Muzeális lapszemle: 1933.V.25. MK Döntő, Ferencváros-Újpest 11:1

1933xxxx-ferencvarosKözte mócsing! Talán nem illik így kezdeni a beszámolót egy 76 éve történt eseményről, de most nem tudtam illedelmesen reagálni, mikor megláttam az akkori Nemzeti Sport kezdő lapján az eredményt. Még meg is simogattam a képernyőn keresztül az újságot, mert a látvány a szívemet is simogatta.
„A Ferencváros Sárosi fölényes centerjátékával lehengerelte az Újpest csapatát.” Mint egy látnok, talán egy pillanat erejéig, már láttam magam előtt a 2009. október 5-ei újság címlapját, ahol a legendás Sárosi helyett Ferenczi Pista neve szerepel, de gyorsan visszarázott a valóságba a régi újságok iránt érzett tiszteletem.

Sportelet-19730914-2Az akkori híradások ki is emelik, hogy a Magyar Kupa 23 éve alatt ilyen nagy gólkülönbségű győzelmet még senki sem aratott. 11:1 az Újpest ellen. Ezt meg magyarosan csak így szokás kommentálni: közte mócsing!

Ennél nagyobb örömet meg nem is lehet szerezni a Fradi szurkolóinak. Ha megnézzük a mérkőzés dátumát hamar meg is értjük, hiszen 1933 a XX. század egyik fekete évének számít a világtörténelemben.

1933. január 30.-án nevezik ki német kancellárrá Adolf Hitlert, a következő hónapban felgyújtják a Reichstagot, a német parlament épületét és elkészül a század egyik szégyenfoltja, a dachaui koncentrációs tábor. Egy jó hír hazánk tájáról, 1933 végén átadják a lakihegyi adótornyot. Ebben az évben születik meg a “Szomorú vasárnap” című dal. Bár semmi köze nincs a Seress-Jávor szerzőpárosnak az Újpesthez, de a katasztrofális vereség után néhányan biztos elénekelték a legendás dalt.

Ebben az évben született James Brown, az amerikai blues királya, és ez év szeptember 19-én a Fradi legendája, dr. Fenyvesi Máté.

Magával a mérkőzés krónikájával most tényleg nem húznám az időt, mert egyetlen Fradista sem él a Földön, aki nem olvasná végig egyből a részletes tudósítást egy olyan mérkőzésről, ahol az örök ellenséget porig aláztuk.

Mert elég csak a végeredményre nézni: Ferencváros-Újpest 11:1!

Közte mócsing!

NEMZETI SPORT 1933.05.26.

5 hozzászólás a(z) Muzeális lapszemle: 1933.V.25. MK Döntő, Ferencváros-Újpest 11:1 bejegyzéshez

  • Ebben IS sporttörténelmet írtunk !

  • Dicsőséges történelmünk egyik legnagyobb diadala!!!

  • Videófelvétel nincs véletlen róla? 😛 😀 úgy megnézném és megmutatnám barátnőmnek 3:-) aki odaáig van a fújpestért… ^^

  • LENDÜLET,DINAMIKA !

  • Hatalmas kincs ez az újság, korán reggel nem is tudtam, hogy ébren vagyok, vagy álmodom még!
    Szerencsére nem álmodom, pedig álomszerű mind az akkori eredmény, mind az, hogy ez az újság megmaradt és jó kezekbe került! Úgy izgultam végig, mintha épp most közvetítené valaki, mintha Sárosi most szaladna épp át a Újpest védelmén. 11-1! Ezt az eredményt soha nem fogjuk elfelejteni, hiszen egy olyan fricska ellenfelünk orra alá, melyből mindenkori csapatunk erőt tud meríteni, hogy a lehetetlen, igenis lehetséges! Jelenlegi keretünk, igazolásaink és ez a múltból üzenő írás felkeltették amúgy sem szunnyadó optimizmusomat, TEMPÓ FRADI, MINDENT BELE! Mutassuk meg az NB 1-nek, hogy a jelen történelme is mi vagyunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.29. 19:30 FTC-DVSC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST