosságából az idő, délelőtt kisütött a nap és a bágyadt sugarak fénye ezüstszálakkal szőtt be mindent: mintha az égiek örömüket lelnék a készülő eseményben, a sportban az emberek szórakozásában. Mert inkább örvendezni kell fölötte, hogy mérkőzések folynak, mint siránkozni, panaszkodni és hivatkozni a frontra, a hol véreink véreznek a hazáért és a jövőért.

Nem bűnös mulatozás, de a jövőt munkáló tényező a sport, a mely nemzeti célokat szolgál békében és háboruban egyformán. Ez a gondolat hatotta át a sport közönségét is, a mikor helyet foglalt az üllői-uti sporttelep nézőtérségén s minden figyelmét és érdeklődését a magyar-osztrák mérkőzésnek szentelte és vágyakozását a győzelem óhajtásában összpontosította.

A csapatok összeállítása:
Magyarország: Zsák – Pajor, Csüdör – Bíró, Kertész III., Kovács – Tóth, Kertész II., Schaffer, Schlosser, Borbás dr.
Ausztria: Kraupaar – Poppovitsch, Schlosser– Prohaska, Brandstedter, Nietsche – Studnicka, Heinzl, Kuthan, Neubauer, Hoel

Az első félidőt – a melyet a mieink heves szél ellen játszottak – kellemetlen incidens nyitotta meg. A csapatunk ugyanis, Payer hiányában 10 emberrel kezdte a mérkőzést. A hiányzó helyén Kovács állott be, a Kovács megürült helyének betöltésére pedig Kertész II. ment a csatársorból hátra a balhalf szerepének betöltésére.

Csapatunk hiányossága ellenére is támadóan lépett fel s már a match első percében Schlosser a Borbás által átadott labdával goallal fenyegette az osztrák kaput. Az osztrákok viszonozták a támadást és a közönség aggodalommal ijedt fel, a mikor a Payer helyén álló Kovácson átfutó Heinzl a kapunkat veszélyeztette lövésével.

A publikum aggodalmát a 3. percben megszüntette Payer megjelenése, noha hamarosan tapasztalhatta, hogy még Payer ottléte sem elegendő kapunk megközelítésének megakadályozására. Alig hogy elfoglalta ugyanis a helyét Payer, Kuthan már veszélyes lövést irányított hálónk felé. Erős támadásunk már a 7. percben meghozta kellő eredményét; Kertész II. által szépen lőtt labdát Kraunpaar bár elfogta azt, kénytelen volt a kapujába engedni.

A 14. percben a magyar kapus volt hasonló veszedelemben. A viszonttámadás eredménytelenségét Borbás elhamarkodott akciója idézte elő, gyönge lövése a kapufélfa mellett gurult el. A 21. p-ben a Borbás által becenterezett labdát Schaffer ugynevezett dropp-kick-kel továbbította az osztrák kapuba. A 23. percben Tóth szép magas beadását Borbás nem tudta értékesíteni, mert a helyett, hogy az adott helyzetben ideje és módja lett volna a labdát megállítva célozni, kapásból próbálta a kapuba irányítani.

A 25. percben érthetetlen módon esett az osztrákok első goalja. Neubauer jobb szélső labdája, a melyet becenterezett, a kapunk tulsó félfája mellett esett s hátvédjeink nyilván abban a hiszemben, hogy a kiseik a behind vonalon, nem tettek semmit sem a labda elfoglalására s Heinz kihasználta az alkalmat s szinte kényelmesen betolta a védtelen kapuba.
A 38. percben Schlosser lövését a kapus védte. A 40. percben Schaffer veszélyes fejeléssel a labdát kapu felé emelte.

A második félidő javarészét – hasonlóan az első félidőhöz – a mi válogatottaink támadása jellemezte. Már az 1. percben kornert értünk el. A támadásokból kínálkozó helyzeteket csatáraink nem használtak ki eléggé. Ezzel szemben a 2. percben Neubauer szinte biztosnak látszott góllövéssel veszélyeztette a kapunkat, a melyet azonban Zsák legjobb idősre emlékeztető bravurral védett meg.

A 10. p-ben Schaffer – Schlosser gyönyörű összjátékkal az ellenfél kapuja elé jutott labdát Schlosser a kapu fölé lövi. A folytonos támadásaink a 13 p.-ben ujabb eredménnyel járt ránk nézve. Tóth a labdát, amelyet Kertész II. mesterien továbbította hozzá, a hálóba lőtte. A következő percekben mind a két-csapat játékosainak száma 10-10 re szállt le. A bíró ugyanis a 18 p.-ben Hoel-t a 19 p.-ben Kovácsot kiállította a mezőnyből. Mindkettőt durva magatartás miatt.

A 20 p.-ben a Schaffer szép passzából kapott labdát Tóth a kapu fölé lőtte. A következő pillanatban a második korner esett az osztrákok terhére s abból az eredt következő helyzetet Kertész II. szép lövése után csaknem ujabb goallá értékesítette. A 24. percben Schaffer pompás egyéni munkával gollövési helyzetet teremtett magának, de nagy erővel lőtt labdája a kapufélfába ütközött. Kuthan viszonozta a kísérletet, de offside helyzetből lőtt labdáját Zsák elszánt rávetéssel hárította el a hálójából.

A 27. p.-ben ujabb kornert ítélt a bíró az osztrákok ellen. A 29. p.-ben Borbás ügyesen lefutott, de az általa szépen centerezett labdát Tóth – megfelelő továbbítás helyett – a pálya széléről belőni megpróbálta, de hiába. A 30. p.-ben Schaffer nehéz helyzetből 20 méteres távolságból óriási erővel lőtt goallal 4-re növelte azok számát. A 31. p.-ben Schaffer büntető rugása folytán Tóth lábára jutott a labda, aki gyönyörű lövéssel az 5. gólt ért el. Az immár 5:1 –re emelkedett gólarányát Studnicka 5:2 javitotta részükre.

A Kuthan által szépen továbbított labdát Studnicka az ő szokott nyugalmával juttatott a kapuba, a melyet Zsáknak ezuttal a sikeres lövéstől megmenteni módjában nem állott. A 41. percben Schaffernek ismét pompás gol-helyzetet sikerült teremtenie, de mig az gólt nem eredményezett, addig a mérkőzés utolsó pillanatában elérte célját: bámulatos szép lövéssel hatra szaporította góljaink számát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
Következik: 10.03.18:55 EL csoportkör FTC-Ludogorec (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST