Muzeális lapszemle: 1928.VIII.19. KK, Beogradski – Ferencváros 0:7

kk_1928_mini_gomb

Nyolcvankét év egy ember életében a teljességet jelentheti, de a történelem lapjain csak egy villanás csupán. Visszatekinteni egy nyolcvankét évvel ezelőtti eseményre, kezünkbe fogni az akkori újságokat és gondolatban beleképzelni magunkat az akkori történésekbe számomra felemelő lehetőség. Néhány percre behunyni a szemünket és visszatekerni a történelem időgépét 1928-ra úgy, hogy mi is ott állunk a lelátón csak úgy lehet, ha ismerjük azt a kort, melyben éppen „időutazunk” és ismerjük azokat a szereplőket, akikkel a képzeletünk szárnyán találkozni fogunk.

1928. augusztus 19.-én, Belgrádban szerepelt először a profi Ferencváros nemzetközi Európai kupasorozatban. Azért használtam a profi szót, hiszen Magyarországon 1926-ban indult el a professzionális bajnokság. Érdekesség, hogy a nemzeti ligák ötlete közép-európából indult ki, 1924-ben Ausztriában, 1925-ben Csehszlovákiában, majd 1926-ban hazánkban vezették be a nemzeti ligákat.

Turay József

Turay József

Az első KK győztes 1927-ben a Sparta Praha volt. A verseny elődjét Challenge Kupa néven 1887-ben alapították, Bécsben. A torna kitalálója a Vienna Cricket and Football-Club elnöke, John Gramlick volt. Ebben a versenyben az Osztrák-Magyar Birodalom minden klubja részt vehetett. A torna legjobb csapatai Bécsből, Budapestről és Prágából kerültek ki. A Challenge Kupát 1911-ig rendezték meg, majd átnevezték Mitropa Kupára.

Mivel országonként 2 csapat (jellemzően a bajnok és a kupagyőztes) indulhatott a KK sorozatban, így 1928-ban a Ferencváros és a Hungária képviselte Magyarországot. A Hungária Bécsben lépett pályára a Rapid ellen (6:4-es vereség) a Fradi Belgrádban vendégeskedett, a Beodradszki SK ellen. A belgrádi csapat 1903-ban alakult, de sem hazájában, sem nemzetközi porondon nem ért el sikereket (a KK kívül a Mitropa kupában indult több alkalommal), és a történelem viharaiban valamikor el is tűnt a labdarúgás térképéről.

A Ferencvárost is többször „megcélozta” a történelem, de mi mindent átéltünk, minden korban ott voltunk és sikereket értünk el. 1928-ban is esélyesként léptünk pályára Belgrádban, és a mérkőzés is bizonyította, hogy az előzetes várakozások nem voltak alaptalanok. A kiütésnek számító 7:0-s győzelem után a hazai közönség is lelkesen tapsolt a nagyszerű játékot produkáló Ferencvárosi játékosoknak, akik olyan bemutatót tartottak, melyet még nem nagyon láttak.

Takács II. József

Takács II. József

Ritkán adatik meg egy mérkőzésen, hogy a 9. percben már 3:0-ra vezessen egy csapat. Ezt a remek bravúrt a Fradi érte el Belgrádban, ezzel tulajdonképpen elég hamar eldöntötte az egész továbbjutás kérdését. Takács II és Turay gólparádéját olyan áhítattal szemlélték a hazai szurkolók, hogy el is felejtették, hogy a gólokat az a csapat kapta, melynek a győzelméért jöttek ki a stadionba. Főleg Turay kapásgólja és Takács II. csukafejese okozott ámulatot a hazai szurkolók körében. Ahogy a végén többen is megjegyezték: ilyen szépen és okosan játszó csapatot még nem láttak játszani. A BSK elnöke ezeket mondta a mérkőzés után: „…el kell ismernem, hogy a Ferencváros játéka élménye volt Belgrádnak, amit sokáig megemleget a közönség.” Úgy gondolom, hogy ennél jobban nem is lehetne méltatni a csapatot, mint ahogy az ellenfél csapatának elnöke tette.

1928. augusztus 19.-én fölényes győzelemmel kezdte meg a Ferencváros a nemzetközi porondon való szereplését. Vajon sikerül már az első alkalommal a végső siker? Vagy talán a Belgrádi győzelem egy pireuszi győzelem volt csupán?

Muzeális lapszemle 1928-as évét feldolgozó sorozatunkból hamarosan mindenre fény fog derülni.

– lalolib –

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 09.19.21:00 EL csoportkör Espanyol-FTC (TV:Sport1)
Következik: 09.22.18:00 ZTE-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 09.25. 15:00 Iváncsa-FTC (TV: -)
Következik: 09.29.16:00 FTC-Kisvárda (TV:M4stream)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST