1936.III.25. Győr válogatott – Ferencváros 3:11 (edzőmérkőzés)

1936-ban a Győri Hí­rlap nagyszabású sportrendezvénnyel lepte meg a vizek városának szurkolótáborát. A Ferencváros labdarúgócsapatát hí­vták meg vendégjátékra!

A mérkőzést azonban hatalmas sajtóhadjárat előzte meg, amely reklámfogásnak sem volt éppen utolsó … Megszavaztatták az olvasókat, hogy kik kapjanak helyet Győr válogatottjában! A mérkőzést megelőzően minden számban megjelent egy szavazólap, s posztonként megválasztották a játékosokat. Egy számban csak egy posztra lehetett szavazni. Csak csigázták az érdeklődést azzal, hogy a telitalálatosok között dí­jakat sorsoltak ki, mint például svájci stopper karórát (!), sportruhákat, futball-labdát, selyem nyakkendőt, Thermost, lap előfizetéseket.

Többezer „voks” után kialakult a csapat: Kálingér (Kerület) — Szalay (ETO), Kővágó (ETO), Nagy Zsöle (ETO), Winkler (Kerület), Czapp (Győri AC). Eredetileg Takács helyett Lantos (ETO) szerepelt volna, de munkahelyi elfoglaltsága miatt lemondott.

A mérkőzés napján a budapestieket dicsőí­tő oldal jelent meg a lapokban, s ismertették a csapat programját. Mailinger Béla ügyvezető elnök, Klement Sándor igazgató, Tóth dr., Blum Zoltán tréner vezetésével megérkezett a Fradi Győrbe.

Örömittas, lelkes tömeg vette körül a buszról leszálló játékosokat, s kí­sérte egészen a Royal étteremig.

Március 25-én, a Bercsényi-ligetben, a GYAC pályáján rendezték meg a mérkőzést. Ünnepélyes körülmények között zajlott le a találkozó. Először Bay Ferenc dr. tb. főjegyző üdvözölte a Ferencvárost és a közönséget, amelynek körében megjelentek a győri előkelőségek is! 5-6000 néző előtt Koch Sándor sí­pszavára indult a játék.

A Ferencváros 11:3 (5:1) arányban győzött. Ezt egyik szurkoló sem találta el — mert erre is lehetett tippelni! —, viszont érdemes idézni a Dunántúli Hí­rlapból:

„A Ferencváros nagyon szép futballt mutatott be. Nem is játék volt az, amit megcsillogtattak előttünk, hanem utánozhatatlan művészet. A támadósorban Táncos szédületes lefutásai, labdakezelése, precí­z beadásai szinte felülmúlni látszottak a beteg Sárosi Gyurka ideális centerjátékát. Sárosi dr. pedig mestere a futballnak! Toldi (5 gólt szerzett) lövései ámulatba ejtették a publikumot. A half-játék csodálatos masszí­vságát és a támadósor okosan kigondolt előredobását Lázár kitűnően mutatta be. Korányi gyorsaságával, Polgár ellenállóképességével tűnt ki. Kutasinak nem adatott alkalom képességei csillogtatására, mert alig jutott labdához. Kemény, Mikes (a mérkőzés legszebb gólját szerezte), Ví­gh VI és az amatőr Kiss, mind ésszel, szí­vvel játszó futballisták. A nagy mérkőzés lázba hozta nemcsak Győr városát, de a vidéket is. A pályát és környékét ellepte a tömeg. Ilyen hatalmas társadalmi megmozdulás régóta volt Győrött. Olyan festői kép tárult elénk, mintha erre a délutánra idevarázsolták volna Budapestet. S a lelkes közönség tüntető szeretettel tapsolt a Fradi minden „bemutatójá”-nak, akciójának és szí­vébe zárta valamennyiüket hosszú időre.”

(Győri Hí­rlap, Papp Győző)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ