1930.VI.8. Magyarország – Hollandia 6:2

Magyarország – Hollandia 6:2

Auer (3), Turai (2) és Toldi (1) rúgták a magyar gólokat. – A gólarány hízeleg az egész gyönge hollandusoknak, akik mindkét góljukat Acht kapus hibájának köszönhetik.

1930. június 8. MAGYARORSZÁG—HOLLANDIA 6:2 (3:0)
Budapest, Üllői út, 14 000 néző, vezette: Bauwens (német).
Góllövő: Turay (15., 56.), Avar (40., 44., 69.), Toldi (53.) illetve Van der Heyden (48.), Landaal (90.)
Magyarország: Aknai (Újpest) — Mándi (Hungária), Fogl III (Újpest) — Lyka (Ferencváros), Bukovi (Ferencváros), Berkessy (Ferencváros) — Drössler (III. ker.), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kohut (Ferencváros)
Hollandia: Van der Meulen — Vermetten, Van Kol — Kools, Van der Wíldt, Breitner — Landaal, Tap, Van der Reenek, Van der Broeck, Van der Heyden

6:2-re vertük a hollandusokat és e hatalmas győzelemmel újabb szépségtapaszt ragasztottunk május 11-i 5:0-ás sebünkre.

Sietve állapítsuk meg, hogy a 6:2-ős eredmény távolról sem mutatja azt a tudásbeli különbséget, amely az Üllői-úti pályán a két csapat kötött fönnállt. A magyar csapat kis szerencsével akár tíz gólt is rúghatott volna a holland hálóba és olyan hatalmas gólkülönbségű győzelmet arathatott volna, amely nemzetek közötti mérkőzésen még nem fordult elő.

Meg kell azonban állapítanunk azt is, hogy a nagy tudáskülönbséget nem a magyar csapat kitűnő játéka teremtette meg. Korántsem. A hollandok voltak rosszak. De milyen rosszak! Olyan gyöngén játszott a holland válogatott, hogy eredményei után nem is hihető, hogy ez lenne a holland futball igazi tudása. Azt kell hinnünk, hogy a hollandusoknak olyan rossz napjuk volt, mint nekünk az olaszok ellen.

Fogl II. választ és a hollandok kezdenek nap ellen. Rögtön támadunk. Drössler már az 1. percben jó helyzetbe kerül de nem lő, hanem Turainak passzol, aki kapu mellé rúgja a labdát. A 4. percben Kobut ofszájd miatt érvénytelen gólt rúg, majd Turai lövését védi a kapus. Eddig egyik csapat sem mutatott különöset, de a mezőnyben legalább még tartják magukat a hollandok.

A 8.percben nagy derültséget kelt, amint a holland határbíró a taccszászlóban elbukik. Csak a 15. percben születik meg a régen esedékes magyar vezető gól. Auer Lykának ad hátra. Lyka Drösslert szökteti, akinek centerét Turai tisztán kapja és fél magas gólt rúg: (1:1).

A közönség olyan örömmel fogadja a gólt, mintha azt hinné, hogy ez marad az egyetlen. A 18. percben Toldi megsérül és három percig pihenni kényszerül. A hollandok is észrevetetik magukat, mégpedig Reenen kapásból irányított szép lövésével, amely éppen hogy elkerülte a kaput.

A 37. percben Toldi lábáról szedi le a holland kapus a labdát. Toldi megsérül és újból leviszik a pályáról. A magyar csapat tíz emberrel is óriási fölényben van. A 40. percben Meulen kiejti a labdát és a nagy lendülettel érkező Auer a kapust is, a labdát is besodorja a hálóba: (2:0).

Toldi visszajön és a teljessé vált magyar csatársor a 45. percben újabb gólt rúg: Turai Drösslert szökteti, akinek nagyszerű beadását Auer a l6-oson leállítja és a kapu sarkába
helyezi: (3:0).

A második félidőben először Auer magas lövését védi a kapus, majd váratlan holland támadás lesz még váratlanabbul eredményes. Landaal lefut, pompásan csavart beadását Acht elengedi maga előtt, Broeck és Heyden szinte egyszerre viszik be testtel a kapuba a labdát: (3:1).

„Nem baj, tiszteletgólt rúgtak a hollandok” – gondolja a közönség és máris a magyar támadásoknak tapsol. Turai és Toldi egymásután két ofszájdgólt rúgnak, amit a 7. percben igazi gól követ. Toldi megszökik és senkitől sem zavarva, magas gólt rúg: (4:1).

A magyar csapat most már macska-egér harcot folytat a hollandokkal. Rengeteget támadunk, minden akciónk gólt ígér, de ritka sok az ofszájd. Berkessy rosszul lép és nyolc percig masszírozzák. A hollandok ellen úgyis mindegy, hogy tízen vagy tizenegyen játszunk… Át sem jönnek a félpályán.

A 10. percben Turai egyéni akciót vezet. Átkígyózik a védelmen, már egyedül áll a kapussal szemben, amikor lőni akar, de Van Kool hátulról elkaszálja. Turai elesik, a labda pedig a hálóba gurul, a holland kapus gyámoltalan asszisztenciája mellett: (5:1).

A magyar csapat támadásait a balszerencse is kiséri és a hollandok örülhetnek, hogy csak a 26. percben kapnak ujabb gólt. Auert faultolják és a 11-est ugyanő a kapuba helyezte: (6:1).

A mieink most már csak „cicáznak” az ellenféllel. A hollandokat gúnyolja a közönség. Játékuk valóban siralmas látvány. A közönség egy része nem is nézi tovább, hanem indul a kijáratok felé. A 30. percben hosszú idő után a hollandok is támadnak, de akármilyen tiszta helyzetbe kerül is Reenen, lövése Achtról kornerre pattan.

Most durvul a meccs és különösen a holland védők túl erélyesek. A 39. percben Drössler beletalpal Van Koolba, aki megsérül és emiatt két percig szünetel a játék. A magyar csapat könnyelmű játékba fog, de nevetgélve nem lehet futballozni és az utolsó percben megadjuk ennek az árát. A jobbszélső Landaal Fogl II. jóvoltából egyedül kap labdát, bekanyarodik és a 16-os sarkáról magasan lő a kapu sarkára. Acht a labdát elvéti és az eredmény bosszantóan 6:2-re romlott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 07.19. 19:00 EL selejtező Maccabi Tel-Aviv – FTC (TV: Duna World)
Következik: 07.22. 17:30 FTC- DVTK (TV:M4 Sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FACEBOOK:
HOST
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső utánpótlás emléktornák