1942.VI.29. MK Döntő, Ferencváros – DiMÁVAG 6:2

“Az életet nem azok a napok jelentik, amelyek elmúltak, hanem azok, amelyekre emlékezünk.” Amikor az egyik szerkesztőjévé válhattam ennek a remek rovatnak, már tudtam, hogy lesznek olyan évek, melyekről nem lesz könnyű írnom.

Nem lesz könnyű, mert nem tudom elvonatkoztatni a sporteseményt, az adott évtől. Szerencse, hogy a háborús borzalmak mellett, a sport még tartotta magát. Kíváncsian böngésztem át először az újságot és próbáltam utalást találni arra, ami az 1942-es Magyar Kupa döntőjét körülvette, de nem találtam. Először talán nem is értettem, de mikor ráleltem a cikk elején a Fradi öltözőjében történt diskurzusra, már világossá is vált.

“Hírnök jön be és újságolja, hogy két perc alatt éppen most esett két gól az Újpest-SalBTC mérkőzésen. Ebben a pillanatban harsány ordítás hangzik kívülről. Valaki megjegyzi:

– Gólt lőtt a “Stécé”!

Polgár megszólal:

Dehogyis! Az Újpest rúgott gólt. ha a Stécé rúgott volna, sokkal nagyobb lenne a hangorkán.”

Hiába állt háborúban önmagával a világ, a játékosok már akkor tudták, hogy az ősi ellenfél zrikálása segít a mindennapi borzalmak elviselésében.

Mi is felejtsük el a háborút, inkább emlékezzünk kellemesebb eseményekre. Ez évben mutatták be Budapesten Huszka Jenő: “Mária főhadnagy” című operettjét, megjelenik Kodolányi János: “Holdvilág völgye” regénye és New Yorkban, a „Hollywood Theater” filmszínházban bemutatják Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével a „Casablanca” című filmet.

És egy nagy meglepetés a magyar foci háza tájáról: a Csepel nyeri a bajnokságot. A Fradi meg a Magyar Kupát, de ez már nem meglepetés. Már a mérkőzés előtt sokan odaadták a kupát a csapatunknak, annak ellenére, hogy az elődöntőben a diósgyőri alakulat az Újpestet fektette két vállra. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Fradi legyűrte a Stécét, egy diósgyőri szurkoló meg is jegyezte:
„Milyen kár! Pedig milyen szívesen végignéztem volna egy rangadó előmérkőzést.”

Mivel nem tettük meg ezt a szívességet, a nagyszámú, 18 ezres közönség előtt lejátszott mérkőzésen be is jött a papírforma, a DiMávag nem tudott komoly ellenállást tanúsítani, a 6:2-es végeredmény annak ellenére hízelgő volt a vidéki klub számára, hogy a magabiztos 2:0-ás félidő után kiegyenlítettek, de a harmadik gólunk után már csak a gólkülönbség volt a kérdés.

Ezzel megszereztük a hetedik kupagyőzelmünket, mely minden bizonnyal egy kis nyugalmat adott a háborgó lelkeknek. A játékosok is tudhatták és érezhették, hiszen az elkövetkezendő két évben is megnyerték a kupát, de erről részletesebben majd a muzeális lapszemle következő számában olvashattok.

A háborút meg igazából senki sem nyerte meg. Mert egy igazi háborúban, csak vesztesek lehetnek.

NEMZETI SPORT & SPORTHÍRLAP & KÉPES SPORT

19420630_19420629_01_ferencvaros-diosgyori-mavag_mk

19420630_19420629_05_ferencvaros-diosgyori-mavag_mk

Egy hozzászólás a(z) 11110010110ejegyzéshez

  • Mikor ezeket a régi újságokat olvasom, mindíg átjár annak a korszaknak az életérzése, amiről éppen olvasok. Már a főcím varázslatos! Az Újpest kikapott, a Fradi nyert 6-2-re! 🙂 Ráadásul miénk lett a kupa! 🙂 Bízom benne, merítünk a múltból és jelenünket a mai labdarúgóink, hasonló dicsőségekkel töltik meg! Hajrá Fradi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST