1918.V.19. MTK – FTC 5:0

ftcbk-gombok-regi-ujsag

MTK – FTC 5:0 (3:0). Hungária-uti pálya. 15.000 néző. Bíró: Zsigmondy János.

Minden várakozást felülmúló megsemmisítő fölénnyel rekorderedménnyel győzött az MTK a megerősített FTC ellen. Meglepő volt a kék-fehér csapat nagy gólképessége, meglepő, egyben azonban örvendetesen, meglepő volt az a lebilincselő szinte szemkápráztató szépségű iskolajáték, amelyben az MTK a nagyszámú publikumot részesítette.

A Kövessel és Tóthtal megerősített FTC csapatot klasszis differenciát jelentő technikai felsőbbséggel öt góllal legyőzni oly teljesítmény, amely az MTK történetének legszebb lapjaira kívánkozik. Az FTC különben egy pillanatig sem tudott veszélyes lenni s a második félidőben – Kövest kivéve – teljesen megadta magát sorsának. Ha az MTK csatárok ekkor még a góllövésre és nem a szép játékra fektették volna a fősúlyt, egész gólözönt zúdíthattak volna az FTC kapujába.

Knappnak alig akadt dolga, mert az előtte játszó Feldmann – Orth hátvédpár könnyen szerelte le a fedezeteken túljutott FTC csatárokat úgy, hogy ezeknek még csak nem is volt egyetlen gólhelyzetük sem az egész mérkőzés folyamán. Feldmann hétről-hétre javulva hibátlanul, közmegelégedésre töltötte be tisztét, míg Orth rendkívüli klasszisa a szokatlan bal back helyén is nagyszerűen érvényesült.

A fedezetsorban Vágó ésszerű helyezkedése hibátlan labdaadogatása és fáradhatatlan agilitása magaslott ki, bár Kertész II. javuló formájából is örömmel emlékezünk meg. Nyul a centerhalf posztján különösen a mérkőzés vége felé teljesen kielégített. A csatársor tagjairól szólva nehéz helyzete van a kritikának, mert nem tudja mit dicsérjen inkább Braun és Szabó gyors lefutásait és pontos beadását vagy a Konrád II. – Schaffer – Schlosser trió ördöngős technikai készültségen alapuló lapos passzjátékát, s jól irányított lövéseit.

Ha a játékosokat személy szerint akarnánk dicsérni, akkor Konrád II. első félidőben produkált nagyszerű trükkökkel tarkított önzetlen játékát, mértani pontossággal irányított passzait, míg a második félidőben Schaffer lendületes áttöréseit kellene különös dicsérőjelzőkkel illetni.

Az FTC csapatának gyenge játéka meglepetés volt mindnyájunk számára, mert a Kövessel és az utolsó pillanatban Tóthtal (Potyával) megerősített FTC csapattól komolyabb ellenállást vártunk. Szamosinak a kapott gólok közül kettőt feltétlenül védenie kellett volna.

A közvetlen védelem legjobb embere a reprezentatív Köves volt, a ki nevéhez méltó kiváló játékot produkált, (különösen hatalmas rúgásai arattak tetszést), de a nagy technikai felsőbbséggel játszó MTK csatársorral szemben egyedül ő is tehetetlen volt,. Wienernek csak a rugó technikája jó, helyezkedése kriminálisan rossz.

A fedezetsor teljesen csődöt mondott Medgyessy az MTK belső csatárainak nagy technikájával szemben tehetetlen volt. Ki, mint jobbhalf lassúnak bizonyult Szabó ellen, különben is bizonytalan volt a neki szokatlan poszton. Virág meglehetősen szürkén mozgott. A zöld-fehérek csatársorának nem volt egyetlen feljegyzésre méltó akciója. Nem használt semmit Potya és „Bodor” beállítása sem, s meglepően gyengén dolgozott Nemes is.

Az MTK játszik az első félidőben nappal szemben ennek ellenére is kapujához szegezi az FTC-t. Az első gólt a 13. percben Schlosser lövi oly módon, hogy a két hátvéd között kitör és a jobbösszekötő helyéről bal lábbal a kifutó Szamosi mellett a hálóba emeli a labdát. A 16. percben Schlosser passzából Schaffer éles lapos lövéssel a második gólhoz juttatja az MTK-t. A 24. percben Schaffer szép hosszú lövéséből harmadszor akad meg a labda az FTC hálójában.

A második félidőben már az első percben eredménnyel jár az MTK támadása, amennyiben Braun a Schlosser által kiadott labdával lefut a mintegy félméternyire offside-on álló Konrád II-höz passzol, aki az FTC védelemtől bekísérve, közvetlen közelről gólt lő. A 18. percben Szabó pörgő labdája Szamosi kezéből jut a hálóba. A félidő hátralevő részében az MTK nagy fölénnyel játszik, de nem igen törekszik további eredmény elérésére.

Zsigmondi a körülményekhez képest jól vezette a mérkőzést. Voltak ugyan kisebb hibái, különösen a második félidőben, amikor néha indokolatlanul túl szigorúan ítélte meg a belemenéseket, de ezért dicséretére szolgáljon hogy a puskaporos hangulatban nem vesztette el nyugodtságát és hidegvérét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.18. 17:00 FTC-Paks (TV:M4)
Következik: 08.25. 19:30 Mezőkövesd-FTC (stream: m4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák