1955 – Fenyvesi után, Kertész is cí­meres mezt húz

Kertész Tamás

Kertész Tamás

1955. április 6., Prato, MAGYARORSZÁG-LUXEMBURG 5:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Ilku II.(2), Jagodics, Povázsai, Lelenka
Magyarország: Várhidi (Bp. V. Lobogó) – Sebestyén (Épí­tők), Sárosi (Bp. V. Lobogó), Vékony (Ózdi V.) – Karádi (Bp. V. L.), Nemes (Kinizsi) – Jagodics (Kecskeméti K.), Keresztes (Épí­tők), Ilku II. (Dorog), Lelenka (V. Izzó), Povázsai (Csepel)

* * *

1955. április 8., Siena, MAGYARORSZÁG-TÖRÖKORSZÁG 3:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Keresztes(2), Lelenka
Magyarország: Várhidi (Bp. V. Lobogó) – Sebestyén (Épí­tők), Szimcsák II. (Bp. V. Lobogó), Vékony (Ózd) – Karádi (Bp. V. L.), Bokréta (Bp. Kinizsi) – Völgyi (Csepel), Keresztes (Épí­tők), Ilku II. (Dorog), Lelenka (V. Izzó) Karikó (Győri Lok.)

* * *

1955. április 10., Firenze, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 2:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Ilku II.(2)
Magyarország: Várhidi (Bp. V. Lobogó) – Sebestyén (Épí­tők), Szimcsák II. (Bp. V. Lobogó), Vékony (Ozdi V.) – Karádi (Bp. V. L.), Bokréta (Kinizsi) – Jagodics (Kecskeméti K.), Sági (Csepeli V.), Ilku II. (Dorog), Lelenka (V. Izzó), Karikó (Győri Lok.).

A Stadio í­gy í­rt a mérkőzésről:

A magyarok tudásuknak ragyogó bizonyí­tékát nyújtották az utolsó mérkőzésen is. Biztosan, jó játékkal vették az utolsó akadályt is. Szemre is igen szép és látványos volt a játékuk. Győzelmük értékét emeli, hogy egy kiváló jugoszláv együttest győztek le.

Sir Stanley Rous, az angol labdarúgó szövetség főtitkára a következőket mondta: — Tudtuk, hogy a magyar labdarúgás kiváló, azt azonban nem gondoltuk, hogy fiataljaik is ilyen nagy tudásúak. A legnagyobb dicséret részükre: méltók a nagyokhoz, teljesen az ő nyomdokaikon haladnak.

Ezen az UEFA tornán csak a csoportgyőzelemig játszottak a csapatok. Döntőket nem rendeztek, mondván csak a játék a fontos, az öldöklő végküzdelem nem… A magyar csapat egyébként ilyen eredménnyel volt csoportgyőztes: 3 3 – – 10:1 6 pont.

* * *

1955. április 24., Bécs, Prater stadion, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (2:2)
vezette: Diamantopolusz (görög)
Góllövő: Fenyvesi, Hidegkúti
Magyarország: Oláh (Salgótarján) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bp. V. Lobogó) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Sándor (Bp. V. Lobogó), Kocsis (Honvéd), Hidegkúti (Bp. V. Lobogó), Puskás (Honvéd), Fenyvesi (Kinizsi)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A Práter stadion 65 ezres nézőserege dermedt csendben fogadta az 5. percben a magyar csapat vezető gólját:

Sándor harcol ki szögletet. Ő í­veli be a labdát, Hidegkúti az osztrák kaputól mintegy 10 méternyire szorongatott helyzetben a jobbösszekötő helyére húzódott Fenyvesi elé tálal, a balszélső mintegy 8 méterről nagy erővel lő és a labda fejmagasságban a kapu jobb oldalába vágódik.

Nem sokáig örülhettünk a vezetésnek, de azután Hidegkúti góljával ismét a magyar csapat vezetett. Rögtön a kezdés utáni akcióból az osztrákok ismét egyenlí­tettek és ez már a végeredményt is jelentette.

Ocwirk í­gy beszélt a mérkőzés után: — Arra számí­tottam, hogy a magyar csapat sokkal gyengébben játszik. Úgy látszik, hogy a magyarok nemcsak játszani, hanem harcolni is tudnak.

Bővebben …

* * *

1955. április 24., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG B-AUSZTRIA B 3:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Szilágyi(2), Csordás
Magyarország: Gulyás (Kinizsi) – Kovács II. (Bp. V. Lobogó), Börzsei (Bp. V. Lobogó), Dalnoki (Kinizsi) – Kovács I. (Bp. V. Lobogó), Dékány (Kinizsi) – Tóth II. (Csepel), Machos (Honvéd), Szilágyi (Vasas), Vilezsál (Kinizsi), Tóth M. (Dózsa)
Csere: Csordás (Vasas)

Szünet után higgadtabban és jobban játszottak B-válogatottunk tagjai, s csaknem állandó nyomás alatt tartották az osztrákok kapuját, főleg a lendületes Csordás beállása után jónéhány helyzet támadt az osztrákok kapuja előtt és ezek közül kettőt kihasználtak csatáraink. A magyar B-válogatott győzelme nemcsak megérdemelt volt, hanem – nagyobb arányú is lehetett volna.

* * *

1955. április 24., Linz, MAGYARORSZÁG U.-FELSŐ-AUSZTRIA 4:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Orosz(3), Kovács
Magyarország: Faragó (Honvéd) — Mátrai (Kinizsi), Henni II. (Kinizsi), Dudás (Diósgyőr) — Szabó (Kinizsi), Csernai (Csepel) — Bencsics (Szomb. Lok.), Varga (Dorog), Orosz (Kinizsi), Szigeti (Diósgyőr), Kovács (V. Izzó)

* * *

1955. április 24., Bécs, MAGYARORSZÁG IFJ.-AUSZTRIA IFJ. 0:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Várhidi (Bp. V. Lobogó) — Sebestyén (Épitők), Szimcsák II. (Bp. V. Lobogó), Vékony (Ózd) – Karádi (Bp. V. L.), Bokréta (Kinizsi) – Jagodics (Kecskeméti K.), Sági (Csepeli V.), Ilku II. (Dorog), Lelenka (V. Izzó), Karikó (Győri Lok.)
Csere: Keresztes (Épitők)

* * *

1955. május 8., Oslo, MAGYARORSZÁG-NORVÉGIA 5:0 (2:0)
vezette: Leo Helge (dán)
Góllövő: Palotás(2), Kocsis, Puskás, Tichy
Magyarország: Danka (Pécs) – Hegyi (Pécs), Várhidi (Dózsa), Lantos (Bp. V. L.) – Szojka (Salgótarján), Csernai (Csepel) – Tóth II. (Csepel), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bp. V. Lobogó), Puskás (Honvéd), Szimcsák (Bp. V. L)
Csere: Kocsis h. Csordás (Vasas), Puskás h. Tichy (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az „északi portya” nyitómérkőzésén tetszetősen és gólerősen játszott az újoncokkal teletűzdelt válogatott. Fenyvesi Máté önként mondott le a válogatottságról, csak a Kinizsi könnyű dániai mérkőzésein szerepelt, és közben készült az érettségi vizsgáira …

* * *

1955. május 11., Stockholm, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 7:3 (4:2)
vezette: Asmussen (dán)
Góllövő: Kocsis(3), Puskás(2), Szojka, Hidegkúti
Magyarország: Oláh (Salgótarján) — Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Lantos (Bp. V. L.) — Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) — Sándor (Bp. V. L.), Csordás (Vasas), Kocsis (Honvéd), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Bp. V. L.)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Az utolsó negyedórában a magyar csapat teljes technikai és taktikai fölénye domborodott ki. Olyan szépen és mutatósan játszott a magyar válogatott – mint a legjobb napjaiban. A svédek csak lelkesedéssel tudták megakadályozni az újabb magyar gólokat — ezt sem sokáig. A 32. percben Puskás küldött védhetetlen lövést a bal alsó sarokba (6:3), majd a 36. percben Kocsis lőtte a mérkőzés utolsó és legszebb gólját.

* * *

1955. május 15., Koppenhága, MAGYARORSZÁG-DÁNIA 6:0 (3:0)
vezette: Luty (angol)
Góllövő: Sándor(3), Kocsis(2), Palotás
Magyarország: Danka (Pécs) – Buzánszky (Dorog), Lóránt (Honvéd), Várhidi (Dózsa) — Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) — Sándor (Bp. V. L.), Kocsis (Honvéd), Palotás (Bp. V. L.), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Bp. V. L.)
Csere: Palotás h. Csordás (Vasas)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar válogatott megérdemelte a mérkőzés végén a közönség nagy tapsát: a csúszós, nehéz talajon is szépen és eredményesen játszott. Meg kell még emlí­teni, hogy ez a mérkőzés is igen sportszerű körülmények között folyt le.

Két dán lapvélemény:

A POLITIKEN hétfői számában A MAGYAR LABDAMŠ°VÉSZEK JÁTÉKOS KÖNNYEDSÉGGEL ÉRTÉK EL A 6:0-ÁS GYŐZELMET! főcí­mű cikkében kiemeli, hogy a 41 ezer néző végig kitartott a hatalmas viharban is, hogy egy percet se mulasszon el a könnyedén, elegáns mozdulatokkal játszó magyarok bemutatójából.

A DAGENS NYHEDER főcí­mei: Tönkrevertek bennünket a magyarok! A 6:0-s magyar győzelem kristálytiszta volt. Dániában még nem láttak labdarúgó-csapatot í­gy játszani!

* * *

1955. május 19., Helsinki, MAGYARORSZÁG-FINNORSZÁG 9:1 (4:0)
vezette: Andersson (svéd)
Góllövő: Palotás(3), Csordás(2), Tichy(2), Puskás, Tóth II.
Magyarország: Danka (Pécs) – Hegyi (Pécs), Várhidi (Dózsa), Lantos (Bp. V. L.) – Bozsik (Honvéd), Csernai (Csepel) – Tóth II. (Csepel), Csordás (Vasas), Palotás (Bp. V. L.), Puskás (Honvéd), Szimcsák (Bp. V. L.)
Csere: Puskás h. Kocsis (Honvéd), Palotás h. Tichy (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Nagyon egyoldalú volt a játék. Néhány rövid időszaktól eltekintve állandóan a magyar válogatott támadott, időnként nagyon szépen játszott, s könnyedén érte el góljait. Lényegesen nagyobb arányban is győzhetett volna, örvendetes, hogy a fiatalok ezúttal s igen jól illeszkedtek be az együttesbe.

* * *

1955. május 29., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-SKÓCIA 3:1 (0:1)
vezette: Seipelt (osztrák)
Góllövő: Hidegkúti, Kocsis, Fenyvesi
Magyarország: Danka (Pécs) – Buzánszky (Dorog), Várhidi (Dózsa), Lantos (Bp. V. L.) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Sándor (Bp. V. L.), Hidegkúti (Bp. V. L.), Kocsis (Honvéd), Puskás (Honvéd), Fenyvesi (Kinizsi)
Csere: Danka h. Faragó (Honvéd), Sándor h. Palotás (Bp. V. L.)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Hidegkúti Nándor, aki ezen a mérkőzésen volt ötvenedszer tagja a magyar labdarugó-válogatottnak, ezeket mondta az esti dí­szvacsorán:

– Sokkal jobban játszottak a skótok, mint tavaly decemberben Glasgow-ban. Akkor inkább küzdöttek, most azonban játszottak is, méghozzá igen jól. Annyit mondhatok még jellemzésül, hogy idehaza ilyen kitűnő ellenféllel szemben még sohasem játszottam.

Bővebben …

* * *

1955. szeptember 17., Lausanne, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 5:4 (3:2)
vezette: Devillers (francia)
Góllövő: Machos(2), Puskás(2), Kocsis
Magyarország: Fazekas (Bp. V. L.) – Buzánszky (Dorog), Kárpáti (Győr), Várhidi (Dózsa) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Raduly (Vasas), Kocsis (Honvéd), Machos (Honvéd), Puskás (Honvéd), Hidegkúti (Bp. V. L.)
Csere: Raduly h. Tichy (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Végre Svájcnak is európai értelemben vett klasszikus támadósora van. Szenvedélyes, drámai küzdelem folyt, indokolt, de elkerülhető 11-es fosztotta meg Svájcot a megérdemelt döntetlentől.

A továbbiakban azt í­rja a TRRUNE DE LAUSANNE nevű svájci lap, hogy az erkölcsi győztes feltétlenül a svájci csapat volt. Ezt azzal magyarázza, hogy lelkes, viszonylag jól játszó együttesük megérdemelte volna a döntetlent, ami a magyarok ellen nagyon nagy teljesí­tmény.

A magyarok sokszor hét játékossal támadtak (öt csatárral és két fedezettel), ami bizonyos kockázattal jár.

Nos, most ráfizettek a kockáztatásra. Ez eredményezte ugyanis számunkra a négy gólt.

* * *

1955. szeptember 20., Athén, ATHÉN-BUDAPEST 2:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Szusza
Budapest: Ilku (Dorog) – Kovács II. (Bp. V. L.), Börzsei (Bp. V. L.), Lantos (Bp. V. L.) – Kovács I. (Bp. V. L.), Kotász (Honvéd) – Sándor (Bp. V. L.), Kárász (Bp. V. L.), Szusza (Dózsa), Raffai (Győri V.), Szimcsák (Bp. V. L.)

* * *

1955. szeptember 22., Athén, BUDAPEST-GÖRÖG VÁLOGATOTT 1:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Szusza
Budapest: Kamarás (Vasas) – Kovács II. (Bp. V. L.), Lantos (Bp. V. L.) – Kovács I. (Bp. V. L.), Dékány (Kinizsi) – Sándor (Bp. V. L.), Szusza (Dózsa), Babolcsay (Honvéd), Kotász (Honvéd), Szimcsák (Bp. V. L.)

* * *

1955. szeptember 25., Népstadion, MAGYARORSZÁG-SZOVJETUNIÓ 1:1 (0:0)
vezette: Ellington (angol)
Góllövő: Puskás
Magyarország: Fazekas (Bp, V. L.) – Buzánszky (Dorog), Kárpáti (Győr), Takács (Csepel) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Hidegkúti (Bp. V. L.), Kocsis (Honvéd), Machos (Honvéd), Puskás (Honvéd), Czibor (Honvéd)
Csere: Machos h. Tichy (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A szovjet labdarúgó válogatott először játszott Magyarországon! Az érdeklődés óriási volt, a Népstadionban nézőcsúcs született: 103 ezer szurkoló tekintette meg a találkozót! Nemcsak az eredmény, de a mutatott játék is nagy csalódást okozott. A magyar csapat csak a 87. percben – tizenegyesből – tudott egyenlí­teni.

Egy meredek átadással Puskás próbál kitörni, Paramonov azonban a 16-oson belül felvágja a nagy lendülettel futó csatárt. 11-es. A büntetőnek Puskás fut neki, s a balra mozduló Jasin mellett laposan, élesen a jobb sarokba helyezi a labdát, 1:1!

* * *

1955. szeptember 25., Moszkva, SZOVJETUNIÓ B-MAGYARORSZÁG B 4:2 ((B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Csordás, Szilágyi
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Mátrai (Kinizsi), Kalmár (Győri V.), Sárosi (Vasas) – Bundzsák (Vasas), Csernai (Csepel) – Raduly (Vasas), Csordás (Vasas), Szilágyi (Vasas), Virág (Dózsa), Tóth M, (Dózsa)
Csere: Berendi (Vasas)

* * *

1955. szeptember 25., Szaloniki, SZALONIKI-BUDAPEST 3:3 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövő: Kovács I.(2), Kárász
Budapest: Kamarás (Vasas) – Kovács II. (Bp. V. L.), Börzsei (Bp. V. L.), Lantos (Bp. V. L.) – Lovász I. (Bp. V. L.), Dékány (Kinizsi) – Sándor (Bp. V. L.), Szusza (Dózsa), Babolcsay (Honvéd), Kotász (Honvéd), Szimcsák (Bp. V. L.)
Csere: Ilku (Dorog), Raffai (Győri V.), Kárász (Bp. V. L)

* * *

1955. október 2., Prága, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 3:1 (1:0)
vezette: Franken (belga)
Góllövő: Kocsis, Czibor, Tichy
Magyarország: Fazekas (Bp. V. L.) – Dudás (Diósgyőr). Kárpáti (Győr), Takács (Csepel) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Kertész (Kinizsi), Kocsis (Honvéd), Tichy (Honvéd), Puskás (Honvéd), Czibor (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Nagy küzdelemben, érdekes izgalmas mérkőzésen a magyar csapat lelkesen küzdött és jobban kihasználta gólhelyzeteit. A magyar válogatott még mindig nem játszott úgy, mint eddigi nagysikerű mérkőzésein, de már javult az őszi két válogatott mérkőzésen látottakhoz viszonyí­tva.

A magyar csapatból Fazekas, Kárpáti, Bozsik és Szojka nyújtott átlagon felüli teljesí­tményt.

Bővebben …

* * *

1955. október 2., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG B-CSEHSZLOVÁKIA B 2:0 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Palotás, Vican (öngól)
Magyarország: Bakó (Csepel) – Sárosi (Vasas), Börzsei (Bp. V. L.), Lantos (Bp. V. L.) – Bundzsák (Vasas), Csernai (Csepel) – Raduly (Vasas), Csordás (Vasas), Palotás (Bp. V. L.), Virág (Dózsa), Tóth M. (Dózsa)
Csere: Aspirány (Dózsa)

* * *

1955. október 2., Budapest, Népstadion, CSEHSZLOVÁKIA U.-MAGYARORSZÁG U. 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Molnár
Magyarország: Ilku (Dorog) – Rajna (Dózsa), Henni II. (Kinizsi), Kovács III. (Bp. V. L.) – Pálmai (Dorog), Berendi (Vasas) – Zsámboki (Dózsa), Varga (Dorog), Orosz (Kinizsi), Molnár (Bp. V. L.), Szimcsák (Bp. V. L.)
Csere: Bodon (Salgótarján)

* * *

1955. október 2., Prága, MAGYARORSZÁG IFJ.-CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 2:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Völgyi, Lelenka
Magyarország: Várhidi (Bp. V. L.) – Sebestyén (Épí­tők), Szimcsák II. (Bp. V. L), Vékony (Ózd) – Karádi (Bp. V. L.), Nemes (Kinizsi) – Kökény (Ceglédi Törekvés), Völgyi (Csepel), Ilku II. (Dorog), Mathesz (Vasas), Lelenka (V. Izzó)
Csere: Kaszner (Vasas)

* * *

1955. október 16., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 6:1 (1:0)
vezette: Van der Meer (holland)
Góllövő: Czibor(2), Tichy, Kocsis, Tóth II., Puskás
Magyarország: Fazekas (Bp. V. L.) – Buzánszky (Dorog), Kárpáti (Győr), Lantos (Bp. V. L.) – Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) – Kertész (Kinizsi), Kocsis (Honvéd), Tichy (Honvéd), Puskás (Honvéd), Czibor (Honvéd)
Csere: Kertész h. Tóth II. (Csepel)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Szép, napos, de szeles, hűvös idő köszöntötte a 100. magyar-osztrák mérkőzésre készülő csapatokat és a közönséget. A mérkőzés kezdetére zsúfolásig megtelt a Népstadion nézőtere és a közönség lelkesen üdvözölte a jubiláris találkozóra kivonuló csapatokat. A két csapat élén Schlosser Imre, a hajdani 68-szoros válogatott játékos lépkedett. Schlosser Imre kezdőrúgásával indult a mérkőzés. A megállapodás értelmében Schlosser Puskásnak adta a labdát, a magyar csapat kapitánya pedig az oldalvonalon kí­vülre rúgta a labdát.

Kocsis beadását Kertész már a 2. percben élesen fejelte kapura, de Szanwald védett. Az 5. percben a magyar együttes megszerezte a vezető gólt: Bozsik középen kiugratta Tichyt, a középcsatár kitört és a kifutó kapus mellett, mintegy hat méterről a kapu baloldalába gurí­totta a labdát. 1 :0 a magyar csapat javára. Szünet után az osztrákok egyenlí­tő gólja fordulópontot jelentett. Mintha ez a gól kés lett volna, amely elvágta a feszültséget. Felengedett az idegesség. Ez különösen a harmadik gól után látszott. Ettől kezdve a magyar csapat játéka elődjének, az annyi nagy sikert elért magyar válogatottnak játékához hasonlí­tott. A II. félidő legnagyobb részében döntő fölényben volt a magyar csapat, s a gólhelyzetek alapján még nagyobb arányban is győzhetett volna. A magyar válogatott megérdemelte a hatalmas nézősereg ütemesen dübörgő tapsát az utolsó percekben és a mérkőzés lefújása után a helyéről felálló nézők tapsviharát. A II. félidőben igen szépen, igen jól, igen eredményesen játszott. A játék és az eredmény méltó volt a ritka évfordulóhoz!

Bővebben …

* * *

1955. október 16., Bécs, MAGYARORSZÁG B-AUSZTRIA B 5:2 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Hidegkúti(3), Dalnoki, Praschak (öngól)
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Dudás (Diósgyőr), Börzsei (Bp. V. L.), Dalnoki (Kinizsi) – Szabó (Kinizsi), Csernai (Csepel) – Sándor (Bp. V. L.), Aspirány (Dózsa), Hidegkúti (Bp. V. L.), Virág (Dózsa), Tóth M. (Dózsa)
Csere: Palotás (Bp. V. L.), Oláh (Salgótarján)

A magyar csapat szünet után ötletesen, szí­nesen játszott. Volt ekkor egy 25 percig tartó időszak, amikor lenyűgözően játszott a magyar B-válogatott A magyar csapat és a mezőny legjobbja Szabó volt. Nagy területen játszott, jól vitte a labdákat, még kapura is veszélyes volt. Hidegkúti főleg a II. félidőben nagyvonalúan játszott. Látszott rajta, hogy teljesen kiheverte fáradtságát. Megoldásai mind sikerültek, hatalmas közönségsikert aratott.

* * *

1955. október 16., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ.-AUSZTRIA IFJ. 9:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Ilku II.(3), Völgyi(2), Mathesz(2), Szalai, Lelenka
Magyarország: Várhidi (Bp, V. L.) – Sebestyén (Épí­tők), Szimcsák II. (Bp. V. L.), Vékony (Ózdi V.) – Karádi (Bp. V. L.), Nemes (Kinizsi) – Völgyi (Csepel), Kökény (Ceglédi T.), Ilku II. (Dorog), Mathesz (Vasas), Lelenka (V. Izzó)
Csere: Szalai (Bp. V. L.)

A zsúfolt stadion közönsége hatalmas tapssal köszöntötte a mérkőzés végén a magyar csapatot. Ezt az ünneplést meg is érdemelte ifjúsági csapatunk. A mérkőzésen a korszerű labdarúgásnak sok olyan elemét vonultatták fel a fiatalok, amellyel nagyválogatottunk hosszú évek óta aratja sikereit. Kulturáltabb, sokmozgásos játékával ebben az arányban is megérdemelt győzelmet aratott a magyar ifjúsági válogatott a sok első osztályú játékost szerepeltető osztrák csapat ellen.

* * *

1955. november 13., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 4:2 (2:1)
vezette: Macko (csehszlovák)
Góllövő: Czibor(2), Tichy, Puskás
Magyarország: Fazekas (Bp. V. L.) — Buzánszky (Dorog), Kárpáti (Győr), Várhidi (Dózsa) — Bozsik (Honvéd), Szojka (Salgótarján) — Raduly (Vasas), Kocsis (Honvéd), Tichy (Honvéd), Puskás (Honvéd), Czibor (Honvéd)
Csere: Várhidi h. Kovács III. (Bp. V. L.), Tichy h. Hidegkúti (Bp. V. L.)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

A magyar támadások a 13. percben góllal végződnek. Czibor szögletrúgása után a labda átszáll a jobboldalra, Raduly szépen beí­veli, s az előrevetődő Tichy hat méterről élesen, térdmagasságban a bal sarokba fejeli. A svéd kapus hiába vetődött, 1:0 Magyarország javára.

Egy perccel később ismét a hálóban táncol a labda: Kocsis szöktetésével Czibor elfut, maga elé teszi a labdát, s amikor Gustavsson a jobbhátvéd megtámadja, testtel okosan fedezi a labdát, s azután a kiinduló kapus mellett öt méterről kapura lő. A labda a jobb kapufát súrolva a felső sarokba vágódik, 2:0.

Ezután a magyar csapat közepes teljesí­tménnyel is biztosan nyerte a mérkőzést. Puskás még tizenegyest is hibázott…

* * *

1955. november 27., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 2:0 (0:0)
vezette: Latisev (szovjet)
Góllövő: Puskás, Tóth II.
Magyarország: Faragó (Honvéd) – Buzánszky (Dorog), Szojka (Salgótarján), Lantos (Bp. V. L.) – Bozsik (Honvéd), Kotász (Honvéd) – Tóth II. (Csepel), Kocsis (Honvéd), Tichy (Honvéd), Puskás (Honvéd), Czibor (Honvéd)
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv

Szokatlan, sőt furcsa mérkőzés volt a vasárnapi olasz-magyar találkozó. Azelőtt is volt már fölényben a magyar válogatott más ellenfelekkel szemben is, ilyen döntő fölényben azonban még soha. Kilencven percen át szinte állandóan támadott a magyar csapat. Az olasz kapu elől kikerülő labdákat a fedezetek és a hátvédek újból és újból előreadták és újból indult a támadás Viola kapuja ellen, de több mint 80 percen keresztül nem tudtak gólt elérni válogatott csapatunk tagjai. A 81. perc végre meghozta első gólunkat: Kocsis a jobb oldalon mintegy 40 méterre az olasz kaputól pontos labdával futtatta Tóth ll-t. Tóth néhány lépést tett, majd az alapvonalhoz egészen közel a 16-os oldalvonala mellől í­velten beadott, a jobboldalra előrefutó Puskás mintegy 4 méterről félmagasan a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.

A 84. percben megszületett a második magyar gól is. Buzánszky az olasz kaputól mintegy 50 méterre, a jobboldalon Cziborhoz adott. A szélső ügyes cselekkel csapta be az őt támadó két olasz védőt és az alapvonaltól mintegy két méterre, a 16-os oldalvonala mellől magasan beadott. A labdát Kocsis fejjel csak érinteni tudta, az a baloldalon teljesen üresen hagyott Tóth II. elé jutott, s a szélső 5 méterről, ballal hatalmas lövéssel a labdát a jobb felső sarokba küldte. A mérkőzés végéig megmaradt a magyar fölény. A levonuló csapatokat hatalmas tapssal köszöntötte a közönség.

Bővebben …

* * *

1955. november 27., Livorno, OLASZORSZÁG B-MAGYARORSZÁG B 2:1 (1:1) (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Csordás
Magyarország: Ilku (Dorog) – Dudás (Diósgyőr), Börzsei (Bp. V. L.), Dalnoki (Kinizsi) – Szabó (Kinizsi), Dékány (Kinizsi) – Sándor (Bp. V. L), Csordás (Vasas), Hidegkúti (Bp. V. L.), Palotás (Bp. V. L.), Fenyvesi (Kinizsi)
Csere: Mátrai (Kinizsi)

Szinte nagyválogatott erősségű csapatunk nem tudott megbirkózni a nehéz feladattal. Csordás egyéni játékkal már az 5. percben megszerezte a vezetést, de idegenben ez kevésnek bizonyult Az olaszok előbb egy jogtalanul megí­télt tizenegyesből kiegyenlí­tettek, majd 8 perccel a befejezés előtt egy nyilvánvaló leshelyzetből, a győztes gólt is megszerezték. A partjelző is beintette a lesállást…

1955-ben újabb Kinizsi játékos öltötte magára először a válogatott mezét Kertész Tamás személyében.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

3 hozzászólás a(z) 1955 – Fenyvesi után, Kertész is cí­meres mezt húz bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ