1923 – Amsel parádé

Eisenhoffer József

1923. március 4., Genova, FC Genova-pálya, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 0:0
vezette: Forster (svájci)
Magyarország: Plattkó (MTK) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Baubach (UTE), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar csapat a győzelmet feltétlenül megszerezhette volna, ha nagy tudással átgondoltan véghezvitt támadásaiban kellő erély, akarat, elszántság lett volna a kellő pillanatban.

A csatársorban Orth, a fedezetsorban Blum játékát emelték ki.
Bővebben …

* * *

1923. március 11., Lausanne, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 6:1 (1:0)
vezette: Mutters (holland)
Góllövő: Molnár(2), Orth(2), Hirzer(2)
Magyarország: Plattkó (MTK) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Hajós (Törekvés), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Hirzer (Törekvés), Weisz A. (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyarok rohamról-rohamra indultak elszántan, lobogó tűzzel a szí­vükben. A meglepett svájciak, akiknek a szájában talán még most is ott volt a tavalyi nyári döntetlen édes í­ze, az első félidőben még védekeztek úgy, ahogy a megdöbbenés izgalmában. Szünet után azonban megadták magukat a sorsnak, amelyet a szilaj erejű, győzelemre szomjas magyar akarat idézett a fejükre. Nagy, imponáló győzelmet arattak a magyar fiúk! Tetőzi a győzelem értékét, hogy idegen miliőben, az ellenfél otthonában érték el.

Bővebben …

* * *

1923. április 8., Budapest, Megyeri út, BERLIN-BUDAPEST 1:0 (0:0)
Budapest: Plattkó (MTK) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Hajós (Törekvés), Blum (FTC) – Katzer (Vasas), Takács II. (Vasas), Szedlacsek (Törekvés), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)

Még egy hónap sem telt el és máris más hangon í­rtak szinte ugyanazon összeállí­tásban pályára lépő válogatottunkról.

Nem, ez a mérkőzés nem érdemelte meg azt a 12.000 embert, amely ott bosszankodott tegnap Újpesten. Tudja, érzi már a közönség, hogy Orth nélkül nincs játék, nincs eredmény, s megy másfelé szórakozást keresni. Oda ahol nem bosszankodik a pénzéért … Ha í­gy hanyatlik tovább is futballsportunk, megérjük, hogy válogatott mérkőzéseinket nem nézi más, csak az MLSZ, meg a szövetségi kapitány.

Hogy is mondta Meisl Hugó, a nagy osztrák futballvezér?

– A magyarok győzelem után lakodalmat ülnek, vereség után pedig temetnek.

Bővebben …

* * *

1923. május 6., Bécs, Hohe-Warte, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0)
vezette: Grätz (csehszlovák)
Magyarország: Amsel (FTC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Hajós (Törekvés), Pruha (Törekvés) – Braun (MTK), Takács II. (Vasas), Úrik (Törekvés), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)
Csere: Pruha h. Szabó (FTC)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Ismét Meisl Hugót, az osztrák szövetségi kapitányt idézzük:

– Csődöt mondott mindkét csapat csatársora, az osztrákoknál különösen a belső csatárok. A védelmek elsőrangúan működtek, minden helyzetben szilárdan álltak a lábukon és csak az ő játékukban tellett a nézőknek öröme. Amsel pompásan védett.

Két mozzanat az „Amsel-parádéból”:

Az első félidő 28. percében a bí­ró Fogl II. szabályos szerelése utón általános elképedésre 11-est í­tél. A 11-est Wieser lövi. A gyengén lőtt, bár helyezett 11-est Amsel bravúrosan elfogja. A II. félidő 28. percében Swatosch borzasztó erővel lő a sarokba, a félmagas lövésre Amsel a levegőben úszva dobja magát, s az ujja hegyével elérve szinte magához szí­vta a labdát. A meccs legszebb mozzanata, amelyet óriási tapsvihar jutalmazott.

Bővebben …

* * *

1923. augusztus 19., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-FINNORSZÁG 3:1 (0:1)
vezette: Seemann (osztrák)
Góllövő: Braun(2), Hirzer
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Kléber (III. ker.), Blum (FTC) – Braun (MTK), Takács II. (Vasas), Winkler II. (MTK), Siklósi (MTK), Hirzer (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A finn válogatott első budapesti mérkőzésén az egyetlen ünnepi gesztus az volt, hogy az FTC-klubház tetejére egy nagy finn zászlót állí­tottak. A játék pedig kimondottan hétköznapi volt, a lelkes finnek félidőben még 1 :0-ra vezettek az unottan játszó magyar csapat ellen. Érdekes, hogy ezen a mérkőzésen is védett tizenegyest a magyar kapus! Zsák 2:1-es vezetésnél í­gy hárí­totta a tizenegyest:


Először Eklöf állt fel a büntetőrúgáshoz. Zsák azonban a lövés pillanatában — régi trükkjének megfelelően – Eklöf elé futott. A labda a kapu mellé került, de a bí­ró a szabályoknak megfelelően újra rúgatta. Az új büntetőrúgást már Linna irányí­totta a kapura, de nem elég szerencsésen és Zsák az élesen lőtt labdát kifogta!

Bővebben …

* * *

1923. szeptember 23., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:0 (0:0)
vezette: Grätz (csehszlovák)
Góllövő: Molnár, Csontos
Magyarország: Biri (KAC) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Kléber (III. ker.), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Molnár (MTK), Jeszmás (UTE), Csontos (UTE), Opata (MTK)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar csapat 4 éves szünet után győzött az osztrák válogatott ellen!

A közönség, amely nem várta, hanem követelte a győzelmet, rendkí­vül ideges volt az egész mérkőzés alatt. Különösen a halfsor munkáját figyelte kritikus szemmel és hellyel-közzel indulatosan kiabálta be a pályára a gyengélkedő Kléber nevét. Kertész II. neve is közszájon forgott. Öt magasztalta minden ember, s amikor a csapatok levonultak, vállaira kapta a közönség, s diadalmenetben vitte az öltözőbe.

Bővebben …

* * *

1923. október 28., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 2:1 (2:1)
vezette: Schmieger (osztrák)
Góllövő: Eisenhoffer(2)
Magyarország: Fehér (MAC) – Mándi (MTK), Hungler II. (FTC) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Eisenhoffer (FTC), Solti (Szeged)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

11. perc: Pompás trükkel megy át Orth Mölleren, körülnéz, a labdát kitolja előre a két svéd bekk között, Eisenhoffer érti partnerét, kiugrik, a meglepett bekkek lemaradnak. Enwall kijön a kapuból, de hiába, Eisenhoffer mellette begurí­tja a magyarok kiegyenlí­tő gólját… 36. perc: Orth szökteti Eisenhoffert, aki a bekkektől kí­sérve a 16-osról lő, a labda a 6-os vonalon megugrik, s a vetődő Enwall nem éri el. 2:1 a magyar csapat javára!

Bővebben …

Az FTC-ből Eisenhoffer József mutatkozott be a válogatottban 1923-ban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ