1939 – Sárosi III. is válogatott mezt ölt

Sárosi III. Béla

1939. február 19., Lille, ÉSZAK-FRANCIA LIGAVÁLOGATOTT-BUDAPEST 2:1 (1:1)
Góllövő: Zsengellér
Budapest: Sziklai (Újpest) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Rozsáli (Elektromos), Pálya (Nemzeti), Zsengellér (Újpest), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)

Bővebben …

* * *

1939. február 26., Rotterdam, HOLLANDIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Dale (angol)
Góllövő: Zsengellér, Gyetvai
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Bíró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Béky (Phöbus), Cseh (Hungária), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A 78. percben egyenlít a magyar csapat. A holland védők Béky felé rohannak. Jobbszélsőnk azonban nagyszerűen beadja a labdát. A kapu előtt átsuhan a labda a másik oldal felé, ahol Gyetvait üresen hagyták. Gyetvai berohan, a holland kapus kétségbeesetten kifut, de hiába, mert balszélsőnk a kapus mellett nem túlságosan erősen a kapu közepébe rúgja a labdát. 2:2!”

Bővebben …

* * *

Kiszely István

1939. március 16., Párizs, Parc de Princes, MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 2:2 (1:1)
vezette: Lewington (angol)
Góllövő: Kiszely(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Kiszely első gólja a 17., a második az 55. percben így esett:

Biró labdáját Diagne rövidenrúgja ki, a labda a 16-oson álló Kiszely elé kerül, a ferencvárosi tank nagy lövése akadálytalanul jut a bal felső sarokba. 1 :1 ! Gyönyörű lövés volt. Kiszely gyors elhatározó képessége döntő volt ebben a pillanatban, a szép, váratlan lövés meghozta az eredményt.

Szántó száguld a labdával, mint a villám és teljes rohamban be is adja. Kolláth továbbítja. A labda kissé előre ível, úgy tíz méterre a kapu elé. Da Rui és Kiszely fut rá, Kiszely éri el előbb és kapásból a jobb felső sarokba bombáz. 2:1!

Bővebben …

* * *

1939. március 19., Cork, MAGYARORSZÁG-ÍRORSZÁG 2:2 (1:1)
vezette: Nattras (angol)
Góllövő: Zsengellér, Kolláth
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Ádám (Újpest), Zsengellér (Újpest), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

2:1-es magyar vezetésnél történt a következő eset:

Gyetvai szögletet ér el de a játékvezető nem adja meg. Édes dolog, hogy a mérkőzés közben is szól a zene … A lelátón ugyanis egy koldus harmonikázik és kéreget. Egészen jól hallható a zene lent a pályán is …

Bővebben …

* * *

1939. április 2., Zürich, SVÁJC-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:0)
vezette: Scorzioni (olasz)
Góllövő: Déri
Magyarország: Szabó (Hungária) – Olajkár I. (Kispest), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Solti (Phöbus), Déri (Kispest), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

67. perc: Most újabb magyar támadás következik. Déri túl sokat viszi a labdát, végül azonban nagy lövést ereszt meg. Fölé. Az erős labda eltalál az állóhelyen egy nézőt, aki összeesik …

Bővebben …

* * *

1939. május 18., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-ÍRORSZAG 2:2 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Kolláth(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Kis (Hungária), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Sárosi (Ferencváros), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Nagy (Szeged)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A mérkőzésről tulajdonképpen azt kellene mondanunk, hogy jellegzetesen magyar-ír mérkőzés volt. Mert immár ötödször fordult elő, hogy keservesen mérkőztünk az írekkel és a küzdelem végén örülnünk kellett az eredménynek. (Sporthírlap)

A csapat egyik üdvöskéje, Kiszely is rendkívül gyengén játszott. Csak napok múlva derült ki, hogy mandulagyulladását eltitkolva lépett pályára. Úgy lépett pályára, hogy előbb négy darab félgrammos kinint vett be. Az egész mérkőzésen bódultan játszott …

Bővebben …

* * *

1939. június 8., Budapest, Üllői út, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:0)
vezette: Thompson (észak-ír)
Góllövő: Kiszely
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Balogh (Újpest) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

78. perc: Végre magyar gól születik. Nagyon szépen építik a belsők a támadást, Kiszely Sárosit szökteti, Sárosi továbbad Kincsesnek. Kincses egy kis gondolkodás után bead, Sárosi nem éri el a labdát, de Kiszely élesen fejeli. A labda a jobb kapufa tövére pattan, visszafelé megy a mezőnybe, az emberek már a fejüket fogják az óriási balszerencse láttán. Különösen, amikor Rava hanyattvetődve kirúgja a labdát a kapu elől. Most azonban szerencsére a jobbösszekötőből visszafelé futó Kiszely bal lábára jön a labda és a balösszekötő minden elkeseredettségét beleadva a lövésbe, 14 m-ről az emberek között egy méter magasságban élesen bombáz a bal sarokba. 3:1.

Bővebben …

* * *

1939. június 14., Budapest, Latorca u., BUDAPEST-BRÜSSZEL 4:0
Góllövő: Cseh(3), Toldi
Budapest: Boldizsár (Kispest) – Kis (Hungária), Pákozdi (Elektromos) – Pázmándy (Elektromos), Soós (Budafok), Dudás (Hungária) – Váradi (Taxi), Toldi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Déri (Kispest), Tóth (Phöbus)

Szerda este Budapest és Brüsszel csapata olyan időben találkozott egymással, amely szokatlan a magyar futball történetében. Az idő alatt nemcsak az időpont – este fél 10 -, hanem az időjárást is kell érteni. Ennek a mérkőzésnek nemcsak a villanyfény, hanem a csaknem teljesen víz alá került pálya, a szünet nélkül zuhogó zápor is teljesen eredeti és újszerű ízt adott.

Az első magyar pályán elért „villanyfényes” gólt Cseh lőtte. A 8. percben 18 méterről lőtt a hálóba. Egy perc múlva ismét Cseh volt eredményes – ezúttal 3 méterről. Szünet után ismét a Hungária játékosa talált a hálóba, így Cseh mesterhármasának tapsolhattak a bőrig ázott nézők.

A negyedik gólt 12 méterről Toldi szerezte. Nem sokkal utána véget ért a 2×30 percesre csökkentett nemzetközi mérkőzés.

Ilyen mérkőzés után nem is szabad bírálni a játékosokat, csak dicsérni lehet, hogy becsületesen végigjátszották a két félidőt. Kár, hogy a mérkőzés elázott, mint ahogyan elázott a sok szép ruha és cipő is a nézőtéren. A mérkőzés után a kifelé vezető utakat már teljesen ellepte a víz, a közönség bokáig érő pocsolyákban evickél ki a még nagyobb sárba. Igy folyt le az első villanyfényes esti mérkőzés. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. augusztus 19., Budapest, Latorca u., MAGYAR VÁLOGATOTT-BELGRÁD 2:2
Góllövő: Váradi, Zsengellér
Magyarország: Szabó (Hungária) – Szebehelyi (Gamma), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Váradi (Taxi), Toldi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Kiszely (Ferencváros), Tóth (Újpest)
Csere: Sziklai (Újpest), Ádám (Újpest), Vincze (Újpest), Zsengellér (Újpest), Gyetvai (Ferencváros), Fekete (Újpest)

A lengyelek elleni válogatott mérkőzés főpróbája volt ez az esti találkozó. Ismét zuhogott az eső a Latorca utcai találkozón. A válogatott keret a nyári szünet után nagyon gyengén játszott …

Bővebben …

* * *

1939. augusztus 27., Varsó, LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:2 (1:2)
vezette: Pekonen (finn)
Góllövő: Zsengellér, Ádám
Magyarország: Sziklai (Újpest) — Kis (Hungária), Biró (Hungária) — Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Ádám (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Toldi (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A magyar válogatott először utazott repülőgéppel! A korabeli viccek szerint így akartuk gyorsítani a csapatot… A valóságban a lengyelek gyorsabbak és főleg eredményesebbek voltak. A magyarok egyébként 2:0-ás vezetés után veszítették el a mérkőzést!

Válogatottunk másnap repülővel tért haza. Lengyelország felett rövidesen más repülők is megjelentek, öt nap múlva kitört a világháború …

Bővebben …

* * *

1939. szeptember 24., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 5:1 (2:1)
vezette: Dattilo (olasz)
Góllövő: Zsengellér(3), Kincses, Dudás
Magyarország: Tóth (Szeged) — Pákozdi (Elektromos), Biró (Hungária) — Baróti (Szeged), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) — Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Dudás (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A nagy gólarányú győzelem magyarázatát megtudhatjuk a már akkor szövetségi kapitány Sepp Herberger nyilatkozatából:

– A mi játékosaink erőnléte gyenge. Hiába, az erős és komoly bajnoki mérkőzéseket semmi sem pótolhatja. Márpedig ezen az őszön még nem játszottunk bajnoki mérkőzést a háború miatt. A magyar csapatban különösen az összmunka, a csapatjáték tetszett. A magyar győzelem jogossága vitán felül áll, de a gólarány kissé túlzott.

Bővebben …

* * *

1939. október 1., Bécs, BÉCS-BUDAPEST 3:1 (1:0)
Góllövő: Dudás
Budapest: Csikós (Taxisok) – Pákozdi (Elektromos), Bíró (Hungária) – Pázmándy (Elektromos), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Dudás (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)
Csere: Szalay (Újpest)

A mérkőzésnek nem árt semmit sem az, hogy most Bécs-Budapest elnevezéssel kerül sorra. Aki emlékszik a régi osztrák-magyar mérkőzésekre, az jól tudja, hogy azok a legnagyobb események közé számítottak, s azokon mindig a legmagasabb fokú labdarúgó művészetet mutatták be.

Az osztrák csapat elfogódottan, a magyar csapat elbizakodottan kezdett. Amikor aztán az osztrákok rájöttek, hogy a magyar csapat nem is olyan jó, mint a híre, kinyílt a szemük és egyre bátrabban kezdtek játszani. A mi támadásaink befejezése sohasem volt olyan veszélyes, mint az egymást követő osztrák támadások közül akármelyik. Rég nem láttuk ilyen rosszul játszani a magyar csapatot. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. október 1., Budapest, Üllői út, BÉCS “B”-BUDAPEST “B” 2:0
Budapest B: Havas () – Olajkár I. (), Polgár (Ferencváros) – Odry (), Tóth (), Balogh () – Rozsáli (), Fekecs III. (), Olajkár II. (), Déri (), Tolvaj ()

Bővebben …

* * *

1939. október 21., Bukarest, MAGYARORSZÁG B-ROMÁNIA B 1:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Halasi
Magyarország: Csikós (Taxisok) – Felföldi (DiMAVAG), Onódy (Kispest) – Baróti (Szeged), Tóth II. (Taxi), Király (Gamma) – Váradi (Taxi), Sütő (Gamma), Hidasi (Újpest), Nemes (Kispest), Tolvaj (Lampart)
Csere: Szalay (Nemzeti)

Bővebben …

* * *

1939. október 22., Bukarest, MAGYARORSZAG-ROMÁNIA 1:1 (0:0)
vezette: Dattilo (olasz)
Góllövő: Tóth III.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Korányi (Nemzeti), Biró (Hungária) – Pázmándy (Elektromos), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Kolláth (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Tóth III. (Újpest)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

Ha nem gólokkal, hanem pontozással döntenék el a mérkőzés sorsát, akkor valószínűleg mi kerültünk volna ki győztesen. Többet támadtunk, mint a románok és több helyzetünk volt. A mérkőzés lefolyása általában fairnak mondható, csak a vége felé vált egy kissé keményebbé a játék. A mérkőzést jó védelmek és gyenge csatársorok jellemezték. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. november 12., Belgrád, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 2:0 (1:0)
vezette: Wüttrich (svájci)
Góllövő: Sárosi, Tóth III.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Polgár (Ferencváros), Biró (Hungária) – Király (Gamma), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Kincses (Kispest), Vincze (Újpest), Kiszely (Ferencváros), Sárosi (Ferencváros), Tóth III. (Újpest)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A 28. percben Beleslin II. fautol a tizenhatos vonalon. A labdának Kiszely áll neki. A jugoszlávok sorfalat állnak, mert azt hiszik, hogy Kiszely kapura lő. Így viszont nem fedeznek le mindenkit. Kiszely azonban a kissé hátrább, de tisztán álló Sárosihoz passzol. Sárosi mintegy 18 méterről kapásból lő és a felfelé tartó labda a bal felső sarokból a jobb alsó sarokba pattan. 1:0-ra vezetünk!

Bővebben …

Az 1939-es évben Sárosi III. Béla és Kiszely István szerepelt újonc ferencvárosi játékosként a nemzeti csapatban.

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST