1921.V.15. FTC – SpV Leipzig 3:2

19210515_csapatkep_ftc-spvleipzig

„Kezdés után mindjárt az FTC-t látjuk frontban. Az ötödik percben születik meg az első FTC gól, Pataki mintaszerű passzából Schwarz lövi 8 méterről. A 13. percben Tóth lefut és beadását Pataki belövi. Változatos játék következik. A 36. percben Schwarz beadását Nikolsburger az üres kapuba lövi, a befutó jobbhátvéd már csak a vonal mögül tudja kihalászni, de a bíró nem ítél gólt. A félidő vége előtt fél perccel esik az FTC harmadik gólja: Schwarz beadása a német kapus kifut, de elhibázza a labdát, amelyet a résen álló Nikolsburger belő 3:0! A második félidőben teljesen megváltozik a játék képe. A német fiúk, mintha kicserélték volna őket, energikus, rámenős játékba fognak és teljesen megzavarják az FTC védelmét, két gólt érnek el.”

FTC – SpV Leipzig 3:2 (3:0)
Üllői-úti pálya. – 12 000 néző. – Bíró: Schiller Gyula

A fürthiek szombati bemutatkozása után fokozottabb és számbelileg is nagyobb érdeklődés nyilvánult második pünkösdi német vendégünk: a Spielvereinigung Leipzig játéka felé. A nagy érdeklődés indokolt volt, mert bár az FTC a múlt évi nyári német túráján Lipcsében Nemes góljaival 3:1 arányban győzött mai ellenfele fölött, utóbbi az elmúlt tél folyamán a német sportvilág nagy meglepetésére és örömére viszont 2:1 arányban legyőzte az MTK-át.

Az első napi mérkőzés is tehát azt a kérdést volt hivatva eldönteni, hogy a lipcsei csapat tényleg olyan jó-e, amint azt az MTK elleni győzelme sejttette, és hogy nyártól-télig, tényleg olyan hatalmas formajavuláson ment-e keresztül? Kérdésként merült fel az is, hogy a csapat játékereje milyen arányban simul a fürthiek játékerejéhez.

Az FTC a “profikkal”: Patakival és Wilhelmmel megerősítve játszott, akiket a közönség viharos tapssal fogadott, Pataki ismét az volt, aki azelőtt, ma is páratlan passzjátékával és fényes technikai tudásával új színt és új életet vitt az eddigi szürke FTC csatárjátékba.

A második félidőben ugyan már kifáradt, ami azonban nem csoda, hiszen már közel 10 hónapja nem játszott. Wilhelmnek már mérsékeltebb volt a sikere, egy öngólt is vétett, de ezt csak az okozta, hogy kevés a tréningje. Második játéka nyilván sikeresebb lesz.

A lipcseiek a TTC-éhez hasonló vörös dresszben jelentek meg a pályán.

Az FTC a következő összeállításban állott fel: Csajka – Takács, Hungler II. – Wilhelm, Szabó, Blum – Héger, Schwarz, Pataki, Nikolsburger, Tóth

A játék első percében az FTC támad és csakhamar kornert ér, amely azonban eredménytelen marad. A zöld-fehérek továbbra is frontban maradnak, Pataki a leggyönyörűbb labdákat osztogatja partnereinek, a minek az ötödik percben meg is van a gyors eredménye: Schwarcz Patakihoz passzolja a labdát, ez azonnal visszaadja, és Schwarcz védhetetlenül belövi (1:0)

A németeket a gyors eredmény kissé lehangolja, úgy hogy a játék állandóan az ő térfelükön folyik. A 8-ik percben Szabó éles lövése a kapu mellé jut. Alig néhány labda jut ilyen sorsra, míg végre a 12-ik percben Tóth lefut, centerez, Pataki a labdával baloldalon kiugrik és a labdát lapos lövéssel az ellenkező sarokba plaszírozza. (2:0)

Később a németek támadásai meggyengülnek és a mint az FTC kapuja elé érnek, néha kritikusnak is mondható helyzetek teremődnek, mert Csajka bizonytalanul véd. A lipcseiek a 30-ik percben érik el az első kornert is és rá egy Schwarcz biztos gólhelyzetet hibáz.

A 36.-ik percben már-már újabb gól kecsegteti az FTC-hívőket, de a hatalmas lipcsei hátvéd a kifutott Rossburg helyett az utolsó pillanatban közvetlenül a kapuvonalról ment. A 41. percben ismételt erős lipcsei támadás következik, amely eredménytelenül végződik. Két perc múlva Nikolsburger újabb gólt hibáz.

A 45-ik percben sikerül az FTC-nek a gólok számát háromra növelni: Héger lefut és a centerezett labdát Nikolsburger kapja meg akinek lövése már túlhaladta a lipcsei kapuvédőt. Dreese menteni akar, de a labdát még jobban és most már végérvényesen a hálóba nyomja. (3:0)

A második félidőben megváltozik a játék képe. Az FTC a 3:0 alapján lazsálni kezd, kitűnik azonban az is, hogy a fedezetsor nem képes úgy támogatni a csatársort és a védelmet, a mint az szükséges lett volna. Lipcse tehát fokozatos fölénybe kerül. Az első kornert ennek ellenére az FTC éri el a 6-ik percben.

Két perc múlva Lipcse ismét erősen támad, az FTC védelme ingadozó, Csajka kifutásával üresen hagyja a kaput, a labda a tumultusból a német csapat jobbösszekötőjéhez, Schmidthez kerül, aki habozás nélkül a még mindig üres kapuba lövi (3:1).

A németek ezután fokozzák a tempót és az FTC erős védekezésre kényszerül. A 12-ik percben Tóth egyedül lefut, éles labdája azonban kapuléc mellé jut. Két perc múlva Nikolsburger lövése hasonló sors vár.

A német ellentámadások során Csajka kifutással és lábbal ment. A 27-ik percben, egy megújult német támadásnál azonban már nem tudja megőrizni a hálót. Dathe lefut és a centerezett labdát a Csajka előtt álló Wilhelm a saját hálójába fejeli (3:2)

A továbbiakban puhán játszó FTC csatárok az erős lipcsei fiuk ellen újabb eredményt nem tudtak elérni és ugyanúgy eredménytelenek maradtak a lipcseiek nagy kedvvel és lelkesedéssel fűszerezett további támadásai is.

*

A mérkőzéssel kapcsolatban a korra jellemző morbid reklám is napvilágot látott:

“Megkéselték az Sp. V Leipziq egy játékosát?

Tegnap este az a rémhír járta végig a sportköröket, hogy a Leipzig egy játékosát tegnap a kávéházban valaki megszúrta. Szerencsére az ügy nem volt ennyire tragikus. Szúrás érte az egyik játékost az igaz, de ez ugy történt, hogy az illető játékos — aki meglehetősen jól megtanult magyarul a háború alatt — elolvasta a DUGÓ című közkedvelt élclap pünkösdi számát és emiatt való nevettében kapott szúrást. A szúrás — illetve a DUGÓ legújabb száma — mindenütt kapható. Ára 6 papírkorona. Mindenki siessen megvenni, mielőtt elfogy — a pénze.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.22. 17:30 FTC-DVTK (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák