1930.X.26. Magyarország – Csehszlovákia 1:1

Magyarország – Csehszlovákia 1:1 (1:0)

Zuhogó esőben, feneketlen sártengerben eldöntetlenül végződött a magyar-cseh válogatott mérkőzés

1930. október 26. MAGYARORSZÁG—CSEHSZLOVÁKIA 1:1 (1:0)
Budapest, Hungária út, 12 000 néző, vezette: Bauwens dr. (német)
Góllövő: Titkos (1.) ill. Soltys (48.)
Magyarország: Fehér (III. ker.) — Korányi I (Ferencváros), Török II (Nemzeti) — Lyka (Ferencváros), Kléber (Hungária), Berkessy (Ferencváros) — Ströck (Újpest), Barátky (Hungária), Sáros (Budai 11), Hirzer (Hungária), Titkos (Hungária)
Csehszlovákia: Planicka — Burger, Novak — Vodicka, Simperski, Srbek — Junek, Soltys, Swoboda, Silny, Fait

Magyarország – Csehszlovákia futballmérkőzést hirdetett a plakátok elmosódó szövege, de ami vasárnap kora délután a Hungária-úti pályán futball címén történt, az legföljebb látványosságnak volt jó, sportélvezetnek semmi esetre sem.

Ilyen a magyar balszerencse. Sikerült összeállítani egy jó válogatott csapatot, amely száraz talajon elsőrendű győzelmi esélyekkel startolhatott volna, erre az történik, hogy másfélnapig zuhog az eső, úgy, hogy a futballpályát elborító sártengerből csak a kapuk látszanak ki. Utoljára Noé korában festhettek ilyen özönvizes állapotban a futballpályák.

A Hungária-úti pálya talaját annyira föláztatta a szakadatlanul ömlő záporeső, hogy vasárnap nem lehetett szó reális játékról. A mérkőzést mégis meg kellett tartani, noha a magyar csapat ki volt téve annak, hogy ilyen lehetetlen pályán nem fog reálisan végződni a játék.
Bajnoki mérkőzésre okvetlenül alkalmatlannak nyilvánították volna a pályát, de válogatott mérkőzés, az más.

Elsőnek a csehszlovák csapat jelenik meg a pálya szélén. A játékosok ijedten visszahőkölnek a hatalmas víztömegtől. A futópályán széles és mély folyó hömpölyög, úgy, hogy két padot állítottak föl, amelyen keresztül balanszírozva kellett megközelíteni a pálya belsejét.

A piros-fehér dresszes hatalmas termetű cseh játékosok átlépegetnek a deszkahídon és ekkor már érkezik is a magyar csapat, de nem a megszokott meggypiros dresszben, hanem nemzetiszínű csíkkal díszített fehér szvetterben. A közönség nagyobb része még nem tudta a csapatösszeállítás változásait és meglepve látja, hogy Mandl helyett Kronenberger, Skvarek helyett Hirzer jött ki.

Megjelenik a bíró is, akit nagy taps fogad. Dr. Bauwers nagyon népszerű Budapesen. A csapatok fölállanak.

Magyarország: Fehér – Kronberger, Török – Lyka, Kléber, Berkessy – Ströck, Barátky, Steiner, Hirzer, Ticska.
Csehszlovákia: Planicka – Burger, Novák – Vodicka, Simpersky, Srbek – Junek, Soltys, Swoboda, Silay, Fait.

Mintha nem is volna feneketlen sár a pályán, olyan lendülettel kezd a két csapat. Először a csehek támadnak, de Török szerel. Előread, majd Barátkyhoz kerül a labda, aki fordulásból pompásan szökteti Ströcköt. A szélső lefut, magasan centerez, Steiner nem éri el fejjel a labdát, amely Ticskához kerül.

Ticska leállítja a labdát és tizennégy méterről éles lapos gólt lő az ellenkező sarokba. 1:0-ra vezet Magyarország az 1. percben. A magyar csapat csak az első negyedóra után enged iramából. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a csehek veszélyesek tudnak lenni.

Swodoba lő kapu fölé, azután ujból a magyarok ostromolnak. A 20. percben Barátky ügyesen tisztára játssza Steinert, aki laposan lő és e sáros labdát Planicka kiejti. Barátky akarja a helyzetet kihasználni, de a gyors Novak kornerre ment előre, Ströck pompásan iveli a kornert, Barátky nagy lendülettel akarja a labdát fejelni, de nem éri el és ő esik a kapuba.

A 41. percben 25 méterről Ströck lő szabadrugást. A cseh védelem azt várja, hogy a szélső centerezni fog, de Ströck kapura lő és erős lövése Planicka hasa alatt – hajszálra a kapu mellé megy. Nagy balszerencse! A következő percben Steiner meccs-labdát hagy ki. Barátky magára vonja a cseh védőket, kiugratja Steinert, aki tiszta helyzetből, néhány lépéssel a kapu előtt fölé emel.

A közönség most már bosszankodik. Ezt a labdát értékesíteni kellett volna. A 44. percben Swoboda első jól sikerült szöktetése hozza veszélybe a magyar kaput. Junek lövését Fehér biztosan védi. Még egy eredménytelen magyar korner és vége a félidőnek.

A csehek most kék-fehér dresszben jönne ki, a magyar csapat pedig száraz meggypiros dressz öltött magára. Magyar támadással kezdődik a második félidő. Ströck és Barátky addig rugdalják a sárban a labdát, amíg váratlanul Steiner kerül jó helyzetbe. A center azonban addig késlekedik, amíg a védelem helyezkedik és lövése emberbe megy.

A 3. percben csehek vezetnek támadást. Középen indul az akció. Juneket hosszan szöktetik és Fehér ki fut. Előbb ér oda, veti magát, hogy biztosa megfogja a sáros labdát, de a labda nagy elszörnyedésre kiperdül a kapus kezéből. Soltys áll hozzá legközelebb és azonnal az üres kapura lövi a labdát. A labda lassan gurul, – pontosan a magyar kapu sarkába! Kiegyenlítettek a csehek, 1:1.

Fehér súlyosan hibázott, amikor a labdát, amely már birtokában volt, kiejtette kezéből. Fejét fogva megy vissza a kapujába, de a fejéhez kap közönség is. Eddig jóformán állandóan mi támadtunk. mégis 1:1 az eredmény. A gól letöri a magyar csapatot, ettől kezdve, mintha átok ülne mindegyik játékosunkon, nem sikerül semmi.

Ismét magyar korner jelzi a magyar fölényt. A 26. percben a legjobb alkalom nyílik a győztes gól megszerzésére. Simpersky vezeti a labdát. Ströck akar rátámadni, de Novak elgáncsolja. A bíró tizenegyest ítél! A közönség lélegzet visszafojtva lesi a fejleményeket, amelyek, sajnos, nem hoznak jót.

Először Hirzer áll a labdának, a csapatkapitány, Kléber azonban odafut és Barátkyra mutat. Barátky erre habozás nélkül rúg és a mély sárban ragadó labdát gyöngén találja el, úgy, hogy Planicka könnyen védi a 11-est.

A 40. percben 20 méterről diktál szabadrúgást ellenünk a bíró. Svoboda szerencsére emberbe lő. Ticska és Hirzer helyet cserélnek, de még véletlenül sem vetődik labda arrafelé. A finisben mindkét csapat elkeseredetten küzd a győztes gólért. A 44. percben még van reményünk. Ströck nagyszerűen lő, de Planicka még pompásabban véd. Nincs tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 03.30. 17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4)
Következik: MK 04.03. ??:00 Videoton-FTC (TV: M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST