1937 – Amikor a csehszlovákok helyett Sárosi dr. jött

Hámori László

1937. április 11., Bázel, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 5:1 (2:0)
vezette: Langenus (belga)
Góllövő: Zsengellér(3), Sárosi, Dudás
Magyarország: Szabó (Hungária) – Futó (Újpest, Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) – Kocsis (Újpest), Kállai (Újpest), Sá­rosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A mérkőzés első gólját a 26. percben Sárosi szerezte:

Zsengellér átadása mellmagasságban száll Sárosi elé. Sárosi nem csökkenti rohamát és a magyar középcsatár fejéről biztosan repül a labda az üresen hagyott kapu jobb ol­dalába.

Üres volt a kapu, mert a kapus kifutott, összeütközött a balhátvéddel, aki úgy megsérült, hogy a svájciak ezután végig 10 emberrel voltak kénytelenek játszani. A nagy gólarányú győzelemnek ez a fő magyarázata.

Bővebben …

* * *

1937. április 25., Torino, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 2:0 (1:0)
vezette: Bangerter (Svájc)
Magyarország: Szabó (Hungária) — Futó (Újpest), Korányi (Ferencváros) — Szalay (Új­pest), Szűcs (Újpest), Polgár (Ferencváros) – Kocsis (Újpest), Kállai (Új­pest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Ha mindkét csapat gyengén játszik, abból csak gyenge mérkőzés szület­het. Ezt a bélyeget erről a mérkőzésről nem lehet semmiféle vegyszerrel eltávolí­tani.

Bővebben …

* * *

1937. május 9., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 1:1 (0:1)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Cseh
Magyarország: Szabó (Hungária) — Vágó (Bocskai), Korányi (Ferencváros) — Palotás (Bocskai), Turay (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Cseh (Hungária), Teleki (Bocskai), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Csere: Teleki h. Toldi (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A mérkőzés első tí­z percében a közönség nagy része önfeledten gyönyör­ködött a magyar csatársor szemkápráztató játékában. Ami valóban nagyon szép volt, de sajnos, teljesen eredménytelen. Később azutan a játék olyan változatossá vált, hogy a magyar közönség — amely még a két félidő között is 4—5 gó­los győzelemben bizakodott – az utolsó negyedórában már jóformán csak azért szurkolt, hogy a döntetlenre álló mérkőzést meg ne nyerjék a jugoszlávok.

Bővebben …

* * *

1937. május 9., Belgrád, JUGOSZLÁVIA B-MAGYARORSZÁG B 3:0 (B válogatott mérkőzés)
Magyarország: Hóri (Újpest) – Kis (Hungária), Joós (Újpest) — Pázmándy (Elektromos), Szabó II. (Kispest), Szalay (Nemzeti) – Kocsis (Újpest), Kiss (Ferencvá­ros), Szendrődi (Elektromos), Finta (Bocskai), Hajdú (Bocskai)

* * *

Magda Béla

1937. május 23., Budapest, Ullői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (1:2)
vezette: Langenus (belga)
Góllövő: Sas, Cseh
Magyarország: Szabó (Hungária) — Vágó (Bocskai), Korányi (Ferencváros) — Hámori (Ferencváros), Turay (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hun­gária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Amikor a párját ritkí­tó égiháború rászakadt a városra, amikor a ví­zözönszámba menő csapadékmennyiség komoly zavarba hozta a közlekedést, lakásokat öntött el, í­gy csak a legtapasztaltabb meccslátogatók remélhették, hogy az Üllői úton mégis mérkőzést fognak játszani.

Helyenként pompás magyar győzelem reménye csillan fel előttünk, a végén örülnünk kellett a némi szerencsével megszülető döntetlen végeredménynek. Ha egyáltalában lehet reális mérkőzésről beszélni ilyen pályán, a döntetlent reá­lisnak kell mondanunk.

Bővebben …

* * *

1937. június 13., Ancona, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 1:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Gyetvai
Magyarország: Régi (BSZKRT) — Fűzi (Elektromos), Kocsis (Elektromos) — Pázmándy (Elektromos), Kiss (Haladás), Csonka (KEAC) — Szabó (Haladás), Tőrös (Elektromos), Szendrődi (Elektromos), Kolozsvári (Elektromos), Gyetvai (FTC)
Csere: Sárosi III. (FTC)

* * *

1937. június 20., Amszterdam, KÖZÉP-EURÓPA-NYUGAT-EURÓPA 3:1 (1:0)
Góllövő: Sas(2)

Közép-Európa válogatottja három magyar játékossal (Sárosi, Lázár – Ferencváros, Sas – Hungária) állt fel, mí­g Cseh II. (Hungária) a tartalékok között kapott helyet. Sas két gólt szerzett. “Mindhárom magyar játékos a legjobbak közé tartozott”.

Bővebben …

* * *

1937. szeptember 19., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 8:3 (2:2)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Sárosi(7), Zsengellér
Magyarország: Csikós (Phöbus) — Futó (Újpest), Korányi (Ferencváros) — Magda (Fe­rencváros), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Sas (Hungária), Sá­rosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Cseh (Hungária), Kemény (Fe­rencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Sárosi Gyurka legendás mérkőzése! A csehek világhí­rű kapusának, Planickának 7 gólt lőtt ezen a mérkőzésen! Lőtt távolról, közelről, fejelt — szinte tom­bolt a kapu előtt. Ami még külön bravúr: Gyurka a II. félidőben kapcsolt rá, 45 perc alatt 6 gólt szerzett. A magyar válogatottban több mint 500 mérkőzésen egy félidő alatt 6 gólt, egy mérkőzésen pedig hetet még senki sem rúgott!

Amikor a mérkőzés után megkérdezték a szomorú kapust, hogy mit érzett a „Sárosi-rohamok” idején. Planicka í­gy emlékezett:

—    Borzasztó volt! Sohasem fogom elfelejteni. Többször kifutottam, védtem, jó néhány gól­tól mentettem meg a kapumat. Sárosival szemben tehetetlennek bizonyultam

Emelt hangon mondja, szinte könnyezve:

—    Ich bin unschuldig . . .

Igaza van, ő ártatlan a gólokban. Egyet sem lehetett elhárí­tani. Zsengellér első gólja, majd a hét Sárosi-gól védhetetlen volt.

—     Mit érez a kapus, ha potyognak a gólok?
—   Nem értem én arra rá, hogy érezzek valamit. Figyeltem a labdát és Sá­rosi lábát. Hátvédjeink ott álltak mellette, én odahelyezkedtem, ahová Sárosi a helyzetéből rúghatta volna a labdát. Mérnöki pontossággal a másik sarokba lőtte a gólt. Mit tehet erről a szegény kapus.

—     Melyik volt a legkellemetlenebb gól?
—  A gól a kapusnak mindig kellemetlen, de talán az bántott a legjobban, amikor Sárosi háttal állt a kapunak, úgy csinált, mintha leadná Keménynek, de ebben a pillanatban megfordult és alig ocsúdtam fel, a labda máris a kapu sarkában ficánkolt.

Planicka őszinte vallomását í­gy fejezte be:

—  Nincsen borzasztóbb, mint amikor a kapusnak nyolcszor kell a hálóból kihalászni a labdát.

A hí­res csehszlovák kapus csupán azzal vigasztalódhatott, hogy akitől a gólokat kapta, arról í­gy í­rtak:

Gyurka! A magyar sport művésze, százezrek, milliók szemefénye. Európa leghí­resebb játékosa, a világ egyik legismertebb futballistája.

Bővebben …

* * *

1937. szeptember 19., Bécs, AUSZTRIA-MAGYARORSZAG 6:3 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Gazdag(2), Orczifalvi
Magyarország: Régi (BSZKRT) – Farkas (?), Tóth II. (?) – Pázmándy (Elektromos), Lengyel (Elektromos), Bokor (Postás) — Orczifalvi (Elektromos), Tőrös (Elektromos), Szendrődi (Elektromos), Gazdag (Haladás), Pákozdi (Elekt­romos)
Csere: Sárosi III. (FTC)

* * *

1937. szeptember 19., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG ifj.-AUSZTRIA ifj. 4:2 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Császár(2), Solymosi, Horváth
Magyarország: Boldizsár (MAFC) – Nagy (FTC), Onódi (KAC) – Solymosi (FTC), Kapocsi (Zugló), Szabó (KAC) – Csomor (KAC), Horváth II. (FTC), Palatí­nus (Törekvés), Laczkó (MTK), Császár (Törekvés)
Csere: Zörgő (KAC) Moór (?)

* * *

1937. október 10., Bécs, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (1:0)
vezette: Argent (angol)
Góllövő: Sárosi, Cseh
Magyarország: Szabó (Hungária) — Miklósi (Szürketaxi), Biró (Hungária) – Magda (Fe­rencváros), Turay (Hungária), Balogh (Újpest) — Béky (Phöbus), Cseh (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Kemény (Ferenc­város)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

21. perc:

Béky kivár, lő — a labda Sesta mellett elsuhan, a kapu bal sarka felé tart, ahol már Sárosi várja. Sárosin kí­vül Andrí­tz és Mock is fut a labdára. Sárosi az ügyesebb, az osztrák védők elől elkanalazza a labdát, egy kicsit viszi is, azután nehéz szögből nyolc mélerről laposan küldi a túlsó sarokba. 1 :0-ra vezetünk! A magyar tábor kitörő örömmel fogadja a gólt!

Az utolsó percekben Biró kiállí­tása miatt a magyar csapat emberhátrányban játszott, a győztes gólt ek­kor szereztük!

Bővebben …

* * *

1937. október 24., Bukarest, MAGYARORSZÁG B-ROMáNIA B 3:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Finta(2), Rökk
Magyarország: Csikós (Phöbus) – Miklósi (Szürketaxi), Fekete (Phöbus) – Gyarmati (Sze­ged), Balogh (Nemzeti), Szalay (Nemzeti) – Rökk (Phöbus), Bihámy (Nemzeti), Kisalagi (Nemzeti), Finta (Bocskai), Horváth (Nemzeti)

* * *

1937. november 14., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 2:0 (1:0)
vezette: Popovics (Jugoszláv)
Góllövő: Sárosi, Toldi
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Gyarmati (Szeged), Turay (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Sas (Hungária), Kiss (Ferencváros), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A hideg, havas í­téletidő miatt a magyarok javasolták, hogy csak barátságos mérkőzést játsszon a két csapat. A svájciak nem fogadták el, í­gy a csapa­tok EK-mérkőzést küzdöttek végig. Sárosi már az első félidő 3. percében közel­ről megszerezte a vezető gólt, ezután azonban több mint egy órát kellett várni az újabb gólig.

Kiss a 16-os mentén Toldi elé tálal, ő Sárosihoz játszik — tőle a labda visszapattan Toldihoz. Toldi jobb lábbal hirtelen, laposan kapura lő. Nem is látszik veszélyesnek a lövés, de a sáros labda Bizzozero kezéről balra csúszik, neki ütközik a kapufának, s mire a kapus utána dobja magát, már túl is van a gólvonalon. 2:0-ra vezet Magyarország!

A győztes csapat és a mezőny legjobbja Lázár Gyula volt. Gólt ugyan nem szerzett, de

a labdával azt csinált, amit akart. Fölényesen szerelt és kitűnő labdákkal tömte a csatárokat. Lázár nagy technikájának pompásan kedvezett a csúszós, havas pálya. Életének egyik legnagyobb játékát láttuk tőle.

Ekkor kapta “A havasok királya” cí­met.

Bővebben …

* * *

1937. november 14., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG ifj.-CSEHSZLOVÁKIA ifj. 4:1 (ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Bitz(2), Csomor, Laczkó
Magyarország: Boldizsár (MAFC) – Nagy (FTC), Onódi (KAC) – Solymosi (FTC), Kapocsi (Zugló), Zumpft (KAC) – Csomor (KAC), Bitz (Hungária), Horváth II. (FTC), Laczkó (MTK), Császár (Törekvés)

* * *

1937. december 29., Budapest, Hungária út, MAGYAR VÁL. KERET-VENUS BUKAREST 3:0
Góllövő: Zsengellér, Zombori, Szendrődi
Magyarország: Csikós (Phöbus) – Miklósi (Szürketaxi), Fekete (Phöbus) – Gyarmati (Szeged), Szűcs (Újpest), Pázmándy (Elektromos) – Pusztai (Újpest), Vincze (Újpest), Szendrődi (Elektromos), Zsengellér (Újpest), Horváth (Nemzeti)
Csere: Sziklai (Újpest), Balogh (Nemzeti), Zombori (Elektro­mos)

Az előkészületi mérkőzés után Zsengellér í­gy nyilatkozott:

– Az I. félidőben nem ment, nagyon csúszós volt a talaj. Szünet után meg­szoktuk a talajt, s akkor a csatársor egészen jól játszott. A mérkőzés legszebb mozzanata az volt, amikor Vincze kiugrasztotta Szendrődit és ő gólt lőtt.

Az 1937-es évben Hámori László és Magda Béla szerepelt újonc ferencvárosi játékosként a nemzeti csapatban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ