1934 – Az első VB selejtező mérkőzések

Móré János

1934. január 14., Frankfurt/Main, NÉMETORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:1)
vezette: Baert (belga)
Góllövő: Polgár
Magyarország: Háda (Ferencváros) — Sternberg (Újpest), Bí­ró (III. ker.) – Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) — Fenyvesi (III. ker.), Vincze (Bocs­kai), Polgár (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Csere: Titkos h. Tőrös (Phöbus)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A tartalékos magyar csapat – mint a legtöbb januári válogatott mérkőzését – biztosan veszí­tette el. A mi gólunkat Polgár tizenegyesből szerezte A németek második gólja viszont egy félpályáról leadott szabadrúgásból szüle­tett meg:

Stubb, a német balbekk áll neki a labdának és í­velten irányí­tja a magyar kapu felé. A labda éppen Bí­ró irányába száll, ő könnyedén visszafejelhetné, de az utolsó pillanatban elkapja a fejét, bizonyára arra számí­tva, hogy Háda mögötte áll és a labdára helyezkedik. De annyira az utolsó pillanatban nyitott szabad utat a labdának, hogya kapusnak nem volt már ideje az eszmélésre. A labda leesik a hatos vonalra, onnan felpattan és mielőtt Háda meg is moz­dulhatna, bevágódik a léc alatt a felső sarokba. Egy 60 méteres szabadrúgással vezetnek a németek 2:1-re!

Bővebben …

* * *

1934. január 21., Párizs, BUDAPEST-PÁRIZS 3:1
Góllövő: Vincze(2), Teleki
Budapest: Háda (Ferencváros) – Sternberg (Újpest), Biró (III. ker.) – Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) – Fenyvesi (III. ker.), Vincze (Bocs­kai), Teleki (Bocskai), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)

Budapest csapata, ha nem is volt tősgyökeresen budapesti, de kétség­telenül nem a legjobb csapat volt, amit a magyar főváros ki tud állí­tani. Sárosi és még néhány játékos akad, aki a csapat erejének fokozását jelentette volna öröm, hogy í­gy is méltóan tudta reprezentálni ez a gárda a magyar főváros sportját.

Ezen a napon egyébként 14 magyar játékos lépett a pályára. Párizs válo­gatottjában is szerepelt három külföldre szerződött labdarúgónk: Berkessy, Sas és Mayer.

Bővebben …

* * *

1934. január 24., Rotterdam, MAGYAR PROFI VÁL.-HOLLANDIA 5:1
Góllövő: Toldi(4), Vincze
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Sternberg (Újpest), Bí­ró (III. ker.) – Seres (Újpest), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) — Fenyvesi (III. ker.), Vincze (Bocskai), Teleki (Bocskai), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Csere: Polgár (Ferencváros)

* * *

1934. február 11., Róma, DÉL-OLASZORSZÁG-BUDAPEST 4:2
Góllövő: Jávor, Polgár
Budapest: Szabó (Hungária) — Futó (Újpest), Sternberg (Újpest) — Egri (Hungá­ria), Móré (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Tamássy (Újpest), Cseh (Hungária), Jávor (Újpest), Kocsis (Újpest), Déri (Újpest)
Csere: Polgár (Ferencváros)

A II. félidőben beállt Polgár óriási lendülettel rohamozta a kaput és az egyik helyzetből a hálóba í­velte a labdát. Ezzel 3:2 volt, de 4:2 után is Polgár szerezhetett volna újabb gólt:

Polgár vezet újabb támadást, lövését Carranna kiüti, az olasz bekkek el­esnek, Castello éppen a gólvonalon. A kipattanó labda Polgár lábáról újra a kapu felé tart, de a fekvő Castello pontosan a gólvonalon kézzel kiüti. Ordí­tó 11-es, de a bí­ró krétafehér arccal némán áll és még csak fel sem emeli a sí­pját!

Bővebben …

* * *

1934. március 25., Szófia, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 4:1 (1:1) (VB selejtező)
vezette: Xifando (román)
Góllövő Sárosi, P. Szabó, Toldi, Markos
Magyarország: Szabó (Hungária) – Sternberg (Újpest), Kis (Hungária) – Palotás (Bocs­kai), Sárosi (Ferencváros), Szalay (Újpest) – Markos (Bocskai), Vincze (Bocskai), Teleki (Bocskai), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Csere: Szabó h. Háda (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A magyar válogatott első VB-selejtező mérkőzése. Ünnepélyes külsőségek előzték meg a találkozót. Nemcsak a két ország himnuszát játszotta el a zene­kar, hanem a bolgár játékosok a pálya közepén ünnepélyes fogadalmat is tettek a közönségüknek: — Becsületszavunkra fogadjuk, hogy lelkesen fogunk küzdeni!

A bejelentést nagy taps köszöntötte. Úgy, mint a 27. percben a bolgárok vezető gólját! Néhány perc múlva Sárosi 25 m-es bombagólja nyugtatta meg a magyar kedélyeket. A II. félidőben előbb P. Szabó értékesí­tett egy 11-est, majd a magyar kapu előtt következtek nehéz percek.

Pancseff megszökik a labdával, Palotás nem bí­r vele és Sárosi megy segí­teni. Beér egészen a 16-oson belül, ott Sárosi van rajta — akinek hirtelen leesett a cipője — és mezí­tlábas lábával benyúl Pancseff és a labda közé. Köz­ben egy lökést is kap Pancseff — í­gy jogos 11 -es következik.

A büntetőt Szabó kiütötte, majd az ismételt lövést is kivédte, de közben megsérült. Helyére Háda állt be. Az utolsó két percben 2 gólt szerzett a magyar csapat. Az egyiket Toldi lőtte:

,,a magyar tank süví­tő félmagas lövése a bal sarokba vágódik.”

A magyar tizenegy győztesen vonult le első VB-mérkőzéséről.

Bővebben …

* * *

1934. március 25., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-BRNO 8:2
Góllövő: Solti(3), Avar(3), Polgár(2)
Budapest: Alberti (Bocskai) – Bán (Attila), Tőrös (Phöbus) – Seres (Újpest), Somlai (Kispest), Lyka (Ferencváros) – Tamássy (Újpest), Avar (Újpest), Solti (Phöbus), Polgár (Ferencváros), Lázár (Ferencváros)
Csere: Kiss G. (Szeged)

Az első félidőben a lagymatagon játszó budapestiek (tulajdonképpen B- válogatott volt!) csak 2:1-re vezettek. Szünet után sokat javult a csapat teljesí­t­ménye és nagy tűzijáték után hullottak a gólok is.

* * *

1934. április 15., Bmo, BRNO-BUDAPEST 5:1
Góllövő: Cseh
Budapest: Szabó (Hungária) — Bán (Attila), Sternberg (Újpest) — Seres (Újpest), Szűcs (Újpest), Palotás (Bocskai) – Tamássy (Újpest), Avar (Újpest), Cseh (Hungária), Polgár (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Csere: Dudás (Hungária)

Túlzott a gólarány, éppen olyan túlzott, mint amilyen Budapesten volt, amikor Budapest 8:2-re verte meg a brünnieket. A vereséget azonban megérdemeltük. Ilyen csatárjáték mellett . . .

* * *

1934. április 15., Bécs, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 5:2 (3:2)
vezette: Christ (csehszlovák)
Góllövő: Sárosi(2)
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Tőrös (Phöbus), Biró (III. ker.) – Lyka (Ferencvá­ros), Móré (Ferencváros), Szalay (Újpest) — Markos (Bocskai), Vincze (Bocskai), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kemény (Ferenc­város)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

Még nincs vége az első percnek, amikor Szalay pompás labdával küldi útra Keményt, a centerezés még szebb, mint a szöktetés és bent Sárosi ideális helyzetben várja a labdáa. Centerünknek bal lábra jön a labda és tí­z lépésről védhetetlenül suhintja be a bal sarokba. 1:0

Sárosi még egy gólt szerzett a 28. percben – estében továbbí­totta a hálóba a labdát. Az „elesett” azonban a magyar csapat volt ezen a mérkőzésen. Lyka megállapí­totta a meccs előtt, hogy a “8:2-es öltözőbe” küldték őket vetkőzni …

Bővebben …

* * *

1934. április 29., Prága, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 2:2 (2:1)
vezette: Mattea (olasz)
Góllövő: Sárosi(2)
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Sternberg (Újpest), Bí­ró (III. ker) — Palotás (Bocs­kai), Móré (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Markos (Bocskai), Vincze(Bocskai), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kemény (Ferencvá­ros)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

Kétszer vezettek a csehszlovákok, azonban Sárosi mindkétszer kiegyenlí­tett. Az első gólt a 30. percben rúgta.

Kemény maga elé teszi a labdát. Pár lépést tesz vele, elhúz Kostyalek mellett, becenterezi Sárosinak. Sárosi is viszi egy kicsit a labdát. Planicka látja a veszélyt, kifut, rádobja magát Sárosi lábára, de a középcsatárunk nagy hidegvérrel és okosan felette emeli be az üres ka­puba a labdát.

A második gólnál Sárosi kilépett a védők közül és nagyerejű lövéssel sze­rezte meg az egyenlí­tést.

Bővebben …

* * *

1934. április 29., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 4:1 (1:0) (VB selejtező)
vezette: Frankenstein (osztrák)
Góllövő: P. Szabó(2), Solti(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Mándi (Hungária), Kis (Hungária) – Lyka (Ferenc­város), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) – Tamássy (Újpest), Avar (Újpest), Solti (Phöbus), Cseh (Hungária), P. Szabó (Újpest)
Csere: Szabó h. Juhász (Phöbus)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A VB-selejtező visszavágóját is ekkor tartották, í­gy erre a napra két hiva­talos válogatott mérkőzés jutott!

A második számú, de nem egészen másodrendű magyar gárdától győzel­met várt a közvélemény, s a csapat ennyiben megfelelt a várakozásnak. De ez kevés. Pláne kevés akkor, amikor ez a győzelem immár biztossá tette, hogy utaznunk lehet, utaznunk kell a világbajnokságra.

Bővebben …

* * *

1934. május 10., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-ANGLIA 2:1 (0:0)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Avar, Sárosi
Magyarország: Háda (Ferencváros) — Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) — Szalay (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) — Rökk (Budai 11), Avar (Új­pest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kemény (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

Az angol futballmestereket legyőzték játékművészeink! Káprázatos iramú és szí­nvonalú küzdelemben fölényesen győzött a csillogó tudású magyar gárda!”

ilyen és hasonló cí­mszavak harsogtak az újságok első oldalain. Nem kevés elragadtatással „tálalták” Sárosi gólját:

Lázár szenzációs passzal szökteti a félpályán túlról Keményt. A szélsőt nem tudják fogni, centerezése ideális. Sárosi kapja, Toldihoz fejeli át, Toldi sarokkal passzol vissza hátra, mert nem tud lőni, s látszólag már el is rontotta a helyzetet. A labda azonban a Toldi mögött tisztán álló Sárosihoz pattan, s ő 10 méterről habozás nélkül a későn vetődő kapus mellett a jobb sarokba vágja. A közönség lelkes, öröme tetőfokára hág. Mindenki felugrik a helyéről és tombolással üdvözli a második magyar gólt!

Bővebben …

* * *

1934. május 27., Nápoly, MAGYARORSZÁG-EGYIPTOM 4:2 (2:2) (VB, nyolcaddöntő)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Toldi(2),  Teleki, Vincze
Magyarország: Szabó (Hungária) – Futó (Újpest), Sternberg (Újpest) – Palotás (Bocs­kai), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) – Markos (Bocskai), Vincze (Bocskai), Teleki (Bocskai), Toldi (Ferencváros), P. Szabó (Újpest)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A magyar válogatott első VB-mérkőzése! A vadonatúj stadionban – még a meccs napján is dolgoztak rajta – hamar, a 11. percben megszületett az első magyar „VB-gól”. Markos átadását Teleki értékesí­tette! Ezután a 30. percben:

Toldi tí­z méterről magasan, í­velten és nem erősen a kapura fejel, a kapus fogja, de Toldi már rajta van és abban a pillanatban dönti be labdástul a kapuba, amikor magához akarja húzni. Barlassina nyu­godtan mutat középre — 2:0.

Toldi második gólja, a 61. perc története:

Toldi rohan hátulról, hogy le ne maradjon Markos mögött és éppen a kellő pillanatban érkezik a 16-os vo­nalhoz. A lépés jól jön ki, már messziről látja a feléje tartó labdát, és irtózatos erővel vágja azt süví­tő, félmagas lövéssel a jobb kapufa mellett a hálóba. Szédületes lövés volt, olyan, amilyen a legigazibb Toldit állí­totta elénk, és amilyent mostanában nem láttunk meccsen. A futballiskolában mint a „védhe­tetlen lövés” esetét taní­tják az ilyen bombákat.

Bővebben …

* * *

1934. május 31., Bologna, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 2:1 (1:0) (VB, negyeddöntő)
vezette: Mattea (olasz)
Góllövő: Sárosi
Magyarország: Szabó (Hungária) – Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) — Palotás (Bocs­kai), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) — Markos (Bocskai), Avar (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kemény (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A mérkőzés előtt a három Bocskai-játékos megkapta Debrecen város arany­gyűrűjét … A magyar csapat pedig Hugo Meisl „közbenjárására” megkapta az olasz Mattea játékvezetőt, aki enyhén szólva „nem segí­tette” válogatottun­kat. Teljesen indokolatlanul kiállí­totta Markost, és mivel Avar már korábban megsérült, í­gy nem sok esélyünk maradt a győzelemre. A magyar gólt Sárosi tizenegyesből szerezte. A vereséggel kiestünk a VB további küzdelmeiből.

Bővebben …

* * *

1934. augusztus 9., Tallin, FINNORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:3 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Bihámy, Kiss, Keszei
Magyarország: Sárkány (Dorog) – Füstös (BSE), Belesik (BSZKRT) – Semsei (MTK), Tán­cos (HAC), Király (BMTE) – Szemethy (Tokod), Kiss (FTC), Keszei (Törek­vés), Bihámy (FTC), Turbéki (DiMAVAG)

* * *

1934. augusztus 10., Tallin, MAGYARORSZAG-ÉSZTORSZÁG 2:2 (1:1) (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Keszei(2)
Magyarország: Herendi ( ) – Horváth (BSE), Füstös (BSE) – Kincses (KAC), Táncos (HAC), Király (BMTE) – Szemethy (Tokod), Kiss (FTC), Keszei (Törekvés), Bihámy (FTC), Kállai (ÚTE)
Csere: Sárkány (Dorog), Semsei (MTK)

* * *

1934. október 7., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 3:1 (1:1)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Sárosi(2), Toldi
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) – Szalay (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) – Tamássy (Újpest), Cseh (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A 33. percben:

Tamássy még a vonal előtt eléri a labdát és fordulásból, nagy­szerűen behúzza a kapu elé, a kapu bal oldalán a ó-os sarkára helyezkedő Sárosihoz. Sárosi teljes rössben Platzer és a kapufa közötti éles, félmagas fe­jessel a hálóba teszi a kiegyenlí­tő gólt. 1:1.

A II. félidő 2. percében ismét Sárosi lőtt a hálóba, majd következett Toldi Géza gólja:

Cseh kicselezi Sestát, lefut a kornervonalig és onnan félmagasan centerez. A kapu szájában álló Toldinak csak a fejét kell odatenni, hogy a kapuba helyezze a harmadik magyar gólt. Tomboló lelkesedéstől harsog a né­zőtér.

Bővebben …

* * *

1934. december 9., Milánó, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:2 (2:2)
vezette: Beranek (osztrák)
Góllövő: Sárosi, Avar
Magyarország: Szabó (Hungária) — Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) — Szalay (Új­pest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) — Markos (Bocskai), Cseh (Hungária), Avar (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Sárosi 6 m-ről lőtt góllal szerezte meg a vezetést, de azután kétszer az olaszok következtek. 2:2 után a játékvezető két nyilvánvaló tizenegyest nem í­télt meg a magyarok javára … A mérkőzés után a játékvezető mindezeket elismerte, sőt azt is, hogy az olaszok első gólja óriási lesből született.

íme a párbeszéd egy része:

–     Látta, hogy az olaszok első gólja 4-5 méteres offszájdból esett?
–     Hogyne — valóban 4—5 méteres offszájd volt.
–     Ember! Hát miért nem fújta le?
–     Mérkőzés előtt megegyeztem az olasz határbí­rókkal,, hogy ők intsék be az offszájdot. Ök nem intettek …

Mondani sem kell, hogy a magyar vezetők a cinikus beismerő vallomá­sok után majdnem megverték a bí­rót.

Bővebben …

* * *

1934. december 12., Rotterdam, BUDAPEST-ROTTERDAM 5:4
Góllövő: Titkos(3), Vincze(2)
Budapest: Háda (Ferencváros) – Győri (III. ker.), Sternberg (Újpest) – Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) – Markos (Bocskai), Vincze (Bocs­kai), Solti (Phöbus), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)
Csere: Szabó (Hungária), Avar (Újpest)

A mérkőzést szakadó esőben játszották és válogatott meccsnek kijáró ün­nepség előzte meg. A két ország himnuszát is eljátszották … A magyar csapat a győztes gólt az utolsó előtti percben szerezte!

* * *

1934. december 16., Dublin, MAGYARORSZÁG-IRORSZÁG 4:2 (2:1)
vezette: Langenus (belga)
Góllövő: Avar(2), Vincze, Markos
Magyarország: Háda (Ferencváros) — Vágó (Bocskai), Sternberg (Újpest) – Seres (Új­pest), Szűcs (Újpest), Szalay (Újpest) – Markos (Bocskai), Vincze (Bocs­kai), Avar (Újpest), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)
Csere: Háda h. Szabó (Hungária), Seres h. Győri (III. ker.)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A magyar csapat fölötte állott az í­rnek tudás tekintetében. A legnagyobb különbség az volt a két csapat között, hogy mí­g a magyar csapat egyöntetűen gondolkozott és mozgott, mint egy ember, addig az í­r csapatban a 11 játékos soha ilyen tökélyre nem tudott emelkedni. A magyar csapat játékát látva az volt az érzésünk, mintha a csapat tartogatta volna erejét a végharcra. Ez meg is látszott azután a mérkőzés végén, amikor két remek góllal meg is szerezték a magyarok a győzelmet. (Irish Press)

Bővebben …

Az 1934-es esztendőben Móré János volt a Ferencváros újabb válogatott játékosa.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) 1934 – Az első VB selejtező mérkőzések bejegyzéshez

 • from: Heigo Niilop

  ESTONIA – HUNGARY 2 – 2 (1 – 1)
  10/08/34, Tallinn – Kadriorg Stadium, Att: 6000.
  Ref: Ragnar Bäckström (Sweden).
  Scorers: 0-1 Keszey (24), 1-1 Kuremaa (37), 1-2 Keszey (47), 2-2 Neeris (71pen).
  Estonia: Evald TIPNER – VS Sport Tallinn, Eugen EINMAN – VS Sport Tallinn, Valter NEERIS – JS Estonia Tallinn, Elmar SAAR – JS Estonia Tallinn, Karl-Rudolf SILBERG-SILLAK – Tallinna Jalgpalli Klubi, Karl-Richard IDLANE – VS Sport Tallinn (Aleksander MÄGI – VS Sport Tallinn 40), Georg SIIMENSON – VS Sport Tallinn, Heinrich UUKKIVI – JS Estonia Tallinn, Jüri VÄLBE – SS Tervis Pärnu (Richard KUREMAA – Tallinna Jalgpalli Klubi 35), Martin JENSEN – JS Estonia Tallinn, Leonhard KASS – VS Sport Tallinn. Coach: Bernhard Rein.
  Hungary: László HERENDY (István SÁRKÁNY – Dorogi AC 44), Lászlo FÜRTÖS – BSE Budapest, Gyula HORVÁTH – BSE Budapest, Mihály KINCSES – Kispest AC, Gyula TÁNCOS – Herminamezei AC, Gyula KIRÁLY – MTE Budapest, János SZEMETHY – Tokod SE, Gyula KISS –Ferencvaros TC Budapest, László KESZEY – Törekvés SC Budapest, János BIHÁMY – Ferencvaros TC Budapest, Imre KÁLLAY – Ujpest TE. Coach: Kalman Nagy.

  Notes:
  • After Finland had beaten Hungary in Helsinki 4-3 the day before, Estonia needed a two-goal win to take the trophy of Turan Tournament;
  • Hungary was represented with their amateur team, which still included some future stars, including international Mihaly Kincses and Gyula Kiss;
  • According to some sources there was another substitution in Hungarian team with a player called Semsei from MTK Budapest coming on, but this is not supported by clear evidence;
  • Jüri Välbe became the first SS Tervis Pärnu player to represent Estonia and made his first and only appearance in Estonian jersey;

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.02. 16:30 m4 Sport
EL-csoportkör 10.06. 18:45 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
10.09. 18:00 M4 Sport
EL-csoportkör 10.13. 21:00 M4 Sport
10.16.17:45 M4Sport
MK: 10.19. 13:00, M4 Sport
10.22. 18:30 M4 Sport
Novák Dezső
EL-csoportkör 10.27. 21:00 M4 Sport
EL-csoportkör 11.03. 18:45 M4 Sport