1918 – Százszázalékos teljesí­tmény

Wiener I. János

1918. április 14., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:0 (1:0)
vezette: Rossi (német)
Góllövő: Schlosser, Schaffer
Magyarország: Varga (KAC) – Horváth (Törekvés), Siegl (Törekvés) – Kertész II. (MTK), Ging (Törekvés), Deutsch (BAK) – Taussig (MTK), Konrád II. (MTK), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Fehéry Ákos

A mérkőzés előtt Kertész Vilmost köszöntötték 25. válogatottsága alkalmából.

Általában véve a mérkőzésnek csak az első 25—30 perce volt valóban érdekes és élvezetes. A pokoli tempó megbosszulta magát, a játékosok mindkét oldalon kimerültek és a második félidőben már csak halvány árnyéka volt a játék az első félidő tüzes küzdelmének.

Bővebben …

* * *

1918. május 12., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 2:1 (0:0)
vezette: Retschury (osztrák)
Góllövő: Schaffer, Schlosser
Magyarország: Varga (KAC) – Stark (III. ker.), Wiener I. (FTC) – Kertész II. (MTK), Ging (Törekvés), Deutsch (BAK) – Nemes (FTC), Hönich I. (III. ker.), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Fehéry Ákos

A szokásos fotografálási aktus után felállottak a csapatok a porondon és megkezdődött a játék. A magyar csapat nagy vehemenciával kezdett és úgy festett a játék képe, hogy a magyar csapat játszva fogja legyőzni ellenfelét. Ám hamarosan szalmalángnak bizonyult a nagy nekibuzdulás. Fokozatosan jelentkeztek a magyar csapat hibái, egyre-másra derült ki, hogy a játékosok zöme nem áll válogatott ní­vón, s végezetül egy olyan összeomlás következett be, aminőt válogatott mérkőzésen alig láttunk.

A győztes gólt Schlosser a befejezés előtt 13 perccel egy távoli lövésből szerezte. Ez az egyéni akció sem feledtette a nézőkkel a rossz játékot és nagy csalódással távoztak a mérkőzés végén.

Bővebben …

Nemes Sándor

* * *

1918. június 2., Bécs, WAC-pálya, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:0 (0:0)
vezette: V.: Rossi (német)
Góllövő: Schlosser, Schaffer
Magyarország: Zsák (33 FC) – Feldmann (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Ging (Törekvés), Orth (MTK) – Nemes (FTC), Konrád II. (MTK), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Fehéry Ákos

A háború folyamán tizenhetedszer kerültek egymással szembe a két szomszédos ország, Ausztria és Magyarország futballistáinak legjobbjai, hogy vér nélküli, nemes csatában döntsék el a futballhegemónia kérdését a monarchia két állama között.

Az erőpróba a magyar szí­nek megérdemelt diadalát hozta, mert reprezentatí­v tizenegyünk, ha nem is fölényes játék után, de biztosan győzte le az osztrákok legjobbjait. Győzelmünk ezúttal is – immár a háború alatt tizedik alkalommal — megérdemelt volt, mert mi játszottuk a szebb és jobb futballt.

Bővebben …

* * *

1918. október 6., Bécs, WAC-pálya, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 3:0 (1:0)
vezette: Kehm (német)
Góllövő: Payer(2), Braun
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Payer (FTC) – Kertész II. (MTK), Károly (BAK), Ging (Törekvés) – Braun (MTK), Konrád II. (MTK), Pataki (FTC), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK)
Szövetségi kapitány: Fehéry Ákos

A magyar csapat meglepő biztos győzelmét a bécsi publikum nehezen viselte el. A mérkőzés után mind a játékvezetőt, mind a magyar játékosokat tettleg bántalmazták. Payer mindkét gólját tizenegyesből szerezte: lövései bombaként vágódtak a hálóba!

Bővebben …

1918-ban Wiener I. János és Nemes Sándor személyében újabb két FTC játékos mutatkozott be a válogatottban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ