1942.X.18. Nagyvárad – Ferencváros 3:0

Tízen 11 ellen

Hősiesen küzdött és biztosan győzött a NAC a puhán játszó Ferencváros ellen


Tíz játékossal is győztek a nagyváradiak

Vécsey, a nagyváradi kapus arccsonttörést szenvedett

Nagyvárad – Ferencváros 3:0 (1:0)

A labdarúgó-bajnokság őszi fordulójának döntő jellegű küzdelmét tartották meg az ősi városban. A zuhogó eső ellenére több mint tízezer főnyi közönség jelent meg a nézőtéren. Mindkét csapat a hét közben ismertetett összeállításban állt starthoz.

Alig hogy megkezdődött a mérkőzés: Vécsey, a nagyváradiak kitűnő kapusa a labda elé ugrott, ugyanakkor Perényi is a labdáért ment. A két nagyváradi játékos összeütközött és a kapus elájult. (Kórházba vitték, ahol megállapították, hogy arccsonttörést szenvedett.) A nagyváradiak tehát tíz emberrel játszottak. Onódi hátvéd állt be a kapuba.

A közönség azt várta, hogy a többségben levő ferencvárosiak átveszik a játék irányítását. Ehelyett azonban más történt: a nagyváradiak nyomultak föl. A ferencvárosi csatárok nem tudták maguknál tartani a labdát. Ezzel szemben a nagyváradiak állandó ostromba fogtak. A 20. percben ár 6:0 volt a korner arány a nagyváradiak javára…

A 41. percben Rudas elengedte Tóth III-at, aki lefutott a szélen, aztán bekanyarodott középre és 10-13 méterről a hálóba lőtte a labdát. 1:0. A másik pillanatban a Ferencváros már kiegyenlített volna, de Füstös három lépésre a kaputól, hibázott.

A második félidőben ferencvárosi fölény alakult ki. A nagyváradiak védekeztek, közben azonban Tóth, majd Sárvári veszélyeztette a ferencvárosi kaput. Utána Beke beadását Füstös megint elhibázta. A 20. percben szerencsés körülmények között érte el a második gólt a nagyváradi csapat. Tóth III. beadását Csikós elnézte és a befutó Nagy II. véletlenül saját kapujába lőtte a labdát. 2:0. Öngól.

Most megint fokozatosan felnyomultak a nagyváradiak és a 32. percben Bodola faképnél hagyta az egész ferencvárosi védelmet és beállította a 3:0 arányú végeredményt.

A mérkőzés végén, a zuhogó eső ellenére a nagyváradi közönség berohant a pályára és úgy ünnepelte a játékosokat. Hlatky főispán külön elismerését fejezte ki a mérkőző feleknek a lovagias, sportszerű küzdelemért.

A győztes csapatban Perényi jobbfedezet emelkedett ki, igen szemfüles volt Tóth III. A Ferencvárosból csak Sárosi III-at lehet kiemelni. Gyatrán játszottak a ferencvárosi csatárok. Egyedül Siposnak – az újoncnak – volt néhány biztató pillanata.

Nagyvárad, október 18.

„A Ferencváros rossz játéka teljesen érthetetlen. Főnyeremény volt a zöld-fehérek kezében. Kapust vesztett az ellenfél, védelmét és csatársorát is megbolygatták. Ekkora előnyt 0:0-as állásnál ki nem használni, nagy ritkaság. A nagyváradiak hátulról előre vágták a labdát, amelyre a csatárok, mint a vércsék lecsaptak. A Ferencváros még ilyen arányban is megérdemelte a vereséget és ha nincs a NAC-nak balszerencséje, akkor katasztrofális vereség érhette volna a Ferencvárost.”

* * *

Két órakor indul útnak a Fradi a Pannoniából a pálya felé. Sovány lovacskák, ócska, öreg konfliskocsik viszik a Fradistáka kifelé.
– No, Karcsi mit szólsz ezekhez a lovakhoz, mint szakember? – húzzuk Fintát, aki a Lóhúsüzem tisztviselője.

Finta így válaszol:
– Bárcsak Bodoláék döcögnének ilyen lassan a mi kapunk felé.

Kint a pályán a szakadó eső ellenére 10.000 főnyi rekordközönség szorong. A talaj csúszós, de nem mély. A technikát tehát nagyszerűen lehet majd csillogtatni a mérkőzés folyamán.

Vécsey az ötödik percben csontját töri

Fergeteges hangorkánban kezdődik meg a játék. A NAC rohamoz. Az ötödik percben sajnálatos baleset történik. A kis Perényi Beke szerelése közben erősen összefut Vécseyvel, aki elterül, arca pillanatok alatt feldagad. Arccsonttörést állapítanak meg. A balszerencsés kapust nyomban az Állami Közkórházba szállítják. A kapuba a hátvéd Ónody áll be.

– Csöngettek a NAC-nak! – mondja a B közép egyik tagja, hamisítatlan ferencvárosi tájszólásban. Ám tévedett az illető, mert a NAC szárnyakat kapva, elkeseredetten támad. Most látszik csak igazán, hogy Rónay mester milyen kitűnő erőbe hozta fiait. Nagyszerűen bírják a felfokozott munkát, no meg a mindinkább csúszósabbá vált talaj nehézségeit.

Tóth Matyi kétszer, Bodola Dudus egyszer vette be Csikós hálóját

A Fradi csatársora gyatrán játszik. Nincs ebben a sorban semmi átütő erő. Úgyszólván csak két-három lövés megy a mérkőzés egész folyamán a kapura. A félidő befejezése előtt a gyorslábú Tóth III. elfut a nehezen forduló Rudas mellett s belövi a NAC első gólját. A NAC továbbra is úr a pályán.

Szünet után Bodola második – támadó – középfedezetet játszik s ebben a szerepkörében csirájában fojtja el a pesti zöld-fehérek támadásait. Ez a taktika nagyszerűen beválik. A Fradi nem talál helyet sehol sem. Mindenhol akad NAC-láb s vége a támadásnak.

Sőt a 25-ik percben Tóth III. a balszél végéről kapura lő s a labda Nagy II. lábáról a kővé dermedt Csikós hálójába surran. A NAC továbbra is ellenállhatatlanul támad. Bodola hátulról pompás ütemben ugrik ki, megkerüli Lázárt és Csikóst és a hálóba tolja a labdát.
3:0! Teljes diadal.

Perényi és Polgár a mezőny két legjobb embere

A nagy mérkőzés két legjobb játékosa Perényi és Polgár volt. Mindketten hibátlanul játszottak. Kívülük a szükséghátvéd. Kovács II. játszott ragyogóan, de kitett magáért a fáradhatatlan Bodola és Juhász, illetve Nagy II. és Sárosi III. is.

A Fradi csatársora kétségbeejtően játszott. Alig volt a mérkőzés folyamán két-három komolyabb akciójuk. Nagyon hiányzott Gyetvay; a baloldalon Beke lassúsága sok támadást akasztott meg.

Az újonc Sipos mérsékeltebb bemutatkozása ellenére kiváló játékos. Balszerencséje, hogy a 90 perc alatt nem kapott úgyszólván egyetlen igazi jó labdát, olyant, amire teljes iramban ráfuthatott volna. Ez főleg összekötőjének, Füstösnek a hibája.

Végül: Székely Árpád játékvezető igen jól vezette a nagyiramú mérkőzést, bár a hazai közönség elfogult hangorkánja éppen nem segítette elő fáradságos munkájának nyugodt elvégzését.

Nagyításhoz klikk a képre!

Nagyításhoz klikk a képre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST