Muzeális lapszemle: 1937.VII.4. KK, Ferencváros – Vienna 2:1

muzealis_kk_1937

„Fölényeskedve és rosszul játszott a Ferencváros” – ha így kezdődik egy újság beszámolója, akkor azt alapból nem hiszem el. Egyrészt mert a Fradiról van szó, másrészt az 1937-es KK sorozat második fordulójának első mérkőzésén még nyertünk is 2:1-ra a Vienna ellen. Tudom, ettől még lehet valóságalapja a címnek, sőt ismerve azon időszakok tudósításait, a fenti megállapítás inkább a realitás és az aggódás kategóriájába tartozik. Még sem esett jól, de ez már a Fradista mivoltom hozadéka. Azt persze nem tudhatom, hogy 1937-ben a zöld-fehér színekért rajongó szurkolók, ha kezükbe vették az újságot vajon dühöngtek vagy igazat adtak a tudósítónak.

Mivel magáról a mérkőzésről én is csak a korabeli újság megsárgult lapjain keresztül tudok véleményt formálni, így természetesen elfogadom a kemény kritikát, mely az egész beszámolót áthatja. Vajon miért fogalmazott ilyen keményen az újságíró? Tán mindenki biztos győzelmet várt és mivel ez elmaradt, ráadásul Háda kivételével senki sem játszott elfogadhatóan, az újságíró ezért mártotta „vitriolba” a tollát? Számomra még az is a csodálat határát súrolja, hogy 1937-ben milyen lelkiállapotban léptek pályára a játékosok, hiszen a közelgő világégés fuvallata már nagyon belengte egész Európát.

Az osztrák Vienna FC sem volt könnyű ellenfél. Az 1894-ben alapított bécsi klub, mely a főváros Döbling kerületét képviseli. Nevükhöz fűződik Európa első nemzetközi sorozatának, a Mitropa kupának a megnyerése 1931-ben. Ebben az évben szerezték meg az első bajnoki címüket is, amit még öt követett (az utolsót 1955-ben nyerték). Ezen felül még háromszor nyerték meg az osztrák kupát, és a történelemnek „köszönhetően”, 1943-ben a német kupát is begyűjtötték (1938-ban Ausztria német lerohanása után, a Hitleri Harmadik Birodalom része lett).

A Fradi Máriabesnyőn, nyugodt és békés körülmények között készült a mérkőzésre. A csapatvezetők mindent elkövettek annak érdekében, hogy a játékosok csak az előttük álló feladatra tudjanak koncentrálni. Az öltözőben is minden rendben volt, Lázár felépült a sérüléséből és Gyetvai Lászlón sem látszott az idegesség, pedig nála még érhető is lett volna. Ezen a mérkőzésen játszott először a Ferencvárosban. 19 évesen, egy KK mérkőzésen bemutatkozni, szép számú közönség előtt, nem könnyű feladat. A fiatal és nagyon tehetséges balszélsőnk remekül mutatkozott be, számos elfutással, jó beadással és lövéssel tette le a védjegyét. Gyetvai László 1948-ig szolgálta a zöld-fehér színeket, 229 alkalommal lépett a pályára és 85 gólt szerzett. Újoncként, az 1937/38-ban bajnoki címet is szerzett (utána még a 1939/40-ben és az 1940/41-ben is tagja volt a bajnokcsapatnak).

A kor beszámolóihoz méltóan, a Nemzeti Sport bő terjedelemmel foglalkozik a 2:1-re megnyert mérkőzéssel, így arról bővebben nem is írnék. Persze ehhez a „kritikai” hangvétel is hozzájárul, amit ha a szívemre hallgatnék, még ki húznék az újságból, bár tudom, hogy a csapat nem játszott jól azon a mérkőzésen. Ettől függetlenül nyertünk és előnnyel várhattuk a bécsi visszavágót, bár a csapat vezetése eléggé szkeptikusan nyilatkozott az esélyeket illetően. Vajon volt alapja az óvatosságnak?

Annak ellenére sem árulom el, hogy a Fradi történelmét ismerők tudják a „végkifejletet”, de az odáig vezető út bővelkedett még izgalmakban. Főleg a Vienna elleni összecsapás hozott igazi fordulatokat.

– lalolib –

1937.06.13., Prága: Slavia Prága – Ferencváros: 2-2, KK 1. forduló 1.mérkőzés
1937.06.27., Üllői út: Ferencváros- Slavia Prága: 3-1, KK 1. forduló visszavágó

1937.07.04., Üllői út: Ferencváros- Vienna: 2-1, KK 2. forduló 1. mérkőzés

Nemzeti Sport & Sporthírlap

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  • Mai nyelvre és erőviszonyokra átültetve: szidjuk a Fradit, hogy a BL-ben a 4 közé jutásért gyenge játékkal verjük meg pl. a Lyont vagy a Dortmundot, vagy a Napolit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 02.01.17:00 Kisvárda-FTC (TV:M4 Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST