1943 – Rudas a válogatottban

Nagy II. András és Rudas Ferenc

1943. május 16., Genf, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 3:1 (3:1)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Bodola(2), Zsengellér
Magyarország: Tóth (Gamma) – Szűcs (Szolnok), Olajkár II. (WMFC), Szalay (WMFC) – Sárosi III. (Ferencváros), Perényi (NAC) – Kincses (Gamma), Marosvári (WMFC), Zsengellér (Újpest), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC)
Szövetségi kapitány: Vághy Kálmán

A mérkőzés nem hozott olyan nagy küzdelmet, mint azt általában várták, ennek az oka azonban arra vezethető vissza, hogy túl hamar — már az első félidőben – eldőlt a játék sorsa. És mert szünet után a kissé fáradtnak látszó svájciak még a viharzó széllel is szembekerültek, nem harcoltak olyan erőfeszí­téssel, amivel a nagy mérkőzés sorsát meg tudták volna fordí­tani. (Képes Sport)

Bővebben …

* * *

1943. június 6., Szófia, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 4:2 (3:0)
vezette: Marek (horvát)
Góllövő: Zsengellér(4)
Magyarország: Tóth (Gamma) – Rudas (Ferencváros), Szűcs (Szolnok), Szalay (WMFC) – Sárosi III. (Ferencváros), Perényi (NAC) – Kovács II. (NAC), Szusza (Újpest), Zsengellér (Újpest), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC)
Szövetségi kapitány: Vághy Kálmán

A mieink a technikás és az ügyes cselekkel operáló Zsengellér góljaival negyedóra után már 3:0-ra vezettek. Ezután Tóth III. kicselezte a bolgár védelmet s az üres kapura gurí­totta a labdát. A biztos gólnak látszó labdát azonban egy, a kapu mögül előugró néző megállí­totta s a mezőnybe vágta. Ez a sportszerűtlen beavatkozás bizony merőben szokatlan a válogatott mérkőzések történetében. A horvát Marek játékvezető némi töprengés után arról a helyről í­télt szabadrúgást a magyar csapat javára, ahol a furcsa beavatkozás történt. (Képes Sport)

Bővebben …

* * *

 

1943. szeptember 12., Stockholm, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 3:2 (1:2)
vezette: Viinioksa (finn)
Góllövő: Zsengellér, Sárvári, Leander (öngól)
Magyarország: Tóth (Gamma) – Rudas (Ferencváros), Olajkár II. (WMFC), Bí­ró (Újpest) – Sárosi III. (Ferencváros), Nagy II. (Ferencváros) – Egresi (Kispest), Zsengellér (Újpest), Sárvári (NAC), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC)
Szövetségi kapitány: Vághy Kálmán

A mérkőzésen megjelent a svéd trónörökös, aki a 40 ezer néző üdvrivalgása közepette kezet fogott a játékosokkal. A magyar csapat, ha nem is játszott különösen jól, derekasan helytállt. Sportszerű viselkedésével pedig elnyerte a svéd közönség rokonszenvét.

Bővebben …

* * *

1943. szeptember 15., Helsinki, MAGYARORSZÁG-FINNORSZÁG 3:0 (2:0)
vezette: Eklind (svéd)
Góllövő: Tóth III.(2), Sárvári
Magyarország: Tóth (Gamma) — Rudas (Ferencváros), Olajkár II. (WMFC), Biró (Újpest) — Sárosi III. (Ferencváros), Nagy II. (Ferencváros) – Egresi (Kispest), Zsengellér (Újpest), Sárvári (NAC), Bodola (NAC), Tóth III. (NAC)
Szövetségi kapitány: Vághy Kálmán

Válogatottunk a könnyű mérkőzésen könnyed játékkal szórakoztatták a lelkes közönséget. Játékosainkat eleinte meglepte a „hideg északiak” szurkolása, akik fergetegesen buzdí­tották a hazaiakat. Eredménytelenül, mert ekkor még nagy tudásbeli különbség volt a két csapat között …

Bővebben …

* * *

1943. november 7., Budapest, Üllői út, SVÉDORSZÁG-MAGYARORSZÁG 7:2 (2:2)
vezette: Mies (német)
Góllövő: Szusza(2)
Magyarország: Tóth (Gamma) – Mészáros (NAC), Szabó (Gamma), Kispéter (Szolnok) – Sárosi III. (Ferencváros), Nagy II. (Ferencváros) – Egresi (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Szusza (Újpest), Zsengellér (Újpest), Tóth III. (NAC)
Csere: Szusza h. Sárvári (NAC), Sárvári h. Szusza
Szövetségi kapitány: Vághy Kálmán

Ilyen súlyos vereséget 1909 óta (akkor Anglia ellen 2:8) nem szenvedett a magyar válogatott Budapesten! A korábban Stockholmban legyőzött svédek az üllői úti pályán 2:2-es félidő után sorra lőtték a gólokat.

A sportszerető közönségnek csak az az egy vigasza marad, hogy nem a magyar labdarúgó sport bukott itt el, hanem csak egy téves elgondolásra felépí­tett, hibás összeállí­tású és rossz napot kifogó, az igazi magyar válogatott klasszist meg se közelí­tő, gyenge együttes.

Tí­zezrek fütyülték ki a meccs végén a magyar csapatot, amely ezzel a siralmas 90 perccel fejezte be az 1943-as évet.

Bővebben …

1944-ben a hadihelyzet miatt már nem rendezhettek válogatott mérkőzéseket, Magyarország í­s a világháború szí­nterévé változott.

1943-ban Rudas Ferenc és Nagy II. András személyében újabb ferencvárosi játékosok mutatkoztak be a magyar válogatottban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ